Sivut

keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Mirabel Disney-prinsessaksi

Jos joku ymmärsi otsikon väärin, niin ei, Encantossa esiintyvästä Mirabelista ei olla tehty tai tekemässä virallista Disney-prinsessaa. Minun mielestäni Mirabelin pitäisi olla virallinen Disney-prinsessa, ja tässä postauksessa kerron perusteluita siihen asiaan. Kuten ehkä jo arvasittekin, niin tämä on se kantaa ottava postaus/mielipidekirjoitus, josta puhuin edellisessä postauksessa. 


HUOM! Teksti sisältää juonipaljastuksia elokuvista Encanto, Frozen 2 ja Kaksin karkuteillä. Lukeminen omalla vastuulla.Ketkä ovat Disney-prinsessoja, ja miten Disneyn naishahmosta voi tulla Disney-prinsessa?

Virallisten Disney-prinsessojen joukkoon kuuluvat Lumikki, Tuhkimo, Aurora, Ariel, Belle, Jasmine, Pocahontas, Mulan, Tiana, Tähkäpää, Merida, Vaiana ja Raya. Jotta Disneyn naishahmosta voi tulla Disney-prinsessa, hänen on täytettävä tiettyjä kriteerejä. Kriteereihin kuuluu kolme, jotka kaikki pitää täyttää. Niihin kuuluvat mm. se, että hahmon on oltava ihminen (ainakin osittain), hänen on oltava päähenkilö (tai yksi päähenkilöistä) omassa elokuvassaan, joka ei ole jatko-osa tai spin-off. Lisäksi kyseisen elokuvan on menestyttävä hyvin. Disney-prinsessoille on määrätty myös kolme kriteeriä, joista pitää täyttää vähintään yksi. Hahmon pitää syntyä kuninkaalliseksi, mennä naimisiin kuninkaallisen kanssa, tai sitten hänen täytyy tehdä joku sankariteko. Tuo viimeisin kriteeri on syy siihen, miksi Mulan on Disney-prinsessa, vaikkei hän ole kuninkaallinen. Ei syntyessään, eikä myöskään avioliiton kautta.

Frozen-elokuvien Anna ja Elsa eivät kuulu virallisten Disney-prinsessojen joukkoon, sillä Frozen 1 menestyi sen verran hyvin, että Frozen-franchice päätettiin pitää omana tuoteperheenään. Elsa on kuningatar, ja luovuttaa kruununsa Annalle toisen Frozen-elokuvan lopussa, joten siltäkin osalta on selvää, etteivät Anna ja Elsa ole Disney-prinsessoja. Aiemmin Disney-prinsessojen joukkoon kuului myös Helinä-keiju, mutta hänet tajuttiin poistaa sieltä ja siirtää Disneyn keijujen joukkoon.
Ihmettelen vähän sitä, miksi Rayasta ollaan tehty virallinen Disney-prinsessa, sillä hänen elokuvansa ei ollut niin menestynyt, kuin muut Disneyn prinsessaelokuvat. Eihän Raya ja viimeinen lohikäärme -elokuvaa edes näytetty teattereissa.


Miksi Mirabelin pitäisi kuulua virallisiin Disney-prinsessoihin?

Madrigalit eivät ole kuninkaallisia, mutta heidät voisi tavallaan laskea sellaisiksi kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on se, että heidän talonsa sijaitsee mäen päällä hieman kauempana Encanton kylästä. Saduissa linnat ja palatsit sijaitsevat aina syrjemmällä kylästä ja vielä mäen päällä. Toinen syy on se, että Madrigalit käyttävät lahjojaan yhteisöstään huolehtimiseen. Mirabelilla ei ole lahjaa (ainakaan samalla tavalla kuin muilla Madrigaleilla), mutta silti hänkin tekee asioita Encanton ja sen asukkaiden hyväksi.

Jos palataan vielä niihin Disney-prinsessojen kriteereihin, niin Mirabel pelastaa Casitan palauttamalla taikuuden takaisin siihen. Sen seurauksena Madrigalit saivat lahjansa takaisin, kun he olivat menettäneet ne Casitan tuhoutumisen jälkeen. 

Tuon lisäksi toinen syy siihen, miksi Mirabelin on oltava virallinen Disney-prinsessa on hänen tyylinsä. Ariel on ensimmäinen Disney-prinsessa, joka ei ole kokonaan ihminen, Tiana on ensimmäinen tummaihoinen Disney-prinsessa ja Merida on ensimmäinen (ja ainoa) Disney-prinsessa, joka esiintyy Pixar-elokuvassa. Pakko sanoa tähän väliin, että ihmettelen miksi Tianaa sanotaan ensimmäiseksi tummaihoiseksi Disney-prinsessaksi. Disneyn renesanssiajan elokuvissa esiteltiin Jasmine, Pocahontas ja Mulan, jotka eivät myöskään ole valkoihoisia. Myös Notre Damen kellonsoittaja elokuvan Esmeralda esiintyy Disneyn renesanssiajan elokuvassa. En kuitenkaan laskenut Esmeraldaa mukaan tähän, sillä hän ei kuulu virallisiin Disney-prinsessoihin. Mietin siis sitä, että minkä takia Jasminesta ei puhuta ensimmäisenä tummaihoisena Disney-prinsessana, sillä Aladdin julkaistiin vuonna 1992 ja Prinsessa ja sammakko julkaistiin vuonna 2009. Kertokaa kommenteissa, jos tiedätte selityksen tälle asialle.

Jatketaanpa nyt siitä, mihin jäimme äsken. Eli siitä, miksi Mirabelin tyyli on syy siihen, miksi hänen pitäisi olla Disney-prinsessa. Tähkäpää teki historiaa olemalla pitkähiuksisin Disney-prinsessa ja samalla myös lyhythiuksisin Disney-prinsessa. Mirabel on Disneyn ensimmäinen naispäähahmo, jolla on silmälasit, joten siinä tulee yksi syy lisää siihen, miksi hänen pitäisi olla virallinen Disney-prinsessa. Virallisista Disney-prinsesoista ei nimittäin löydy silmälaseja käyttävää prinsessaa. Tosin Belle vaikuttaa kyllä sellaiselta hahmolta, joka voisi käyttää silmälaseja, mutta ne yhdistettynä lukuharrastukseen saisivat Bellen vaikuttamaan nörtimmältä kuin mitä hän oikeasti on. 

Jos otetaan puheeksi se menestyminen, niin Encanto ei menestynyt kunnolla teattereissa. Nousukiito elokuvan menestykselle lähti kunnolla käyntiin sen jälkeen kun se oltiin lisätty Disney+:aan vuoden 2021 jouluaattona. Encantoa oltiin kyllä kehuttu arvosteluissa ennen suoratoistopalveluun lisäämistä, mutta ei siitä vielä silloin tullut mitään jättimenestystä. Minulla elokuva oli aluksi ihan ok -tasolla, mutta aloin myöhemmin pitämään siitä enemmän.


Pohdintaa

Kuten jo aikaisemmin kävi ilmi, niin minun mielestäni Mirabelin pitäisi olla virallinen Disney-prinsessa. Voihan se olla, että hänet tullaan vielä lisäämään heidän joukkoon, mutta se vaikuttaa silti aika epätodennäköiseltä. Todennäköisin vaihtoehto seuraavaksi Disney-prinsessaksi on Disneyn uusimman elokuvan Toiveen päähenkilö Asha. Mirabelia ei siis todennäköisesti tulla näkemään virallisten Disney-prinsessojen rivissä, vaikka hän täyttääkin Disney-prinsessoille määrättyjä kriteerejä. Asha täyttää Disney-prinsessojen tärkeimmät kriteerit, mutta silti on epäselvää tuleeko hänestä koskaan virallista Disney-prinsessaa. Toive ei ollut täysfloppi, mutta ei toisaalta myös mikään jättimenestys, joten siltä osin Ashalla on hyvät mahdollisuudet. Ja onhan toive sentään Disneyn satavuotisjuhlaelokuva.


Kertokaa kommenteissa mitä mieltä olette tästä asiasta. Pitäisikö Mirabelin olla virallinen Disney-prinsessa vai ei?

Tulevista postauksista kerron sen verran, että aloin viikonloppuna suunnitella Disney-klassikkoiden top-listaa. Sen lisäksi suunnittelen erästä toista top-listaa. En osaa sanoa milloin saan julkaistua Disney-klassikoiden top-listan, mutta se toinen top-lista ilmestyy ystävänpäivänä. En tiedä julkaisenko tammikuun puolella enempää postauksia. Saatan julkaista tässä kuussa vielä yhden postauksen, mutta jos en julkaise, niin seuraava postaus ilmestyy helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna.


Laskitteko muuten kuinka monta kertaa postauksessa esiintyi sana Disney? Myös taivutetut muodot lasketaan mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti