Sivut

perjantai 7. huhtikuuta 2023

Hahmoesittely: Kapteeni Koukku


Kapteeni Koukku (englanniksi Captain Hook) esiintyy elokuvissa Peter Pan, sille tehdyssä jatko-osassa Peter Pan ja paluu Mikämikämaahan, Helinä-keiju ja merirosvokeiju ja tv-sarjassa Jake ja Mikämikämaan merirosvot. Koukku on Peter Pan elokuvien pääpahis. Koukku-nimi tulee hänen toisen kätensä paikalla olevasta koukusta, jonka hän sai menetettyään kätensä, jonka Peter Pan syötti krokotiilille. Kapteeni Koukku pelkää krokotiilia, joka on koko ajan hänen perässään. Sen lisäksi Koukku vihaa kelloja, sillä krokotiili tikittää aina lähestyessään, sillä se oli syönyt kellon ennen Koukun kättä.

Koukku nähtiin ensimmäisen kerran ensimmäisessä Peter Pan elokuvassa purjehtimassa Mikämikämaan vesillä miehistönsä kanssa. He olivat etsimässä Peter Panin piilopaikkaa. Yhtäkkiä Koukku keksii, että he voisivat kidnapata intiaanipäälikön tyttären Tiikerililjan ja vaatia tätä kertomaan Peterin ja kadonneiden poikien piilopaikan sijainti. Sitä ennen Koukku huomaa Peter Panin lentävän taivaalla Kultasen lasten kanssa. Kapteeni yrittää ampua heidät, mutta ei onnistu siinä. Myöhemmin Koukku ja Simo ovat saaneet kidnapattua Tiikerililjan. He ovat viemässä intiaania Pääkallokiven sisälle, mutta Peter Pan on huomannut heidät ja pelastaa Tiikerililjan merirosvojen kynsistä. Myöhemmin Simo oli onnistunut vangitsemaan Helinä-keijun, jolta Koukku pyytää tietoa Peter Panin piilopaikan sijainnista. Saatuaan tietää missä piilopaikka on, Kapteeni Koukku lähettää sinne paketin, jonka sisälle on laitettu pommi. Helinä ehti varoittaa Peter Pania pommista, joten Peter lähtee kohtaamaan Koukun ja muut merirosvot yhdessä Kultasen perheen lasten ja kadonneiden poikien kanssa. Merirosvot häviävät taistelun ja hetken kuluttua heidät nähdään pakenemassa krokotiilia soutuveneellä.

Elokuvassa Peter Pan ja paluu Mikämikämaahan Koukku kidnappaa Leena Kultasen tyttären Jaanan, jonka hän luulee olevan Leena. Koukku vie Jaanan Mikämikämaahan syötiksi Peter Panille. Peterin saapuessa paikalle, Koukku kutsuu merestä esille valtavan mustekalan, joka meinaa tappaa Peterin, mutta ei onnistu siinä, sillä Peter onnistui pelastautumaan Helinä-keijun ja keijupölyn avulla. Myöhemmin Koukku tapaa Jaanan, joka haluaisi palata kotiin, mutta ei tiedä miten voisi päästä sinne. Kapteeni Koukku saa huijattua Jaanan tekemään yhteistyötä kanssaan, minkä jälkeen hän veisi Jaanan kotiin. Jossain vaiheessa yksi kadonneista pojista kutsuu vahingossa merirosvot, jotka vangitsevat Peter Panin ja kadonneet pojat, mutta Jaana ja Helinä onnistuvat pelastamaan heidät.

Helinä-keiju ja merirosvokeiju elokuvassa  päästään näkemään nuori Kapteeni Koukku, joka esiintyy kyseisessä elokuvassa oikealla nimellään, joka on James. Elokuvassa nähdään myös merirosvokapteenia jahtaavan krokotiilin syntymä. 

Jake ja Mikämikämaan merirosvot sarjassa Koukku ja hänen miehistöönsä kuuluvat Simo, Luikku ja Haikku toimivat sarjan antagonisteina. Sarjassa päästään näkemään Kapteeni Koukun äiti.

Peter Pan ja Leena elokuvassa selviää, että Koukku kuului ennen kadonneiden poikien joukkoon. Hän oli myös Peterin paras ystävä, mutta kaksikon ystävyys loppui ikävällä tavalla.

Koukku on yksi hauskimmista Disney-pahiksista ja Disney-hahmoista. Hän on myös yksi harvoista pahiksista, joilla on järkevä motiivi. Kapteeni Koukku kokee niin paljon hauskoja hetkiä, että parhaan esiintymisen valitseminen on lähes mahdotonta. Jos on pakko mainita jotain, niin pidän sellaisista kohdista, joissa Koukku pakenee krokotiilia.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Hans Conried (1953)      Billy Bletcher (1953, pelosta huutaessa)      Pinto Colving (1953, vihaiset huudot)      Jimmy MacDonald (Disneyland/WDW ride, 1955-1971)    John Carradine (Lux Radio teatteri)       Corey Burton (1982-nykyään)       Tom Hiddleston (Helinä-keiju ja merirosvokeiju)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Reino Bäckman (1969)       Veikko Honkanen (1992-2002)      Antti Pääkkönen (Jake ja Mikämikämaan merirosvot)     Riku Nieminen (Helinä-keiju ja merirosvokeiju)    Jani Karvinen (2023)
Näyttelijä: Jude Law (2023)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti