Sivut

lauantai 27. tammikuuta 2024

Top63 Disney-klassikot (osa 2)

JATKOA EDELLISELLE POSTAUKSELLETeksti saattaa sisältää juonipaljastuksia


42. Atlantis - kadonnut kaupunki

Atlantis - kadonnut kaupunki on elokuvana sekä tylsä, että kiinnostava. Sitä on vaikeaa selittää, mutta niin se on. Elokuva ei ole sieltä muistettavimmasta päästä, mutta sitä on silti mukavaa katsoa. Tarina on mielenkiintoinen ja hahmot on kirjoitettu onnistuneesti. Hahmoihin liittyy yksi miinus, ja se on se, että elokuvassa nähdään yllätyspahis. Jos palataan vielä niihin hyviin puoliin, niin pidän tämän elokuvan tunnelmasta, minkä lisäksi jännityksestä tulee pari lisäpistettä. 


41. Lilo ja Stitch

Yksi parhaimmista asioista Lilossa ja Stitchissä on elokuvassa vallitseva kesäinen tunnelma. Muita hyviä puolia elokuvassa ovat hahmojen kehityskaaret ja opettavaisuus. Iloisuudesta huolimatta elokuva sisältää ikäviä asioita, joihin liittyy Nanin ja Lilon taustatarina, sekä heidän perheensä tilanne elokuvan alussa. Elokuva ei kuitenkaan ole täysin vakava, sillä siinä on myös paljon hauskoja ja iloisia hetkiä. 


40. Robin Hood

Tästä asiasta ole puhunut täällä blogissa ennenkin, mutta Robin Hood on vanhin Disney-klassikko, johon ei olla tehty uutta suomenkielistä dubbausta. Tämän voi siis yhä katsoa Reino Bäckmanin ohjaamalla dubbauksella, mutta ei siitä sen enempää. Puhutaan nyt kuitenkin Robin Hoodista, elokuvasta siis. Robin Hoodissa ei periaatteessa ole vikaa, jos ei lasketa sitä, että se tuntuu vähän tylsältä, eivätkä pahiksen motiivit tule kunnolla esille. Hahmoista löytyy tasaisesti tylsiä ja kiinnostavia tapauksia.


39. Aarreplaneetta

Aarreplaneetta on varmasti yksi aliarvostetuimmista Disney-klassikoista. Ehkä se selittää sen, miksi tämä elokuva ei ole erityisen muistettava. Aarreplaneetassa on kiinnostava tarina, ja seikkailumeinki tulee siinä hienosti esille. Myös tunnelma on kohdallaan. Miinuspisteitä elokuva saa muutamista ärsyttävistä hahmoista. 


38. Pelastuspartio Bernand ja Bianca

Pelastuspartio Bernand ja Bianca kuuluu muistettavien ja unohdettavien Disney-klassikoiden välivaiheeseen. Elokuvan tarina on mielenkiintoinen ja sitä seuraa mielellään, mutta samaan aikaan se tuntuu vähän tylsältä. Pidän elokuvan huumorista ja se korostuu erityisesti yhdessä kohdassa. Musiikin osalta Pelastuspartio Bernand ja Bianca on aika heikko elokuva, sillä laulut eivät jää ollenkaan päähän eivätkä ne tule ensimmäisenä mieleen, kun pitäisi luetella Disney-lauluja.


37. Topi ja Tessu

Topi ja Tessu on monella tapaa synkkä ja surullinen elokuva. Sen huumori on lähes olematonta ja iloisia hetkiä on muutenkin ihan liian vähän. Onneksi tämä elokuva ei ole kuitenkaan täysin masentava. Pidän eläintarinoista, joten Topi ja Tessu saa yhden plussan siltä osalta. Muita hyviä puolia elokuvassa ovat Topin ja Tessun ystävyys, sekä elokuvan juoni ja tunnelma. Myös laulut ovat hyviä, mutta ne eivät ole silti ihan sieltä muistettavimmasta päästä.


36. Bolt

En ole toimintaelokuvien isoin fani, mutta Bolt on kivaa katsoa aina uudestaan. Voiko tätä sanoa toimintaelokuvaksi? Boltissa kohdallaan ovat jännitys ja tarina, vaikka se muistuttaakin huomattavan paljon Truman showta. Myös hahmot ovat kiinnostavia ja jopa ärsyttävät hahmot ovat tässä elokuvassa kivoja. Pidän Boltin tarinasta, vaikka yhden hahmon taustat ovatkin näkökulmasta riippuen hieman ikävät. 


35. Räyhä Ralf

Pelaan yleensä nettipelejä, mutta ovat ne kone- ja konsolipelitkin ihan kivoja, vaikkei niitä tule pelattua muualla kuin risteilyillä. Räyhä Ralf sisältää paljon viittauksia suosittuihin videopeleihin, kuten Pacmaniin ja Super Marioon. Elokuvan hahmoissa ei ole muita vikoja kuin se, että enemmistö niistä on ärsyttäviä, sekä se, että elokuvan pahiksen henkilöllisyys tulee yllätyksenä. Räyhä Ralf on toteutettu hienosti ja elokuvan tarina sisältää sopivasti jännitystä ja seikkailumeininkiä. 


34. Bambi

Bambin ainoa huono puoli on synkkyys, mutta kaikki muu tässä elokuvassa toimii mainiosti. Tarina on kiva ja pidän myös animoinnista. Laulut eivät ole muistettavia, mutta niitä kuuntelee silti mielellään. Lisäksi elokuva saa pisteitä maanläheisestä tunnelmasta. Myös Bambin ja Falinen rakkaustarina antaa elokuvalle yhden lisäpisteen.


33. Lumikki ja seitsemän kääpiötä

Sen lisäksi, että Lumikki ja seitsemän kääpiötä on ensimmäinen Disney-klassikko, niin se on myös ensimmäinen täyspitkä värillinen animaatioelokuva. Noiden asioiden osalta tämä elokuva saa isot pisteet. Elokuva on julkaistu vuonna 1937, joten siinä nähdään paljon konservatiivisia asioita, mitkä korostuvat erityisesti Lumikin persoonassa. Lumikin ja prinssin rakkaustarina on elokuvassa aika mitään sanomaton, eikä prinssistä saa muutenkaan mitään tolkkua. Jos hahmoihin liittyen pitäisi keksiä hyvää sanottavaa, niin seitsemän kääpiötä tuovat elokuvaan paljon hauskoja hetkiä. Kääpiöt ovatkin se päälimmäisin syy, miksi tämän elokuvan pariin on mukavaa palata uudelleen.  


32. Herkules

Vaikka Herkules tunnetaankin mielenkiintoisesta tarinastaan ja mainioista lauluistaan, niin silti tämä elokuva ei ole erityisen muistettava. Pidän Herkuleksessa eniten elokuvan hauskasta pääpahiksesta. Hades on ehdottomasti yksi parhaimmista asioista tässä elokuvassa. Myös jännitys antaa lisää pisteitä tälle elokuvalle. Mitä heikkouksiin tulee, niin Herkuleksen ja Megaran suhteen voisi laskea sellaiseksi.


31. Bernand ja Bianca Australiassa

Tämä elokuva on juoneltaan samanlainen kuin ensimmäinen Bernand ja Bianca elokuva. Ainakin siltä osalta, että kummassakin elokuvassa pelastettavana on orpo (tai tässä tapauksessa puoliorpo) lapsi. Siitä huolimatta jatko-osa pääsi korkeammalle, sillä siinä on enemmän jännittäviä tapahtumia. Myös seikkailumeininki on tässä elokuvassa parempi. Bernand ja Bianca Australiassa sisältää sivujuonen, jonka lopputulos on tärkeä eräiden hahmojen suhteen kannalta. 


30. Oliver ja kumppanit

Oliver ja kumppanit on keskivertoelokuva, mutta siitä on silti vaikeaa sanoa haluaako sitä nähdä uudestaan. Tavallaan en halua nähdä tätä elokuvaa uudestaan, sillä sen tarina on tehty tylsällä tavalla ja siinä on muutenkin asioita, mistä en pidä. Toisaalta minä kyllä haluaisin nähdä tämän uudestaan, mutta ainoa syy siihen olisi söpö päähenkilö. Vaikka elokuvan tarina onkin enimmäkseen tylsä, niin siitä löytyy silti sopiva määrä jännitystä eikä minulla ole myöskään pahaa sanottavaa elokuvan tunnelmasta. Jos heikkouksista puhutaan, niin tässä elokuvassa päihteiden käyttö kuuluu niihin.


29. Viidakkokirja

Viidakkokirja on käsikirjoitukseltaan hyvä ja huono. Elokuvaa on kiinnostavaa seurata, mutta oikeasti kiinnostavia tapahtumia on ihan liian vähän. Puhutaanpa nyt muista tähän elokuvaan liittyvistä asioista. Yksi plussa Viidakkokirjalle tulee huumorista, jota tuovat erityisesti Baloo-karhu ja apinakuningas Louie. Muut hahmot ovat turhien ja hyödyllisten hahmojen välissä. Viidakkokirja on musikaali ja elokuvan laulut kuuluvat parhaimpien Disney-laulujen joukkoon. Erityisesti norsujen marssimislaulu on jäänyt minulla päähän.


28. Ihmeellinen maailma

Vaikka Ihmeellisen maailman ensi-illasta ei ole kulunut vielä kovin kauaa aikaa, niin siitä huolimatta tämän elokuvan olemassa olo alkaa jo välillä unohtua minulta (ja ehkä myös muiltakin). Tarinaltaan elokuva on mielenkiintoinen ja pidän siitä millaiseksi Cladejen, Calliston ja muiden hahmojen löytämä maailma on tehty. Hahmot on kirjoitettu hyvin, vaikka enemmistö heistä jääkin hieman taka-alalle. Nyt kun hahmoista puhutaan, niin mainitsenpa, että tässä elokuvassa nähdään Disneyn ensimmäinen seksuaalivähemmistöön kuuluva päähenkilö. Muita hyviä asioita elokuvassa ovat jännitys, tunnelma ja seikkailumeininki, joka on esillä jo ennen seikkailun alkua.


27. Notre Damen kellonsoittaja

Notre Damen kellonsoittaja on varmasti yksi synkimmistä ja vakavimmista animaatioelokuvista, mitä on olemassa. Synkkyyttä korostaa erityisesti pelottavat tapahtumat, sekä eräisiin hahmoihin kohdistuva huono kohtelu. Muita miinuksia Notre Damen kellonsoittajassa ovat vakavuus, sekä asiat, joita ei hyväksyttäisi nykypäivän elokuvissa. Iso plussa tässä elokuvassa ovat laulut ja niitä onkin erittäin mukavaa kuunnella. Laulut tuovat elokuvaan tunnelman, jota siinä ei välttämättä olisi ilman niitä.


26. Mulan

Notre Damen kellonsoittajan tapaan myös Mulan sisältää vakavia aiheita. Tosin tässä elokuvassa vakavuus on pienemmässä roolissa, joten siksi tämä pääsi korkeammalle sijalle. Vaikka sodan aiheuttamat kauheudet ja sukupuolien välinen epätasa-arvoisuus ovatkin paljon esillä Mulanissa, niin siitä huolimatta tätä katsoo mielellään uudestaan. Yksi hyvistä asioista elokuvassa on huumori, vaikka osa vitseistä ei uppoa minuun edes osittain. 


25. Pinocchio

Pinocchiossa nähdään päihteitä ja muita asioita, mitä ei hyväksyttäisi nykypäivän lastenelokuvissa. Siksi olenkin yllättynyt siitä, että se pääsi tässä listassa näinkin korkealle. Ei siinä toisaalta mitään vikaa ole, sillä onhan Pinocchiossa myös hyviä asioita, joista yksi on se, että siinä kuullaan Disneyn tunnuskappale Tähti toiveen toteuttaa. Laulujen osalta Pinocchio kuuluukin Disneyn parhaimpien elokuvien joukkoon. Myös päähenkilön kehityskaaresta tulee yksi lisäpiste.


24. Tuhkimo

Tuhkimo on elokuvana ajaton, mutta toisaalta myös konservatiivinen. Päälimmäisenä syynä siihen on se, että Tuhkimo on osittain konservatiivinen hahmo, mutta hänellä on silti vähän enemmän persoonaa kuin Lumikilla. Pidän Tuhkimossa (elokuvassa) eniten sen lauluista ja erityisesti Haltijakummin laulama laulu on jäänyt minulla mieleen. Muita hyviä asioita tässä elokuvassa ovat joissain kohdissa nähtävä taianomaisuus, sekä muutamat hauskat hetket. 


23. Kaunotar ja Kulkuri

Kaunotar ja Kulkuri sisältää asioita, mitkä eivät menisi läpi, jos elokuva oltaisiin tehty 2020-luvulla. Siitä huolimatta Kaunotar ja Kulkuri on yksi ajattomimmista Disney-klassikoista. Elokuva tunnetaan parhaiten legendaarisesta spagetti ja lihapulla -kohtauksesta, sekä kyseisessä kohtauksessa esitettävästä Bella notte -laulusta. Tuon lisäksi pidän tässä elokuvassa päähenkilöiden suhteen kehittymisestä ja hahmoista, vaikka niiden joukkoon mahtuukin pari ärsyttävää tapausta. Paras asia tässä elokuvassa on ehdottomasti tunnelma.


22. Zootropolis

Vaikka Zootropoliksen ilmestymisestä onkin jo lähes kahdeksan vuotta aikaa, niin siitä huolimatta elokuva on yhä  ajankohtainen. Siinä nimittäin esiintyy syrjintää ja ennakkoluuloja, jotka ovat valitettavasti esillä myös oikeassa elämässä. Puhutaanpa nyt kuitenkin Zootropoliksen hyvistä puolista. Judy on kiinnostava päähenkilö ja hänen tarinaansa lähtee aina seuraamaan mielellään. Myös Judyn ja Nickin ystävyyden kehittyminen on kirjoitettu hienosti. Muita hyviä asioita tässä elokuvassa ovat huumori (erityisesti laiskiaiskohdassa), animointi, opettavaisuus ja jännitys. Pidän Zootropoliksessa eniten siitä, miten Zootropoliksen kaupunki on tehty. Yksi harvoista miinuksista tässä elokuvassa on yllätyspahis, mutta pidän tavasta, jolla pahiksen henkilöllisyys paljastuu. 
LOPUT LISTASTA NÄHDÄÄN SEURAAVASSA POSTAUKSESSA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti