Sivut

lauantai 27. heinäkuuta 2024

Parhaat unilaulut

Hyvää unikeonpäivää teille kaikille, jotka luette tätä. Nyt on aika julkaista uusi top-lista. Julkaisin tasan vuosi sitten top-listan Disney-hahmojen yöasuista. Tällä kertaa olen tehnyt listauksen Disney-elokuvissa ja -sarjoissa esitettävistä unilauluista. Tai tuutulauluista, kehtolauluista tai iltalauluista. Mitä nimitystä kukakin haluaa käyttää. Olette varmaankin jo tietoisia sellaisten laulujen ideasta, joten voimmekin siirtyä suoraan itse listauksen pariin.


Teksti sisältää juonipaljastuksia




10. Reindeers are better than people/Poro ain' ihmisen voittaa

Kristoff ja Sven eivät mene nukkumaan tämän laulun päätteeksi, vaikka toivottavatkin toisilleen hyvää yötä. Laulussa ei myöskään kerrota nukkumisesta, joten siksi se on viimeisellä sijalla. Tämä kappale on aika turha eikä se oikein vie Frozenin juonta eteenpäin. Anna tulee tämän jälkeen pyytämään Kristoffia oppaakseen Pohjoisvuorelle, mutta olisi sen voinut tehdä toisellakin tavalla.


9. Baby mine/Rakkainpain

Laulussa ei kerrota nukkumaan menemisestä, eikä rouva Jumbo nukuta Dumboa. Laulun aikana nähdään kuitenkin muita eläinäitejä, jotka nukkuvat yhdessä lastensa kanssa. Nukuttamista tässä laulussa ei kuitenkaan nähdä. Isoin syy siihen, miksi tämä laulu pääsi tälle listalle on sen sävellys. 


8. Avaloran lullaby/Avalorin kehtolaulu

Kansleri Esteban on muuttunut vauvaksi juotuaan vettä nuoruudenlähteestä. Vauva-Esteban jää jumiin puuhun, mistä hänen serkkunsa Elena käy hakemassa hänet. Laulun avulla Elena rauhoittaa itkevän Estebanin samaan aikaan kun kaksikko laskeutuu puusta. Esteban ei nukahda laulun aikana, eikä Elena yritä saada häntä nukahtamaan, mutta rauhoittava sävy on syy siihen, miksi tämä laulu pääsi tälle listalle.


7. Pooh's lullabee/Uinukaa

Nalle Puhin tekee mieli hunajaa, joten hän kiipeää mehiläispesälle hakemaan sitä. Saadakseen hunajaa Puh alkaa laulaa mehiläisille, jotta ne nukahtaisivat. Mehiläiset nukahtavat ja Puh saa otettua hunajaa pesästä. Pari mehiläistä ehti kuitenkin nähdä, kun Puh otti hunajaa, mutta ne eivät kuitenkaan pistä Puhia. 


6. Your mother and mine/Mun äitini on

Kultasen perheen lapset Leena, Jukka ja Mikko lentävät Peter Panin ja Helinä-keijun kanssa Mikä-mikä-maahan, missä he tapaavat kadonneet pojat. Seikkailtuaan Mikä-mikä-maassa Peter ja pojat vievät Kultasen lapset piilopaikkaansa. Leena kertoo Peter Panille ja kadonneille pojille äidistä ja ryhtyy heille sellaiseksi. Tämä laulu ei kerro nukkumaan menemisestä, vaikka Leena nukuttaakin Mikkoa laulun aikana. Pidän tässä laulussa eniten sen rauhallisuudesta.


5. The place where the lost things go/Eikä katoa enää milloinkaan

Maija Poppanen nukuttaa Mikko Pankin lapsia Anniinaa, Jussia ja Tuurea. Hän laulaa lapsille laulua, jossa kerrotaan siitä, että pois menneet asiat ja ihmiset ovat oikeasti piilossa. Laulu lasketaan unilauluksi, mutta nukkuminen otetaan esille vasta laulun lopussa. Pidän tässä laulussa sen syvällisyydestä ja opettavaisuudesta. 


4. Remember me (lullaby)/Mua muistathan (iltalaulu)

Eläessään Héctor Rivera soitti iltaisin kitaraa ja lauloi tyttärelleen Cocolle erästä laulua. Laulu on nimeltään Mua muistathan, ja Héctor ja Coco lauloivat sitä joka ilta samaan aikaan. Vuosikymmeniä myöhemmin Kuolleiden maahan siirtynyt Héctor kertoo muistoistaan elävälle lapsenlapsenlapsenlapselleen Miguelille, joka päätyi Kuolleiden maahan kirouksen seurauksena. Laulun nimessä esiintyy sana lullaby, mutta laulu ei silti ole unilaulu, vaikka se lauletaankin illalla. Yhtä hyvä suomeksi ja englanniksi. 


3. La la lu

Kaunotar-koiran isäntäperheeseen on syntynyt vauva. Kaunotar haluaa selvittää millainen vauva on, joten hän menee makuuhuoneeseen ja näkee Katariina Kullan nukuttamassa vauvaa laulun avulla. Pidän tässä laulussa eniten sen rauhallisesta tunnelmasta, sekä maanläheisyydestä. 


2. Stay awake/Valvo vain

Maija Poppanen on laittamassa Anna ja Mikko Pankkia nukkumaan. Lapset sanovat, ettei heitä väsytä ja he haluaisivatkin vain valvoa. Maija Poppanen alkaa laulaa lapsille laulua, jossa hän kehottaa heitä valvomaan, mutta lapset nukahtavat laulun aikana. Yrittikö Maija Poppanen saada Annan ja Mikon nukkumaan käänteispsykologian avulla? Siltä se ainakin vaikuttaa. Tai en minä tiedä. Mitä mieltä te olette? Ehkä unilauluissa ratkaisevan tekijänä on enemmän sävellys, kuin laulun sanat. Sävellys onkin tässä laulussa se paras asia.


1. All is found/Löydän sen/Gávnnat buot

Annan ja Elsan äiti Iduna laulaa lapsilleen laulua, joka kertoo Ahtohalla-joesta, jolla on kaikki vastaukset menneisyydestä. Vaikka laulu onkin unilaulu, niin pelkästään Anna nukahtaa tämän laulun aikana. Olikohan se tehty tarkoituksella, että Anna nukahti Idunan laulaessa ja Elsa oli hereillä laulun loppuun asti. Ehkä se oli välttämätontä elokuvan juonen kannalta. Mutta joo, ei siitä sen enempää. Pidän tästä laulusta kaikilla kielillä, mutta saamenkielinen versio on edelleen paras. Olen varmaan hehkuttanut sitä jo ihan liikaa joka kerta, kun tämä laulu on ollut esillä täällä blogissa. Tulikin muuten mieleen, että tietääkö kukaan mistä Frozen 2 elokuvan voisi katsoa saameksi, kun sitä versiota ei löydy Disney+:sta?


Siinä oli siis top-lista Disneyn unilauluista. Kertokaa kommenteissa mitä lauluja teidän listoillanne olisi. Heinäkuun aikana tulee vielä yksi postaus ja se on uusi osa joko Hahmofaktoihin tai Faktoja elokuvista -sarjaan. Kumpikin on kuitenkin tulossa ennen blogin synttäripostausta. En vain tiedä vielä, että missä järjestyksessä. Niin, ja toisin kuin olen aiemmin sanonut, niin blogin synttäripostaus ei olekaan ensimmäinen postaus, minkä julkaisen elokuussa. Vaiana 2 elokuvan teaser trailerin suomenkielistä versiota ei olla vielä julkaistu youtubessa, mutta se näytettiin elokuvateatterissa Inside out 2 elokuvan edellä. Uudet hahmot eivät puhu teaser trailerin aikana, joten dubbaajien arvailua ei ehkä ole järkevää tehdä. Sanon kuitenkin sen, että Yasmine Yamajako ja Veeti Kallio ovat ilmeisesti palanneet Vaianan ja Mauin rooleihin.


Tähän loppuun haluan kysyä yhden unikeonpäivään liittyvän kysymyksen. Monelta heräsit tänään? Olen ajoittanut tämän postauksen julkaisun aamukuudeksi. Minä en todellakaan herää vapaapäivinä niin aikaisin (paitsi poikkeustapauksissa), joten jos siellä on joku aamuvirkku, joka on avannut blogini (melkein) heti herättyään, niin minä olen todennäköisesti vielä nukkumassa, kun sinä luet tätä postausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti