Sivut

maanantai 19. helmikuuta 2024

Tuhkimo 2 (arvostelu)

Lupasin, että julkaisisin helmikuun aikana arvostelut Tuhkimon jatko-osista. Ensimmäisenä arvostellaan tietenkin Tuhkimo 2 Unelmien prinsessa. 

Huli, Vili ja muut hiiret tekevät Haltijakummin avulla kirjaa, jossa kerrotaan kolme tarinaa heistä ja Tuhkimosta, sekä kaikista muista. Ensimmäisessä tarinassa nähdään Tuhkimon ensimmäinen päivä linnassa. Silloin hän saa heti ison vastuun, kun joutuu järjestämään kuninkaallisen juhlan ihan itse. Vaikeuksia juhlien järjestämiseen tuovat säännöt, jotka ovat Tuhkimon mielestä kaikkea muuta kuin hyviä. Toisessa tarinassa Vili suree sitä, ettei Tuhkimo tarvitse hänen apuaan enää yhtä paljon kuin ennen linnaan muuttoa. Nyt kun Tuhkimo on prinsessa, niin hän saa apua lähinnä ihmisiltä. Siksi Vili pyytääkin Haltijakummia muuttamaan hänet ihmiseksi. Aluksi ihmisenä oleminen tuntuu Vilistä hyvältä, mutta lopulta hänelle selviää, että ihmisyydessäkin on omat haasteensa. Kolmannessa tarinassa Tuhkimon sisarpuoli Anastasia rakastuu kylän leipuriin, mistä äitipuoli ei ole mielissään, sillä hänestä leipuri ei ole hyvää seuraa hänen tyttärelleen. Tuhkimo auttaa Anastasiaa pääsemään yhteen leipurin kanssa. Samaan aikaan hiiret auttavat Luciferin yhteen palatsikissa Pom Pomin kanssa.

Tuhkimo 2 on jatkoa vuonna 1950 julkaistulle Tuhkimo elokuvalle. Toisin kuin edeltäjässään, niin tässä ei ole yhtä juonta, jossa pysyttäisiin koko elokuvan ajan. Sen sijaan elokuvassa nähdään kolme eri tarinaa, joissa kaikissa Tuhkimo on mukana, vaikka hänet nähdään pääroolissa ainoastaan ensimmäisessä tarinassa. Kahdessa muussa tarinassa päähenkilönä on joku muu kuin Tuhkimo. Ongelmana tässä elokuvassa onkin juuri se, että yhtä juonta ei ole. Tässä kohtaa joku varmaankin kysyisi miksi pidän Nalle Puhista, vaikka siinäkin nähdään useampi tarina yhden elokuvan sisällä. Nalle Puhissa siirtymät tarinoiden välillä on tehty paremmin kuin tässä elokuvassa. Tuhkimo kakkosen tarinat on tavallaan yhdistetty toisiinsa, mutta silti ne tuntuvat erillisiltä toisistaan.

Elokuvassa kerrotaan ajasta sen jälkeen kun Tuhkimo oli tullut prinsessaksi ja mennyt naimisiin prinssinsä kanssa. Parin romanssi ei ole tässä elokuvassa yhtä mitään sanomaton kuin ensimmäisessä Tuhkimossa, mutta ei heillä silti ole kovin paljoa yhteisiä kohtauksia. Prinssi on muuten ihan yhtä tylsä kuin Tuhkimo ykkösessä. Prinssin ja Tuhkimon lisäksi linnassa asuvat myös kuningas ja suurherttua. Tuhkimon hiiret ja Bruno-koira muuttivat asumaan linnaan sen jälkeen kun Tuhkimosta tuli prinsessa. 

Tuhkimon äitipuoli Lady Tremaine, sekä sisarpuolet Anastasia ja Druzella ovat tässä elokuvassa huomattavasti pienemmässä roolissa kuin ensimmäisessä, sillä heidät nähdään ainoastaan viimeisessä tarinassa. Siinä tarinassa keskitytään lähinnä Anastasiaan, joten äitipuoli ja Druzella ovat enimmäkseen taka-alalla. Myös Lucifer-kissa nähdään elokuvan viimeisessä tarinassa. Tämä on muuten ainoa Tuhkimo-elokuva, jossa Lucifer ei jahtaa hiiriä, vaan ystävystyy heidän kanssaan. Tosin sitä ystävyyttä ei kovin kauaa kestänyt, sillä kissa palasi nopeasti vanhoihin tapoihinsa. 

Uusina hahmoina elokuvassa nähdään linnan taloudenhoitaja Prudence, kamarineidot Daphne ja Beatrice, kreivitär Le Grande, Meeri-hiiri, palatsikissa Pom Pom, sekä leipuri, johon Anastasia rakastuu. Kukaan uusista hahmoista ei ole erityisen muistettava, mutta he sopivat silti elokuvaan. Tuhkimo 2 elokuvan uusista hahmoista Meeri on ainoa, josta voisin sanoa pitäväni. Meerissä on paljon hyviä puolia, ja pidän hänen ja Vilin välillä olevasta romanssintapaisesta. Muista uusista hahmoista en oikein osaa sanoa mitä mieltä olen heistä.

Mitä musiikkiin tulee, niin siltä osalta tämä elokuva on aika heikonpuoleinen. Lauluja on vain muutama eikä mikään niistä jää mieleen, vaikka elokuvan katsoisi monta kertaa putkeen. Minä en ehkä voi sanoa noin, sillä olen katsonut tämän elokuvan vain yhden kerran ja seuraavaan katselukertaan saattaa mennä aika kauan eikä sitä välttämättä ikinä tapahdu. Kaikki elokuvan laulut ovat ulkopuolisen kertojan laulamia, joten elokuvassa ei valitettavasti päästä näkemään laulavia hahmoja. Se vähän harmittaa minua, sillä parhaimmat Disney-laulut ovat juurikin niitä, missä hahmot laulavat.

Kuten kaikki ysärillä ja 2000-luvun alkupuolella julkaistut Disneyn jatko-osat, niin tämäkin on tehty Disney Toons -studiolla ja jätetty esittämättä elokuvateattereissa. Siksi animointi näyttää erilaiselta ensimmäiseen Tuhkimoon verrattuna. Tuhkimo 2 elokuvan animointi ei kuitenkaan näytä häiritsevältä eikä siinä ole huomattavia heikkouksia. Animoinnin puolesta elokuva on ihan kelvollinen, mutta ei tätä silti kannata katsoa pelkästään animoinnin vuoksi. 

Yhteenvetona sanoisin, että Tuhkimo 2 on idealtaan ihan hyväksyttävä elokuva. Toteutuksen puolesta elokuva on vähän siinä ja siinä. Eli siltä osalta, että se tavallaan toimii ja tavallaan ei. Sitä on vaikeaa selittää ymmärrettävästi. Kaikki tarinat on kirjoitettu melkein hyvin, vaikka mikään niistä ei jää mieleen elokuvan päätyttyä. Tuhkimo 2 kuuluu unohdettavimpien Disney-elokuvien joukkoon, eikä se muutenkaan kuulu Disneyn jatko-osien parhaimmistoon. En siis aio katsoa tätä enää koskaan uudestaan. Toisaalta, jos joku maksaisi minulle miljoona euroa siitä, että katsoisin tämän elokuvan, niin ehkä sitten, mutta muuten en.

En ole vielä katsonut Tuhkimo kolmosta, mutta katson sen tämän viikon aikana. Yritän saada arvostelun valmiiksi viikonloppuun mennessä.

Kertokaa kommenteissa mitä mietteitä Tuhkimo 2 herättää teissä? Oletteko nähneet tämän elokuvan? Jos ette ole, niin aiotteko katsoa tämän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti