Sivut

perjantai 14. huhtikuuta 2023

Hahmoesittely: Simba


Simba esiintyy elokuvassa Leijonakuningas, sen kahdessa jatko-osassa, vuonna 2019 julkaistussa uusintaversiossa, sekä tv-sarjoissa Timon ja Pumba ja Leijonakaarti. Hän on Jylhämaan hallitsijoiden kuningas Mufasan ja kuningatar Sarabin poika.

Simba nähtiin ensimmäisen kerran vastasyntyneenä ensimmäisen Leijonakuningas elokuvan alussa, missä hänet esiteltiin Jylhämaan asukkaille. Myöhemmin Simban kasvettua vähän isommaksi, hänen isänsä Mufasa opettaa hänelle elämän tiestä ja kertoo, että Simbasta tulisi jonain päivänä Jylhämaan kuningas. Mufasa sanoo, että Jylhämaahan kuuluu kaikki, mitä valo koskettaa eikä varjoon jäävälle alueelle saa missään nimessä mennä. Kuultuaan sedältään Scarilta, että Jylhämaan rajojen ulkopuolella on elefanttien hautausmaa, Simba lähtee käymään siellä ystävänsä Nalan kanssa. Päästyään elefanttien hautausmaalle Simba, Nala ja Zazu, joka oli seurannut heitä, joutuvat hyeenojen jahtaamaksi, mutta Mufasa tulee pelastamaan heidät. Mufasa pyytää Zazua viemään Nalan kotiinsa voidakseen puhua kahdestaan Simban kanssa. Puhuttelun jälkeen Mufasa kertoo pojalleen, että menneiden aikojen kuninkaalliset katsovat heitä tähdistä. Seuraavana päivänä Scar kertoo Simballe, että Mufasalla olisi hänelle yllätys ja hän vie Simban rotkoon. Yhtäkkiä antilooppilauma lähtee juoksemaan kohti Simbaa, jonka Mufasa tulee pelastamaan. Saatuaan Simban turvaan, Mufasa yrittää kiivetä ylös ja pyytää Scarilta apua. Scar pudottaa Mufasan juoksevien antilooppien jalkoihin, minkä seurauksena Mufasa menehtyy. Scar saa Simban syyttämään itseään isänsä kuolemasta ja pyytää tätä lähtemään lopullisesti pois Jylhämaasta. Simba noudattaa setänsä neuvoa ja juoksee pois Jylhämaasta. Myöhemmin Simba tapaa Timonin ja Pumban, jotka ottavat hänet porukkaansa ja opettavat hänelle kaiken Hakuna Matatasta. Myöhemmin aikuiseksi kasvanut Simba tapaa uudestaan lapsuudenystävänsä Nalan, joka pyytää Simbaa palaamaan Jylhämaahan ja ottamaan paikkansa kuninkaana. Aluksi Simba ei suostu lähtemään, mutta myöhemmin Rafiki näyttää Simballe Mufasan olevan tähtien joukossa. Tämä saa Simban muuttamaan mieltään ja hän lähtee Jylhämaahan Nalan, Timonin ja Pumban kanssa. Päästyään perille Simba alkaa taistella Scarin kanssa Jylhämaan valtaistuimesta. Taistelun aikana Scar paljastaa Simballe, että hän itse oli tappanut Mufasan, mikä saa Simban raivostumaam ja hän työntää Scarin alas kalliolta. Hyeenoiden surmattua Scarin, Simba ottaa paikkansa Jylhämaan kuninkaana. Elokuva loppuu Simban ja Nalan pennun esittelyseremoniaan. 

Elokuva Jylhäkallion ylpeys alkaa Simban ja Nalan tyttären Kiaran esittelyseremonialla. Myöhemmin Kiaran lähtiessä leikkimään Jylhämaahan, Simba pyytää Timonia ja Pumbaa vahtimaan Kiaraa. Myöhemmin Simba huomaa Kiaran juttelevan heidän vihollisensa Ziran pennun Kovun kanssa. Zira ja Kovu lähtevät pois Jylhämaasta, minkä jälkeen Simba pitää tyttärelleen tiukan puhuttelun. Myöhemmin aikuiseksi kasvanut Kiara lähtee metsästämään ja pyytää isältään, että saisi tehdä sen yksin, mihin Simba suostuu, mutta pyytää kuitenkin Timonia ja Pumbaa pitämään Kiaraa silmällä. Kovun palattua Jylhämaahan ja pelastettua Kiaran tulipalolta, Simba alkaa miettiä voisiko Kovuun luottaa oikeasti, vaikka tämä kuuluukin heidän vihollisiinsa. Simballa on vaikeuksia luottaa Kovuun ja myöhemmin hän määrää tämän karkoitettavaksi Jylhämaasta. Elokuvan lopputaistelun aikana Kiara muistuttaa Simban sanoneen hänelle aiemmin, että he ovat yhtä. Myös ulkopuolisten leijonien kanssa. Ziraa lukuun ottamatta kaikki ulkopuolella eläneet leijonat menevät Simban puolelle. Ziran kuoltua he kaikki palaavat takaisin Jylhäkalliolle.

Hakuna Matata elokuvassa näytetään ensimmäisen Leijonakuningas elokuvan tapahtumat Timonin ja Pumban näkökulmasta. Lisäksi siinä päästään näkemään, kun Timon ja Pumba kasvattivat Simban. 

Leijonakaarti tv-sarja kertoo Simban ja Nalan nuoremmasta pennusta Kionista, joka osaa tehdä vanhinten karjaisun. Se on karjaisu, jossa menneiden aikojen leijonat karjuvat yhdessä Kionin kanssa. Simba, Nala ja Rafiki kuulevat Kionin karjaisun, minkä jälkeen Simba kertoo pojalleen Leijonakaartista. Saatuaan kertomuksensa loppuun, Simba sanoo, että Kionista tulisi Leijonakaartin uusi johtaja, ja hän pyytää tätä kokoamaan Jylhämaan urheimman, vahvimman, nopeimman ja tarkkanäköisimmän. Saatuaan tietää, että Kion on ottanut kaartiin ystäviään, jotka eivät ole leijonia, Simba ei usko Kionin ottavan velvollisuuttaan vakavasti ja luulee, että tämä ajattelee Leijonakaartin johtamisen olevan vain ystävien kanssa leikkimistä. Myöhemmin Simba kuitenkin hyväksyy uuden Leijonakaartin ja ymmärtää Kionin olevan valmis johtamaan sitä.

Simba on ihan kiva, mutta joissain tilanteissa myös vähän ärsyttävä, joten hän melkein pääsee lempihahmoihini Disney-hahmoista. Paras kohta, missä Simba esiintyy on se, missä hän kertoo Kionille Leijonakaartista.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Jonathan Taylor Thomas (lapsena, 1994, dialogi)    Jason Weaver (lapsena, 1994, laulu)   Evan  Saucedo (Aamuraportti)    Matthew Broderick (aikuisena, elokuvat, dialogi)    Joseph Williams  (aikuisena, 1994, laulu)   Cam Clarke (videopelit, lauluääni elokuvassa Jylhäkallion ylpeys)    Matt Weinberg (Hakuna Matata, lapsena)     Rob Lowe (Leijonakaarti)     JD McCrary (2019, lapsena)     Donald Glover (2019, aikuisena)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Christopher Romberg (1994, lapsena)      Paavo Kerosuo (aikuisena)      Mikko Pettinen (Jylhäkallion ylpeys, laulu)  
Saska Pulkkinen (Hakuna Matata, lapsena)     Luca Vieri (2019, lapsena)  Joonathan Kettunen (2019, aikuisena)
Näyttelijä: Scott Irby-Ranniar (musikaali, lapsena)     Luke Youngblood (musikaali, West End, lapsena)     Jason Raize (musikaali, aikuisena)     Roger Wright (musikaali, West End, aikuisena)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti