Sivut

keskiviikko 5. helmikuuta 2025

Maija Poppasen paluu (arvostelu)

Kuten edellisessä postauksessa sanoinkin, niin myös seuraava postaus (eli siis tämä) tulisi liittymään Maija Poppaseen. Pääsette nyt lukemaan arvostelun Maija Poppaselle tehdystä jatko-osasta nimeltä Maija Poppasen paluu.

Jatko-osassa ensimmäisen elokuvan tapahtumista on kulunut yli 20 vuotta. Anna ja Mikko Pankki ovat kasvaneet aikuisiksi ja Mikko on saanut kolme lasta. Lama tuo vaikeuksia perheen rahatilanteeseen, eikä ilkeä pankinjohtaja tee tilanteesta yhtään helpompaa. Onneksi Maija Poppanen saapuu jälleen kerran paikalle hoitamaan Pankkien asioita.

Maija Poppasen paluu sai ensi-iltansa loppuvuodesta 2018 54 vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen. Arvostelin Maija Poppasen Nostalgia-sarjassa vuoden 2021 helmikuussa. Siinä missä ensimmäisen elokuvan tapahtuma-aika oli 1910-luku, niin jatko-osan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle. Lama onkin isossa osassa jatko-osan tapahtumissa. 

Jatko-osassa esiintyy jotakin samoja hahmoja kuin ensimmäisessä elokuvassa. Heihin kuuluvat maaginen lastenhoitaja Maija Poppanen (joka ei ole vanhentunut ollenkaan kahdenkymmenen vuoden aikana), Pankin sisarukset Anna ja Mikko, Pankkien taloudenhoitaja Elli, sekä naapurissa asuvat amiraali Poiju ja herra Kompassi. Lisäksi nuorempi herra Naakka tekee lyhyen esiintymisen elokuvan lopussa. Yrjö ja Vilma Pankki ovat kuolleet, joten heitä ei nähdä elokuvassa ollenkaan. Rouva Kampelakin on oletettavasti kuollut, sillä hänkään ei esiinny jatko-osassa. Myöskään Perttua ei nähdä, mutta hänet kyllä mainitaan elokuvassa.

Uusina hahmoina nähdään Pertun paikan Maija Poppasen apurina ottava lyhdynsytyttäjä Jaakko, Mikko Pankin lapset Anniina, Jussi ja Tuure, Maija Poppasen Malla-serkku, sekä uusi pankinjohtaja Vilkki yhdessä apulaistensa Huoman ja Käryn kanssa. Jaakko sopii elokuvaan hyvin, enkä ainakaan minä ajattele häntä uutena Perttuna, sillä hahmoon on saatu paljon omia piirteitä, jotka erottavat hänet edeltäjästään. Anniina, Jussi ja Tuure ovat hyvin kirjoitettuja lapsihahmoja. Anniina ja Jussi eivät olisi aluksi halunneet lastenhoitajaa, sillä he sanovat osaavansa kaiken mitä hoitajakin. Tuure erottuu sisaruksistaan eniten mielikuvituksensa avulla. Malla nähdään vain yhdessä kohtauksessa, mutta hänen luonteensa pääsee silti kunnolla esille. Vilkki on onnistunut pahiksena ja osaa muokata luonnetaan tilanteiden mukaan. Huoma ja Käry ovat mainioita apureita, jotka tekevät kyseenalaistamatta kaiken mitä Vilkki käskee. Tosin Käry yrittää tehdä niin kuin itse haluaa, mutta on suurimman osan elokuvan ajasta lähes täysin Vilkin tossun alla.

Kuten olen aiemmin sanonutkin, 1930-luvun lama on elokuvassa isossa osassa. Laman vuoksi Pankkien rahatilanne on heikko, ja he ovat lähellä menettää kotinsa. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa murhe, sillä Mikon vaimo ja hänen lastensa äiti Kati oli kuollut vuosi ennen elokuvan tapahtumia. Syytä tälle ei kerrota, vaikka menetys onkin paljon esillä elokuvan tapahtumissa. Anniina, Jussi ja Tuure mainitsevatkin äitinsä useamman kerran elokuvan aikana.

Ensimmäisen elokuvan tapaan myös jatko-osa on musikaali. Tässäkin kuullaan yllätävän paljon lauluja. Laulujen aikana nähdään Maija Poppasen järjestämiä maagisia seikkailuja, sekä kuullaan tärkeitä opetuksia. Kaikki laulut ovat mainioita, vaikka jotkut jäävätkin helposti muiden varjoon. Täytelaulujakin löytyy, mutta niitä on onneksi vähemmän kuin ensimmäisessä elokuvassa. Laulujen lisäksi elokuvassa nähdään myös tanssinumeroita. 

Kuten useimmissa Disneyn jatko-osissa, niin myös Maija Poppasen paluussa nähdään asioita edeltäjästään. Tässä elokuvassa se ei kuitenkaan haittaa, sillä asiat on osattu tehdä eri tavalla kuin ensimmäisessä Maija Poppasessa. Samoja vitsejä ei onneksi kierrätetä, vaikka puujalka nimeltä Smith yritetäänkin tuoda takaisin elokuvaan. Käsikirjoituksen puolesta Maija Poppasen paluu on onnistunut. Siinä nähdään jonkin verran samoja asioita kuin edeltäjässään, mutta ei se kuitenkaan yritä matkia sitä. Toteutus on myös onnistunut. Varsinkin sellaisissa kohdissa, joissa nähdään oikeiden ihmisten lisäksi myös animointia.

Yhteenvetona sanon, että Maija Poppasen paluu on katsomisen arvoinen elokuva, vaikka sen pariin ei tulekaan palattua kovin usein. Kaikki asiat toimivat elokuvassa hyvin, vaikka jotkut asiat oltaisiin voitu tehdä paremmin, eikä kaikkia asioita selitetä ollenkaan. Musiikkinumerot ovat mainioita ja muutamat lauluista jäävätkin soimaan päähän elokuvan katsomisen jälkeen. Tarina etenee sopivaa vauhtia ilman kiirehtimistä tai hidastelua. Loppuratkaisu oli yllättävä, mutta mietin silti, että eikö sitä olisi voitu tehdä yhtään paremmalla tavalla. Vioista huolimatta Maija Poppasen paluu on onnistunut elokuva, joka edeltäjänsä tapaan jaksaa yllättää katsojat uudelleen ja uudelleen.

Mitä mieltä te olette Maija Poppasen paluusta? Kertokaa se kommenteissa.

Sanoin aiemmin, että ennen Disney On Ice -esityksestä kertovaa postausta olisi tulossa ainakin yksi postaus. En tiedä vielä mikä se on, mutta se postaus on kuitenkin tulossa. 

maanantai 3. helmikuuta 2025

Disneymokat: Maija Poppanen

Tämän viikon ensimmäinen postaus on Disneymokat-sarjan uusi osa. Tämä osa on erilainen sillä tavalla, että mokat ovat tällä kertaa näytellystä elokuvasta. Elokuva, jonka mokia tässä postauksessa nähdään on Maija Poppanen.


Laukku ja sateenvarjo katoavat


Kääntyvä nauha


Kääntyvä johto


Yrjö Pankki repi kirjeen vain muutamiin osiin, mutta niitä osia olikin enemmän kuin muutama


Perttu piirsi siltaan toisen kaiteen silloin kun astui piirroksen sisälle Maija Poppasen ja Pankin lasten kanssa


Ruokalistat katoavat


Liikkuva käsilaukku


Herra Naakka Sr. teleporttasi kaksi askelta taaksepäin


Maija Poppanen sotki naamansa, mutta ei sotkenut naamaansa


Perttu nosti luudan ylös kaksi kertaa



Menen viikonloppuna katsomaan Disney On Ice -esitystä ja kirjoitan siitä taas blogitekstin. Sitä ennen olisi tulossa ainakin kaksi postausta, joista ensimmäisenä ilmestyvä liittyy myös Maija Poppaseen, mutta en kerro vielä, että millä tavalla. Saatte yrittää arvata sitä kommenteissa. Siitä toisesta postauksesta en osaa vielä sanoa mitään. Viikonloppuna käydään myös Umk-finaali, ja aloitan Mirabel-rankingin suunnittelun heti sen jälkeen. 

lauantai 1. helmikuuta 2025

Parhaat soundtrackit

Hyvää helmikuuta kaikille. Mikä sopisikaan tämän kuukauden ensimmäiseksi postaukseksi paremmin kuin mysteeri-top-lista. Ja ei, tämän top-listan aiheena eivät ole Disneyhyn liittyvät mysteerit. Sen sijaan te saatte tietää missä Disney-elokuvissa on minun mielestäni parhaat soundtrackit. Olen ottanut tähän listaan sellaisia elokuvia, joissa on vähintään neljä laulettua laulua.


Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia




10. Karhuveljeni Koda

Minun mielestäni Karhuveljeni Kodan laulut ovat aivan liian aliarvostettuja. Se saattaakin olla syy siihen, että elokuvan soundtrack on tässä listauksessa viimeisenä. Tai sitten syy on se, että jotkut elokuvan kappaleista eivät tempaise kunnolla mukaansa. Mitä hyviin puoliin tulee, niin elokuvan teemat tulevat esille lauluissa. Laulut sopivat muutenkin osaksi elokuvan tarinaa. 


9. Toive

Toive julkaistiin samana vuonna kuin The Walt Disney Company täytti 100-vuotta. Siksi elokuvan musiikissa ollaan osattu yhdistää vanha ja uusi Disney. Kaikki laulut ovat hyviä, vaikka jotkut lauluista jäävätkin muiden laulujen varjoon. Toiveen lauluissa korostuu yhteisöllisyys, joten siksi ne sopivat elokuvan tarinaan.


8. Coco

Coco-elokuvan päähenkilö Miguel asuu Meksikossa ja hänen kulttuurinsa ollaankin tuotu hienosti esille elokuvan musiikissa. Cocossa kuullaan mainioita lauluja, jotka sopivat täydellisesti elokuvan tarinaan. Parasta Cocon soundtrackissa on vaihteleva tunnelma. Yksi laulu kuullaan elokuvassa kolme kertaa (tai oikeastaan neljä kertaa, jos lopputekstit lasketaan), mutta se ei haittaa, sillä laulu esitetään joka kerta eri tavalla.


7. Leijonakuningas

Leijonakuningas sisältää ikivihreitä, joiden pariin palaa aina mielellään uudestaan. Afrikkalainen meininki tulee esille lauluissa, joista on tehty erittäin mahtipontisia. Jotkut lauluista myös vievät elokuvan tarinaa eteenpäin. Leijonakuninkaan lauluissa on paljon hyviä puolia, mutta on myös yksi huono puoli. Se on se, että eräät hahmot (lue: Timon ja Pumba) pilaavat osittain erään (lue: Tunnetko jo rakkauden) laulun tunnelman.


6. Vaiana

Vaianan lauluissa korostuu merellisyys (onko se sana?), mikä ei ole yllätys, sillä suurin osa elokuvasta vietetään merellä. Vaikka Vaiana sisältääkin pari heikompaa kappaletta, niin siitä huolimatta yksikään kappaleista ei jää muiden kappaleiden varjoon. Laulut myös sopivat elokuvan tarinaan ja tuovat elokuvan teemat esille. Parasta Vaianan lauluissa on sävellys ja mahtipontisuus. Myös laulujen suomenkielinen dubbaus on onnistunut hyvin ja ääninäyttelijät sopivat täydellisesti rooleihinsa. 


5. Notre Damen kellonsoittaja

Notre Damen kellonsoittaja sisältää paljon mahtipontisia kappaleita, jotka ovat tavallaan yhteydessä toisiinsa. Pidän kaikista elokuvan lauluista, mutta gargoilien laulu on sen verran heikko, että sen pois jättäminen ei varmaankaan olisi muuttanut elokuvan tarinaa kovinkaan paljoa. Lisäksi yksi lauluista on sellainen, ettei se välttämättä menisi läpi, jos Notre Damen kellonsoittaja oltaisiin julkaistu 2020-luvulla. Yhtenä huonona puolena mainitsen myös kuoro-osuuksien osittaisen epäselvyyden. 


4. Prinsessa ja sammakko

Kuten Karhuveljeni Kodan kohdalla, myös Prinsessa ja sammakko -elokuvassa on aivan liian aliarvostetut laulut. Tosin tässä elokuvassa laulut ovat edes vähän muistettavampia kuin Karhuveljeni Kodassa. Parasta Prinsessa ja sammakko -elokuvan musiikissa on se, että se menee heti jalkojen alle. Soundtrack sisältää muutaman unohdettavan kappaleen, mutta se ei haittaa, sillä suurin osa lauluista on sen verran mukaansatempaavia, että niitä kuuntelee aina mielellään uudestaan. Pidän laulujen tunnelmasta, sekä siitä, että laulut tuovat elokuvan teemat esille. Myös opettavaisuus tuo lauluihin pari lisäpistettä.


3. Kaunotar ja Hirviö

Kaunotar ja Hirviö sisältää paljon mainioita lauluja. Myös tässä elokuvassa laulut ovat yhteydessä toisiinsa ja sopivat elokuvan tarinaan. Kaunotar ja Hirviö -elokuvan tapahtumapaikkana on Ranska, ja se ollaan tuotu esille myös elokuvan musiikissa. Pidän elokuvan lauluissa eniten mahtipontisuudesta, sekä siitä, että ne vievät juonta eteenpäin.


2. Tarzan

Tarzanin lauluissa paras asia on ehdottomasti mahtipontisuus. Myös viidakkomeininki tuo musiikkiin pari lisäpistettä. Laulut kuljettavat juonta eteenpäin ja sopivat elokuvaan täydellisesti. Lisäksi elokuvan teemat tulevat esille laulujen avulla. Tarzanin soundtrack kuuluu ehdottomasti Disney-soundtrackien parhaimmistoon. Oli lähellä, että olisin laittanut tämän ykköspaikalle, mutta en voinut antaa sen ohittaa erään toisen Disney-elokuvan soundtrackia. 


1. Encanto

Mainitsin vuoden 2022 syyskuussa julkaistussa Disney-haasteessa, että Encanton soundtrack on paras Disneyn soundtrackeista. Siitä postauksesta on jo yli kaksi vuotta, mutta mielipiteeni ei ole muuttunut. Encanton lauluissa parasta on, että ne vievät elokuvan tarinaa eteenpäin ja hahmoihin, sekä hahmojen välisiin suhteisiin syvennytään niiden aikana. Emme saa myöskään unohtaa laulujen tarttuvaa rytmiä. Encanton laulut ovat mahtipontisia ja niiden toteutus on onnistunut hienosti. Lisäksi elokuvan teemat tulevat esille musiikin avulla. Laulut ovat myös yhteydessä toisiinsa ja yksi laulu on tavallaan yhdistelmä elokuvan muista lauluista.


Kertokaa kommenteissa mitkä Disneyn soundtrackeista kuuluvat omiin suosikkeihinne.