Sivut

sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Top63 Disney-klassikot (osa 3)

VIIMEINEN OSATeksti saattaa sisältää juonipaljastuksia21. Keisarin uudet kuviot

En yleensä pidä sellaisista elokuvista, joissa kerrotaan vitsejä toistensa perään, mutta jostain syystä se toimii tämän elokuvan kohdalla oikein hienosti. Eniten hauskuutta Keisarin uusiin kuvioihin tuo elokuvan pääpahis Yzma, sekä hänen kätyrinään toimiva Kronk. Kaikki elokuvan hahmot ovat hauskoja, vaikka päähenkilönä toimiva Kuzco onkin yksi ärsyttävimmistä Disney-hahmoista. Huumorin avulla elokuvaan tulee oikeanlainen tunnelma, ja siksi tämän pariin palaa aina mielellään uudestaan. 


20. Räyhä Ralf valloittaa internetin

Räyhä Ralf valloittaa internetin on varmasti yksi onnistuneimmista Disneyn jatko-osista. Moni asia toimii tässä elokuvassa, vaikka jotkut asiat ovat todennäköisesti jo vanhentuneet. Pidän siitä, miten elokuvassa tuodaan esille internetin ilot ja surut, joilla on juonen etenemisen kannalta iso merkitys. Harvoihin huonoihin puoliin kuuluu muutama ärsyttävä käänne, mutta ne eivät tule minulle ensimmäisenä mieleen tästä elokuvasta. 


19. Tarzan

Tarzanin pääpahis Clayton, sekä pari muuta hahmoa ovat ärsyttäviä, mutta enemmistö elokuvan hahmoista on hyviä. Jos pitäisi vielä keksiä hyviä puolia liittyen elokuvan hahmoihin, niin mainitsisin Tarzanin ja Janen suhteen kehittymisen. Muita hyviä puolia elokuvassa ovat sen laulut sekä tarinassa vallitseva seikkailumeininki. Tarzanissa nähtävä viidakko on tehty niin houkuttelevan näköiseksi, että sinne tekisi oikeasti mieli lähteä seikkailemaan.


18. Aristokatit

Aristokattien animointi on tehty muuten hyvin, mutta siihen liittyen minua häiritsee ihmishahmojen korostetut ääriviivat. Ihmiset ovat tässä elokuvassa sen verran pienessä roolissa, etteivät ne ääriviivat edes häiritse niin paljoa. Aristokateissa hyviin puoliin kuuluu elokuvassa vallitseva tunnelma, käsikirjoitus, sekä hauska pääpahis Edgar. Muutkin hahmot ovat kivoja, mutta jos pitäisi valita suosikki, niin se olisi aivan varmasti Edgar. Aristokateista löytyy jonkin verran asioita, jotka on helppo kyseenalaistaa, mutta ne eivät kuitenkaan pilaa elokuvaa ja sen katselukokemusta.


17. Prinsessa Ruusunen

Prinsessa Ruususessa ainoat huonot puolet ovat päähenkilön vähäinen ruutuaika, sekä muutamat tylsät hetket. Kaikki muu tässä elokuvassa toimii hienosti. Pidän elokuvan maanläheisestä tunnelmasta, mikä korostuu erityisesti metsämaisemissa. Pahatar on yksi parhaiten tehdyistä Disney-pahiksista ja elokuvan lopussa nähdään kohtaus, jossa hänen paha luonteensa korostuu entisestään. Parhaimmat asiat Prinsessa Ruususessa ovat kuitenkin hyvät haltijattaret, sekä Auroran mekon värin vaihtuminen sinisen ja vaaleanpunaisen välillä.


16. Pocahontas

Pocahontas perustuu oikeasti tapahtuneisiin asioihin. Tosin kaikki tässä elokuvassa ei ole historiallisesti täysin oikein, mutta ei se haittaa. Tuskin tämä olisi niin hyvä elokuva, jos kaikki asiat oltaisiin tehty kirjaimellisesti niin kuin ne tapahtuivat oikean tarinan henkilöille. Pocahontas on musikaalielokuva, ja siinä esitettävät laulut tuovat tarinaan maanläheisen ja mahtipontisen tunnelman. Muita asioita, mistä pidän tässä elokuvassa on sen opettavaisuus, sekä se miten luonto on tärkeä osa tarinaa.


15. Pieni merenneito

Pienimerenneito elokuvan ainoat miinukset ovat päihteiden käyttö, sekä se, että muutamista hahmoista ei saa oikein mitään irti. Kaikki muu elokuvassa toimii. Pidän Arielin ja Erikin suhteesta, sekä elokuvan lauluista. Elokuvan tunnelma on täydellinen alusta loppuun, eikä huumorin suhteen ole mitään valittamista. Pienen merenneidon hahmot ovat kiinnostavia ja tarinaa on muutenkin mukavaa seurata.


14. Aladdin

Aladdinissa paras asia on ehdottomasti Lampunhenki ja Lampunhengessä parasta on hahmon suomenkielisen ääninäyttelijän Vesa-Matti Loirin roolisuoritus. Aladdinin suomenkielinen dubbaus on muuten palkittu maailman parhaaksi Aladdin-dubbaukseksi, enkä minä todellakaan ihmettele miksi. Dubbauksen lisäksi elokuvassa toimii myös laulut. Laulujen mahtava sävellys tekee elokuvasta juuri sellaisen kuin sen kuuluu olla. Elokuvan huumori on mainiota, ja erityisesti Lampunhengen heitot jäävät katsojien mieleen. Minulla ei ole pahaa sanottavaa myöskään elokuvan tunnelmasta ja tarinasta.


13. Karhuveljeni Koda

Karhuveljeni Koda ei kuulu suosituimpien Disney-elokuvien joukkoon, eikä se ole muutenkaan erityisen muistettava elokuva. Siitä huolimatta sitä on aina mukavaa katsoa uudelleen. Kenain muuttuminen ihmisestä karhuksi on tehty hienosti, vaikka syy Kenain muuttumiseen olikin aika ikävä. Ikävyydestä puheen ollen tässä elokuvassa nähdään paljon traagisia käänteitä, jotka vievät tarinaa eteenpäin ja antavat lisää syvyyttä hahmoille. Karhuveljeni Koda on opettavainen elokuva, sillä Kenai oppii paljon tärkeitä asioita muututtuaan karhuksi. 


12. Leijonakuningas

Leijonakuningas on mahtava elokuva, mutta siitäkin löytyy silti heikkoutensa, joita ei ole kuin muutama. Niitä ovat Bambin osittainen kopiointi, sekä pari huonoa vitsiä. Kaikki muu toimii Leijonakuninkaassa täydellisesti. Pidän siitä, miten elokuvassa käydään läpi kaikki mahdolliset tunteet, joihin katsojien on helppo samaistua. Muita hyviä asioita elokuvassa ovat laulut, joista erityisesti Hakuna Matata ja Hula-laulu jäävät soimaan katsojien päähän. Lisäksi pidän Leijonakuninkaan ajattomuudesta, sekä siitä miten elokuva on onnistunut säilyttämään mahtavuutensa jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.


11. Kaunotar ja Hirviö

Listani kärkipää näyttää olevan lähes täynnä kaikista legendaarisimpia Disney-klassikoita. Kaunotar ja Hirviö kuuluu siihen kategoriaan. Tässä elokuvassa parasta on Bellen ja Hirviön suhteen kehityksen seuraaminen. Kaunottaren ja Hirviön soundtrack on mainio, ja elokuvan laulut kuuluvat ehdottomasti parhaimpien Disney-laulujen joukkoon. Huonoja puolia elokuvassa ovat sen pääpahis Gaston, sekä muutamat huonot kohtaukset. 


10. Prinsessa ja sammakko

Olen kuullut paljon positiivista palautetta Prinsessa ja sammakko elokuvasta, mutta ei tämä silti kuulu muistettavimpien Disney-klassikoiden joukkoon. Tässäkin elokuvassa on mahtava soundtrack, ja erityisesti elokuvan pahiksen laulama laulu on jäänyt minun mieleeni. Elokuvan huumorissa ei ole muuten mitään vikaa, mutta jotkut vitseistä eivät uppoa minuun kunnolla. Pidän elokuvan tarinassa sen opettavaisuudesta, sekä ajoittaisesta jännittävyydestä. Tämän voi katsoa läpi vaikka kuinka monta kertaa ilman kyllästymistä, kunhan katsomiskertojen väli on tarpeeksi pitkä.


9. Big hero 6

Big hero 6 on yksi niistä harvoista supersankarielokuvista, jotka ovat tehneet minuun ison vaikutuksen. Pidän tässä elokuvassa erityisesti siitä miten Japani ja Amerikka on yhdistetty toisiinsa. Lisäksi elokuvassa toimii jännittävä tunnelma ja käsikirjoitus. Paras asia Big hero 6 elokuvassa on hoitajarobotti Baymax, jonka hauskuus tuo elokuvaan kevennystä ikävyyksien keskelle. Ei Big hero 6 ole kuitenkaan mikään masennusleffa, mutta alkupuolella nähdään yksi traaginen tapahtuma, joka on enemmän tai vähemmän isossa osassa lähes koko elokuvan ajan. Yksi tämän elokuvan heikkouksista on yllätyspahis, mutta jos pahikseen liittyen pitäisi keksiä hyvää sanottavaa, niin pidän siitä, että pahiksella on osittain järkevät motiivit. 


8. Encanto

Encantossa parhaimpia asioita ovat laulut, sekä se, että hahmoihin (erityisesti Mirabeliin) on helppo samaistua. Encanto on käsikirjoitukseltaan vähän heikko, sillä elokuvassa ei selitetä kaikkea, ja jotkut asiat jäävät keskeneräisiksi. Suurta seikkailua elokuvassa ei nähdä (ainakaan sellaista, missä lähdettäisiin pois kotiseudulta), mutta siitä huolimatta Encantosta löytyy mielenkiintoisia tapahtumapaikkoja. Jos palataan vielä hahmoihin, niin ne ovat hyviä, vaikka kaikki eivät ehdi päästä kunnolla esille. 


7. Nalle Puhin elokuva

Nalle Puhin elokuva on tunnelmaltaan nostalginen ja maanläheinen. Siksi siihen onkin hankalaa kyllästyä. Elokuvassa nähdään useimpien Nalle Puh -elokuvien tapaan kirja ja kertoja, jotka vievät tarinaa eteenpäin ja kertoja jopa juttelee joissain kohdissa elokuvan hahmojen kanssa. Heikkouksia on vaikeaa löytää, mutta jos niitä pitäisi ottaa puheeksi, niin tästä elokuvasta löytyy muutama ärsyttävä tapahtuma. Parasta elokuvassa on kuitenkin sen rento meininki. 


6. Frozen 2


Vaikka Frozen 2 sisältääkin pari samanlaista kuviota, kuin joissain sitä edeltäneissä Disney-klassikoissa, niin siitä huolimatta kyseessä on paras Disneyn jatko-osa. Frozen 2 on täynnä jännittäviä tapahtumia, joista osa liittyy vahvasti eräiden hahmojen menneisyyteen. Menneisyydestä puhuen tässä elokuvassa vastataan muutamaan kysymykseen, mitä ensimmäinen Frozen on jättänyt katsojille. Kuten monessa muussakin Disneyn musikaaliklassikossa, niin tästäkin löytyy aivan mahtavat laulut, joiden pariin palaa aina mielellään. Myös niiden heikompien kappaleiden. Heikkouksia ei ole paljoa, mutta niihin kuuluu mm. se, että Annalla ja Elsalla on tässä elokuvassa lähes samanlaiset kehityskaaret kuin ensimmäisessä Frozenissa. Jos pitäisi tiivistää tuo, mitä äsken sanoin, niin Frozen 2 on täynnä jännitystä ja seikkailumeininkiä.


5. Toive


Disneyn uusin elokuva Toive juhlistaa yhtiön jo 100-vuotta kestänyttä taivalta. Sen vuoksi se sisältääkin tavallista enemmän viittauksia aikaisempiin Disney-klassikoihin. Toiveessa ei ole melkein yhtään heikkouksia, jos ei lasketa sitä, että pahiksen motiivit jäävät osittain epäselviksi. Jos nyt puhutaan kuitenkin Toiveen hyvistä puolista, niin niihin kuuluu ainakin jännittävä tunnelma, sekä aivan mahtavat laulut. Elokuvan animoinnissa ei ole muuten mitään vikaa, mutta ainakin minusta se näyttää joissain kohdissa siltä, että hahmot seisovat green screenin edessä. Ehkä se johtuu siitä, että Toive on ensimmäinen Disney-klassikko, jossa tuota animointityyliä käytetään. Varmasti se kehittyy, jos sitä käytetään tulevissa Disney-klassikoissa.


4. Kaksin karkuteillä

Kaksin karkuteillä ennusti erään nimeltä mainitsemattoman pandemian, jossa on muutamia yhtäläisyyksiä tähän elokuvaan. Ei nyt kuitenkaan mennä niihin vaan puhutaan ihan muista asioista liittyen Kaksin karkuteillä elokuvaan. Tähkäpää on mainio päähenkilö, vaikka hänen innokkuutensa meneekin välillä ärsyttävyyden puolelle. Myös muut hahmot toimivat tarinassa hyvin, vaikka elokuvan pääpahis ei miettinytkään kaikkea loppuun asti tehtyään sen mitä teki elokuvan alussa. Yksi huono puoli elokuvassa on sen suomenkielinen nimi, joka sopii kyllä hyvin elokuvalle, mutta joku toinen nimi olisi ehkä ollut vähän toimivampi valinta. Kaksin karkuteillä elokuvan tunnelma vaihtelee sen mukaan, mitä siinä tapahtuu. 


3. Nalle Puh

Nalle Puh on ensimmäinen Disney-elokuva, jonka olen nähnyt. Se on yksi niistä syistä, miksi tämä elokuva pääsi tässä listassa näin korkealle. Nalle Puh on yhdistetty kolmesta lyhytelokuvasta koko illan elokuvaksi. Se on tämän elokuvan ainoa huono puoli. Kirja ja kertoja tuovat hauskan lisäyksen Nalle Puhiin ja lämmin tunnelma välittyy katsojille koko elokuvan ajan. Tämä elokuva sopii katsottavaksi silloin kun nostalgianälkä on suurimmillaan. 


2. Vaiana

Pidän Vaianassa eniten soundtrackista, sekä siitä miten aidon näköiseksi meri on animoitu. Muita hyviä puolia elokuvassa ovat päähenkilön kehityskaari, jännitys ja seikkailumeininki. Elokuvan tunnelma on hyvä eikä hahmojen suhteen ole valittamista. Tosin tämän elokuvan hahmoista löytyy muutama ärsyttävä tapaus, mutta eivät ne paljoa häiritse. Vaianan tarina on sellainen, jonka pariin palaa aina mielellään uudestaan.


1. Frozen

Frozen on minulle tärkeä elokuva, mutta en silti osannut arvata, että se pääsisi tässä listassa ihan ykköspaikalle asti. Tämä elokuva teki minusta Disney-fanin. Tätä blogia ei varmasti olisi olemassa ilman Frozenia. Hahmot ovat tavallaan kiinnostavia ja tavallaan tylsiä, mutta ne kaikki sopivat tarinaan. Yksi hahmoihin liittyvä miinus on yllätyspahis. Pidän Frozenin lauluista ja erityisesti Elsan voimaballadi Taakse jää on muodostunut hyvällä tavalla ärsyttäväksi korvamadoksi. Frozenin käsikirjoitus on hyvä, vaikkei kaikkia asioita selitetä kunnolla. Animointi on hienoa ja pidän siihen liittyen eniten siitä, miten aidon näköiseksi lumi on saatu näyttämään.


Nyt koko lista on käyty läpi. Olen osittain yllättynyt siitä, millainen tästä lopulta tuli. Kertokaa kommenteissa omat suosikkinne Disney-klassikoista.

Menen katsomaan Disney on Ice tapahtumaa helmikuun kolmas päivä, ja kirjoitan siitä taas blogitekstin. Se postaus olisi siis tulossa seuraavaksi. Lisäksi minulla on yhä työn alla se ystävänpäivänä ilmestyvä top-lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti