Sivut

lauantai 9. syyskuuta 2023

Leijonakaarti (kausi 1) arvostelu

Mainitsin elokuun viimeisessä postauksessa, että tulisin arvostelemaan Leijonakaarti-sarjan. Edellisessä postauksessa mainitsin, että tällä viikolla ilmestyisi Faktoja elokuvista -sarjan 6. osa tai Leijonakaartin ensimmäisen kauden arvostelu. Kuten otsikko sen jo kertookin, niin tässä postauksessa arvostelen Leijonakaarti-sarjan ensimmäisen tuotantokauden.

Leijonakaarti kertoo Simban ja Nalan nuoremmasta pennusta Kionista, joka valitaan uuden Leijonakaartin johtajaksi. Leijonakaarti on ryhmä, joka suojelee Jylhämaata ja puolustaa Elämän tietä. Ryhmä koostuu hurjimmasta, urheimmasta, vahvimmasta, nopeimmasta ja tarkkanäköisimmästä. Kionin lisäksi kaartiin kuuluvat mesimäyrä Bunga, virtahepo Besthe, gepardi Fuli ja lehmähaikara Ono. 

Kuten jo aiemmin sanoinkin, niin Kion on Simban ja Nalan nuorempi pentu ja Kiaran pikkuveli. Sarja tapahtuu siis Leijonakuningas 2 Jylhäkallion ylpeys -elokuvan aikana. Kuten jo tiedämmekin, niin Kionia ja Leijonakaartia ei nähdä ollenkaan kyseisessä elokuvassa. Siitä asiasta on esitetty erilaisia teorioita ennen oikean syyn paljastumista. Sitä syytä ei kerrota vielä ensimmäisellä kaudella, joten en tule kertomaan sitä tässä postauksessa. Saatte kyllä tietää sen syksyn aikana. Paitsi jos tiedätte sen jo. Jos tiedät syyn siihen, miksi Kion ja Leijonkaarti eivät esiinny Jylhäkallion ylpeys elokuvan toisella puoliskolla, niin älä paljasta sitä kommenteissa, jotta yllätys säilyy niille, jotka eivät tiedä sitä vielä. 

Leijonakaartissa esiintyvät lähes kaikki ensimmäisessä Leijonakuninkaassa esiintyvät hahmot. Simban ja Nalan ohella sarjassa nähdään Rafiki, Zazu, Timon ja Pumba. Leijonakaarti on sarjan keskiössä, joten siksi muut jäävät heidän varjoonsa. Simballa ja Nalalla on näistä hahmoista isoin rooli ja molemmilla on jopa osittain omat jaksot. Heidän kanssaan suunnilleen saman kokoisen roolin saavat Timon ja Pumba. Zazu ja Rafiki jäävät hieman sivummalle muista eikä heitä nähdä kovin monessa jaksossa. Zazulla on tässä sarjassa kaikkein vähiten merkitystä ja hän esiintyy kunnolla vain muutamassa jaksossa. Rafikin rooli jää ehkä pieneksi, mutta hän on silti tärkeä hahmo jakaessaan viisauttaan Kionille ja Leijonakaartille.

Kiaran lisäksi sarjassa esiintyy toisesta Leijonakuningas-elokuvasta myös Zira yhdessä lastensa Nukan, Kovun ja Vitanin kanssa. Heidän roolinsa jää vähän pieneksi, sillä nelikko esiintyy vain yhdessä jaksossa. Vaikka näiden hahmojen rooli tässä ohjelmassa jääkin pieneksi, niin heillä on silti merkittävä rooli omassa jaksossaan. Ziralla on kyseisessä jaksossa myös oma laulu, (jossa myös Kion laulaa).

Palataanpa vielä Kioniin. Syy siihen miksi Kionista tuli Leijonakaartin johtaja on se, että hän osaa tehdä vanhinten karjaisun. Vanhinten karjaisu on karjaisu, jossa menneiden aikojen leijonat karjuvat yhdessä Kionin kanssa. Sarja alkoi pilottielokuvalla Leijonakaarti karjuu jälleen, (joka on lisätty Disney plussassa ensimmäisen kauden alkuun) Rafiki sanoo karjaisun olevan hyvin voimakas lahja, jolla vo tehdä hyvää, mutta se voi myös johtaa kauheaan pahaan. Jos karjaisua käyttää pahaan, niin sen voiman menettää lopullisesti. Scar menetti karjaisun lahjan tuhottuaan sen avulla vanhan Leijonakaartin. 

Leijonakaartin tehtävänä on puolustaa Elämän tietä ja suojella Jylhämaata. Tämä tarkoittaa mm. vihollisia vastaan taistelemista. Ohjelmassa nähdään monenlaisia vihollisia, joihin kuuluvat mm. leopardit, korppikotkat, sakaalit ja krokotiilit. Yleisimmät viholliset sarjassa ovat hyeenat. Hyeenoista eniten esillä on Janja ja hänen jengiinsä kuuluvat Cheezi ja Chungu. Leijonakaarti joutuukin tekemään aina kovasti töitä saadakseen pysäytettyä hyeenajengin ja saada heidät palaamaan Varjonmaahan.

Kerroin aiemmin, että Leijonakaartissa esiintyvät melkein kaikki Leijonakuninkaan hahmot. Scar mainitaan ensimmäisellä kaudella useamman kerran, sillä hän oli vanhan Leijonakaartin johtaja. Mufasa sanoi Simballe ennen kuolemaansa, että menneet kuninkaat seuraavat heitä tähdistä. Mufasa nähdään sarjassa monta kertaa antamassa Kionille neuvoja. Mufasa on siis päässyt tähtiin. En tiedä voiko noin sanoa, sillä Mufasan ja Kionin keskustelut tapahtuvat yleensä päivällä. Minua vähän harmittaa se, että Sarabi on täysin unohdettu kaikista Leijonakuningas-hahmoista. Simba ei ole maininnut äitiään ollenkaan ensimmäisen Leijonakuninkaan jälkeen. 

Leijonakaartin ja uusien vihollisten lisäksi uusina hahmoina nähdään myös Kiaran ystävät Zuri ja Tiifu. En ole täysin varma siitä, mitä mieltä olen heistä, sillä hauskuudesta huolimatta kaksikosta löytyy myös joitain ärsyttäviä piirteitä, jotka korostuvat erityisesti yhdessä jaksossa. Eikä pelkästään siinä. Kiaraa ei Zurin ja Tiifun ärsyttävyys vaikuta kovinkaan paljoa häiritsevän, vaikka välillä hän pyöritteleekin silmiään ystäviensä toilailuille. Muuten kolmikko näyttää tulevan toimeen erittäin hyvin. Harmi, että nämä hahmot jäävät pieneen rooliin, sillä olisi ollut kivaa seurata heidän ystävyyttään vähän enemmän.

Ensimmäisellä tuotantokaudella ei nähdä kovinkaan paljoa seikkailuja ja ainoa Jylhämaan ulkopuolelle kuuluva paikka, joka sarjan ensimmäisellä kaudella nähdään on Varjonmaa, jossa mm. Janjan jengi asuu. Varjonmaalla asuu myös kilttejä eläimiä, joihin kuuluu mm. tyttöhyeena Jasiri, jonka kanssa Kion ja Leijonakaarti ystävystyvät sarjan alussa. Myös Timonin ja Pumban asuttamat Hakuna Matata -putoukset nähdään sarjassa. En olekaan vielä maininnut tätä asiaa kertaakaan tämän arvostelun aikana, mutta Timon ja Pumba ovat Bungan ottovanhempia ja yhdessä jaksossa kerrotaan ohimennen miten Bunga päätyi Timonin ja Pumban luokse. 

Leijonakaartin taustatarina kerrotaan Rafikin maalauksilla, jotka ovat isossa osassa siinä jaksossa, missä Bunga uskoo niiden ennustavan tulevaisuutta. Rafiki teki maalauksia jo ensimmäisessä Leijonakuningas elokuvassa, mutta luolaa, johon maalaukset tehtiin, ei olla koskaan näytetty kunnolla Leijonakuninkaan ja sen jatko-osien aikana. Tai en minä ainakaan muista, että sitä oltaisiin näytetty kokonaan ennen Leijonakaartia. Tämä ohjelma onkin ensimmäinen, missä Rafikin maalausluola pääsee kunnolla esille. Lisäksi luola toimii Leijonakaartin kokoontumispaikkana.

Monien Disneyn piirrossarjojen tapaan myös Leijonakaartissa kuullaan lauluja. Yleensä lauluja kuullaan aina yksi kappale yhdessä jaksossa. Osa lauluista toimii vain viihdykkeenä ja osa sen sijaan vie jakson juonta eteenpäin. Muutamissa Leijonakaartin lauluista on mukana jokin tärkeä opetus, joka jää joko pelkästään lauluun tai se on mukana jaksossa laulun jälkeen tai jo ennen sitä. Pidän Leijonakaartin lauluista ja monet niistä menevät jopa joidenkin Disney-klassikoiden laulujen edelle. 

Leijonakaartin ensimmäisellä tuotantokaudella sekä sarjan aloittavassa pilottielokuvassa nähdään jonkin verran viittauksia ensimmäiseen Leijonakuningas elokuvaan. Leijonakaarti karjuu jälleen alkaa täysin samanlaisella auringonnousulla kuin Leijonakuningas. Lisäksi Simba sanoo Kiaralle täysin samat sanat, jotka Mufasa sanoi Simballe Leijonakuninkaassa. Leijonakuninkaaseen liittyviä viittauksia nähdään sitäkin enemmän jaksossa Bunga ja kuningas. Ei pelkästään siltä osalta, että jaksossa lauletaan Hakuna matataa. Kyseisessä jaksossa on paljon samanlaisia/samankaltaisia tilanteita kuin Leijonakuninkaassa. Arvaako kukaan mitä Leijonakuninkaan hetkeä tämän kappaleen yläpuolella olevan kuvan tilanne muistuttaa?

Pilottielokuva Leijonakaarti karjuu jälleen ja itse Leijonakaarti-sarjan ensimmäinen tuotantokausi ovat mainioita alkuja Kionin ja Leijonakaartin tarinalle. Jännien tapahtumien ja suurien seikkailuiden vähäisestä määrästä huolimatta Leijonakaartin ensimmäinen tuotantokausi on erittäin mielenkiintoinen ja jokainen jakso tempaisee katsojan helposti mukaansa. 

Kuten postauksen alkupuheesta voi päätellä, niin seuraavaksi olisi tulossa Faktoja elokuvista -sarjan kuudes osa. Se ilmestyy viimeistään ensi viikon sunnuntaina. Sitä ennen ei tule uusia postauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti