Sivut

maanantai 3. huhtikuuta 2023

Sofia Ensimmäinen kausi 1 arvostelu

Otin viime viikolla Disney+ vuositilauksen ja katsoin Sofia Ensimmäinen sarjan ensimmäisen tuotantokauden. Olen miettinyt, että voisin kirjoittaa tänne blogiin arvostelun kyseisestä ohjelmasta. Sofia Ensimmäisessä on neljä tuotantokautta ja aion arvostella jokaisen kauden erikseen. Tässä tulee arvostelu ensimmäisestä kaudesta.


Sarjan ensimmäinen tuotantokausi aloittaa Lumolan valtakunnan uuden prinsessan Sofian tarinan. Teknisesti ottaen Sofian tarina alkaa pilottielokuvalla Olipa kerran prinsessa, mutta sitä ei löydy Disney plussasta, joten en voi arvostella sitä. Sarjan päähenkilö on tyttö nimeltä Sofia, josta tulee prinsessa sen jälkeen kun hänen äitinsä Miranda menee naimisiin Lumolan kuningas Roland Toisen kanssa. 

Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella ei tapahdu vielä kovinkaan paljon suuria seikkailuja, jos retkiä Tangun valtakuntaan ja Merelän lahdelle ei lasketa. Ensimmäisen tuotantokauden aikana keskitytään lähinnä siihen, kun Sofia yrittää sopeutua uuteen perheeseensä ja opetella kuninkaallisille tavoille. Linnassa asuu Sofian ja hänen perheensä lisäksi hovimestari Vilhelmi, hovivelho Henrik lemmikkikorppinsa Raakun kanssa, sekä muita linnan henkilökuntaan kuuluvia. 

Lumolan linnan lisäksi tärkeänä tapahtumapaikkana sarjassa on Kuninkaallinen akatemia, jossa Sofia opiskelee uusien sisarustensa Annen ja Joakimin kanssa. Akatemiassa opiskelee myös muiden valtakuntien prinssejä ja prinsessoja. Koulun rehtoreina toimivat Prinsessa Ruususesta tutut haltijattaret, jotka esiintyvät tässä sarjassa nimillä Valotar (punainen), Päivätär (vihreä) ja Tähdetär (sininen). Kuninkaallisen akatemian henkilökuntaan kuuluvat myös lentoderbin opettaja Sir Gilliam ja tanssinopettaja professori Popov. 

Sarjassa nähdään myös Sofian eläinystävät, joihin kuuluvat kani nimeltä Apila, orava nimeltä Kurre, punarinta nimeltä Riina, sinitiainen nimeltä Sini ja lentävä hevonen nimeltä Minimus. Sofia on saanut isältään lahjaksi Avalorin amuletin, joka on antanut hänelle kyvyn jutella eläinystäviensä kanssa. Amuletti antaa Sofialle kykyjä sen mukaan tekeekö hän hyviä vai pahoja tekoja. Amuletin sääntö menee näin: Joka teko, minkä teet, hyvä tai paha, synnyttää voiman, kivan tai kavalan. Eli silloin kun Sofia tekee jotain kilttiä, hän saa kivoja voimia, kuten kyvyn muuttua merenneidoksi. Ja Sofian tehdessä jotain pahaa, amuletti langettaa hänen yllensä kirouksen, kuten sammakon kurnutuksen. 

Avalorin amuletilla on muutenkin tärkeä rooli sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella, sillä Lumolan kuninkaallinen velho Henrik yrittää varastaa Sofian amuletin voidakseen vallata Lumolan. Henrik on muutenkin merkittävässä roolissa, sillä Sofia lausuu hänen nimensä aina väärin. Hän onkin kutsunut velhoa nimillä Henrikki, Eerik ja Harri. 

Välillä Avalorin amuletti lähettää Disney-prinsessoja auttamaan Sofiaa. Ensimmäisellä kaudella nähdään Jasmine, Belle, Ariel ja Aurora. He kaikki (paitsi Aurora) laulavat laulun, jolla he auttavat Sofiaa löytämään ratkaisun ongelmaansa. Syitä sille, miksi amuletti tuo prinsessan avuksi on mm. ansaan joutuminen, kirotuksi tuleminen ja isän tai ystävän pelastaminen.

Kuten jo aiemmin sanoinkin, niin ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella ei nähdä kovinkaan paljon suuria seikkailuja. Kauden aikana Sofia oppii ratsastamaan lentävällä hevosella, auttaa Loviisa-noitaa parantamaan tapansa, järjestää teekutsut, koristelee vaunut lentoparaatiin ja paljon muuta. Sarjassa muistellaan myös Sofian vanhaa elämää tavallisena tyttönä ja hän viettääkin usein aikaa vanhojen ystäviensä Jaden ja Roosan kanssa Lumolan linnassa ja Dunwiddien kylässä. 

Muita tärkeitä hahmoja ovat mm. prinsessa Hildegard, prinsessa Clio, prinsessa Vivian ja hänen lemmikkilohikäärmeensä Rätinä, prinssi Zandar, prinssi Leevi, prinssi Hugo, ennustaja rouva Tottamaar, Lumolan linnan alla asuvat peikot ja Rolandin sisko herttuatar Matilda, jota kutsutaan Tildaksi. Jotkut hahmoista tekevät paluun myöhemmillä kausilla ja jotkut esiintyvät sarjassa vain ensimmäisen tuotantokauden aikana.

Sofia Ensimmäisen ensimmäinen tuotantokausi on tunnelmaltaan hyvä, vaikka sen aikana ei tapahdu kovinkaan paljoa jännittäviä asioita. Musiikilla on merkittävä rooli ohjelmassa, sillä jokaisessa jaksossa kuullaan vähintään yksi laulu, joka joko vie jakson juonta eteenpäin tai toimii vain viihdykkeenä. Kuten kaikissa lastenohjelmissa, niin tässäkin on opetuksia. Sofia Ensimmäisen tärkein opetus on se, että prinsessalta näyttäminen helppoa, mutta todellisen prinsessan ominaisuudet ovat enemmän sisäisiä kuin ulkoisia. Sofia Ensimmäinen on mainio ohjelma ja sen ensimmäinen tuotantokausi antaa hyvän lisäpohjan Sofian tarinalle.

2 kommenttia:

  1. Heippa! Kyseinen sarja on allekirjoittaneelle täysin vieras, mutta kuvasit hyvin sarjan idean. Mukavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joskus hankit Disney plussan tai jos sulla on se jo, niin suosittelen ehdottomasti katsomaan tätä ohjelmaa. Kiitos kommentista ja mukavaa pääsiäistä myös itsellesi.

      Poista