tiistai 7. tammikuuta 2025

Hahmofaktat: Cruella de Vil

Lupasin edellisessä postauksessa julkaisevani seuraavaksi joko arvostelun kolmannesta Kaunotar ja Hirviö -elokuvasta tai uuden osan Hahmofaktat-sarjaan. Tällä kertaa pääsette näkemään jälkimmäisen. Hahmo, josta kerron faktoja tässä postauksessa on Cruella de Vil.


1. Nimi Cruella de Vil sisältää sanat cruel (suomeksi julma) ja devil (suomeksi paholainen)


2. Cruella de Vil oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan myös Pelastuspartio Bernand ja Bianca -elokuvan pahis


3. Cruella de Vil on yksi harvoista Disney-pahiksista, joka on selvinnyt elokuvansa kliimaksista


4. 101 dalmatialaista tv-sarja on ainoa, missä Cruella ei tupakoi


5. Dodie Smithin kirjassa Cruella de Vil oli naimisissa turkkurin kanssa, mutta elokuvassa hän on sinkku


6. 101 dalmatialaista -sarjan jaksossa Joulu-Cruella mainittiin, että Cruella halusi koiranpennun ennen kun hänestä tuli paha


7. Kirjassa Cruella de Vil rakasti turkiksia ja timantteja


8. Vuoden 1998 elokuvassa Ansa vanhemmille Hallie ja Annie kutsuvat isänsä kihlattua Meredithiä Cruellaksi, millä viitataan Cruella de Viliin


9. Cruella de Vilillä on enemmän live action -versioita kuin muilla Disney-pahiksilla


10. Räyhä Ralf valloittaa internetin -elokuvassa esiintyvän Yesssin tyyliin on otettu inspiraatiota Cruella de Vilistä


Kertokaa kommenteissa, jos tiedätte lisää Cruella de Viliin liittyviä faktoja, tai jos tiesitte tai ette tienneet jotain tässä postauksessa mainittuja faktoja. Tähän loppuun minulla ei ole muuta sanottavaa kuin se, että seuraava postaus on kolmannen Kaunotar ja Hirviö -elokuvan arvostelu.

sunnuntai 5. tammikuuta 2025

Taianomaiset Disney-hetket

Tällä kertaa julkaisen toisen lupaamistani top-listoista. Tämän postauksen aiheena ovat taianomaiset Disney-hetket. Taianomaisilla hetkillä tarkoitan sellaisia hetkiä, joissa taikuus on jollakin tavalla esillä. Olen listannut valitsemani hetket täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä. En ole ottanut tähän listaukseen muodonmuutoksia, sillä aion tehdä niistä joskus oman listauksensa. Sen enempää selittämättä päästän teidät lukemaan taianomaisimpien Disney-hetkien listaa.


Teksti sisältää juonipaljastuksia



Encanto syntyy

Vuosikymmeniä sitten Alma Madrigal ja hänen aviomiehensä Pedro joutuivat pakenemaan kodistaan vastasyntyneiden kolmostensa kanssa. Matkan aikana sotilaat kuitenkin saivat heidät kiinni, ja Pedro antautui heille, jotta Alma, vauvat ja kaikki muut pääsisivät turvaan. Pedron kuoleman seurauksena Almalla mukana olleeseen kynttilään syttyi taikaliekki, joka ei voisi koskaan sammua. Lisäksi kynttilä loi heille vuorien suojaan kylän nimeltä Encanto, sekä Almalle ja lapsille taikuutta sisältävän talon nimeltä Casita. Vaikka syy Encanton ja Casitan syntymälle olikin surullinen, niin pidän siitä millaiseksi se on tehty. Tapahtumat selitetään uudestaan vielä myöhemmin pidempänä versiona, mutta taianomaisuus tulee esille jo elokuvan alussa.


Bibbedi babbedi buu

Anastasia ja Druzella olivat repineet Tuhkimon tanssiaismekon riekaleiksi juuri ennen kun he olivat lähdössä kuninkaanlinnassa järjestettäviin tanssiaisiin. Tuhkimo itkee pihalla toivonsa menettäneenä, kunnes Hyvä Haltijakummi ilmestyy paikalle. Hän taikoo kurpitsan vaunuiksi, hiiret hevosiksi, hevosen ajuriksi, Bruno-koiran lakeijaksi, ja lopuksi hän vielä taikoo Tuhkimolle upean tanssiaispuvun. Bibbedi babbedi buu on yksi parhaimmista Disney-lauluista ja pidän tästä hetkestä muutenkin, sillä se on saatu tehtyä erittäin hienoksi ja taianomaiseksi.


Madrigalien lahjat

Encanton ja Casitan syntymisen seurauksena (melkein) kaikki Alman ja Pedron lapset ja lastenlapset ovat saaneet taikakynttilältä lahjan, jota he käyttävät yhteisönsä ylläpitämiseen. Esim. Pepa hallitsee säätä, Julieta parantaa ruokiensa avulla, Isabela saa kasvit kasvamaan hetkessä ja Camillo pystyy muuttumaan keneksi tahansa. Kaikilla Madrigaleilla on hienoja (ja vähemmän hienoja) kykyjä, joita on mielenkiintoista seurata. Tosin muutamat lahjoista ovat aiheuttaneet ongelmia, mutta silti.


Noidan taiat

Virvatulet johdattivat Meridan metsämökkiin, jossa asuu puunveistäjänä työskentelevä vanha nainen. Meridalle kuitenkin selviää pian, että puunveistäjä on oikeasti noita. Merida pyytää Noidalta loitsua, ja hetken päästä puutavarakauppa on muuttunut loitsintapaikaksi. Pidän siitä, että mökissä on taikuutta myös silloin, kun se on puutavarakauppa, koska se tuo tarinaan sopivaa jännitystä. Noidan mökki nähdään vielä myöhemmin elokuvan aikana, ja taianomaisuus on tuotu esille myös silloin, vaikka itse Noita ei ole paikalla.


Antonion lahjaseremonia

Antonio Madrigal on tullut ikään, jossa hänen on aika saada taianomainen lahjansa, ja sen kunniaksi hänelle ollaan järjestetty seremonia, jossa Madrigalit ja kyläläiset pääsevät juhlimaan uutta lahjaa. Seremonian alussa Antoniota jännittää sen verran, että hän pyytää serkkuaan Mirabelia kävelemään kanssaan ovelleen. Ennen oven avaamista Antonio koskee taikakynttilään, ja juuri silloin kun hän on avaamassa ovea, niin paikalle lentää tukaani. Antonio huomaa ymmärtävänsä mitä tukaani sanoo ja pian tämän jälkeen Antonion huone saa lopullisen muotonsa. Antonion lahjaseremonia on saatu tehtyä monella tapaa taianomaiseksi, joten siksi halusin ottaa sen mukaan tähän.


Fantasian luudat

Animaatiopätkässä Noidan oppipoika, Mikki Hiiri on saanut tehtäväkseen hakea vettä kaivosta. Veden hakeminen on kuitenkin rankkaa hommaa, joten siksi Mikki taikoo luudan kantamaan vettä. Mikki ei kuitenkaan onnistu perumaan loitsua, joten hän rikkoo luudan, mistä ei kuitenkaan ole apua, sillä rikkoutuneen luudan tilalle kasvaa monta luutaa, jotka hakevat ämpäreillä vettä kaivosta. Taikuuden lisäksi parasta tässä hetkessä on sen sisältämä jännitys.


Miekka vedetään kivestä

Arttu toimii aseenkantajana Sir Kaylle, ja huomaa unohtaneensa kesken turnajaisten unohtaneensa tämän miekan, jota lähtee samantien etsimään. Kayn miekkaa ei kuitenkaan löydy, mutta Arttu näkee alasimeen kiinnitetyn miekan, jota hän päättää lainata Kaylle. Arttu vetää miekan pois alasimesta, ja ympärille ilmestyy yllättäen taianomainen valo. Arttu ei kuitenkaan välitä tästä, vaan käy viemässä miekan Kaylle. Artun vetäessä miekan alasimesta ensimmäisen kerran taianomaisuus ei tule kunnolla esille, mutta myöhemmin, kun Arttu vetää miekan alasimesta muiden ihmisten nähden, taianomaisuutta korostetaan enemmän. Tulikin muuten mieleen, että jos elokuva on nimeltään Miekka kivessä, niin eikö miekan sitten pitäisi olla kivessä, eikä alasimessa? Tosin en tiedä, että olisiko Miekka alasimessa ollut kovin järkevä valinta elokuvan nimeksi. Mitä mieltä te olette?


Lampunhengen taiat

Aladdin, Abu ja Taikamatto ovat joutuneet syvälle Ihmeiden onkaloon. Aladdin luulee menettäneensä onkalosta löytämänsä lampun vanhalle miehelle, (joka oli oikeasti Jafar valepuvussa) mutta Abu oli saanut napattua lampun juuri ennen heidän putoamistaan. Aladdin hieroo lamppua, ja sen seurauksena sieltä tulee ulos itse Lampunhenki. Henki kertoo voivansa toteuttaa kolme toivomusta (sellaisia, jotka eivät liity kuolemaan, kuolleista heräämiseen ja rakastumiseen). Lisäksi Henki näyttää taikuuttaan myös muillakin tavalla kappaleen Ei oo kaveria parempaa aikana. Lampunhenki on ehdottomasti paras hahmo Aladdinista, ja varsinkin suomenkielisessä versiossa Vesa-Matti Loirin äänellä.


Pinocchion henkiin herääminen

Puuseppä Geppetto on veistänyt puisen pojan, jolle hän antaa nimen Pinocchio. Ennen nukkumaan menoa Geppetto toivoo toivomustähdeltä, että Pinocchio olisi oikea poika. Miehen nukahdettua paikalle saapuu Sininen Haltiatar, joka herättää puupojan henkiin. Pinocchion henkiin herääminen ei ole taianomaisuudeltaan kovin erikoinen hetki, mutta halusin silti ottaa sen tähän, sillä sen jälkeen tapahtuvat asiat ovat monella tavalla mieleenjääviä.


Elsan jäätaiat

Elsa on saanut syntyessään kyvyn loihtia ympärilleen jäätä ja lunta. Frozen-elokuvien aikana pääsemme näkemään paljon Elsan jäätaikoja. Ensimmäisessä elokuvassa Elsa tekee lumiukon ja lumihirviön, sekä rakentaa valtavan jäälinnan. Elsan taiat näyttävät hienoilta jo ensimmäisessä Frozenissa, mutta jatko-osassa Elsan voimat ovat kasvanee, joten niistä nähdään siinä paljon uusia puolia.


Henki vapautuu

Aladdinin on aika toivoa Lampunhengeltä viimeistä toivettaan, ja hän toivoo Henkeä vapaaksi, niin kuin oli aiemmin luvannut, vaikka jossain vaiheessa suunnittelikin lupauksen rikkomista. Henki on joo viittä vaille valmiina muuttamaan Aladdinin prinssiksi ja tajuaa mitä Aladdin oli oikeasti tovonut nähdessään ranteissaan vankeuden merkkeinä olleiden kahleiden irtoavan ja katoavan. Pidän tässä kohtauksessa eniten siitä, että Aladdin ajatteli kerrankin muuta kuin omia etujaan (tosin tämä on tapahtunut myös elokuvan alussa Aladdinin antaessa leipänsä nälkäisille lapsille). Hengen vapautuminen on muutenkin yksi parhaimmista Disney-hetkistä, joten olihan se pakko ottaa mukaan tähän.


Taikuus palaa Encantoon

Casitan hajottua Mirabelin ja Abuelan riitelyn seurauksena taikakynttilä haihtui pois ja Madrigalit menettivät lahjansa. Myöhemmin Madrigalit ja kyläläiset saavat kuitenkin rakennettua talon uudelleen ja Mirabelin laitettua ovinupin ulko-oveen myös taikuus palaa takaisin. Pidän tässä siitä, että Madrigalit olivat viimeinkin oppineet ymmärtäneet toisiaan, sekä siitä, että Mirabel löysi viimeinkin paikkansa perheessään ja yhteisössään. Kaikkia solmuja ei ehditty avata ja moni asia loppuratkaisussa jäi muutenkin enemmän tai vähemmän avoimeksi, mutta eivät ne poista tämän kohtauksen hienoutta.


Lumottu metsä vapautuu

Anna, Elsa, Kristoff, Olaf ja Sven olivat seuranneet Elsan kuulemaa salaperäistä ääntä Lumottuun metsään ja selvittämään siellä yli kolmekymmentä vuotta sitten sattuneen konfliktin yksityiskohtia. Metsää ympäröi kaiken sisälleen sulkeva sumu, joka jotenkin onnistuu päästämään ystävykset lävitseen. Monien mutkien kautta totuus menneisyydestä selviää ja Lumottu metsä saadaan kuin saadaankin vapautettua. Vaikka Lumottu metsä oli jo suljettuna kaunis, niin kauneus korostuu vielä enemmän sen jälkeen kun metsä ollaan saatu vapautettua. Kohtaus ei ehkä ole taianomaisuuden puolesta se kaikkein mieleenpainuvin, mutta sitä on silti aina yhtä kivaa katsoa.


Tähkäpään hiukset

Tähkäpäällä on monta metriä pitkät vaaleat hiukset, joilla on taikavoimia. Hiukset nimittäin alkavat hohtaa aina kun Tähkäpää laulaa erästä laulua. Lisäksi Tähkäpään hiuksilla on parantavia ja nuorentavia voimia, sillä Eugenen kädessä ollut naarmu paranee hetkessä ja Gothel nuorentuu sekunneissa. Tähkäpään hiukset ovat taianomaisuudessaan hienot ja pelkästään niiden hohtaminen on syy ottaa ne mukaan tähän listaukseen.


Tähti

Asha oli tuonut toiveensa avulla maan päälle Tähden, jolla on ihmeellisiä voimia. Se nimittäin saa taikojensa avulla eläimet (myös Valentino-vuohen) puhumaan. Tähden taikuutta nähdään myös myöhemmin Ashan yrittäessä päästä kuningas Magnificon kammioon hakemaan perheensä toiveita, sekä Toiveen viimeisissä kohtauksissa. Tähden taikojen seuraaminen on mielenkiintoista ja pidän siitä, miten se auttaa Ashaa Rosasin toiveiden vapauttamisessa ja oikeuden toteutumisessa.


Peter Pan ja Kultasen lapset lentävät Mikä-Mikä-Maahan

Peter Pan on saapunut Lontooseen Kultasen perheen lastenhuoneeseen etsimään karannutta varjoaan. Leena saa ommeltua Peterin varjon takaisin, ja sen jälkeen Helinä Keiju ripottelee Leenan, sekä tämän veljien Jukan ja Mikon ylle keijupölyä, joka saa heidät lentämään iloisten ajatusten voimalla. Niin lentomatka kohti Mikä-Mikä-Maata voi alkaa. Lentäminen Lontoon yllä näyttää hienolta ja taianomaisuus tulee jo muutenkin esille ennen Mikä-Mikä-Maahan saapumista. Myös kohtauksen aikana soiva laulu on aivan mainio. 


Iikka harjoittelee loitsuja

Haltijaveljekset Iikka ja Aaro Kajastus elävät fantasiamaailmassa, josta taikuus on kadonnut lähes kokonaan. Iikan 16. syntymäpäivän iltana veljesten äiti Laura antaa pojille heidän edesmenneen isänsä Villen omistaman taikasauvan, sekä loitsun, jolla pojat pystyisivät tuomaan isänsä päiväksi takaisin elävien kirjoihin. Aaro ei onnistunut käyttämään sauvaa, mutta Iikka sai sauvan käyntiin tuoden heidän isänsä (tai teknisesti ottaen isän jalat) eloon. Veljekset lähtevät hakemaan uutta feniksin kiveä, jolla loput isästä saataisiin tuotua takaisin. Matkan aikana Iikka harjoittelee paljon erilaisia loitsuja, joita käytetään apuna tielle sattuvien esteiden kohdalla.

Siinä oli siis taianomaisten Disney-hetkien lista. Kerro kommenteissa mitä hetkiä omalla listallasi olisi. En tiedä saanko sitä toista top-listaa julkaistua ennen helmikuuta, sillä sen tekeminen vaatii enemmän työtä kuin mitä tämän listan tekemiseen vaadittiin. En siis lupaa, että saan sen julkaistua tammikuun aikana, mutta ilmoitan kyllä, jos tilanne muuttuu. Seuraavasta postauksesta kerron sen verran, että se on joko Hahmofaktat-sarjan uusi osa tai arvostelu kolmannesta Kaunotar ja Hirviö -elokuvasta.

perjantai 3. tammikuuta 2025

Klassikko ja live action: Kaunotar ja Kulkuri

Pääsen vihdoin ja viimein julkaisemaan Klassikko ja live action -sarjan neljännen osan. Tässä osassa vertaillaan Kaunotar ja Kulkuri -elokuvia.


Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia molemmista elokuvista!


Animaatio

Kaunotar ja Kulkuri -elokuvan animaatioversio sai ensi-iltansa kesäkuussa vuonna 1955. Suomeen elokuva saapui puoli vuotta myöhemmin. Kaunotar ja Kulkuri kertoo cockerspanielista perhekoirasta nimeltä Kaunotar ja sekarotuisesta kulkukoirasta nimeltä Kulkuri, jotka kohtaavat toisensa ja rakastuvat. Disney+:ssa animaatiossa nähdään ennen sen alkua varoitusteksti, joka on laitettu myös joihinkin muihin vanhoihin Disney-elokuviin, kuten Peter Paniin ja Aristokatteihin. Varoitustekstissä sanotaan näin:
Ohjelmassa kuvataan negatiivisesti ja/tai kohdellaan kaltoin kansoja tai kulttuureita. Nämä stereotypiat olivat väärin silloin ja ovat väärin myös nykyään. Sisältö on säilytetty ennallaan muistuttamaan siitä, kuinka vahingollista syrjintä on ja kuinka välttämätöntä on, että luomme yhdessä tasa-arvoisen tulevaisuuden
Syy siihen, että tuo äskeinen teksti näytetään Kaunottaren ja Kulkurin alussa on siamilaiskissat, sekä heidän laulunsa.

Koirat ovat elokuvassa isossa roolissa, joten ihmisiä nähdään kunnolla vain muutamissa kohdissa. Ainoastaan Kaunottaren isäntäväki, Saara-täti, sekä Tony ja Joe pääsevät ihmishahmoista kunnolla esille. Myös Kaunottaren perheeseen syntyvä vauva saa jollakin tavalla ison roolin, vaikka hänet nähdäänkin vain muutamissa kohdissa. Koirista keskeisemmän roolin saavat Kaunottaren ja Kulkurin ohella Kaunottaren naapurissa asuvat Jalo ja Tupsu. Tosin heidän perheitään ei näytetä ollenkaan elokuvan aikana. Kaunottarelle ja Kulkurille ollaan tehty kaksi suomenkielistä dubbausta. Ensimmäisestä minulla ei ole tietoa, joten puhutaan siitä jälkimmäisestä dubbauksesta. Kaikilla hahmoilla on suomennoksessa hyvät ja rooleihinsa sopivat ääninäyttelijät.


Live action

Kaunotar ja Kulkuri live action julkaistiin suoratoistopalvelu Disney+:aan vuoden 2019 marraskuussa. Suomessa elokuvan pääsi katsomaan vuotta myöhemmin. Kyseessä on Disneyn ensimmäinen live action -elokuva, joka ei saanut teatterilevitystä. Paras asia tässä elokuvassa on se, että koirien rooleja näyttelevät oikeat koirat. Tuli muuten mieleen, että tullaankohan Aristokatit live action tekemään oikeilla kissoilla. Kaunotar ja Kulkuri live action on kestoltaan pidempi kuin animaatio, joten Kaunottaren ja Kulkurin romanssi saa enemmän syvyyttä ja asioita saadaan muutenkin selitettyä paremmin.

Vaikka live actionissakin keskeisin rooli on koirilla, niin ihmisiä näytetään silti enemmän. Esim. Rankkurin roolia on suurennettu ja Saara-tätiäkin nähdään enemmän. Saara-tätiin liittyen haluan kysyä erään kysymyksen. Miksi Jukka ja Kulta pyysivät Saara-tätiä vahtimaan Kaunotarta matkansa ajaksi, vaikka tiesivät, ettei hän pidä koirista? Kukaan muu ei päässyt, mutta silti. Siitä matkasta kerron vielä sen verran, että toisin kuin animaatiossa, niin live actionissa vauva otettiin mukaan lomalle. Animaatiossa vauva on poika, mutta live actionissa nähdään Lulu-niminen tyttövauva. Jukan ja Kullan vauva ei ole ainoa, jonka sukupuoli on vaihtunut. Saara-tädin kissat muutettiin uroskissoiksi, ja Tupsu muutettiin uroskoirasta naaraskoiraksi. Myös Jalon ja Tupsun perheet näytetään live actionissa. Tosin vain muutamissa kohdissa, mutta kuitenkin. Jos nyt puhutaan vielä koirista, niin live actionissa avataan enemmän Kulkurin menneisyyttä. Mitä tulee elokuvan suomenkieliseen dubbaukseen, niin se toimii hyvin ja kaikki äänet sopivat kaikille hahmoille. Haluan kuitenkin kertoa muutamasta havainnosta, jonka tein dubbaukseen liittyen. Melkein kaikkien naispuolisten  taustahenkilöiden äänenä on Hanna Kaila, joka dubbaa myös Saara-tädin roolin. Toinen havainto (tai paremminkin fun fact), jonka haluan mainita on se, että Kaunottarella on dubbauksessa sama ääninäyttelijä kuin Ryhmä Haun Kajalla.

Yhteenveto

Animaation ja live actionin välillä nähdään mainittujen lisäksi muitakin eroavaisuuksia. Yksi eroista nähdään loppukohtauksissa. Animaation lopussa nähtiin Kaunottaren ja Kulkurin pennut, mutta live actionissa sellaisia ei syntynyt. Tämä on minun mielestäni huono asia. Toinen huono muutos on se, että live actionissa Kaunotar pääsi vauvan lähelle vasta myöhemmin, vaikka live actionissa Kaunotar pääsi katsomaan vauvaa lähes heti, kun tämä oli syntynyt. Muita eroavaisuuksia on se, että toisin kuin animaatiossa, niin live actionissa päästiin oikeasti näkemään rotan kuollut ruumis. En kyllä tiedä oliko tuo välttämätön lisäys, mutta ainakaan minä en traumatisoitunut siitä. Tässä kohtaa olen kertonut pidänkö enemmän animaatiosta vai live actionista. Mietin pitkään kumman valitsisin, eikä se päätös ollut helppo. Lopputulos on kuitenkin se, että animaatio on minun mielestäni parempi huolimatta sen sisältämästä rasismista. 

Kertokaa kommeinteissa mitä te ajattelette näistä elokuvista, ja kumpi on teidän mielestänne parempi. 

keskiviikko 1. tammikuuta 2025

Parhaat elokuvien aloitukset

Hyvää uutta vuotta ja tervetuloa lukemaan Disneyn lumoa -blogin ensimmäistä postausta vuodelta 2025. Julkaisin tänään tasan kaksi vuotta sitten top-listan Disney-elokuvien alkulauluista. Tämäkin postaus on top-lista, mutta tällä kertaa aiheena ovat Disney-elokuvien aloitukset. Eli kohtaukset, jotka nähdään elokuvissa ensimmäisenä. 


Aiheena ovat elokuvien ensimmäiset kohtaukset, joten teksti ei sisällä juonipaljastuksia


10. Encanto

Encanto alkaa kohtauksella, jossa Abuela Alma kertoo Mirabelille tarinan heidän perheelleen tulleesta ihmeestä kymmenen vuotta ennen elokuvan nykyhetkeä. Parasta Encanton alkukohtauksessa on taianomaisuus, sekä se, että katsoja pääsee nopeasti mukaan elokuvan tunnelmaan. Kohtaus tapahtuu juuri ennen Mirabelin lahjaseremoniaa, johon liittyvä myöhemmin paljastuva asia on yksi syy kohtauksen surullisuudelle, mitä tuo mukanaan myös syy Encanton syntymiselle ja Casitan henkiin heräämiselle.


9. Frozen 2

Ensimmäisen Frozenin tapaan myös jatko-osan alussa päästään näkemään Annan ja Elsan lapsuutta. Pidän tässä siitä, että siskosten vanhemmat saavat lisää syvyyttä ja tavasta, jolla siirrytään elokuvan nykyhetkeen. Alku antaa hyvän pohjustuksen myöhemmin elokuvan aikana tapahtuville asioille, mikä tuo oman osuutensa seikkailullisuutta mukaan tarinaan. Tähän kohtaan haluan sanoa, että arvostan sitä, että vaikka Agnar ja Iduna muistuttivatkin Annaa ja Elsaa nukkumaan menosta, niin Agnar kysyi Annalta ja Elsalta, että mitä he leikkivät, eikä vain käskenyt heitä lopettamaan.


8. Leijonakuningas

Leijonakuninkaan alku on varmasti yksi legendaarisimmista Disney-elokuvien aloituksista. Päälimmäisenä syynä sille on laulu Elämän tie. Lisäksi katsojat pääsevät näkemään elokuvan päähenkilön Simban, jonka kasvua saadaan seurata koko elokuvan ajan. Jylhäkallio pääsee kunnolla oikeuksiinsa Leijonakuninkaan alkukohtauksen aikana.


7. Toy Story 3

Kolmannen Toy Story -elokuvan aloituksessa paras asia on toteutus. Kohtauksessa Andy leikkii leluillaan, ja leikin tapahtumat on siirretty "oikeaan maailmaan", joten mielikuvitus tuo yhden pisteen tälle kohtaukselle. Pidän tässä myös jännityksestä ja siitä, että elokuvan teemat tulevat osittain esille, mikä tosin tuo mukanaan myös osittaista haikeutta myöhemmin tapahtuvien asioiden vuoksi.


6. Prinsessa ja sammakko

Prinsessa ja sammakko -elokuvan alkukohtauksessa nähdään viittauksia myöhemmin elokuvan aikana tapahtuviin asioihin. Niiden lisäksi pidän kohtauksen tunnelmasta ja opettavaisuudesta. Mitä huonoihin puoliin tulee, niin en pidä siitä, että Tiana ja Charlotte kiusaavat Charlotten kissaa. 


5. Karhuveljeni Koda

Karhuveljeni Kodan alussa kuullaan laulu, mutta se ei käynnistä elokuvaa. Ennen laulua nähdään ikääntynyt Denahi kertomassa tarinaa ihmisille. Minun mielestäni vanha Denahi on osittain turha lisäys ja tarinan kertominen olisi onnistunut hyvin myös ilman häntä. Jos puhutaan vielä niistä hyvistä puolista, niin pidän siitä, että kohtauksesta välittyy luonnonläheisyys. Toteutus on siis onnistunut hyvin.


4. Coco

Cocon aloittaa kertomus perheestä, jonka isä lähti kitaran kanssa maailmalle eikä palannut takaisin. Perheen äiti päätti poistaa kodista kaikki musiikkiin liittyvät asiat ja ruveta suutariksi. Hän opetti taidon tyttärelleen, sekä tämän miehelle ja lapsille. Kertojana kohtauksessa toimii äidin, eli Imeldan, lapsenlapsenlapsenlapsi ja elokuvan päähenkilö Miguel. Prologin aikana seurataan myös elokuvan nykyhetkeä, ja pidän tavasta, jolla menneet tapahtumat ollaan saatu erotettua nykyhetkestä. Cocon alkukohtaus on jo valmiiksi jollain tavalla surullinen, mutta myöhemmin paljastuvat asiat saavat sen vielä surullisemmaksi.


3. Kaunotar ja Hirviö

Kuten Cocon kohdalla, niin myös Kaunotar ja Hirviö -elokuvan kohdalla on keksitty keino, jolla menneisyyden tapahtumat on saatu erottumaan nykyhetken tapahtumista. Elokuvan aloitus saakin eniten pisteitä toteutuksen puolesta. Pidän myös siitä, että yksi asia jätettiin katsojien pääteltäväksi, vaikka toisaalta siinä onkin jollain tasolla varaa ennalta arvattavuuteen (jos niin voi sanoa). Pidän Kaunottaren ja Hirviön aloituksessa myös opettavaisuudesta, sillä se on mukana useamman kerran myös prologin jälkeen.


2. Zootropolis

Zootropoliksen alussa lapsi-Judy on mukana näytelmässä, jossa kerrotaan peto- ja saaliseläinten historiasta. Näytelmän päättymisen jälkeen lapset kertovat mitä haluavat tehdä isoina, ja Judy kertoo haaveilevansa poliisin urasta, mistä edes hänen vanhempansa eivät ole mielissään. Paras asia Zootropoliksen aloituksessa on se, että siinä tulee osittaista johdantoa myöhemmin tapahtuviin asioihin. Myös jännityksestä tulee pari lisäpistettä.


1. Tarzan

Tarzanin aloittaa mahtipontinen laulu, jonka aikana päästään seuraamaan kahden perheen elämää. Ensimmäisenä nähdään pariskunta, joka haaksirikkoutuu vauvansa kanssa viidakkoon, minne he rakentavat puumajan asuinpaikakseen. Ihmisten lisäksi päästään seuraamaan viidakon syvyyksissä asuvaa gorillaperhettä. Molempien perheiden elämät näyttävät onnellisilta, mutta surullisuus tulee nopeasti mukaan kuvioihin Sabor-leopardin tehdessä selvää eräistä hahmoista. Katsoja pääseekin mukaan elokuvan tunnelmaan jo ensimmäisten minuuttien aikana.


Kuten olen aikaisemmissa postauksissa sanonutkin, niin seuraavaksi on tulossa Klassikko ja live action -sarjan neljäs osa. Se postaus ilmestyy blogiin vielä tämän viikon aikana.  Lisäksi suunnittelen kahta top-listaa, ja toivon, että saisin julkaistua niistä edes toisen ennen helmikuuta.

Kertokaa kommenteissa omat suosikkinne Disney-elokuvien aloituksista.