Sivut

tiistai 1. elokuuta 2023

Hahmoesittely: Iikka Kajastus


Iikka Kajastus (englanniksi Ian Lightfoot) esiintyy elokuvassa Eteenpäin. Iikka asuu äitinsä Lauran ja veljensä Aaron kanssa, sillä veljesten isä Ville oli kuollut ennen Iikan syntymää.

Elokuvan alussa Iikka valmistautuu lähtemään kouluun, minkä lisäksi Aaro kehottaa veljeään järjestämään juhlat, sillä Iikalla on syntymäpäivä. Ennen kouluun menemistä Iikka tapaa Jaakon, joka on Iikan isän vanha ystävä. Koulussa Iikka yrittää kutsua koulukavereitaan syntymäpäiväjuhliinsa, mutta se ei suju hyvin. Sitä ennen Iikalle tulee ongelmia, kun hän yrittää opetella ajamaan autoa. 

Kotona Iikka kuuntelee äänitettä isästään, minkä jälkeen hän juttelee isästään äitinsä kanssa. Laura kertoo, että vaikka Ville olikin vakavasti sairas, niin silti hän taisteli kaikin voimin saadakseen nähdä Iikan. Pian tämän jälkeen Laura antaa pojilleen lahjan heidän isältään. Sitä lahjaa ei saanut antaa ennen kun molemmat veljeksistä ovat yli 16-vuotiaita. Lahja on Villen vanha sauva ja loitsu, jonka avulla Iikka ja Aaro pysytyisivät palauttamaan isänsä päiväksi elävien kirjoihin. Aaro yrittää tehdä loitsua, mutta ei saa sitä toimimaan.

Myöhemmin illalla Iikka on lukemassa loitsua ja tulee samalla käynnistäneeksi sauvan. Loitsu ei kuitenkaan mene ihan putkeen, sillä Villestä tulee esille vain jalat. Iikka ja Aaro lähtevät etsimään Feeniksin kiveä, jolla he saisivat tuotua loput isästään takaisin ennen kun tämä katoaa kokonaan. Ensiksi he menevät Mantikorin tavernaan, mistä he saavat kartan suostuteltuaan paikan johtajaa Mantikori Mantaa jonkin aikaa. 

Saatuaan kartan, Iikka ja Aaro lähtevät ajamaan kartan näyttämään kohteeseen. Iikka harjoittelee matkan aikana taikasauvan käyttöä  Jossain vaiheessa he huomaavat, että auton bensa on loppumassa, joten Aaro pyytää veljeään tekemään kasvuloitsun, jolla he saisivat kasvatettua bensakanisteria, minkä seurauksena siihen tulisi lisää bensaa. Iikka yrittää tehdä loitsua, mutta Aaron häirinnän seurauksena kanisteri ei kasva, mutta Aaro kutistuu. Iikka hermostuu veljensä käytöksestä ja lähtee kävelemään kohti bensa-asemaa, missä hän saa apua auton tankkaamiseen. Kutistumisen seurauksena Aaro on liian pieni ajamaan autoa, joten Iikka joutuu olemaan ratissa, kunnes Aaro on kasvanut takaisin oikeaan kokoonsa. 

Aaro palautuu takaisin entiseen kokoonsa, minkä seurauksena poliisit huomaavat heidät. Veljekset päättävät harhauttaa poliiseja naamioitumalla loitsun avulla heidän äitinsä poikaystäväksi, Konstaapeli Kopukaksi. Iikka joutuu puhumaan poliiseille totta, sillä valhe saa loitsun purkautumaan. Iikka puhuu poliiseille totta, mutta kuitenkaan paljastamatta hänen ja Aaron olinpaikkaa. Poliisien puhuessa pahaa Aarosta, Iikka puolustaa veljeään, minkä seurauksena loitsu alkaa menettää tehonsa. He ehtivät mennä piiloon auton sisälle ennen kun taika raukeaa.

Autossa veljekset riitaantuvat johtuen siitä, mitä poliisit olivat sanoneet Aarosta. Iikka yrittää pyytää anteeksi, mutta Aaro ei suostu kuuntelemaan veljeään. Aaro laittaa musiikkia kovemmalle, minkä seurauksena heidän isänsä jalat alkavat tanssia. Iikka ja Aaro alkavat myös tanssia ja he miettivät miltä isän ylävartalon liikkeet näyttäisivät. Tämän jälkeen Iikka antaa Aaron johtaa Feeniksin kiven etsintöjä. He päättävät jatkaa matkaa heti aamulla. 

Matkalla heidän eteensä tulee pohjaton kuilu, jonka yli heidän olisi päästävä, mutta silta on nostettu toiselle puolelle. Iikka ylittää kuilun taian avulla ja käy laskemassa sillan Aarolle ja Villelle, minkä jälkeen he jatkavat matkaa. 

Jossain vaiheessa poliisit alkavat taas jahdata heitä, mutta Iikka keksii suunnitelman, jolla he saavat karistettua poliisit kannoiltaan. Loitsu ei onnistu, joten he joutuvat jättämään auton ja jatkamaan matkaa kävellen. He seuraavat korpinnokkia tunneliin. Siellä Aaro kertoo, ettei uskaltanut hyvästellä Villeä ennen tämän kuolemaa, sillä hä oli pelännyt niin paljon nähdessään isänsä hengityskoneissa. 

Päästyään pois tunnelista, he huomaavat olevansa kotikaupungissaan. Iikka ajattelee heidän menneen väärään suuntaan ja suuttuu Aarolle siitä, että tämä oli katsonut karttaa väärin ja hidastanut matkaa. Iikka lähtee Villen kanssa pois paikalta ja he istuvat kukkulalle katsomaan auringonlaskua. Iikka katsoo listaa, johon on kirjoittanut asioita, mitä haluaa tehdä isänsä kanssa. Listaa katsoessaan Iikka tajuaa jo tehneensä siinä olevia asioita Aaron kanssa.

Iikka pyytää anteeksi Aarolta, minkä jälkeen he yrittävät saada Feeniksin kiven, jolla he voivat tuoda loput isästään esille. Heidän avukseen tulevat veljesten äiti Laura ja Mantikori Manta. He saavat laitettua lisäosan sauvaan, minkä jälkeen Iikka antaa sauvan Aarolle, sillä tämän pitää hyvästellä isänsä. Heitä uhkaa lohikäärme, joka yrittää häiritä loitsua, mutta veljekset saavat tuotua loput isästään takaisin juuri ennen auringonlaskua. 

Iikka katsoo kauempaa, kun Aaro juttelee Villen kanssa ennen tämän katoamista. Myöhemmin Iikka harjoittelee lisää loitsuja ja pitää uusille ystävilleen luentoja taikuudesta ja hänen ja Aaron matkasta. Elokuvan lopussa Iikka maalaa Aaron uuden auton taian avulla. Veljekset lähtevät ajelulle ja Iikka saa auton lentämään taian avulla.

Iikka on ihan ok hahmo, mutta ei kovinkaan muistettava. Olen nähnyt eteenpäin elokuvan vain muutaman kerran, joten en muista sitä kovinkaan hyvin, minkä vuoksi minun on vaikeaa valita Iikan parasta esiintymistä. Jos nyt jotain pitää sanoa, niin pidän sellaisista kohdista, joissa Iikka käyttää isänsä vanhaa taikasauvaa.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Tom Holland
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Henri Piispanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti