Sivut

lauantai 27. marraskuuta 2021

Encanto arvostelu

Lupasin edellisessä postauksessa kirjoittavani arvostelun Disneyn uusimmasta elokuvasta Encantosta, jonka kävin katsomassa tänään.

Encanto kertoo Madrigalin perheestä. Perhettä suojelee taianomainen kynttilä, jonka ansiosta perheen kaikilla lapsilla ja lapsenlapsilla on jonkin lahja, jonka on tarkoitus auttaa perhettä jollakin tavalla. Kaikilla paitsi elokuvan päähenkilöllä, Mirabelilla. Lahjattomuutensa vuoksi Mirabel on muiden (erityisesti isoäitinsä) mielestä usein tiellä. Mirabel saa tietää, että heidän talonsa Casita on vaarassa ja perheenjäsenet ovat menettämässä lahjansa. Mirabel tajuaa, että hän (ainoa tavallinen Madrigal) pystyisi löytämään ratkaisun taian pelastamiseen. 

Elokuvan päähenkilö on Mirabel Madrigal, joka on taianomaisen Madrigalin perheen ainoa, joka ei saanut taianomaista lahjaa. Mirabelin perheeseen kuuluvat hänen isänsä ja äitinsä Julieta, joka pystyy parantamaan ruuan avulla. Mirabelin kahdesta isosiskosta Luisa on supervahva. Isabela on täydellinen ja hän osaa myös loihtia kukkia ympärilleen. Mirabelin täti Pepa hallitsee säätä. Pepan ja hänen miehensä Felixin lapsista Doloresilla on superkuulo, Camilo pystyy muuntautumaan ja Antonio ymmärtää eläinten puhetta. Perheeseen kuuluu myös Bruno-eno, josta kukaan ei puhu. Hänen lahjansa on tulevaisuuden ennustaminen. Madrigalin perheen pää on Abuela Alma, joka johdatti perheensä Casitalle. Hahmot ovat pidettäviä, vaikka Isabela vaikuttaakin aluksi ärsyttävältä, mutta häneen syvennytään elokuvan aikana kunnolla.

Jos elokuva täytyy pisteyttää jostakin kategoriasta, niin se olisi musiikki. Encanton laulut ovat todella hyviä ja ne jäävät mieleen. Myös animointi on onnistunut. Juoni on samaan aikaan hyvä ja huono. Pidän siitä mistä elokuva kertoo, mutta siinä kiirehditään tietyissä asioissa eikä kaikkia asioita selitetä kunnolla. Melkein kaikkiin hahmoihin syvennytään elokuvan aikana, mutta loppupuolella olisin toivonut tarkempaa selvennystä yhdestä asiasta. Encanto saa pisteitä myös siitä, että se ei ole jatko-osa. Sanon tähän väliin selvennyksenä, että minulla ei ole mitään jatko-osia vastaan, mutta niitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä koko ajan. Encanto on muuten hyvä elokuva, mutta miinuspisteitä tulee siitä, että loppuratkaisu selviää liian helposti. 

Siinä oli siis Encanto elokuvan arvostelu. Julkaisen tänä vuonna vielä kolme postausta, joista seuraava on joulutarina. 

Oletteko te jo nähneet Encanton? Jos olette, niin mitä mieltä olette elokuvasta?

keskiviikko 17. marraskuuta 2021

Frozen-kortteja

Tässä postauksessa aion esitellä minun Frozen-korttini. En muista mistä/keneltä olen saanut nämä kortit.

Huom! En pystynyt ottamaan kuvia ilman, että kännykkäni varjo näkyy niissä. Pyydän anteeksi, jos se haittaa teitä.
Tässä on rasia, jonka sisällä kortit ovat. Rasian avaaminen on aina hieman vaikeaa, mutta onnistun kuitenkin aina saamaan sen auki.

Korttien selkäpuolilla on tällaisia kuvia.

Joistakin korteista löytyy kuvia elokuvan tapahtumista. Tykkään järjestää kortit elokuvan tapahtumien mukaiseen järjestykseen.

Joistakin korteista löytyy hahmojen kuvia.

Joissain korteissa on hahmojen kuvat 2D-versioina.

Myös kiiltokuvia löytyy.

Elsasta ja Annasta löytyy tällaiset kuvat, joissa tuo kiiltävä osuus tuntuu koskettaessa erilaiselta kuin muu osa kortista.


Myös väristyskuvia löytyy.


Joissakin korteissa on värityskuva, johon sisältyy yhdistä pisteet tehtävä.


Viimeisenä vielä tällaisia kuvia.

Haluan sanoa tähän loppuun, että olen kirjoittanut joulutarinan valmiiksi puhelimeni muistioon. En ole vielä siirtänyt sitä bloggeriin, mutta yritän saada sen tehtyä mahdollisimman pian. Menen ensi viikon lauantaina katsomaan Encanton ja aion kirjoittaa jonkinlaisen arvostelun kyseisestä elokuvasta. Se postaus olisi siis tulossa seuraavaksi. Sen jälkeen ilmestyvä postaus on joulutarina.perjantai 5. marraskuuta 2021

Hahmoesittely: Gothel

Mainitsin edellisessä postauksessa ohimennen, että tulisin tekemään hahmoesittelyn Gothelista, joten tässä se nyt tulee. Haluan sanoa tähän alkuun muutaman asian, jotka olen kertonutkin muutaman kerran. Kerron näissä esittelyissä mitä hahmoille tapahtuu elokuviensa lopussa, joten nämä hahmoesittelyt sisältävät juonipaljastuksia. Lukeminen on jokaisen omalla vastuulla. Sitten itse esittelyyn. 

Gothel esiintyy elokuvassa Kaksin karkuteillä ja elokuvasta tehdyssä tv-sarjassa, sekä lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hän on Kaksin karkuteillä elokuvan pääpahis.

Kaksin karkuteillä elokuvan alussa Gothel löytää auringon pisarasta syntyneen taikakukan. Hän laulaa kukalle ja onnistuu laulamisen avulla nuorentamaan itsensä. Myöhemmin ihmiset löytävät taikakukan ja valmistavat siitä parannusjuoman Coronan valtakunnan raskaana olevalle kuningattarelle. Kuningatar synnyttää myöhemmin lapsen, joka saa nimekseen Tähkäpää. Gothel huomaa, että kukan taika on siirtynyt Tähkäpään hiuksiin, joten Gothel kidnappaa vauvan ja vie tämän mukanaan hylättyyn torniin. Gothel kieltää Tähkäpäätä poistumasta tornista, jotta tämä pysyisi turvassa maailman vaaroilta. Tähkäpään oikeat vanhemmat ovat lähettäneet lentäviä lyhtyjä taivaalle aina kadonneen prinsessan syntymäpäivänä tämän 18-vuotispäivään asti. Tähkäpää haluaisi nähdä nämä "leijuvat valot" lähietäisyydeltä, joten hän pyytää Gothelia hakemaan hänelle syntymäpäivälahjaksi valkoisista simpukoista valmistettavaa maalia ja karkaa tornista sinne aiemmin murtautuneen Flynn Riderin kanssa. Gothel saa myöhemmin tietää, että Tähkäpää on karannut tornista ja lähtee etsimään tätä. Gothel löytää Tähkäpään, joka kertoo kasvattiäidilleen, että hänellä ja Flynn Ridelilla (joka on kertonut oikean nimensä olevan Eugene Fitzherbert) on tunteita toisiaan kohtaan. Gothel sanoo miehen olevan vain tiaran perään ja antaa Tähkäpäälle tornista löytämänsä tiaran ja käskee tätä antamaan sen Eugenelle. Syntymäpäivänsä iltana Tähkäpää palaa Gothelin mukana torniin sillä, hän luuli Eugenen lähteneen pakoon tiaran kanssa, vaikka oikeasti hänet oli sidottu laivan ruoriin. Tornissa Tähkäpää tajuaa olevansa kadonnut prinsessa ja hän kertoo siitä "äidilleen", joka kahlitsee Tähkäpään ja puukottaa torniin saapunutta Eugenea. Gothel ja Tähkäpää tekevät sopimuksen, jonka mukaan Tähkäpää on ikuisesti Gothelin vanki, jos vain saa parantaa Eugenen, joka kuitenkin leikkaa Tähkäpään hiukset, jotka menettävät taikavoimansa ja muuttuvat ruskeiksi. Gothel palautuu oikeaan ikäänsä ja haihtuu tuhkaksi pudotessaan alas tornista.

Gothel esiintyy myös Kaksin karkuteillä sarjassa Tähkäpään painajaisissa. Sarjan kolmannen kauden alussa selvisi, että Cassandra on Gothelin tytär.

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio juhlitaan Disney-yhtiön jo 100 vuotta kestänyttä taivalta. Gothel menee Aku Ankan, Terkin ja muutaman muun hahmon kanssa hissillä studion aulaan. Aulasta kaikki siirtyvät studion pihalle ottamaan ryhmäkuvaa. Ennen kuvan ottamista hahmot laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa.

Kerroin aikaisemmin, että Gothel samaan aikaan onnistunut ja epäonnistunut pahis. Nyt aion valaista tuota asiaa vähän tarkemmin. Gothel on onnistunut pahis siksi, että hän onnistui huijaamaan Tähkäpäätä 18-vuotta, jotta kadonnut prinsessa pysyisi piilossa. Mikä sitten tekee Gothelista epäonnistuneen pahiksen? Tähkäpää tiesi, että lyhdyt näkyivät taivaalla ainoastaan hänen syntymäpäivänään, joten miksi Gothel ei vaihtanut Tähkäpään syntymäpäivää? Sillä tavalla totuus ei olisi selvinnyt Tähkäpäälle. Tai, jos olisi selvinnyt niin, luultavasti vasta silloin, kun olisi ollut liian myöhäistä. Gothel ei siis miettinyt kaikkea ihan loppuun asti. Paras kohta, jossa Gothel esiintyy on se, missä hän nuorentuu ensimmäisen kerran. 

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Donna Murphy
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Sari Ann Stolt
Näyttelijä: Katie Whetsell (musikaali)

Minulta on kysytty, että saako hahmoesittelyjä ehdottaa ja vastaukseni tuohon kysymykseen on se, että niitä saa ehdottaa. Voitte kertoa esimerkiksi tämän postauksen kommenteissa mistä hahmoista haluaisitte esittelyjä.