Sivut

maanantai 19. joulukuuta 2022

Hahmoesittely: Mirabel Madrigal


Mirabel Madrigal on Encanto elokuvan päähenkilö. Hän esiintyy myös lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hän on Madrigalin perheen ainoa jälkeläinen, joka ei ole saanut taianomaista lahjaa. Mirabel on myös Disneyn ensimmäinen naispäähenkilö, joka käyttää silmälaseja.

Mirabel nähtiin ensimmäisen kerran Encanton alussa lapsena kuuntelemassa Abuelan kertomusta heidän perheensä ihmeen syntymisestä, minkä jälkeen he lähtivät Mirabelin lahjaseremoniaan. 

Vuosia tapahtuneen jälkeen Mirabel kertoo Encanton kylässä asuville lapsille Madrigalien lahjoista. Lasten kysyessä mikä Mirabelin lahja on, hän kääntää keskustelun pois itsestään, mutta Dolores kertoo, ettei Mirabel saanut lahjaa. 

Myöhemmin Mirabel auttaa Antonion lahjaseremonian valmisteluissa, mutta Abuela vaatii Mirabelia astumaan sivuun ja antamaan muiden hoitaa järjestelyt. Tämän jälkeen Mirabel menee lastenhuoneeseen ja antaa sängyn alla piileskelevälle Antoniolle tekemänsä pehmojaguaarin, sekä sanoo, että lahjaseremonia tulisi menemään hyvin. 

Kaksikko lähtee yhdessä juhliin, mutta Mirabel astuu sivuun seremonian alkaessa. Antoniota jännittää kävellä ovelleen yksin, joten hän pyytää Mirabelia viemään hänet sinne. Aluksi Mirabel kieltäytyy, mutta lopulta hän suostuu, sillä Antonio sanoi tarvitsevansa Mirabelia. Saattaessaan Antoniota tämän ovelle, Mirabelin mieleen palautuu muistoja hänen epäonnistuneesta lahjaseremoniastaan. 

Antonion saatua lahjansa, Mirabel astuu jälleen syrjään. Muiden Madrigalien ottaessa perhekuvaa ilman häntä, Mirabel lähtee pois juhlista. Huomattuaan Casitaan ilmestyvän rakoja ja kynttilän melkein sammuvan, Mirabel menee kertomaan näkemästään muille, mutta kukaan ei kuitenkaan uskonut häntä, sillä raot olivat kadonneet, kun muut tulivat katsomaan niitä. 

Kuultuaan Abuelan puhuvan edesmenneen miehensä kuvalle, Mirabel päättää pelastaa ihmeen. Saatuaan tietää Doloresilta, että Luisan silmä oli nykinyt koko yön, Mirabel kysyy Luisalta, mitä tämä tietää taian hiipumisesta. Aluksi Luisa ei suostu kertomaan mitään, mutta lopulta hän kertoo olevansa väsynyt kantamaan kaikkien taakkoja sekä sen, että tunsi itsensä heikoksi Mirabelin nähtyä raot. Lisäksi Luisa kertoo Brunon nähneen karmivan näyn jostain ja neuvoo Mirabelia menemään tämän torniin. 

Mirabel menee Brunon torniin ja löytää tämän viimeisimmän näyn, jossa on kuva hänestä itsestään halkeamia täynnä olevan Casitan edessä. Hän kertoo näystä Agustínille, joka kehottaa tytärtään olemaan hiljaa, sillä tieto saattaisi pilata Isabelan ja Marianon kihlajaiset. Dolores oli kuitenkin kuullut heidän keskustelunsa ja paljastaa asian kaikille kihlajaisissa. 

Mirabel huomaa rottien menevän erään taulun taakse, mistä löytyy salainen käytävä, sekä Bruno, joka ei ollut lähtenyt vaan oli piileskellyt kaikki vuodet Casitan seinissä. Bruno kertoo nähneensä viimeisimmän näkynsä iltana, jolloin Mirabel ei saanut lahjaansa. Abuela oli ollut huolissaan taiasta ja pyytänyt Brunoa katsomaan tulevaisuuteen, jotta selviäisi mistä on kyse. Bruno oli nähnyt ihmeen olevan vaarassa ja heidän talonsa sortuvan. Lopuksi hän näki Mirabelin seisovan halkeamia täynnä olevan Casitan edessä. Näky oli kuitenkin erilainen, sillä siinä oli myös toinen kuva, jossa talo oli vahingoittumaton. Näky ei antanut vain yhtä vastausta, joten Mirabelin tulevaisuus oli avoin. Bruno tiesi, että kaikki ajattelisivat heti pahinta, joten hän piilotti näyn ja lähti suojellakseen Mirabelia. 

Tämän jälkeen Mirabel pyytää Brunoa tekemään uuden näyn, mihin Bruno ei kuitenkaan suostu. Päälimmäisenä syynä on se, että Mirabel oli romuttanut hänen näkyluolansa ja näyn näkemiseen tarvitaan iso ja avoin tila. Antonio oli kuullut tapahtuneesta rotilta ja tarjoaa oman huoneensa käytettäväksi. 

Päästyään Antonion huoneeseen Bruno on edelleen epävarma, mutta Mirabel sanoo, ettei usko Brunon aiheuttavan pahoja asioita. Bruno alkaa nähdä uutta näkyä, joka näyttää aluksi samalta kuin edellinen, mutta sitten Mirabel huomaa perhosen, jota he lähtevät seuraamaan. Perhosen laskeuduttua kuvaan ilmestyy taikakynttilä, jonka edessä Mirabel halaa henkilöä, joka paljastuu Isabelaksi. Mirabel ei ilahdu näystä, sillä hän tietää, että Isabela ei ikinä halaisi häntä. Bruno sanoo ettei perheen kohtalo ole kiinni Isabelasta, vaan Mirabelista ja Mirabel on se, mitä heidän perheensä tarvitsee. Bruno palaa piilopaikkaansa ja pyytää Mirabelia tulemaan käymään ihmeen pelastamisen jälkeen. Mirabel kuitenkin sanoo hakevansa Brunon takaisin kotiin pelastettuaan ihmeen. 

Tämän jälkeen Mirabel menee Isabelan huoneeseen ja yrittää päästä halaamaan siskoaan, mutta Isa ei ilahdu Mirabelin ehdotuksesta. Isabela vaatii Mirabelia pyytämään anteeksi elämänsä pilaamisesta. Mirabelin anteeksipyyntö ei ole aito, sillä hän kutsuu Isabelaa itsekkääksi ja etuoikeutetuksi prinsessaksi. Tämän seurauksena Isabela paljastaa olleensa koko elämänsä jumissa täydellisyydessä ja sen, ettei halua mennä naimisiin Marianon kanssa, vaan oli suostunut siihen vain perheen vuoksi. 

Kasvatettuaan omaksi yllätyksekseen kaktuksen, Isa alkaa kasvattaa enemmän epätäydellisiä kasveja. Mirabel yrittää päästä halaamaan Isabelaa, mutta alkaa kuitenkin kuunnella tämän huolia ja auttaa siskoaan astumaan ulos täydellisyydestä. Siskokset koristelevat Casitan kasveilla ja lisäksi he halaavat taikakynttilän edessä, minkä seurauksena halkeamat alkavat kadota. 

Abuela tulee paikalle ja alkaa syyttää Mirabelia liekin hiipumisesta ja talon hajoamisesta. Mirabel tajuaa taian vaarantumisen johtuvan siitä, että hän tai kukaan muu perheestä ei ole koskaan tarpeeksi hyvä Abuelalle. Mirabelin ja Abuelan riitelyn seurauksena Casita hajoaa lopullisesti ja kynttilä haihtuu Mirabelin käsiin. 

Surullinen Mirabel karkaa joelle, mistä Abuela löytää hänet ja kertoo joen olevan miehensä Pedron kuolinpaikka. Abuela pyytää Mirabelilta anteeksi ja myöntää olevansa syylinen tapahtumiin. Mirabel ymmärtää Abuelaa nyt paremmin ja sanoo heidän pelastuneen ja perheen saaneen ihmeen Abuelan ansiosta. Abuela sanoo pyytäneensä Pedrolta apua ja tajuaa tämän lähettäneen Mirabelin hänelle, minkä jälkeen he halaavat. 

Bruno tulee joelle ja kieltää Abuelaa olemasta vihainen Mirabelille ja ottaa syyn talon hajoamisesta itselleen. Abuela on kuitenkin iloinen poikansa näkemisestä ja kolmikko lähtee takaisin kotiin. Perillä Mirabel sanoo, että vaikka kaikki ovatkin menettäneet lahjansa, niin he pystyvät silti rakentamaan talonsa uudestaan. Kyläläiset saapuvat auttamaan ja rakennustyöt alkavat. 

Talon tultua lähes valmiiksi Mirabelille annetaan ovinuppi, jonka hän käy laittamassa Casitan etuoveen. Tämän seurauksena talo herää eloon ja taikuus palaa takaisin Encantoon. Lisäksi Madrigalit saavat lahjansa takaisin. Kaikki menevät sisälle juhlimaan ja Madrigalit ottavat uuden perhekuvan, jossa myös Mirabel ja Bruno ovat mukana.

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio juhlistetaan 100-vuotta täyttänyttä Disney-yhtiötä. Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan juhlan kunniaksi. Ennen kuvan ottamista he laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa ja Mirabel säästää laulua harmonikalla.

Mirabel kuuluu Disneyn parhaimpiin ja onnistuneimpiin päähenkilöihin. Minun on helppo samaistua häneen, sillä meillä on jonkin verran samoja luonteenpiirteitä. Paras kohta, jossa Mirabel esiintyy on se, missä hän rohkaisee Antoniota ennen tämän lahjaseremoniaa.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Noemi Josefina Flores (lapsena)    Stephanie Beatriz (teininä)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Ida Purmonen (lapsena)    Esme Kaislakari (teininä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti