Sivut

tiistai 31. lokakuuta 2023

Pahiksettomat pahislaulut

Halloween on jälleen täällä. Viime vuonna kirjoitin tähän aikaan top-listan Disneyn pahislauluista. Tällä kertaa julkaisen top-listan pahiksettomista pahislauluista. Eli sellaisista pahislauluista, joissa itse pahis ei laula. Tässä on kyllä myös muutama laulu, jossa pahis laulaa toisesta pahiksesta, mutta ei sillä ole väliä niin kauan kun laulun kohteena oleva pahis ei laula ollenkaan koko laulun aikana. Nyt on hyvä hetki päästää teidät katsomaan mitä lauluja olen valinnut listalleni.Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia
10. Bring back a legend/Pahuus palaa tänne

Ushari on kertonut Janjan klaanille, että heillä olisi mahdollisuus jutella Scarin kanssa. Rafikia ja Makinia vakoilleet skinkit saivat selville, että Scarin saa ilmestymään tulivuoren tulesta bakora-sauvan ja Kionin karjaisun avulla. Kaikki tietävät jo millainen Scar on, joten siksi häntä ei kuvailla ollenkaan tämän laulun aikana. Vaikka tämä laulu onkin tässä listauksessa viimeisenä, niin siitä huolimatta tässä ei ole kovinkaan paljon huonoja puolia. Mitä hyviin puoliin tulee, niin niitä ovat ainakin rytmi, toteutus ja tunnelma.


9. Ghost of the mountain/Haamu tän vuoren

Leijonakaartin ja Makinin ollessa matkalla Elämänpuulle Bunga putoaa alas kalliolta. Yhtäkkiä paikalle ilmestyy kultapandoja, jotka maalaavat Bungan ja kutsuvat tätä nimellä Sonnesen Kuhn. Makini ja kaartilaiset ihmettelevät tilannetta, kunnes kultapandojen johtaja Domog kertoo heille vuoren haamusta, jonka taivaalta tuleva valittu voittaisi. Kultapandat näkivät Bungan putoamisen, joten siksi he pitävät häntä valittunaan. Parasta tässä laulussa on se miten haamua kuvaillaan, minkä lisäksi pidän siitä, että kultapandojen pelko vuoren haamua kohtaan tulee hyvin esille. Ainoa huono puoli tässä laulussa on se, että haamun henkilöllisyyttä ei paljastettu laulussa, vaan vasta myöhemmin jakson aikana. 


8. Heffalumps and woozles/Möhköfantit ja tärpät

Tiikeri on juuri varoittanut Nalle Puhia möhköfanteista ja tärpistä, jotka vievät kaiken hunajan. Siksi Puh alkaakin samantien vahtia hunajavarastoaan, kunnes nukahtaa ja näkee unta möhköfanteista ja tärpistä. Tämä laulu tapahtuu siis Puhin unen aikana. Pidän siitä miten siirtymä Puhin uneen on tehty, minkä lisäksi pidän laulun rytmistä. Vaikka tämä laulu ei erityisen pelottava olekaan, niin silti se aiheuttaa jonkin verran kylmiä väreitä. Lapsista laulun tunnelma tuntuu varmasti pelottavammalta kuin aikuisista. Tosin en muista, että olisin pelännyt lapsena tätä laulua tai laulun aikana tapahtuvia asioita.


7. Beware the Zimwi/Nyt pelätä Zimwiä saa

Eräänä yönä Rafiki kertoo Jylhämaassa asuville lapsille tarinan pelottavasta olennosta nimeltä Zimwi. Laulun aikana Rafiki kertoo miltä Zimwi näyttää ja mitä kaikkea se oikein tekee. Vaikka Zimwi paljastuikin pelkäksi mielikuvituksen tuotteeksi, niin pidän siitä miten sitä on kuvailtu tämän laulun aikana. Zimwiä ei näytetä laulun aikana kunnolla, mutta varjokuvat tuovat olennon kauheuden osittain esille. Yksi asia, mikä korostaa osittain tämän laulun pelottavuutta on se, että Rafikia Leijonakaartin suomenkielisessä versiossa dubannut Jukka Rasila on laulanut tämän laulun creepyllä äänellä.


6. The Backson/Pahko-laulu

Puh on löytänyt Risto Reippaan kirjoittaman lapun, mutta ei osaa lukea sitä. Siksi Puh meneekin tapaamaan Pöllöä ja kysyy tältä mitä lapussa oikein lukee. Pöllö ei ole omista sanoistaan huolimatta se penaalin terävin kynä, joten hän ei lue lappua oikein. Kaikki luulevat, että Risto on joutunut kauhean Pahko-nimisen vihollisen sieppaamaksi. Pidän siitä miten laulun tapahtumia kuvataan Ihaan väliaikaisena häntänä toimivan liitutaulun kautta, sillä se lisää laulun mielikuvituksellisuutta. Tosin mielikuvituksellisuus paljastuu osittain todellisuudeksi Nalle Puhin elokuvan lopputekstipätkässä, jossa Pahko esiintyy. 


5. Poa the destroyer/Poa tuhoaja

Besthe haluaisi ystävystyä Elämänpuulla asuvien eläinten kanssa, mutta aiheuttaa pelkoa suuren kokonsa vuoksi. Pingviini nimeltä Pinguino alkaa kutsua Bestheä nimellä Poa tuhoaja ja laulaa tämän laulun. Poa-nimi tulee Besthen käyttämästä poa-sanasta, jonka hän sanoo aina silloin kun näkee jotain omasta mielestään siistiä, kuten jäällä liukuvia pingviinejä. Hauskinta tässä laulussa on se, että vaikka Bestheä kuvataankin ilkeänä olentona, niin katsojat tietävät koko ajan, ettei Besthe ole oikeasti sellainen, sekä sen, ettei hänen oikea nimensä ole Poa. Hyviä asioita tässä laulussa ovat sen rytmi ja Pinguinon tanssiliikkeet. 


4. We don't talk about Bruno/Me ei mainita Brunoo

Tällä laululla on edellisen laulun kanssa yhteistä se asia, että pahis, josta laulussa lauletaan ei ole oikeasti paha. Tosin sillä erotuksella, että Brunon oikea luonne selvisi katsojille vasta myöhemmin Encanton aikana. Tuon asian lisäksi Brunon pahaa puolta lieventää se, että Isabela laulaa Brunosta positiiviseen sävyyn. Parhaimmat asiat laulussa ovat sen toteutus ja lopun kuoro-osuus, jossa kaikki laulavat omia osuuksiaan päällekkäin. Niiden lisäksi pidän myös Camilon soolo-osuudesta ja laulun rytmistä. Laulu on parempi englanniksi.


3. Cruella de Vil

Roger alkaa laulaa vaimolleen Anitalle tämän vanhasta koulutoverista nimeltä Cruella de Vil. Laulussa Roger kuvailee Cruellaa kauheaksi noidaksi ja vampyyriksi. Anita ei kuitenkaan usko rakkaan vanhan ystävänsä olevan paha. Cruella tekee pikavisiitin pariskunnan kotiin laulun keskivaiheilla ja silloin hänen luonteensa tuodaan hyvin esille. Hauskinta Cruellan vierailussa on se, että Roger soittaa sen aikana laulun säveltä asunnon yläkerrassa olevalla pianolla. Parasta tässä laulussa on äänensävy, millä Roger laulaa. Lisäksi pidän laulun sävellyksestä ja karmivasta tunnelmasta.


2. The mob/Hyökätään

Hirviö on päästänyt Bellen pois linnasta tapaamaan isäänsä Mauricea. Päästyään perille Belle saa tietää, että hänen on mentävä naimisiin Gastonin kanssa, jos ei halua isänsä joutuvan mielisairaalaan. Belle ei suostu Gastonin vaimoksi, mutta hän ei myöskään halua lähettää isäänsä mielisairaalaan. Maurice oli kertonut kyläläisille, että Hirviö oli vanginnut Bellen ja Belle todistaa isänsä sanat todeksi näyttämällä Hirviön kaikille taikapeilin kautta. Gaston alkaa samantien laulaa Hirviön kauheudesta ja määrää kaikki kylän miehet mukaansa hyökkäämään linnaan, jossa Hirviö asuu. Sitä ennen Gaston lukitsee Bellen ja Mauricen kellariin, jotta nämä eivät pääsisi varoittamaan Hirviötä. Kukaan ei nimittäin uskonut Bellen sanoja siitä, että Hirviö on oikeasti kiltti. Tämä on tässä listauksessa jo kolmas laulu, jossa pahis, josta lauletaan ei ole oikeasti paha. Pidän tässä laulussa siitä, miten Hirviötä kuvaillaan, sekä siitä, että kyläläisten pelko Hirviötä kohtaan tulee aidosti esille. Laulu on parempi suomeksi. 


1. Big bad Kenge/Kurja Kenge

Scar ja muut Jylhämaan viholliset yrittävät keksiä keinon, millä estäisivät Leijonakaartia tulemasta koko ajan heidän ilkeiden suunnitelmiensa tielle. Ushari kertoo muille tuntemastaan varaanista nimeltä Kenge, joka pystyisi hidastamaan Leijonakaartia. Tämän laulun aikana Ushari kertoo kaikille millainen Kenge on. Pidän tässä laulussa eniten tavasta, jolla Kengeä kuvaillaan. Lisäksi pidän laulun rytmistä ja toteutuksesta. Myös sanoitukset ovat onnistuneet hienosti. Sekä suomeksi, että englanniksi. Molemmat versiot ovat yhtä hyviä, vaikka olenkin kuunnellut tätä laulua enemmän suomenkielisenä.


Siinä oli lista Disneyn pahislauluista, joissa itse pahis ei laula (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta). Tulevista postauksista kerron sen verran, että menen marraskuussa katsomaan Pieni merenneito musikaalia ja kirjoitan siitä tänne blogiin postauksen sitten kun olen nähnyt sen. Olen maininnut muutaman kerran, että arvostelisin loppuvuoden aikana myös yhden näytellyn Disney-sarjan Leijonakaartin lisäksi. Aloitan sarjan katsomisen tällä viikolla tai ensi viikon aikana. Julkaisen arvostelun sarjan ensimmäisestä tuotantokaudesta ennen joulukuuta. Nyt kun joulukuu tuli puheeksi, niin paljastan joulutarinasta sen verran, että siinä on tällä kertaa aiheena vanha Disney-elokuva. En paljasta mikä se on, mutta jos olette lukeneet elokuun viimeisen postauksen, niin tiedätte, että aion tehdä adjektiivitarinan. Tarvitsen tarinaani 45 adjektiivia, joiden kirjoittamiseen teillä on aikaa 30.11. asti. Ne adjektiivit laitetaan tämän postauksen kommentteihin. 

Eipä siis enää muuta kuin oikein hyvää halloweenia teille kaikille. Kertokaa pukeudutteko tänä halloweenina joksikin hahmoksi. Jos pukeudutte, niin mikä hahmo olette? Minä olen Murjottava Myrtti. Myrtistä minulle tuli mieleen toinen kysymys. Mihin Tylypahkan tupaan sinä kuulut? Minä olen Puuskupuh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti