Sivut

tiistai 26. syyskuuta 2023

Leijonakaarti (kausi 3) arvostelu

Vihdoin ja viimein pääsen julkaisemaan tämän. Kuten otsikko sen jo kertookin, niin tässä postauksessa arvostellaan Leijonakaarti-sarjan kolmas ja viimeinen tuotantokausi. 


HUOM! Ennen kun päästän teidät lukemaan, niin pyydän anteeksi tämän postauksen sisältöä. En ole haukkunut tässä ketään tai tehnyt jotain muuta ilkeää. Anteeksipyyntö johtuu siitä, että joudun kertomaan tässä aika isoja juonipaljastuksia, koska sitten minun on helpompi selittää joitain asioita tässä arvostelussa. En aio kertoa tässä sitä, miten sarja päättyy, mutta jos et halua isoja spoilereita, niin lukeminen kannattaa lopettaa tähän. 

Leijonakaartin jäsenet ovat kasvaneet, mikä tarkoittaa sitä, että Kion pystyisi nyt voittamaan Scarin lopullisesti. Siksi Jylhämaalaiset hyökkäävätkin Varjonmaalle tuhoamaan Scarin ja hänelle työtä tekevät viholliset. Taistelun jälkeen Leijonakaartille tulee kaksi uutta ongelmaa, joiden takia he joutuvat matkaamaan Elämänpuulle, minne he johdattavat tietämättään myös yhden vanhan ja muutaman uuden vihollisen.

Tässä arvostelussa pääsen viimeinkin vastaamaan siihen kysymykseen, minkä mainitsin ensimmäisen tuotantokauden arvostelussa. Ennen kun voin vastata siihen, niin minun on ensin vastattava erääseen toiseen kysymykseen. Ja se kysymys on se, että miksi Scarilla on arpi? Kolmannen kauden alussa kerrotaan, että Scar sai arpensa johtaessaan vanhaa Leijonakaartia. Tarina Scarin arvesta kerrotaan laulun muodossa. Kyseinen laulu on nimeltään Kun johdin kaartiain (engl. When I led the guard). Tuosta arpitarinasta päästäänkin aasinsiltana siihen tärkeämpään kysymykseen. Eli siihen, miksi Kionia ja Leijonakaartia ei nähdä Jylhäkallion ylpeys elokuvan toisella puoliskolla. Syy siihen on se, että Ushari tekee Scarin käskystä Kionille samanlaisen arven kuin Scarilla on. Kionin ja Scarin arvet ovat molemmat myrkkykäärmeen pureman aiheuttamia, joten jos myrkky pysyisi Kionin sisällä liian kauan, niin hän unohtaisi oikean ja väärän eron, kuten Scarille kävi. Kionin ongelmaan on onneksi ratkaisu, joka löytyy Elämänpuulta, minne Kion lähtee yhdessä muiden kaartilaisten ja Makinin kanssa. Syy siihen miksi Kion ei ole mukana Leijonakuningas 2 -elokuvan toisella puoliskolla on siis se, että Leijonakaarti ja Makini olivat sen ajan Elämänpuulla (tai matkalla sinne).

Leijonakaartiin tehdään kolmannen kauden alussa muutoksia, sillä Kion ei nimittäin ole ainoa, joka pitää parantaa. Onon silmät vaurioituivat kun hän pelasti Bungan tulivuoresta, mihin tämä oli pudonnut yhdessä Usharin kanssa. Ushari menehtyi pudotuksen seurauksena. Onon näkö olisi siis tarkoitus palauttaa Elämänpuulla. Kuten jo sanoinkin, niin Onon näkökyky lähti tulivuoren savun takia, joten toisen kauden päätösjaksossa ensiesiintymisensä tehnyt gasellikotka Anga ottaa Onon paikan Leijonakaartin tarkkanäköisimpänä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Ono ei ole enää mukana kaartissa. Vaikka Ono ei näe, niin häntä ei silti poisteta Leijonakaartista, sillä Kion tekee Onosta kaartin älykkäimmän jäsenen. 

Ennen Elämänpuulle lähtöä käydään taistelu, jossa Scar armeijoineen olisi tarkoitus voittaa. Ennen taistelua tapahtuu yksi juonenkäänne, joka tuli minulle isona yllätyksenä, vaikka siitä vihjailtiinkin jonkin verran ennen sen tapahtumista. Tämä käänne on siis se, kun Janja siirtyy hyvien puolelle yhdessä kätyriensä Cheezin ja Chungun kanssa. Janjan muuttuminen hyväksi oli minulle paljon isompi yllätys kuin se, että Usharista tuli paha, sillä Usharissa nähtiin jo ensimmäisellä kaudella vinkkejä siihen, että hänestä tulisi vielä paha. Jylhämaalaisten on aluksi vaikeaa luottaa Janjaan, mutta luottamus syntyy kuitenkin alkuvaikeuksista huolimatta. Sen lisäksi, että Janja kertoi miten Scar kukistettaisiin (se oikea syy ei ollutkaan se mitä Janja luuli, mutta Kion ymmärsi sen lopulta itsekin), niin Scarin päihittämisen jälkeen Janja määrää Jasirin Varjonmaan uudeksi johtajaksi. Ja näin rauha saadaan palautettua Jylhämaan ja Varjonmaan välille. 

Kolmannella kaudella keskitytään Leijonakaartin lisäksi myös Jylhämaan ulkopuolella oleviin asioihin. Tämän takia Kionin perhe, Rafiki, Zazu, sekä Timon ja Pumba jäävät erittäin pieneen rooliin. Jopa Mufasaa nähdään kauden aikana paljon vähemmän, sillä Kion ei uskaltanut kohdata isoisäänsä sen jälkeen kun sai arpensa, sillä hän ei halunnut Mufasan näkevän sitä. Silloin kun Kion ja muut ovat lähdössä matkaamaan kohti Elämänpuuta, niin pääsemme näkemään viittauksen Jylhäkallion ylpeys -elokuvaan. Se viittaus on se, kun Nala sanoo toivovansa, että Kion ehtisi takaisin Kiaran ensimetsästykseen mennessä. Paljastus: Kion ei ehtinyt takaisin siihen mennessä. Toisaalta, jos olet nähnyt Jylhäkallion ylpeyden, niin tiedät jo vastauksen tuohon kysymykseen. Tuossa avataan vähän myös sitä, miksi Simba oli niin ylisuojeleva Kiaraa kohtaan Jylhäkallion ylpeyden toisella puoliskolla. 

Maamerkkeinä Elämänpuulle vievällä reitillä toimivat moja kwa moja kivet, jotka antavat vihjeitä siitä, minne pitäisi mennä seuraavaksi ja kuinka lähellä Elämänpuu on. Matkatessaan kohti Elämänpuuta, Leijonakaarti ja matkaan mukaan lähtenyt Makini kohtaavat erilaisia eläimiä lumimakakeista ja kultapandoista riikinkukkoihin ja komondonvaraaneihin. Niiden lisäksi matkanvarrella nähdään delfiini ja binturonki, joista jälkimmäinen nähdään myöhemmin Elämänpuulla, mutta ei todellakaan hyvällä asialla. 

Makini on tällä kaudella entistä suuremmassa roolissa, sillä hän lähtee opastamaan Leijonakaartia Elämänpuulle. Makini on nimittäin ollut siellä pienenä vanhempiensa kanssa. Tälle tarinalle on myös tehty ihan oma jaksonsa, jossa päästään myös näkemään ensimmäistä kertaa Makinin vanhemmat Fikiri ja Kitendo. Toinen syy siihen, miksi Makini lähtee Leijonakaartin mukaan on se, että Makini kantaa bakora-sauvassaan tuliza-kasvin lehtiä, jotka lievittävät Kionin arven aiheuttamia oireita. 

Kuten arvata saattaa, niin Leijonakaarti ja Makini pääsevät perille Elämänpuulle, missä he joutuvat heti vaikeuksiin Yölauman kanssa. Nämä eivät aluksi meinaa päästää matkalaisia lähellekään Elämänpuuta, mutta Elämänpuun kuningatar saa heidät muuttamaan mieltään. Yölaumaan kuuluvat kuningatar Jannan lapsenlapset Rani ja Baliyo, heidän setänsä (ja Jannan poika) Surak, sekä Kionin arven hoitamisesta vastaava Nirmala. Janna kuolee vanhuuteen myöhemmin kolmannen kauden aikana, minkä jälkeen Ranista tulee Elämänpuun uusi kuningatar. Kyseisen jakson alussa nähdään varoitus siitä, että siinä käsitellään kuolemaa ja vanhempia suositellaan katsomaan jakso yhdessä lastensa kanssa. Ranin ja Baliyon vanhemmat Sãhasí ja Ānanda kuolivat aiemmin tuntemattomista syistä, minkä vuoksi Elämänpuun kruunu siirtyi Jannan kuoleman jälkeen Ranille. 

Jannan ja Yölauman lisäksi Elämänpuulla asuu pöllö nimeltä Ullu, joka on Yölaumassa samanlaisessa roolissa, kuin Ono ja myöhemmin Anga ovat olleet Leijonakaartissa. Lisäksi elämänpuulla asuu paljon muita erilaisia eläimiä, kuten jääkarhu, pingviinejä, päästäisiä, vuorikauriita ja tiikereitä. Elämänpuu on tehty kauniiksi paikaksi, josta löytyy sopiva asuinpaikka kaikille mahdollisille eläinlajeille. Siellä nähdään myös sarjassa aiemmin nähtyjä eläimiä. Bunga ja Kion nimittäin löytävät sielunkumppaninsa Elämänpuulta. 

Mufasa ei ole ainoa mennyt leijona, jonka kanssa Kion juttelee. Leijonakaartin kolmannella tuotantokaudella päästään näkemään ensimmäistä Leijonakaartia johtanut Askari, jolta Kion saa apua karjaisuun liittyvissä asioissa. Askari opettaa Kionille paljon uusia vanhinten karjaisuun liittyviä asioita, joista on myöhemmin apua eräässä taistelussa ja sen jälkeen käytävässä tärkeässä matkassa. Askarin esiintymisen jälkeen fanit ovat keksineet, että Scarin nimi oli alunperin Askari, mutta se lyheni Scariksi arven ilmestymisen jälkeen. 

Koska suurin osa kolmoskauden tapahtumista tapahtuu Jylhämaan ulkopuolella, niin Jylhämaalaiset jäävät huomattavasti pienempään rooliin. Siitä tulikin mieleen, että kuvittelenko minä vai onko Zazulla oikeasti entistä pienempi rooli jokaisella kaudella, sillä häntä ei näytetä kolmannella kaudella lähes ollenkaan. En edes muista onko Zazulla yhtään repliikkiä kolmannella kaudella. Zazua vähemmän kolmannella kaudella näytetään Tiifua ja Zuria, joilla ei ole yhtään repliikkiä. Lisäksi kaksikko nähdään vain yhdessä kohdassa. Myös suurin osa muista Jylhämaan ja Varjonmaan asukkaista jää enemmän tai vähemmän sivummalle kolmoskaudella. 

Yhteenvetona sanon, että kolmas tuotantokausi antaa mainion päätöksen Kionin ja Leijonakaartin tarinalle. Tällä kaudella nähdään paljon mielenkiintoisia asioita ja kuullaan hyviä lauluja. Suosittelen teitä ehdottomasti katsomaan Leijonakaarti-sarjan kokonaan alusta loppuun. 

Olen nyt siis arvostellut Leijonakaartin kaikki kolme tuotantokautta. Sanoin elokuun viimeisessä postauksessa, että tulisin arvostelemaan myös erään näytellyn Disney-sarjan. En osaa sanoa tarkkaa aikaa sen sarjan arvostelulle, mutta aloitan sen viimeistään marraskuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti