Sivut

maanantai 8. toukokuuta 2023

Luisan lauluäänet

Julkaisin viime vuonna ranking-listan Elsan erikielisistä lauluäänistä ja mietin jo silloin, että voisin tehdä siitä perinteen. Julkaisisin siis aina Euroviisuviikolla ranking-listan jonkun Disney-hahmon erikielisistä lauluäänistä. Tämän ranking-listan hahmoksi on päässyt Encantossa esiintyvä Luisa Madrigal. Tämän listan tekeminen oli vaikeampaa kuin Elsan ranking-listan tekeminen, sillä Luisalla on monessa kieliversiossa erittäin hyvä ääni. Videoiden osalta tämä listaus oli kuitenkin helppo, sillä jokaisessa kohdassa on video Luisan soolokappaleesta Surface pressure. Tiedän, että Luisa laulaa myös Encanton lopussa esitettävässä All of you laulussa, mutta siinä hänen osuutensa kestävät vain muutamien säkeiden verran. Siitä syystä laitoinkin jokaiseen kohtaan videon Luisan omasta soolobiisistä. Nyt päästänkin teidät lukemaan listaani.

10. Espanja - Sugey Torres


Viimeiselle sijalle listauksessani on päässyt Luisan ja muiden Encanto-hahmojen äidinkieli espanja. Vaikka Sugeyn roolisuoritus onkin vähän heikko, niin siitä huolimatta hänellä on hyvä ääni, joka sopii Luisalle. Hän tuo Luisan luonteen esille äänensä avulla ja pysyy rytmissä koko laulun ajan. Miinuspisteitä tulee siitä, että hän kuulostaa vähän liian nuorelta rooliinsa.


9. Islanti - Ásdís Þula Þorláksdóttir


Luisan islanninkielinen ääni sopii hahmolle hyvin. Ääninäyttelijä eläytyy rooliinsa ja muuntaa ääntään Luisan tunnetilojen mukaan. Tämä ääni tuo hahmon luonteen todellakin esille. Miinuspisteitä tulee lievästä ylinäyttelystä ja siitä, että Ásdís ei pysy täysin rytmissä laulun aikana.


8. Japani - "Yumecchi" Mizota Yume


En yleensä pidä Disney-hahmojen japaninkielisistä äänistä, sillä animemaisuus kuuluu niissä lähes aina. Myös Luisan japaninkielisessä äänessä on lievää animemaisuutta, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että se häiritsisi. Yumecchilla on vahva ääni ja hän eläytyy hienosti Luisan rooliin tuoden hahmon persoonan esille äänensä avulla.


7. Kantoninkiina - "Margaret Cheung" Zoeng Gwok-Wing


Tässä versiossa Luisalla on vähän erikoinen ääni. Siitä huolimatta se sopii hahmolle, sillä ääninäyttelijä eläytyy rooliinsa ja muuntaa ääntä Luisan tunnetilojen mukaan. Ääni on voimakas ja se tuo Luisan persoonan hienosti esille.


6. Hollanti - Jeske Van de Staak


Luisan hollanninkielinen ääni on hyvä monesta syystä. Niihin syihin kuuluvat mm. äänen vahvuus, sekä se, että ääninäyttelijä eläytyy rooliinsa tuoden Luisan luonteen esille. Lisäksi Jeske pysyy rytmissä koko laulun ajan ja hänen äänensä kuulostaa muutenkin hyvältä. Ainoa huono puoli on se, että hän kuulostaa liian vanhalta Luisan rooliin.


5. Brasilian portugali - Lara Suleiman


Pidän Luisan brasilialaisesta äänestä, mutta se ei ole täysin sopiva hahmolle. Laran ääni on kyllä vahva, mutta ei tarpeeksi vahva. Siitä huolimatta hän tuo Luisan luonteen täydellisesti esille äänessään eläytyen rooliinsa. Lara on hyvä laulaja, ja pidän siitä, että hän osasi yhdistää laulutaitonsa Luisan rooliin.


4. Ruotsi - Daniela Sörensen


Danielan ääni on hyvä ja vahva, mutta minua häiritsee se, että hän kuulostaa vähän agressiiviselta. Siitä huolimatta Luisan luonne tulee esille hänen äänessään ja hän eläytyy rooliinsa hienosti. Laulaminen on sujunut hyvin, sillä Daniela pysyy koko laulun ajan täydellisesti rytmissä eikä laula missään vaiheessa nuotin vierestä. 


3. Norja - Anna-Lisa Kumoji


En keksinyt listani kärkikolmikkoon päässeistä mitään negatiivista sanottavaa, sillä he kaikki ovat täydellisiä valintoja Luisan rooliin. Siitä huolimatta minun täytyi laittaa heidät johonkin järjestykseen, vaikka se olikin vaikeaa. Kolmannelle sijalle listallani on päässyt Luisan norjankielinen ääninäyttelijä. Anna-Lisalla on voimakas ääni ja hän eläytyy rooliinsa pysyen rytmissä koko laulun ajan. Pidän siitä, että hän muuntaa ääntään Luisan tunnetilojen mukaan ja tuo hahmon persoonan esille äänensä avulla. Keksisin Anna-Lisan suorituksesta varmasti lisää positiivista sanottavaa, mutta siirrytään nyt kuitenkin eteenpäin.


2. Englanti - Jessica Darrow


Jessica ei päässyt näin korkealle pelkästään siksi, että Luisaa ei olisi olemassa ilman häntä, vaan siksi, että hänen äänensä sopii Luisalle ihan oikeasti. Hän eläytyy Luisan persoonaan eikä laula ollenkaan nuotin vierestä. Jessican ääni on vahva ja hän olisi voinut päästä ensimmäiselle sijalle. Päätin kuitenkin ottaa siihen erään toisen ääninäyttelijän.


1. Suomi - Ulriikka Heikinheimo


Olen aiemminkin maininnut pitäväni Surface pressure kappaleen suomenkielisestä versiosta. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy siihen miksi Ulriikka pääsi tässä listauksessa ensimmäiselle sijalle. Hän tuo Luisan persoonan hienosti esille voimallisen äänensä avulla. Hyvän rytmitajunsa ansiosta hän pysyy nuotissa koko laulun ajan. Rytmitaju on dubbaajille tärkeä taito ja Ulriikka suoriutui Luisan roolista niin hienosti, ettei hänen uskoisi olevan ensikertalainen ääninäyttelyssä. 


Siinä oli siis minun ranking-listani Luisa Madrigalin lauluäänistä. Kertokaa kommenteissa miltä omat listauksenne näyttäisivät. Kertokaa myös aiotteko katsoa Euroviisut. Uskotteko, että Suomi tulee voittamaan viisut tänä vuonna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti