Sivut

lauantai 2. syyskuuta 2023

Top27 Pixar-elokuvat

Ennen tämän vuoden elokuuta olin nähnyt Pixarilta Autot-trilogiaa lukuun ottamatta kaikki elokuvat. Nyt, kun olen katsonut myös Autot-elokuvan ja sen jatko-osat, niin olen päättänyt kirjoittaa top-listan kaikista Pixar elokuvista. Tähän listaan ovat siis päässeet kaikki tähän mennessä julkaistut Pixar-elokuvat.Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia27. Monsterit yliopisto

Kun katsoin tämän elokuvan viime vuonna Nostalgia-sarjaa varten, niin mieleeni tuli silloin yksi kysymys: Onko tämä oikeasti näin huono? En minä pitänyt tästä lapsenakaan erityisen paljon, mutta siitä huolimatta Monsterit yliopisto oli huonompi, kuin muistin. On tässä elokuvassa kuitenkin edes vähän hyviä puolia. Pidän ainakin siitä, että jotkut Monsterit Oy elokuvassa esiintyvät hahmot (kuten Räähkä) saavat tässä elokuvassa lisää syvyyttä. Myös Masin ja Taren ystävyyden kehittyminen on mielenkiintoista seurattavaa, vaikka lopptulos siihen liittyen on jo tiedossa (jos siis olet katsonut Monsterit Oy:n ennen tätä elokuvaa). Ennalta arvattavuus onkin pääsyy siihen, miksi tämä kuuluu Pixarin heikoimpiin elokuviin. Monsterit yliopisto on siis erittäin tylsä ja turha elokuva.


26. Ihmeperhe

Syy siihen, miksi Ihmeperhe on tässä listassa näin matalalla sijalla on se, etten muista tästä elokuvasta melkein mitään. Pidän elokuvan ideasta ja sen sisältämästä toiminnallisuudesta, mutta jostain syystä Ihmeperhe ei vain ole ikinä uponnut minuun kunnolla. Toisaalta olen nähnyt tämän vain yhden kerran, joten ehkä uusintakatselu saisi minut nostamaan tämän elokuvan korkeammalle sijalle tässä listassa. En kuitenkaan ole varma siitä, että haluanko nähdä tätä uudestaan.


25. Lightyear

Yksi hyvä puoli Lightyear elokuvassa on se, että se lähtee heti kunnolla käyntiin. Siitä huolimatta tämä ei ole minun mielestäni erityisen hyvä. Yksi syy siihen on se, että tämä kuuluu ehdottomasti unohdettaviin Pixar-elokuviin. Jos palataan vielä niihin hyviin puoliin, niin Sox on ehdottomasti paras hahmo tässä elokuvassa. Muut hahmot ovat ihan kelvollisia, mutta eivät mitenkään erityisen hyviä. Sanon tähän kohtaan vielä sellaisen asia, että yhdellä hahmolla on erittäin huono taustatarina. Tunnelmaltaan Lightyear on ihan hyvä, mutta silti se ei sytytä tarpeeksi.


24. Ihmeperhe 2

Kuten ensimmäisen Ihmeperheen kohdalla, niin en muista myökään sen jatko-osasta melkein mitään. Elokuvassa on samanlainen idea kuin edeltäjässään ja pidän siitä, että Jaskan voimat alkavat aktivoitua kunnolla tässä elokuvassa. Minä luulen, että Ihmeperheelle tehtiin jatkoa vain siksi, että elokuvan tekijät halusivat esitellä Jaskan supervoimat. Jos tuo on ainoa syy siihen, niin Ihmeperhe 2 on minun mielestäni erittäin turha elokuva. Muita huonoja puolia elokuvassa on huonot juonenkäänteet, joista yksi liittyy yllätyspahikseen. En arvannut pahiksen henkilöllisyyttä tässä elokuvassa, mutta pääsin siinä oikeille jäljille. 


23. Punainen

Punainen erottuu omaperäisyydellään muista Pixar-elokuvista. Se on tavallaan hyvä asia, mutta siihen liittyy myös yksi huono puoli, mikä on se, että tässä elokuvassa kohelletaan enemmän kuin muissa Pixar-elokuvissa yhteensä. En pidä liiallisesta kohelluksesta, vaikka se viekin juonta eteenpäin elokuvan toisella puoliskolla. Sekavuudesta huolimatta Punaisessa on hyvä tunnelma ja pidän melkein kaikista elokuvan hahmoista. Yksi erittäin hyvä asia tässä elokuvassa on se, että kuukautiset esitetään siinä normaalina asiana. Harmi, ettei Punaista esitetty elokuvateattereissa, sillä olisi ollut kivaa nähdä tämä isolta näytöltä.


22. Luca

Luca sisältää myös kohellushetkiä, mutta niitä ei ole kuitenkaan häiritsevä määrä. Lucan juoni on muuten mielenkiintoinen, mutta Pienen merenneidon osittainen kopiointi laskee tämän elokuvan pisteitä minun silmissäni. Elokuvassa on hyvät hahmot ja pidän myös sen animointityylistä. Myös tunnelma on hyvä ja tarinassa on sopiva määrä draamaa. Lucaa ei olla myöskään esitetty teattereissa ja elokuvan ilmestyminen meni minulta muutenkin lähes kokonaan ohi.


21. Doria etsimässä

Ihan ensiksi täytyy sanoa, että Doria etsimässä on parempi elokuva, kuin voisi uskoa. Siitä huolimatta elokuva tuntuu osittain turhalta, vaikka siinä onkin hyviä asioita. Dori on aina ollut vaikeasti selitettävä hahmo, joten en oikein tiedä toimiiko hän paremmin sivuhenkilönä vai päähenkilönä. Pidän elokuvan tunnelmasta ja jotkut vitseistä ovat oikeasti hyviä. Yksi asia, mikä tässä elokuvassa häiritsee on se, että Dorin vanhemmilla on elokuvan suomenkielisessä versiossa samat nimet kuin Suomen nykyisellä presidenttiparilla. Muuttuukohan tuo asia ei-häiritseväksi, kun Suomelle valitaan ensi vuonna uusi presidentti? Ehkä, ehkä ei. Sen näkee sitten.  


20. Wall-E

Tiedän, että Wall-E on monien ihmisten suosikki Pixar-elokuvista, mutta minuun tämä ei ole ikinä uponnut kunnolla. Yksi syy siihen on se, etten ole täysin kartalla elokuvan juonesta. Pidän elokuvassa eniten sen opettavaisuudesta. Myös päähenkilöiden suhteen kehitystä on kiinnostavaa seurata. Yksi syy siihen, miksi tämä elokuva on tässä listassa näin alhaalla on se, etten muista tästä melkein mitään. 


19. Monsterit Oy

Monsterit Oy on monella tavalla parempi ja kiinnostavampi elokuva kuin Monsterit yliopisto. Elokuvan juoni ja tunnelma ovat mainioita. Pidän myös hahmoista, vaikka niiden joukkoon mahtuukin muutama ärsyttävä tapaus. Yhden miinuspisteen elokuva saa siitä, että siinä nähdään yllätyspahis. Miinuspisteitä Monsterit Oy saa myös siitä, ettei siinä selitetä ihan kaikkia asioita. Muuten tässä elokuvassa ei ole mitään vikaa. 


18. Ötökän elämää

Ötökän elämässä toimii moni asia, kuten juoni, hahmot ja tunnelma. Huonoja puolia elokuvassa ovat Flikiin ja Dotiin kohdistuva vähättely ja aliarviointi. Sen lisäksi elokuvassa nähdään muutama juonenkäänne, joista en pitänyt. Olen yllättynyt siitä, että Ötökän elämää on tässä listalla näin matalalla sijoituksella, sillä olin ajatellut tämän pääsevän ainakin kymmenen parhaan joukkoon. No on tämäkin ihan hyvä sijoitus, mutta siirrytään nyt seuraavaan elokuvaan.


17. Kunnon dinosaurus

Kuten Ötökän elämässä, niin myös Kunnon dinosauruksessa päähenkilö saa osakseen vähättelyä. Arloa vähätellään kuitenkin vähemmän kuin Flikiä, joten ehkäpä se onkin se syy siihen, miksi Kunnon dinosaurus pääsi tässä listassa korkeammalle kuin Ötökän elämää. Päähenkilöön kohdistuvan vähättelyn lisäksi elokuva saa miinuspisteitä muutamasta ärsyttävästä hahmosta. Heikkouksista huolimatta kaikki muu tässä elokuvassa toimii mainiosti. Tunnelma, juoni ja animointi. Muutamista ärsyttävistä hahmoista huolimatta elokuvan hahmot on kirjoitettu onnistuneesti. 


16. Autot 2

Autot 2 on suurimmalta osaltaan tylsä ja mielenkiinnoton elokuva, vaikka siinä nähdäänkin muutama hauska hetki. Siitä huolimatta tämä elokuva ei ole uponnut minuun kunnolla. Ei Autot 2 ole muutenkaan erityisen muistettava elokuva. Tunnelma on hyvä ja hahmotkin ovat onnistuneita, vaikka jotkut eivät tunnu sopivan tarinaan. Elokuvassa nähdään yhtä paljon toimivia ja ei-toimivia asioita. 


15. Toy Story 4

Toy Story 4 on periaatteessa hyvä elokuva, mutta se tuntuu irralliselta edeltäjistään. Elokuva antaa päätöksen Woodyn tarinalle, mutta ei tätä olisi silti tarvinnut tehdä. Toy Story nelosessa on hyviä ja huonoja asioita. Yksi niistä huonoista asioista on ehdottomasti yllätyspahis. Siitäkin huolimatta, että pahis oli kirjoitettu eri tavalla kuin muissa Pixar-elokuvissa. Tuosta huolimatta pidän elokuvan hahmoista, vaikka jotkut eivät ole täysin sopivia tarinaan. Elokuvassa on myös hyvä musiikki.


14. Elemental

Pixarin uusin elokuva Elemental ei ole täysin huono, mutta se voisi olla parempi. Tuo on se päälimmäisin syy siihen, miksi tämä elokuva ei uponnut minuun kunnolla. Heikkouksista huolimatta moni asia toimii Elementalissa. Niihin toimiviin asioihin kuuluvat mm. animointi, hahmot ja tunnelma, joista viimeisenä mainittu ei toimi ihan koko elokuvan aikana. Pidän Elementalin ideasta, mutta tarinassa olisi silti vähän parantamisen varaa. 


13. Rottatouille

Myös Rottatouillessa on esillä tärkeä opetus, mikä on paljon esillä, mutta elokuvan opettavaisuutta ei silti korosteta liikaa. Rottatouillen juoni on mielenkiintoinen ja pitää katsojan otteessaan loppuun asti. Muutamista ärsyttävistä tapauksista huolimatta hahmot on kirjoitettu hyvin. Lisäksi haluan antaa kunniamaininnan elokuvan tunnelmalle. Tämän elokuvan pariin palaa uudestaan enemmän kuin mielellään.


12. Eteenpäin

Tässä elokuvassa on paljon hyvää. Juoni, hahmot, tunnelma ja animointi. Silti minusta tuntuu, että tästä puuttuu sitä jotain. En tiedä mitä, mutta se jokin olisi varmasti tehnyt tästä elokuvasta paremman. Yksi syy elokuvan lievään heikkouteen on varmaankin se, että sen ensi-ilta oli juuri ennen koronapandemiaa, minkä vuoksi ihmiset eivät ehtineet katsoa sitä teattereissa. Kaksi ensimmäistä katselukertaa eivät saaneet minua kiinnostumaan tästä tarpeeksi, mutta pidin elokuvasta enemmän vasta kolmannen katselukerran jälkeen. Eteenpäin kuuluu siis niihin elokuviin, jotka paranevat katselukertojen mukana. 


11. Autot

Vaikka Autot ylittikin minun odotukseni sitä kohtaan, niin siitä huolimatta elokuva ei uponnut minuun tarpeeksi syvälle. Elokuvan juoni toimii hyvin, mutta siitä jää silti uupumaan jotain. Hahmot ovat hyviä, vaikka Salama onkin erityisesti elokuvan alkupuolella ärsyttävä. Myös musiikki on hyvää, vaikka elokuvan laulut eivät ole kovinkaan muistettavia. Suurimmalta osaltaan Autot on toimiva kokonaisuus, jonka voisin katsoa ehkä joskus uudestaan.


10. Toy Story 2

Tässä elokuvassa on paljon toimivia asioita. Uudet hahmot, kuten Rouva Perunapää, Jessie ja Napakymppi sopivat tarinaan hyvin, vaikka ensiksi mainittu olisi saanut olla isommassa roolissa. Nyt kun hahmoista on puhetta, niin siltä osa-alueelta yksi miinuspiste tulee yllätyspahiksesta. Toy Story 2 on mainio elokuva, jonka pariin voi palata useamman kerran, mutta katsomiskertojen väli ei saa kuitenkaan jäädä liian lyhyeksi (ainakaan minun kohdallani). Juoni on onnistunut ja pidän siitä, että tarinassa on tasaisesti huumoria ja vakavuutta. Myös musiikki toimii, ja haluankin tässä kohtaa antaa kunniamaininnan Jessien laululle. 


9. Soul

Vaikka Soulin traileri olikin mielenkiintoinen ja odotin elokuvan ilmestymistä, niin innostukseni ei silti ylettynyt tarpeeksi korkealle. Innostukseni elokuvaa kohtaan väheni silloin, kun kuulin, että se lisättäisiin Disney+ suoratoistopalveluun ilman teatterilevitystä. Katsoin Soulin ensimmäisen kerran vuoden 2022 keväällä ja huomasin pitäväni elokuvasta enemmän kuin olin uskonut. Soul on monella tavalla opettavainen ja opetukset ovat keskeinen osa tarinaa. Elokuvassa on syvällinen tunnelma ja se jättää jälkeensä paljon kysymyksiä, joista osa liittyy osittain avoimeksi jäävään loppuratkaisuun. Soulissa on heikkouksia, mutta niitä on niin vähän, etteivät ne erotu kunnolla. Elokuvan hyvät puolet jättävät heikkoudet lähes kokonaan varjoonsa. 


8. Toy Story 3

Toy Story 3 on ensimmäinen Disney- ja Pixar-elokuva, jonka näin teattereissa, mikä on yksi syy siihen, miksi se pääsi tässä listassa näin korkealle. Elokuvassa on hyvä tunnelma, joka vaihtelee tasaisesti. Pidän elokuvan juonesta ja siitä, että Andyn ja lelujen tarina saa ansaitsemansa päätöksen. Pidän elokuvassa myös musiikista, ja espanjankielinen Buzz tuo elokuvaan hauskoja hetkiä. Pidän myös muista hahmoista, mutta joudun taas antamaan yhden miinuspisteen yllätyspahiksesta. Pahiksen taustatarina oli surullinen, mutta se ei silti saanut sympatiaani hahmoa kohtaan yltämään tarpeeksi korkealle.  


7. Nemoa etsimässä

Nemoa etsimässä on kaikista Pixar-elokuvista ensimmäinen, jonka olen nähnyt. Pidin tästä lapsena paljon, mutta ajan kuluessa kiinnostukseni elokuvaa kohtaan on laskenut. Elokuvassa on muutamia asioita, mistä en pidä ja osa niistä liittyy ärsyttäviin hahmoihin. Dori on varmasti yksi Nemoa etsimässä elokuvan ärsyttävimmistä hahmoista, mutta on muutama hahmo, jotka ovat pahempia kuin Dori. Elokuvassa on mainio tunnelma, vaikka jotkut asiat pilaavatkin sitä joissain kohdissa. Huumoria tämä elokuva ainakin sisältää, mutta jotkut vitseistä eivät vain uppoa minuun. 


6. Toy Story

Yksi syy siihen, miksi Toy Story pääsi tässä listassa näin korkealle on se, että muita Pixar-elokuvia ei olisi olemassa ilman sitä. Elokuvassa toimii ihan kaikki. Tunnelma, juoni ja musiikki. Pidän myös hahmoista, vaikka ainakin Woody onnistuu käymään välillä hermoilleni itsekkyydellään. Myös leluja tuhoava Sid antaa elokuvalle yhden miinuspisteen, vaikka hän tuokin tarinaan sopivasti jännitystä. Pidän elokuvan ideasta ja tarinaa on muutenkin mukavaa seurata. 


5. Autot 3

En olisi uskonut, että Autot 3 pääsisi näin korkealle, mutta tässä elokuvassa on monia asioita, joista minä pidän. Yksi asia on se, että elokuva antaa mainion päätöksen Salaman tarinalle. Hahmot ovat hyviä, vaikka Cruz onkin ainakin aluksi vähän ärsyttävä, mutta hän muuttuu paremmaksi loppua kohti mentäessä. Elokuvassa on muutama hahmo, jotka ovat jopa Cruzia ärsyttävämpiä. Pidän tässä elokuvassa melkein kaikesta, mutta on tässäkin silti muutama heikko kohta.


4. Up

Minulla on Upista osittain ristiriitaiset fiilikset. Pidän tästä kyllä, mutta tässä on silti asioita, joista en pidä. Niihin kuuluvat mm. muutamat tylsät hetket, vaikka jotkut niistä vievätkin tarinaa eteenpäin. "Married life" kappale on ehdottomasti paras osa tästä elokuvasta, ja Carlin ja Ellien suhdetta on mainiota seurata. Hahmot on kirjoitettu hyvin, vaikka Rasmus onkin välillä ärsyttävä, mutta ei kuitenkaan häiritsevällä tavalla. Toinen hahmoihin liittyvä miinuspiste tulee yllätyspahiksesta. Elokuvassa nähdään kaikki tunteet ilosta suruun ja pelosta liikutukseen. 


3. Urhea

Kiinnostuin Urheasta aikoinaan jo ensimmäisen trailerin jälkeen. Pidin elokuvasta vielä enemmän sen jälkeen kun olin katsonut sen. Elokuvassa toimii moni asia ja Merida on yksi parhaimmista Disney-prinsessoista, vaikka jotkut hänen luonteenpiirteistään menevätkin ärsyttävyyden puolelle. Juonessa on hyviä ja huonoja puolia. Elokuva on käsikirjoitettu muuten hyvin, mutta tarina on silti ennalta arvattava ainakin yhdessä kohdassa. En oikein osaa sanoa mitä mieltä olen Urhean huumorista. Tavallaan se on ihan toimivaa, mutta jotkut vitseistä menevät silti liian pitkälle. Yksi hyvä asia Urheassa on sen laulut, jotka sopivat elokuvaan hienosti. 


2. Inside out

Inside out ehti ensi-iltansa jälkeen olla muutaman vuoden suosikkini kaikista Pixar-elokuvista, kunnes eräs toinen Pixar-elokuva ohitti sen. Inside out kertoo tunteista, jotka kaikki pääsevät kunnolla esille, vaikka Surua yritetäänkin työntää sivuun melkein koko elokuvan ajan. Tykästyin tähän elokuvaan jo ensimmäisellä katselukerralla, mutta siitä huolimatta uudet katselukerrat muuttavat elokuvaa vielä paremmaksi. Juoni toimii ja hahmoihin on helppo samaistua. Pidän siitä, miten aivojen toimintaa näytetään elokuvassa. Myös muut Rileyn mielen syövereissä olevat asiat toimivat tarinassa hienosti. 


1. Coco

Ykköspaikan listaltani on saanut Coco. Pidän tässä elokuvasta lähes kaikesta ja ainoa huono puoli elokuvassa on yllätyspahis. Paras asia Cocossa on se, miten Meksikolainen kulttuuri tuodaan siinä esille. Myös Kuolleiden päivän juhlaa kuvataan elokuvassa hyvin. Hahmot on kirjoitettu hyvin ja keskeisimpien hahmojen näkökulmat tuodaan tasaisesti esille tarinassa, vaikka Miguel saakin päähenkilönä eniten syvyyttä. Myös musiikki on mahtavaa ja lauluista on tehty tärkeä osa tarinaa. Elokuvan tunnelma on lämminhenkinen eivätkä edes jännittävät tapahtumat vähennä sitä. Pidän Cocossa myös siitä, miten kuolemaa ja kuolemanjälkeistä elämää on käsitelty siinä. 
Siinä oli siis minun top-listani kaikista Pixar-elokuvista. Mihin järjestykseen sinä olisit laittanut nämä elokuvat? Kerro se kommenteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti