Sivut

sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Sofia Ensimmäinen kausi 4 arvostelu

Sain eilen katsottua Sofia Ensimmäisen neljännen ja viimeisen tuotantokauden loppuun, joten tässä tulee arvostelu kyseisestä kaudesta.


Sofia Ensimmäisen neljännellä kaudella on enemmän seikkailuja kuin aikaisemmilla kausilla, mutta siitä huolimatta muutamissa jaksoissa päästään näkemään Sofian ja hänen perheensä tavallista arkielämää. Kauden loppupäässä keskitytään siihen miten Sofia on sopeutunut uuteen perheeseensä ja muodostanut hyvän sisarussuhteen Annen ja Joakimin kanssa.

Kauden avausjaksossa Sofialle ja hänen perheelleen selviää, että hovivelho Henrik oli yrittänyt kaapata vallan Lumolasta ja varastaa Sofian amuletin. Siitä huolimatta Henrik alkaa tehdä muutosta parempaan suuntaan. Hän saa tekonsa anteeksi, vaikka joillakin (erityisesti Rolandilla) on vaikeuksia saada luottamus palautettua takaisin. Lisäksi neljännen kauden aikana selviää miksi Henrik on niin huonoissa väleissä sisarensa Lenitan kanssa.

Kauden aikana vastataan myös muihin kysymyksiin, mitä katsojille on tullut. Esim. finaalin aikana saadaan tietää mitä tapahtui Sofian isälle ja Annen ja Joakimin äidille. Lisäksi yhdessä jaksossa selvitetään Lumolan kruununperilliseen liittyvä väärinkäsitys. Neloskauden aikana palataan ensimmäisellä kaudella ohimennen mainittuun haltijatilanteeseen, joka saadaan ratkaistua ennen sarjan finaalia.

Uutena tapahtumapaikkana ohjelmaan tulevat Salaperäiset saaret, joissa Sofiaa koulutetaan Ikimaailman suojelijaksi. Sofian kouluttajana toimii keiju nimeltä Krysta, joka vaikuttaa lujalta ja tiukalta, mutta hänestä löytyy myös rauhallisempi puoli. Lisäksi sarjaan tulee mukaan yksisarvinen nimeltä Skye, joka toimii Sofian ratsuna hänen harjoitellessaan suojelijalta vaadittavia taitoja Salaperäisillä saarilla.

Salaperäisiä saaria ei tuotu sarjaan pelkästään Sofian suojelijakoulutuksen vuoksi. Neljännellä kaudella sarjaan tulee mukaan uusi vihollinen nimeltä Prisma. Prima yrittää kerätä pahaa yhdeksikköä, sillä sen avulla hän saisi avattua riipuksen, jonka sisälle on vangittu ilkeä velhotar nimeltä Vor. Paha yhdeksikkö sisältää Disney-pahiksille kuuluvia tavaroita, kuten Jafarin sauvan, Ursulan kaulakorun ja Facilierin hatun. 

Prismalla on apunaan oudokas nimeltä Viki, joka osallistuu pahan yhdeksikön keräämiseen. Oudokas on olento, joka pystyy muuttumaan joksikin eläimeksi. Oudokkaan tunnistaa sen kehossa olevasta vinoneliön muotoisesta kuviosta. Myös Henrikin korppi Raakku liittyy Prisman joukkoon, sillä se ei voi sietää entisen isäntänsä kiltteyttä. 

Avalorin amuletti on tärkeässä roolissa myös neljännellä kaudella, vaikka Henrik ei yritäkään enää varastaa sitä. Sofia aktivoi amulettiinsa kyvyn, jonka avulla hän pystyy muuttumaan keijuksi. Lisäksi Sofia käyttää amulettinsa muita voimia, kuten kutistumista ja kykyä muuttua merenneidoksi tai joksikin eläimeksi. Sofia ei ole kertonut kenellekään amulettinsa sisältämistä taikavoimista, mutta se asia selviää kaikille finaalin aikana, vaikka Anne, Henrik ja Tilda tiesivät siitä jo ennen sitä. 

Yksi tärkeimmistä tapahtumista sarjan finaalissa on se, että Sofia sisaruksineen valmistuu Kuninkaallisesta akatemiasta. Akatemia on muutenkin tärkeässä roolissa, sillä ennen valmistujaisseremoniaa Sofian ja muiden valmistuvien prinssien ja prinsessojen on valittava uusi koulu, jossa he jatkavat opiskelua valmistuttuaan Kuninkaallisesta akatemiasta. Lisäksi akatemiaan on piilotettu yksi pahasta yhdeksiköstä. 

Neljännellä kaudella Sofialle tapahtuu suojelijaksi harjoittelun ja koulusta valmistumisen lisäksi paljon muitakin asioita. Hän mm. solmii rauhan lohikäärmeiden ja merihirviöiden välille, selvittää väärinkäsityksen tonttujen kanssa, valmistaa lohikäärmetulta eläinapurin kanssa, auttaa vanhaa vihollistaan, joutuu merirosvojen sieppaamaksi, osallistuu peitetehtävään, tutkii kadonnutta pyramidia ja joutuu ansaan vihollisen kanssa.

Krystan, Prisman, Skyen, Vikin ja muiden suojelijoiden lisäksi sarjaan tulee muitakin uusia hahmoja. Heihin kuuluvat haisunäätä nimeltä Romi, Prisman sisko Azurina, sokea prinsessa Cassandra, lohikäärmeiden johtaja Herttuatar, unikeiju Torkku, keijujen kouluttajana toimiva Makeishaltijatar, siivetön keiju nimeltä Pirkko, merirosvokapteeni Nuoli, Salaperäisillä saarilla asuvat piileväiset ja suojelijana toimiva merenneito Nerissa. Kaikilla on merkittävä rooli sarjassa, vaikka jotkut heistä esiintyvätkin vain yhdessä jaksossa.

Lisäksi sarjaan palaa takaisin joitakin vanhoja hahmoja, kuten toisella kaudella esiintynyt Sir Anselmi, joka menee naimisiin Sofian tädin Tildan kanssa. Myös Merelän lahden merenneidot ovat mukana kaudella. Hyvisten lisäksi sarjaan palaa kaksi vanhaa vihollista, joista toinen tekee parannuksen ja jopa ystävystyy toisen parannuksen tehneen vihollisen kanssa.

Sofia Ensimmäisen neljännellä tuotantokaudella tapahtuu paljon jännittäviä asioita verrattuna aikaisempiin kausiin. Siitä huolimatta välillä otetaan rauhallisesti ja keskitytään tavalliseen arkeen, vaikka Lumolan linna ei esiinny kovinkaan monessa jaksossa. Kauden aikana päästään näkemään miten paljon Sofia on kehittynyt ensimmäiseltä kaudelta. Myös muden hahmojen kehityskaaret tulevat esille sarjassa. 


Olen nyt siis arvostellut Sofia Ensimmäisen kaikki tuotantokaudet. Olen katsonut Disney plussasta myös Leijonakaartia ja mietin, että kirjoittaisinko arvostelun myös siitä. En ole kuitenkaan vielä päättänyt aionko tehdä niin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti