Sivut

maanantai 12. kesäkuuta 2023

Parhaat haavelaulut

Joissakin Disney-elokuvissa kuullaan haavelaulu, jossa joku hahmo (yleensä päähenkilö) kertoo laulun muodossa siitä, mitä haluaa elämältään. Olenkin siis listannut tähän postaukseen omat suosikkini Disneyn haavelauluista. Teksti sisältää juonipaljastuksia
10. Belle (reprise)

Gaston on käynyt kosimassa Belleä, joka on torjunut kosinnan ja heittänyt miehen ulos kodistaan. Tässä laulussa Belle kertoo kaipaavansa jonkinlaista seikkailua ja muutenkin enemmän sisältöä elämäänsä. Pidän tässä laulussa eniten siitä, että Bellen persoonaan syvennytään vielä enemmän kuin Kaunotar ja hirviö elokuvan alkulaulussa.


9. After today/Huomenna jo

Hessun pojalla Maxilla on viimeinen koulupäivä ennen kesäloman alkua. Tässä laulussa Max ja hänen koulutoverinsa kertovatkin siitä mitä kaikkea he aikovat tehdä kesällä. Kaikilla näyttää olevan mielenkiintoisia suunnitelmia ja laulussa on muutenkin kesäinen tunnelma, vaikka sen jälkeen ollaankin vielä koulussa.


8. I've got a dream/Mä unelmoin

Tähkäpää ja Flynn ovat menneet tavernaan, jossa majailevat roistot ovat yrittäneet tappaa Flynnin, mutta Tähkäpää onnistui estämään heidän aikeensa kertomalla unelmastaan nähdä taivaalla leijuvat lyhdyt. Myös roistot kertovat omista unelmistaan ja jopa Flynn suostuu kertomaan oman unelmansa. Tosin hieman vastahakoisesti, mutta kuitenkin. Vaikka tavernassa olikin ennen laulun alkua vähän pelottava tunnelma, niin pidän siitä, että sen jälkeen siirrytään nopeasti iloisempiin tunnelmiin.


7. A world without fences/Ei mua aidat estää saa

Kaunottaren ja Kulkurin poika Pepi haluaisi ruveta kulkukoiraksi. Eräänä päivänä hän näkeekin heidän kotipihansa ohi kävelevän kulkukoirajengin ja toivoo voivansa liittyä niiden porukkaan. Pidän siitä, että laulussa nähdään oikeiden tapahtumien lisäksi myös Pepin haavekuvia, sillä se korostaa tämän laulun haaveilupuolta enemmän. Laulu on toteutettu hienosti ja pidän siinä eniten menevyydestä.


6. Part of your world/Unelmiin mä jään

Merenneitoprinsessa Ariel on kerännyt ihmisten käyttämiä tavaroita salaiseen luolaansa. Se ei kuitenkaan riitä Arielille, sillä hän haluaisi päästä käymään ihmisten maailmassa. Laulun aikana Ariel kertoo haluavansa muuttua ihmiseksi, jotta voisi elää heidän maailmassaan. Vaikka Pieni merenneito elokuvan ilmestymisestä on aikaa jo 34 vuotta, niin tämä laulu on silti säilyttänyt ajattomuutensa. Arielin ajatukset tulevat hyvin esille ja laulussa on muutenkin oikea tunnelma. Tiesittekö muuten, että tämä laulu meinattiin poistaa Pieni merenneito elokuvasta? Onneksi sitä ei kuitenkaan tehty.


5. Almost there/Voin saavuttaa

Tiana haaveilee perustavansa ravintolan ja työskenteleekin sen vuoksi kahdessa työpaikassa saadakseen kerättyä rahaa ravintolaa varten. Laulun aikana Tiana kertoo, että unelmat toteutuvat vain jos niiden eteen tekee itse jotain. Pidän tässä laulussa eniten siitä, miten elokuvan piirtotyyli vaihtuu Tianan kuvitelmien ajaksi. Sen lisäksi pidän laulun opetuksesta ja rytmistä.


4. Just around the riverbend/Virta minne veneen vie

Unohdan välillä tämän laulun olemassa olon, joten siksi olen yllättynyt siitä, että se pääsi näin korkealle tässä listauksessa. Intiaanipäälikkö Powhatan sanoo tyttärelleen Pocahontasille, että tämän tulisi olla vakaa kuin joki. Pocahontas huomaakin pian, että joki on kaikkea muuta kuin vakaa. Laulun aikana Pocahontas kertoo halustaan kulkea omalla polullaan eikä mennä naimisiin Kocoumin kanssa, kuten hänen isänsä haluaisi hänen tekevän. Pidän laulussa eniten sen iloisesta tunnelmasta ja siitä, että Pocahontas saa sen aikana lisää hahmokehitystä.


3. How far I'll go/Taivaanrantaan

Vaiana haluaisi päästä käymään avomerellä, mutta Motunuin asukkaat eivät saa poistua kotisaareltaan. Erityisesti valliriutan ohittaminen on kiellettyä. Laulun aikana Vaiana kertoo halustaan päästä merelle ja selvittää mitä kaikkea horisontin takana oikein on. Vaiana tietää, että hänestä olisi tarkoitus tulla Motunuin seuraava päälikkö, mutta silti hän tuntee meren vetävän häntä puoleensa. Laulu tuokin hyvin esille Vaianan ajatukset, kun hän pohtii pitäisikö hänen kuunnella omaa sydäntään vai isänsä toiveita.


2. Out there/Tuolla

Quasimodo on viettänyt koko elämänsä kellotornissa piilossa ulkomaailmalta. Hän haluaisi päästä käymään ulkona, mutta Frollo kieltää sen sanomalla, että Quasimodo tulisi säikäyttämään ihmiset rumuudellaan. Siitä huolimatta Quasimodo toivoo, että voisi viettää edes yhden päivän ihmisten kanssa. Quasimodon luonne tulee hyvin esille tässä laulussa, minkä lisäksi pidän kappaleen tunnelmasta.


1. Waiting on a miracle/Mä yksin ootan ihmettä

Mirabel on Madrigalin perheensä ainoa lapsi, jolle taikakynttilä ei ole antanut erikoislahjaa. Siitä syystä Mirabel tuntee olevansa perheessään täysin ulkopuolinen, mutta on yrittänyt parhaansa mukaan pitää ne tunteet piilossa. Antonion lahjaseremonia saa Mirabelin tuntemaan itsensä entistäkin yksinäisemmäksi eikä tilannetta helpota se, että hänet jätetään pois Madrigalien perhekuvasta. Sen seurauksena Mirabel myöntää kokemansa tuskan viimeinkin ääneen. Pidän tässä laulussa eniten siitä, miten kaikki muu pysähtyy Mirabelin laulun ajaksi. Jos Encantosta tullaan joskus tekemään broadway-versio, niin tämä laulu toimisi siinä hienosti. 


Siinä olivat siis minun suosikkini Disneyn haavelauluista. Kertokaa kommenteissa miltä teidän listanne näyttäisivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti