Sivut

keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Hahmoesittely: Merida


Merida esiintyy elokuvissa Urhea ja Räyhä Ralf valloittaa internetin. Merida on Dunbrochin klaanin esikoinen. Hän on myös ainoa Disney prinsessa, joka esiintyy Pixar-elokuvassa.

Merida nähdään ensimmäisen kerran Urhea elokuvan alussa, jossa hän juhli lapsena syntymäpäiväänsä. Aluksi Merida leikki piilosta äitinsä Elinorin kanssa, minkä jälkeen hän sai isältään Fergukselta lahjaksi jousipyssyn ja alkoi harjoitella ampumista. Ensimmäinen nuoli ei mennyt lähellekään maalitaulua, mutta seuraava nuoli lensi maalin ohi metsään, mistä Merida lähti hakemaan sitä. Merida meinasi eksyä metsään, mutta virvatulet johdattivat hänet takaisin vanhempiensa luokse. Heidän lähtiessä takaisin kotiinsa Mor'du hyökkäsi ja Fergus ja muut miehet jäivät taistelemaan Meridan ja Elinorin paetessa petoa. 

Vuosia tapahtuneen jälkeen Meridasta on tullut isosisko kolmospikkuveljilleen Hubertille, Harrishille ja Hamishille. Elinor kouluttaa Meridaa prinsessan tavoille, mutta sen sijaan Merida haluaisi ratsastaa vapaana metsässä ja ampua nuolia, mitä hän saa tehdä vapaapäivänään. 

Erään ratsastusreissunsa jälkeen Merida saa tietää, että hänet aiotaan kihlata yhdelle Dunbrochin liittolaisklaanien esikoispojista. Merida ei halua mennä naimisiin, mutta Elinor yrittää muuttaa hänen mielensä kertomalla tarinan ikivanhasta valtakunnasta, jonka kuningas jakoi sen neljälle pojalleen, joista vanhin halusi vallan kokonaan itselleen, mikä johti valtakunnan tuhoutumiseen. Edes tämä ei saa Meridan mieltä muuttumaan.  

Dingwallin, Macintoshin ja MacGuffinin klaanien edustajat saapuvat seuraavana päivänä. Esittelyiden jälkeen Elinor kertoo, että vain klaanin esikoinen voi kilpailla prinsessan kädestä. Sukupuolesta ei mainita mitään, joten Merida päättää kilpailla omasta kädestään. Siksi hän ehdottaakin, että esikoiset kilpailisivat jousiammunnassa. 

Nuorten Dingwallin, Macintoshin ja MacGuffinin ammuttua omat nuolensa Merida ampuu nuolet kaikkiin kolmeen maalitauluun. Tämän jälkeen Merida riitelee äitinsä kanssa ja Elinor heittää Meridan jousen tuleen. 

Merida ratsastaa itkien metsään ja näkee virvatulet. Hän seuraa niitä ja päätyy syrjäiseen mökkiin, jossa asuu puunveistäjänä työskentelevä vanha nainen. Merida huomaa luudan lakaisevan lattiaa itsestään ja mökissä asuvan variksen puhuvan ja tajuaa naisen olevan noita. Merida pyytää noidalta loitsua, jolla saisi äitinsä muuttamaan mieltään kihlauksesta. Noita tekee taian, mistä syntyy leivos, jonka Elinorin pitäisi syödä. 

Merida palaa kotiin ja tarjoaa leivosta Elinorille. Syötyään leivosta Elinor alkaa voida huonosti ja Merida vie äitinsä lepäämään, mutta Elinor muuttuu karhuksi. Merida yrittää salata tilanteen, mutta Maudie ehtii nähdä karhuksi muuttuneen Elinorin ja kertoo tästä Fergukselle ja muille miehille. Merida pyytää veljiään harhauttamaan miehiä, jotta hän ja Elinor pääsisivät huomaamatta ulos linnasta. 

Päästyään ulos Merida ja Elinor lähtevät noidan mökille kysymään apua taian kumoamiseen. Noita ei ole paikalla, mutta hän on jättänyt Meridalle viestin, jossa kertoo loitsun muuttuvan pysyväksi toisen auringonnousun jälkeen. Loitsun pystyy kumoamaan, jos Merida korjaa ylpeyden rikkoman siteen. 

Matkalla takaisin kotiin he päätyvät vanhan linnan raunioille. Merida putoaa niiden sisälle ja huomaa sen muistuttavan Elinorin tarinassa mainittua ikivanhaa valtakuntaa. Merida huomaa kuvan neljästä prinssistä, joista vanhin oli katkaissut kuvan ja erottanut itsensä veljistään. Merida tajuaa, että hänen täytyy korjata seinägobeliini, jonka rikkoi riideltyään Elinorin kanssa. Yhtäkkiä Mor'du (joksi vanhin veljeksistä oli muuttunut) hyökkää Meridan kimppuun, mutta hän ja Elinor onnistuvat pakenemaan. 

Kotiin päästyään Merida harhauttaa miehiä sanomalla, että suostuu avioliittoon, mutta haluaa, että nuoret saavat valita itse kenen kanssa menevät naimisiin. Klaanien esikoiset ovat samaa mieltä Meridan kanssa ja miehet lähtevät kellariin avaamaan Meridan isän juomavarastot. 

Yläkerrassa Merida alkaa etsiä ja neulaa ja lankaa, jolla voisi korjata gobeliinin. Fergus saapuu paikalle ja huomaa karhun ja yrittää ampua tämän. Merida yrittää kertoa karhun olevan Elinor, mutta Fergus ei usko häntä. Fergus lukitsee tyttärensä huoneeseensa ja lähtee miesten kanssa karhu-Elinorin perään metsään. Merida pyytää kolmosia (jotka olivat muuttuneet karhuiksi syötyään taikaleivosta) hakemaan huoneen avaimen. 

Vapauduttuaan Merida ratsastaa veljiensä kanssa metsään etsimään äitiään ja korjaa samalla gobeliinia. Löydettyään miehet ja Elinorin Merida pyytää heitä laskemaan aseensa. Yhtäkkiä Mor'du ilmestyy heidän luokseen ja Fergus hyökkää pedon kimppuun. Mor'du yrittää listiä Meridan, mutta Elinor kaataa kiven Mor'dun päälle ja peto saa surmansa. Vanhimman prinssin henki ilmestyy virvatulen muodossa ja katsoo Meridaa hetken ennen katoamistaan. 

Toisen auringonnousun alkaessa Merida tajuaa, ettei ylpeyden rikkomalla siteellä tarkoitettu seinägobeliinia, vaan hänen ja Elinorin välejä. Merida korjaa välit äitiinsä ja tämä (sekä kolmoset) muuttuvat takaisin ihmisiksi. Liittolaisklaanit palaavat koteihinsa ja Merida ja Elinor lähtevät ratsastamaan metsään. 

Merida esiintyy tv-sarjassa Sofia Ensimmäinen. Sofia on juuri valittu salaisen kirjaston tarinanhoitajaksi, mutta hänelle on vaikeuksia ensimmäisen tarinansa kanssa. Merida auttaa Sofiaa löytämään rohkeuden tehtävän jatkamiseen.

Elokuvassa Räyhä Ralf valloittaa internetin Merida ja muut Disney prinsessat tapaavat Nelli Karamellin. Muut prinsessat eivät kuitenkaan ymmärrä Meridaa, sillä hän on toiselta studiolta. Myöhemmin Merida auttoi katolta putoavan Ralfin pelastamisessa. 

Merida on minun suosikkini Disney prinsessoista. Hän on myös yksi parhaimmista Pixar hahmoista. Paras kohta, jossa Merida esiintyy on se, missä hän ratsastaa metsässä ja ampuu nuolia.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Peigi Barker (lapsena)   Kelly Macdonald (teininä)    Ruth Connell (spin offeissa)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Seera Alexander (lapsena)   Heljä Heikkinen (teininä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti