Sivut

tiistai 14. helmikuuta 2023

Parhaat rakkauslaulut

Hei vain ja hyvää ystävänpäivää kaikille, jotka tämän lukevat. Mainitsin Ossi Ahlapuron ääniroolien top-listassa, että julkaisisin tänään uuden top-listan. Tämän top-listan aiheena ovat Disney elokuvien rakkauslaulut. Tähän listaukseen ovat siis päässeet romanttisesta rakkaudesta kertovat Disney laulut. Mennäänpä sitten suoraan listan pariin.
Teksti sisältää juonipaljastuksia
10. Can you feel the love tonight?/Tunnetko jo rakkauden?

Lapsena Simban paras ystävä oli naarasleijona nimeltä Nala, mutta ystävykset joutuivat erilleen toisistaan Scarin surmattua Mufasan ja manipuloitua Simban syyttämään itseään isänsä kuolemasta. Myöhemmin aikuisiksi kasvaneet Simba ja Nala tapaavat sattumalta Jylhämaan ulkopuolella, missä Simba on elänyt yhdessä Timonin ja Pumban kanssa. Simba ja Nala muistelevat menneitä ja huomaavat olevansa rakastuneita toisiinsa. Pidän laulussa eniten sen aikana vallitsevasta tunnelmasta ja siitä miten se on sävelletty. Vaikka laulu onkin hyvä, niin Timonin ja Pumban osuudet alussa ja lopussa pilaavat sitä hieman.


9. Dos oruguitas

Alma Madrigal löytää lapsenlapsensa Mirabelin itkemästä joelta, jolla Madrigalit saivat ihmeensä 50 vuotta sitten. Alma kertoo Mirabelille siitä miten tapasi miehensä Pedron, sekä siitä miten he rakastuivat ja menivät naimisiin. Laulun aikana nähdään myös, kun Alma ja Pedro joutuvat pakenemaan kodistaan vastasyntyneiden kolmostensa kanssa ja Pedro uhrautuu sotilaiden surmattavaksi, jotta Alma, kolmoset ja muut kyläläiset pääsisivät pakenemaan. Vaikka Alman ja Pedron rakkaustarina onkin isoimmassa osassa tässä laulussa, niin laulun lopun aikana keskitytään siihen, kun Alma tajuaa olleensa liian ankara perheelleen ja korjaa välinsä Mirabelin kanssa.


8. I didn't know that I could feel this way/En tiennyt tältä tuntuvan sen

Kaunottaren ja Kulkurin poika Pepi on karannut kotoa ja tavannut tyttökoiran nimeltä Enkeli. Pepi ja Enkeli tutustuvat toisiinsa ja myöhemmin he huomaavat alkavansa rakastua toisiinsa. Koirat viettävät illan yhdessä ja menevät syömään spagettia ja lihapullia Tonyn ravintolaan. Vaikka pidänkin tästä laulusta, niin minun mielestäni se muistuttaa liian paljon käänteistä versiota Bella notte laulusta, sillä se laulu alkaa spagetin ja lihapullan syömisestä, mutta tämä laulu loppuu siihen.


7. Lava/Laava

Inside out elokuvan edellä elokuvateattereissa esitetty lyhytelokuva nimeltä Laava kertoo yksinäisestä tulivuoresta, joka haluaa löytää itselleen rakkauden ja laulaa sen vuoksi erityistä laulua, jota on kuunnellut merenpohjassa elävä toinen tulivuori. Toinen tulivuori nousee laulun loppupuolella pinnalle tapaamaan yksinäistä tulivuorta, mutta ei näe tätä missään, sillä sen laava oli jäätynyt eikä se voinut laulaa. Meren pohjassa elänyt tulivuori laulaa yksinäisen tulivuoren laulua saaden tämän laavan taas hehkumaan ja kaksi tulivuorta saavat elää yhdessä. Laulu on parempi englanniksi. Ei sillä, että suomenkielisessä versiossa olisi jotain vikaa, mutta Juha Tapion ääni ei minun mielestäni sovi yksinäiselle tulivuorelle. Juhan ääni toimii kappaleessa kyllä muissa osuuksissa, minkä lisäksi hänen ja meren pohjassa eläneen tulivuoren osuudet laulaneen Anna Puun äänet sopivat yhteen duetto-osuudessa.


6. Lost in the woods/Eksynyt oon/Láhpposis nu

Kristoff yrittää kosia Annaa, mutta saa kuulla, että tämä on lähtenyt jatkamaan matkaa Elsan ja Olafin kanssa. Kristoff pelkää, että he ovat kasvamassa Annan kanssa erilleen ja myöntää olevansa eksyksissä ilman Annaa. Laulun aikana Kristoff avautuu Svenille tunteistaan Annaa kohtaan ja niitä korostetaankin kunnolla tämän laulun aikana. Alunperin en pitänyt tästä laulusta, mutta mitä enemmän kuuntelin tätä, niin sitä enemmän aloin pitämään tästä. Yhtä hyvä englanniksi, suomeksi ja saameksi.


5. Bella notte

Kaunotar tapaa kulkukoirana elävän Kulkurin, joka vie hänet Tonyn ravintolaan syömään spagettia ja lihapullia. Tony ja hänen apurinaan toimiva Joe soittavat taustamusiikkia koirien romanttiselle illalliselle, minkä jälkeen koirat viettävät yhteisen yön puistossa. Laulu on yhtä hyvä suomeksi ja englanniksi. Tiesittekö muuten, että se kohta, missä Kaunotar ja Kulkuri syövät spagettia ja lihapullia meinattiin poistaa Kaunotar ja Kulkuri elokuvasta? Onneksi niin ei kuitenkaan tehty.


4. A Whole new world/Se on kuin yö

Katurotta Aladdin tapaa Agrabahin palatsista paenneen prinsessa Jasminen, johon hän rakastuu. Myöhemmin Lampunhenki tekee Aladdinista prinssi Alin, jotta tämä voisi mennä naimisiin Jasminen kanssa. Aladdin tapaa Jasminen palatsissa ja vie tämän ajelulle taikamatolla. Laulun aikana Aladdin ja Jasmine lentelevät taikamatolla Agrabahissa ja myös sen ulkopuolella. Pidän laulun aikana vallitsevasta tunnelmasta, mutta huono puoli tässä on se, että Aladdin meinaa jäädä Jasminelle kiinni valehtelusta laulun jälkeen. Onneksi kaksikko sai kuitenkin selvitettyä kaikki asiat elokuvan loppupuolella.


3. I see the light/Valon kirkkaan viimein nään

Flynn Rider on murtautunut erääseen torniin, jossa tapaa siellä 18 vuotta eläneen Tähkäpään. Tähkäpää ja Flynn tekevät sopimuksen, jonka mukaan Flynn vie Tähkäpään katsomaan taivaalla lentäviä lyhtyjä, jos Tähkäpää antaa Flynnille tämän laukun. Tornista lähdön jälkeen Tähkäpää kertoo Flynnille taikahiuksistaan ja Flynn Rider kertoo oikean nimensä olevan Eugene Fitzherbert. Tähkäpää ja Eugene soutavat veneellä keskelle järveä katsomaan lyhtyjä. Kaksikko katselee yhdessä lyhtyjä, minkä lisäksi heidän välilleen muodostunut romanssi kehittyy syvemmäksi. Pidän laulussa eniten Tähkäpään ja Eugenen duetto-osuudesta. Lisäksi pidän laulun aikana nähtävistä lyhdyistä, jotka ovat erittäin kauniita. 


2. Once upon a dream/Unessa kerran kohtasin

Prinsessa Aurora joutui vauvana Pahattaren kiroamaksi. Kirouksen mukaan Aurora pistäisi kuudentenatoista syntymäpäivänään sormensa värttinään ja kuolisi, mutta Ilomieli lievensi Pahattaren kirousta siten, että Aurora vaipuisi syvään uneen ja heräisi tosirakkauden suudelmaan. Tyttärensä puolesta pelkäävät kuningas Stefanus ja kuningatar Leah pyytävät Floraa, Faunaa ja Ilomieltä viemään Auroran metsämökkiin ja kasvattamaan hänet siellä 16-vuotiaaksi. Aurora kasvaa metsämökissä tietämättömänä kirouksesta ja siitä, että on prinsessa. Aurora viettää aikaansa metsässä ja ystävystyy siellä elävien eläinten kanssa. Eräänä päivänä eläimet löytävät prinssi Philipille kuuluvat hatun, viitan ja kengät joista ne muodostavat itse tehdyn prinssin, jonka kanssa Aurora tanssii, kunnes oikea prinssi Philip saapuu paikalle. Aurora on aluksi järkyttynyt, mutta alkaa myöhemmin tanssia Philipin kanssa. Vaikka Aurora esiintyykin elokuvassaan erittäin vähän aikaa, niin hänen persoonaansa ehditään silti syventyä kunnolla ja tämä laulu tekee se hyvin.


1. Beauty and the beast/Tyttö sekä hän

Belle on ottanut isänsä paikan Hirviön vankina. Aluksi Belle ja Hirviö eivät tule toimeen keskenään, mutta myöhemmin heidän välinsä alkavat tulla paremmiksi. He päättävät järjestää tanssiaiset, joiden aikana kaksikon välit tulevat entistä läheisemmiksi. Laulun aikana Belle ja Hirviö tanssivat linnan tanssisalissa ja ymmärtävät rakastavansa toisiaan. Kerroin viime syyskuussa tekemässäni 30-päiväisessä Disney haasteessa, että Bellen ja Hirviön tanssi on paras Disneyn tanssikohtauksista  ja, että tämä laulu on paras Disneyn rakkauslauluista. Olen edelleen samaa mieltä molemmista asioista. Laulu on hyvä suomeksi ja englanniksi, mutta pidän suomenkielisestä versiosta hieman enemmän kuin englanninkielisestä versiosta.


Siinä oli siis minun top-listani Disneyn rakkauslauluista. Kertokaa kommenteissa miltä omat listauksenne näyttäisivät. Toivotan kaikille vielä kerran oikein hyvää ystävänpäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti