Sivut

lauantai 22. lokakuuta 2022

Hahmoesittely: Vaiana


Vaiana (englanniksi Moana) esiintyy omaa nimeään kantavassa elokuvassa, Räyhä Ralf valloittaa internetin elokuvassa ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Vaiana rakastaa merta. Hän on Motunuin päälikön tytär. 

Vaiana nähtiin ensimmäisen kerran elokuvansa alussa ihan pienenä lapsena kuuntelemassa isoäitinsä Talan kertomusta äitisaari Te Fitistä ja siitä, kun puolijumala Maui vei Te Fitin sydämen, minkä seurauksena pimeys alkoi levitä ja laavahirviö Te Ka hyökkäsi Mauin kimppuun. Maui ja hänen taikakoukkunsa katosivat. Tapahtumasta oli kulunut tuhat vuotta ja pimeys leviää edelleen, mutta Tala kertoo, että jonain päivänä joku purjehtii meren yli, etsii Mauin ja palauttaa Te Fitin sydämen. Tarinan jälkeen Vaiana lähtee rannalle ja auttaa kilpikonnan mereen, minkä jälkeen meri antaa Vaianalle Te Fitin sydänkiven. Kivi putoaa Vaianan käsistä ja hautautuu hiekkaan, kun hänen vanhempansa tulevat hakemaan hänet rannalta, sillä kukaan Motunuin asukas ei saa lähteä merelle. Erityisesti valliriutan ylittäminen on kiellettyä. 

Vuosia tapahtuneen jälkeen Vaianan isä Tui vie tyttärensä päälikkövuorelle, jossa hän kertoo miten kaikki heidän heimonsa johtajat ovat laittaneet oman kivensä vuorelle ja jonain päivänä Vaiana saisi laittaa oman kivensä pinon päälimmäiseksi, mikä tekisi Vaianasta Motunuin uuden päälikön. 

Myöhemmin Vaiana saa tietää, että Motunuin sato on heikkoa eikä kala syö. Vaiana ehdottaa, että he lähtisivät hakemaan kalaa valliriutan takaa. Tui ajattelee Vaianan sanonneen haluavansa merelle. Riideltyään isänsä kanssa Vaiana ottaa veneen ja lähtee possuystävänsä Puan kanssa merelle, mutta vene jää aallon alle. He meinasivat hukkua, mutta onnistuivat pelastautumaan. 

Tala syytti Vaianan mukana ollutta Puaa tapahtuneesta ja vei Vaianan erääseen luolaan, jossa hänen piti lyödä rumpua, jotta saisi vastauksen siihen kuka oikeasti on. Lyötyään rumpua Vaiana saa tietää esi-isiensä olleen merenkävijöitä, mutta he lopettivat sen Mauin varastettua äitisaaren sydämen. Tala antaa Vaianalle Te Fitin sydämen ja kertoo nähneensä, kun Vaiana sai sen, mikä tarkoittaa, että Vaiana on meren valittu.

Vaiana käy kertomassa kuulemastaan vanhemmilleen ja muille Motunuin asukkaille. Tui lähtee polttamaan veneitä ja Vaiana yrittää estää häntä. Hetken kuluttua eräs Motunuin asukas saapuu paikalle ja kertoo Talan olevan heikossa kunnossa. Tala antaa Vaianalle riipuksen, jonka sisään Te Fitin sydänkivi laitetaan. Tala menehtyy ja Vaiana lähtee pakkaamaan eväitä, mihin hän saa apua äidiltää Sinalta. Vaiana hakee itselleen veneen ja lähtee merelle. 

Myöhemmin Vaiana huomaa kukkoystävänsä Heihein tulleen salamatkustajaksi veneen kyytiin. He joutuvat myrskyyn, mutta selviävät siitä ja päätyvät autiolle saarelle. Siellä he tapaavat Mauin, joka vangitsee Vaianan luolan sisään ja lähtee pois tämän veneellä Heihei mukanaan. Vaiana pääsee pois luolasta ja meri auttaa hänet veneen kyytiin. Veneessä Vaiana pyytää Mauia palauttamaan Te Fitin sydänkiven, mutta Maui ei suostu siihen. Vaiana onnistuu kuitenkin muuttamaan Mauin mieltä sanomalla, että tästä tulisi ihailtu sankari sydämen palautettuaan. Matkan aikana Maui opetti Vaianaa purjehtimaan. 

Kohdattuaan ja voitettuaan Kakamora nimiset hirviöt Vaiana, Maui ja Heihei lähtevät hirviöiden maahan Lalotaihin hakemaan Mauin koukkua Tamatoa ravulta. Vaiana harhauttaa Tamatoaa Mauin hakiessa koukkunsa takaisin. Tamatoa vangitsi Vaianan ja yritti syödä Mauin, mutta he pääsivät pakenemaan. He lähtivät jatkamaan matkaansa ja samalla Maui opetteli käyttämään taikakoukkuaan uudestaan.

Heidän päästyään Te Fitille laavahirviön ohi pääseminen osoittautui lähes mahdottomaksi. Mauin koukku vahingoittui taistelussa ja hän jätti Vaianan yksin avomerelle. Vaiana oli aikeissa luovuttaa ja pyysi merta valitsemaan jonkun toisen palauttamaan Te Fitin sydämen. Pian tämän jälkeen Talan henki saapui paikalle ja rohkaisi Vaianaa jatkamaan tehtäväänsä. 

Vaiana palasi takaisin Te Kan luokse yrittämään Te Fitin sydämen palauttamista. Maui saapui avuksi ja neuvoi Vaianaa laittamaan sydämen spiraalikuvioon. Spiraalia ei kuitenkaan löytynyt, mutta Vaiana huomasi kyseisen kuvion Te Kan rinnassa, mikä tarkoittaa sitä, että Te Fitistä oli tullut Te Ka sen jälkeen kun sydän vietiin pois. Vaiana pyytää merta väistymään, jotta Te Ka pääsisi hänen luokseen. Vaiana laittoi sydämen spiraalikuvioon ja Te Ka muuttui takaisin Te Fitiksi. 

Te Fiti taikoi Mauille uuden koukun entisen rikkoutuneen tilalle ja Vaianalle uuden veneen. Vaiana pyysi Mauia tulemaan mukanaan Motunuille, sillä hänen kansansa tarvitsisi taitavaa purjehtijaa, mutta Maui sanoi, että heillä on jo sellainen. Vaiana palaa kotisaareensa ja Motunuin kansa palaa vanhaan työhönsä merenkävijöinä.

Vaiana nähdään elokuvassa Räyhä Ralf valloittaa internetin, missä hän ja muut Disney prinsessat tapaavat Nelli Karamellin. Myöhemmin hän auttaa katolta putoavan Ralfin pelastamisessa. 

Disney-yhtiön satavuotispäivää juhlistavassa lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan juhlan kunniaksi. Hahmojen ollessa matkalla kuvauspaikalle Vaiana yrittää löytää Pärskylle vettä. Hän pyytää apua Merliniltä, joka taikoo Hatuntekijän hattuun vettä ja Vaiana laittaa Pärskyn uimaan sinne.

Vaiana yksi parhaimmista ja onnistuneimmista Disney-hahmoista. Paras kohta, missä Vaiana esiintyy on se, missä hän hakee Te Fitin sydänkiven meren pohjasta.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Louise Brush (lapsena)   Auli'i Cravalho (teininä)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Kaisla Heikkinen (lapsena, dialogi)   Alissa Kovalainen (lapsena, laulu)  Yasmine Yamajako (teininä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti