Sivut

sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Frozen laulut

Hei kaikki. Olen nähnyt youtubessa videoita, joissa jotkut ovat tehneet omat top-listansa Frozen-lauluista. Ajattelin kirjoittaa oman listaukseni tänne blogiin. Ilmoitan tähän, että olen huomioinut tässä ainoastaan pitkien elokuvien sekä molempien lyhäreiden laulut, mutta en ole ottanut tähän lopputekstikappaleita enkä myöskään yhdessä At home with Olaf lyhytanimaatiossa kuultua I am with you kappaletta. Ainoastaan sellaiset kappaleet, mitkä ovat jonkun hahmon laulamia, ovat päässeet tähän listaukseen. En ole ottanut listaan musikaalissa kuultuja kappaleita, sillä en ole nähnyt sitä, mutta menisin kyllä katsomaan sen, jos saisin tilaisuuden. Tässä listauksessa ei myöskään tulla näkemään poistettuja lauluja. Niistä on tulossa oma listauksensa. Kerron vielä, että noissa kuvissa näkyy suosikkikohtaukseni kyseisestä laulusta. Nyt päästänkin teidät lukemaan itse listaa.

Teksti sisältää isoja juonipaljastuksia, sillä joillakin lauluilla on iso osa elokuvien ja lyhäreiden tarinoissa. Jos et ole nähnyt joitakin elokuvista tai lyhäreistä ja haluat katsoa ne ilman tietoa isoimmista spoilereista, ei tätä tekstiä kannata lukea.
 



24. Reindeers are better than people/Poro ain ihmisen voittaa


Tämä laulu kuullaan ensimmäisessä Frozenissa. Minä pidän tätä laulua aika turhana, mutta muuten se on ihan hauska. Pidän erityisesti Kristoffin ja Svenin vuoropuhelusta. Laulu on lyhyt, mutta tietyllä tavalla hauska. Se ei tosin vaikuta mitenkään elokuvan juoneen.



23. Ballad of Flemmingrad/Balladi Rähmäpäästä


Lyhytelokuva Olafin jouluinen seikkailu kertoo joulun vietosta Arendellessa. Anna ja Elsa ovat järjestäneet juhlat kaikille. Kaikki kuitenkin lähtevät heti joulukellon soitua. Kristoff päättää piristää siskoksia esittelemällä heille peikkojen jouluperinteen, johon tämä laulukin liittyy. Laulussa kerrotaan Rähmäpää nimisestä peikosta, mikä näkyy kuvassa. Kappale on kyllä hauska, mutta se ei vaikuta lyhärin juoneen ja on muutenkin hieman ärsyttävä.



22. That time of year (reprise)/Mikä joulun tunnelman luo (repriisi)


Anna ja Elsa tajuavat, ettei heillä ole jouluperinteitä, joten Olaf on lähtenyt etsimään niitä heille. Hän on saanut lastiinsa paljon erilaisia perinteitä, mutta paluumatkalla reki syttyi tuleen ja räjähti perinteet mukanaan. Hedelmäkakku oli ainoa asia, mikä säilyi ehjänä, mutta haukka vei sen, joten Olaf jäi ilman perinteitä. Olaf lähtee kävelemään metsäpolkua pitkin kohti linnaa. Matkalla hän kuitenkin kohtasi susia. Laulu on lyhyt, mutta tunnelmallinen.



21. Frozen heart/Jääsydän


Ensimmäinen Frozen alkaa tällä laululla. Kuten suurimmassa osassa alkulauluista, myös tässä kerrotaan elokuvan tarina. Lauluun ei palata myöhemmin elokuvan aikana. Lisäksi laulun aikana näkyviä hahmoja ei nähdä elokuvassa myöhemmin. Paitsi tietenkin Kristoff ja Sven. Jäänhakkaajien rooli jää siis aika pieneksi.



20. When I'm older/Kun oon vanha/Go rávásnuvan


Tämä laulu on minun mielestäni huonoin Frozen kakkosen lauluista, kuten tästä listastakin voi päätellä. Laulussa Olaf pohtii ikääntymistä ja siihen liittyviä muutoksia. Hän uskoo, että tulee ymmärtämään metsässä kokemiaan asioita hieman vanhempana. Tämä laulu on siis tarkoitettu lähinnä lapsikatsojille eivätkä "iäkkäämmät" katsojat välttämättä pidä siitä. Lisäksi laulu on turha eikä se vaikuta pääjuonen kulkuun. Kappale on myös vähän ärsyttävä.



19. Let it go/Taakse jää


Taakse jää on ehkä tunnetuin ensimmäisen Frozen elokuvan lauluista. Kun mietitään Frozenin lauluja, niin tämä tulee ensimmäisenä mieleen. Elsa on paennut kruunajaisistaan Pohjoisvuorelle, missä hän päästää voimansa viimeinkin kunnolla käyttöön. Elsa tekee jääpyörteitä, lumiukon, jäälinnan ja muuttaa myös omaan ulkonäköään. Elsan muodonmuutos on kyllä upea, mutta se ei sytytä minua enää yhtä paljon kuin ennen. En pysty sanomaan kummasta versiosta pidän enemmän, sillä suomenkielinen ääni sopii Elsalle paremmin, mutta siinä versiossa käännös on hieman... epäonnistunut. Laulu jää helposti soimaan päähän. Kuunteli sitä millä kielellä tahansa. Aiemmin tämä oli suosikkikappaleeni Frozenista, mutta nykyään en pidä siitä enää niin paljon. Ei laulu ole kuitenkaan huono, mutta tietynlainen hohto on kadonnut siitä ajan myötä.



18. Fixer upper/Vinksinvonksin


Annan sydän on jäätynyt, joten Kristoff on vienyt hänet peikkojen luokse, sillä uskoo Peikkopapan pystyvän parantamaan Annan. Sitä ennen he kuitenkin tapaavat muut peikot, jotka luulevat Annaa Kristoffin tyttöystäväksi. Paritusyritysten kääntöpuolena on se tosiasia, että Anna oli vielä tässä vaiheessa kihloissa Hansin kanssa. Laulu ei vie elokuvan tarinaa eteenpäin, mutta muuten se on ihan hauska.



17. For the first time in forever/Ensi kertaa ikuisuuteen


Arendellen linnan portit on avattu monen vuoden jälkeen Elsan kruunajaispäivän kunniaksi ja erityisesti Anna on innoissaan asiasta. Elsa puolestaan on kauhistunut porttien avaamisesta. Laulussa korostetaan eroavaisuuksia siskosten luonteissa. Anna oli minun mielestäni hieman liian innokas. Myös Elsan ajatukset tunteiden piilottamisesta ovat aika ikäviä, mutta kyllä sen myös jollain tasolla ymmärtää. 



16. Love is an open door/Ovi nyt auki on


Anna on törmännyt sisarensa kruunajaispäivän aikana Eteläsaarten prinssi Hansiin, johon hän rakastuu ensisilmäyksellä. Tässä laulussa Anna ja Hans laulavat siitä miten he kuuluvat yhteen. He ovat löytäneet yhteisen sävelen nopeasti. Ehkä liiankin nopeasti, kun otetaan huomioon se, että Hans kosi Annaa laulun päätteeksi. Laulu on hyvä ja suomenkielinen dubbaus on onnistunut. Kääntöpuolena tälle laululle on se, että Hans paljastui elokuvan lopussa pahikseksi.



15. For the first time in forever (reprise)/Ensi kertaa ikuisuuteen (repriisi)


Tämä laulu oli jo rohkaisulaulujen toplistalla, mutta nyt aion kertoa myös muista asioista, mitkä liittyvät tähän kappaleeseen. Tässäkin laulussa korostetaan eroa Annan ja Elsan luonteiden välillä ja pidän myös duetto-osuudesta. Laulun lopussa tapahtuu yksi asia, millä on iso vaikutus elokuvan juoneen.



14. Ring in the season (reprise)/Kello joulun soi (repriisi)


Anna ja Elsa pohtivat onko heidän perheellään jouluperinteitä. Elsalla tulee ensimmäisenä mieleen joulukello, jota soitetaan joulurauhan merkiksi. Kelloa soitetaan kuitenkin koko valtakunnalle. Porttien sulkemisen jälkeen siskokset eivät ole voineet viettää kunnollista joulua. Elsa syyttää itseään siitä, ettei heillä ole perinteitä. Pidän Elsan lauluäänestä ja laulun aikana nähdystä muistosta. 



13. Reindeers are better than people (cont.)/Poro ain ihmisen voittaa (jatko)/Boazu lea buoret go olmmoš (joattka)


Frozen 2 elokuvan sivujuonena on se, kun Kristoff yrittää kosia Annaa. Kristoff ja hänen uusi ystävänsä Reidar ovat suunnitelleet kosinnan, mikä valmistui aamulla. Kristoff huomaa heitä kohti tulevan hahmon, jota hän luulee Annaksi ja aloittaa kosimisen. Hahmo ei olekaan Anna vaan Jelena, joka kertoi Annan, Elsan ja Olafin lähteneen jatkamaan matkaa. Kristoff on surullinen siitä, kun Anna "hylkäsi" hänet. Tämä laulu on parempi kuin alkuperäinen poro ain ihmisen voittaa. (Yllätys). Pidän ainakin siitä, että Kristoff ei yritä imitoida Sveniä, vaan poro saa laulaa ihan itse. 



12. In summer/On kesä

 
Anna, Kristoff ja Sven ovat tavanneet Elsan luoman lumiukon nimeltä Olaf, joka kertoo haaveilevansa kesän näkemistä. Lumiukko ei kuitenkaan tiedä mitä hänelle tulee tapahtumaan, kun lumet sulavat. Laulu on myös tietyllä tavalla ärsyttävä. Olafin haave kuulostaa kivalta ja on tämä laulu kyllä aika hauska. Pidin myös Annan ja Kristoffin reaktioista. 



11. Lost in the woods/Eksynyt oon/Láhpposis nu


Tämä laulu alkaa melkein heti sen jälkeen kun poro ain ihmisen voittaa kappaleen uusintaversio on loppunut. Laulussa Kristoffin tunteet Annaa kohtaan tulevat selvemmiksi. Aiemmin en pitänyt tästä laulusta, mutta nykyään pidän siitä. Minun mielestäni tämä kappale paranee kuuntelukertojen mukana. Pidin myös porokuorosta. Monet ajattelevat laulun jollain tavalla komediallisena, mutta minä en näe tässä kappaleessa mitään huvittavaa. Laulu ei myöskään vie tarinaa eteenpäin. Sitten se kielivalinta. Saamenkielistä versiota en ole kuullut, joten en voi sanoa mielipidettäni siitä. Jäljelle jäävät siis suomen- ja englanninkieliset versiot. Pidän enemmän englanninkielisestä versiosta, vaikkei Petrus Kähkösen lauluäänessä olekaan mitään valittamista.



10. All is found/Löydän sen/Gávnnat buot


Myös Frozen kakkosen alkulaulussa kerrotaan elokuvan tarina. Laulu kertoo Ahtohalla-joesta, josta löytyvät kaikki menneisyyden vastaukset. Laululla on rauhoittava vaikutus. Idunan ääni kuulostaa hyvältä kaikilla kielillä, mutta pidän eniten kappaleen saamenkielisestä versiosta. Suomenkielisen version käännöksessä on sattunut pieni "moka". Englanniksi kyseisessä kohdassa lauletaan Dive down deep in to her sound, but not too far or you'll be drowned. Suomeksi samassa kohdassa lauletaan Tyynnyttää sen mieles suo, mut varo et ei vie sen vuo. Elokuvassa viitataan myöhemmin liian pitkälle menemiseen, mistä englanninkielisessä versiossa lauletaan. Ihmettelen miksi sitä ei mainita laulun suomenkielisessä versiossa.



9. Some things never change/Jotkin muutu ei/Buot áššit rievdda eai


Tässä laulussa päästään näkemään millaista Annan, Elsan ja heidän ystäviensä elämä on nyt. Saamme selville ainakin sen, että Kristoff aikoo kosia Annaa. Laulu on hyvä ja musiikki on onnistunut. En osaa sanoa mistä versiosta pidän eniten.



8. That time of year/Mikä joulun tunnelman luo


Anna ja Elsa tajuavat, ettei heillä ole jouluperinteitä, joten Olaf lähtee etsimään heille sellaisia. Hän näkee monia perinteitä, joita ottaa mukaan lastiinsa. Laulu on hauska ja siinä on erittäin jouluinen tunnelma. 



7. Ring in the season/Kello joulun soi


Arendellessa vietetään joulua ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin. Anna ja Elsa ovat järjestäneet yllätyksen koko valtakunnalle. Sitä ennen on kuitenkin soitettava joulukelloa. Laulussa tulee esille siskosten ilo siitä, että joulua voi taas viettää kuten ennenkin. Pidin myös Olafin osuudesta, vaikka se jäikin lyhyeksi.



6. When we're together/Kun yhdess ollaan


Olaf oli eksynyt metsään, mutta hänet onnistuttiin löytämään. Hän kertoo miksi lähti ja pahoittelee sitä, ettei Annalla ja Elsalla ole vieläkään jouluperinteitä. Siskokset paljastavat, että heillä on ollut koko ajan yksi perinne. Se perinne oli Olaf itse. Laulussa ja sen nimessä kerrotaan siitä mistä joulun vietossa on oikeasti kyse. Kappale on erittäin tunnelmallinen. Englanninkielinen versio kuulostaa minun korviini paremmalta, vaikkei suomenkielinen versio ole yhtään huono.



5. Do you want to build a snowman/Lumiukko tehtäisiinkös


Elsa on vahingossa satuttanut Annaa taikavoimillaan, minkä vuoksi Peikkopappa on poistanut Annan mielestä kaikki muistot Elsan voimista. Kuningas ja kuningatar päättävät sulkea linnan portit ja eristää siskokset toisistaan. Elsa on lukittautunut huoneeseensa eikä suostu poistumaan sieltä Annan pyynnöistä huolimatta. Anna yrittää monen vuoden ajan päästä viettämään aikaa siskonsa kanssa, mutta tuloksetta. Laulun loppu on hyvin surullinen. Minun mielestäni Annan ja Elsan vanhemmat eivät toimineet oikein tuossa tilanteessa.



4. The next right thing/Kuin oikein on/Daga de riekta fal


Kristoff ja Sven olivat häipyneet johonkin, Elsa oli jäätynyt ja Olaf haihtunut, joten Anna on jäänyt täysin yksin. Laulu alkaa surullisissa tunnelmissa, mutta lopulta Anna saa kerättyä sen verran itsevarmuutta, että pystyy korjaamaan isoisänsä tekemän virheen ja vapauttamaan lumotun metsän. Oli surullista nähdä yleensä niin iloinen Anna niin masentuneena, mutta se tarkoittaa sitä, että meillä kaikilla (optimisteillakin) on niitä heikkoja hetkiä.



3. Making today a perfect day/Synttäripäivä juhlavin


Elsa on järjestänyt Annalle syntymäpäiväjuhlat, mutta tuleekin itse kipeäksi. Elsa vakuuttaa olevansa kunnossa, mutta hänen aivastuksensa aiheuttavat lieviä ongelmia. Ennen minua häiritsi se, että yli puolet lyhäristä menee tähän lauluun, mutta nykyään se ei enää haittaa minua. 



2. Into the unknown/Tuntemattomaan/Amas mu vuordá


Elsa on kuulee äänen, jota kukaan muu ei vaikuta kuulevan. Ääni on häirinnyt Elsaa jo jonkin aikaa eikä kuningatar ole suostunut vastaamaan siihen. Elsa ei haluaisi lähteä Arendellesta, mutta hän haluaa kuitenkin selvittää kenelle ääni kuuluu. Laulu on todella upea ja se aloitti seikkailun, mihin Elsa ja muut joutuivat.



1. Show yourself/Saavu jo/Čájet mat


Elsa on kesyttänyt Näkin ja ratsastanut sillä Ahtohallaan, mistä salaperäinen ääni on kutsunut häntä. Elsa on koko ajan varmempi siitä, että haluaa tietää kenelle ääni kuuluu ja lopulta selvisi sen kuuluvan Idunalle. Elsan mekko muuttuu tässäkin laulussa, mutta tämä muutos on ainakin minun mielestäni parempi kuin Taakse jää laulussa tapahtunut muodonmuutos. Anna oli yrittänyt päästä Elsan mukaan Ahtohallaan, mutta Elsa ei ollut suostunut siihen, mikä on ihan hyvä, sillä Anna olisi pilannut tämän laulun. Englanninkielisessä versiossa on voimallisuutta, mutta tunnetta ei ole niin paljoa. Saamenkielisestä versiosta löytyy tunnetta, mutta voimallisuus on kadonnut johonkin. Siksi pidän eniten suomenkielisestä versiosta, mistä löytyvät nuo molemmat. Elsan suomenkielinen ääninäyttelijä on myös valittu oikein. Yrittäkää kuvitella Elsan ääninäyttelijänä joku muu kuin Katja Sirkiä. Aivan, se ei onnistu. Suomenkielisessä versiossa on yksi käännös, joka ilmeisesti häiritsee joitain katsojia. Englanniksi siinä lauletaan You are the one you've been waiting for ja suomeksi Sinua aina mä ootin vaan. Joidenkin mielestä tuolla käännöksellä jätetään kertomatta eräs tärkeä asia liittyen elokuvan juoneen, mikä oli se, että Elsa on viides henki. Minua tuo ei häiritse, sillä elokuvassa kerrotaan muutenkin, että Elsa on se viides henki. Tuon käännöksen voi tulkita sillä tavalla, että Iduna on odottanut Elsaa, jonka taikavoimat ovat avain metsän vapauttamiseen ja rauhan solmimiseen Arendellen väen ja Lumotun metsän asukkaiden välille.

Siinä oli koko lista. Voitte kertoa kommenteissa oman mielipiteenne. Kertokaa myös haluaisitteko minun tekevän top listan jonkun Disney elokuvan tai elokuvasarjan lauluista. Myös tv-sarjoja saa ehdottaa. Eipä tässä enää muuta asiaa ole, joten näkemisiin.








2 kommenttia:

  1. Olisi kiva nähdä sellainen video jossa laulat nämä kaikki laulut. Aika paljon kyllä tiedät näistä biiseistä:) menikö postauksen tekemiseen kauan aikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan toi hyvä idea, mutta mä en oikeastaan välitä laulamisesta. Pistän sen kuitenkin harkintaan, jos mieli muuttuu. Paino sanalla jos. Postauksen tekoon meni yli kolme tuntia. Kirjoitin sen yhdellä kerralla.

      Poista