torstai 4. kesäkuuta 2020

Disney ja syntymäpäivät

Hei kaikki. Tällä kertaa pääsette juhlimaan kanssani, sillä minulla on tänään syntymäpäivä. Täytän 18-vuotta ja sen kunniaksi olen päättänyt kirjoittaa top-listan Disneyn syntymäpäivistä. Disney elokuvissa ei nähdä paljoa syntymäpäiviä, joten olen huomioinut listalla myös tv-sarjat ja muutaman lyhytanimaation. Tuosta listasta vielä sen verran, että olen kirjoittanut otsikkoon kenen/keiden synttäreitä vietetään. Listalle ovat päässeet pelkästään syntymäpäivät. Tässä listauksessa ei siis tulla näkemään syntymättömyyspäivää tai syntymiä. Tosin yhden syntymäpäivän yhteydessä tapahtuu myös yksi syntymä. Jos listalla näkyy saman hahmon syntymäpäivä enemmän kuin yhden kerran, olen kirjoittanut sulkuihin montako vuotta hahmo täyttää. Ennen kun päästän teidät lukemaan, niin esitän kysymyksen. Miten vietit omaa 18-vuotispäivääsi? Tai jos, et ole vielä täyttänyt 18-vuotta, niin miten aiot juhlia sitä, kun se aika tulee? Minä en ole ajattelut juhlia merkkipäivääni mitenkään isosti, vaikka 18 onkin merkittävä ikä ihmiselämässä. En ainakaan aio mennä baariin tai juoda alkoholia. Nyt päästänkin teidät lukemaan. Olkaa hyvät ja nauttikaa.


20. PJ Duncan
                                      
PJ Duncanin synttäreitä juhlitaan Good luck Charlie ohjelman jaksossa Can you keep a secret? PJ oli saanut tietää nimikirjaimiensa tarkoittavan Potty Johnia, vaikka oikeasti niiden piti tarkoittaa Patty Johnia. Bob oli nimittäin kirjoittanut PJ:n nimen väärin syntymätodistukseen. Gabella on ongelmia hankkia syntymäpäivälahja veljelleen, mutta hän onnistuu siinä jotenkin. PJ sai kivoja lahjoja myös muulta perheeltä.


19. Teddy Duncan (18-vuotta)
                                   
PJ:n Teddy-siskon syntymäpäivää juhlitaan Good luck Charlie ohjelman neljännen tuotantokauden jaksossa Teddy's choice. Kesken juhlien paikalle saapuu Teddyn ex-poikaystävä Spencer ja nykyinen poikaystävä ja Bobin työkaveri Beau. Teddy joutuu tekemään valinnan entisen ja nykyisen poikaystävänsä välillä, minkä hän on tehnyt jakson lopussa. Tämä kolmiodraama oli mielenkiintoinen, mutta pidin myös siitä, että Charlie antoi Teddylle kiven syntymäpäivälahjaksi.


18. Robby Ray Stewart
                                    
Hannah Montana tv-sarjan jaksossa You didn't say it was your birthday Miley ja Jackson tajuavat unohtaneensa isänsä syntymäpäivän ja päättävät järjestää tälle yllätysjuhlat. Jackson jää laittamaan juhlapaikkaa valmiiksi sillä välin, kun Robby lähtee Mileyn/Hannahin kanssa kaupungille, sillä Hannah Montanan täytyy kirjoittaa nimikirjoituksia cd-levyjen koteloiden kansiin. Miley viivyttää heitä, jotta Jackson ehtisi saada juhlapaikan valmiiksi. Asiat eivät kuitenkaan mene täysin suunnitelmien mukaan. Jackson on nimittäin joutunut kutsumaan juhliin lähetin, tarjoilijan, ilmapallonpuhaltajan ja erään bändin. Robby on turhautunut, mutta kuitenkin iloinen yllätyksestä. Tässä oli kyseessä siis yllätysjuhlat. Itselleni sellainen ei kyllä sopisi. Jos minulle järjestetään yllätysjuhlat niin lähden juhlapaikalta heti kun kaikki ovat huutaneet "yllätys."


17. Aku Ankka
                                     
Eräässä Ducktales lyhärissä vietetään Aku Ankan synttäreitä. Roope, Tepa ja kolmoset ovat saaneet onnittelulaulun laulettua ja seuraavaksi on aika puhaltaa kynttilä, joka ei millään sammu vaikka Aku puhaltaa oikein kunnolla. Roope oli hankkinut uudelleen syttyvän kynttilän, sillä hän ei halunnut tuhlata rahojaan tavallisiin kakkukynttilöihin joka vuosi. Lopulta kynttilä onnistuu polttamaan kaikki lahjat. Nauroin lyhärin aikana Akun puhallusyrityksille, mutta Roopen saiturimaisuus pistää välillä ärsyttämään.


16. Melody
                                  
Melody esiintyy elokuvassa Pieni merenneito 2 Atlantiksen salaisuus. Melody on kasvanut linnassa tietämättä mitään siitä, että hänen äitinsä Ariel on ollut merenneito. 12-vuotispäivänään Melody on ilman lupaa uimassa meressä ja löytää sieltä medaljongin, johon on kaiverrettu hänen nimensä. Melody oli saanut medaljongin vauvana lahjaksi isoisältään Tritonilta. Myöhemmin illalla vietetään syntymäpäivätanssiaisia, joiden päättyttyä Melody kysyy äidiltään vastausta liittyen medaljonkiin. Ariel ei suostu kertomaan totuutta tyttärelleen. Sen vuoksi heidän välilleen syntyy riita, minkä jälkeen Melody karkaa veneen kanssa merelle.


15. Aurora
                                    
Aurora saa tietää 16-vuotispäivänään, että hän on oikeasti prinsessa. Tämän vuoksi hän ei voi mennä naimisiin metsässä tapaamansa maalaispojan kanssa. Aurora ei tiedä, että maalaispoika on oikeastaan prinssi Philip, jonka kanssa hän on ollut kihloissa koko elämänsä. Juhlapäivä saa kuitenkin ikävän käänteen, kun Aurora pistää sormensa värttinään ja vaipuu syvään uneen. Aiemmin vangittu Philip onnistuu pakenemaan haltijattarien avulla ja lähtee sitten linnan torniin herättämään nukkuvaa prinsessaa.


14. Anne ja Joakim
                                     
Animaatiosarja Sofia Ensimmäisen toinen tuotantokausi alkaa jaksolla, jossa kaksoset Anne ja Joakim viettävät syntymäpäiväänsä. Jakson alussa Anne avautuu Sofialle siitä, että hän on kyllästynyt jakamaan kaiken veljensä kanssa. Sen vuoksi hän pyytä hovivelho Henrikiä tekemään loitsun, mikä tekisi Joakimista Annea 2 kuukautta nuoremman yhden päivän ajaksi. Loitsu menee hieman pieleen ja Joakimista tuleekin vauva. Joakimin koira oli myös piilottanut loitsukirjan, joten Annen ja Sofian on salattava asia vanhemmiltaan ennen kirjan löytymistä ja Joakimin palautumista oikeaan ikäänsä. Lapsenvahdinnan aikana Anne tajuaa, että syntymäpäivä ei tunnu samalta ilman Joakimia, joka katosi juuri ennen kirjan löytymistä, mutta löytyi, kun Anne lauloi heidän kaksoslauluaan. Tämän jälkeen Joakim palautettiin oikeaan ikäänsä, mutta hänellä ei ollut mitään muistikuvia loitsusta.


13. Teddy Duncan (16-vuotta)
                                     
Teddy Duncanin 16-vuotissyntymäpäivää juhlittiin Good luck Charlie ohjelman ensimmäisen tuotantokauden päätösjaksossa Driving Mrs Dabney. Duncanit ovat päättäneet järjestää yllätysjuhlat Teddylle, joka on autoajelulla rouva Dabneyn kanssa. PJ ja Gabe aikoivat hankkia Teddylle lahjaksi uudet saappaat, mutta matkaan sattui muutama mutka. Lopulta juhlat saadan käyntiin ja PJ, Gabe ja Charlie esittävät syntymäpäiväräpin Teddylle. 


12. Charlie Duncan (3-vuotta)
                                   
Charlie Duncanin kolmas syntymäpäivä ei käynnisty odotetuimmalla tavalla. Amyn raskaus oli mennyt viikon yliajalle ja hän ja Teddy yrittivät kaikin keinoin saada vauvan syntymään, sillä Amy ei halunnut tämän syntyvän Charlien syntymäpäivänä, sillä hän pelkäsi, että muuten kaikki unohtavat Charlien. Vauva ei kuitenkaan tule ulos ennen syntymäpäivää, joten Amy yrittää saada vauvan pysymään vatsassa vielä sen ajan. Suunnitelmat kuitenkin muuttuvat, kun Amyn synnytys käynnistyy Charlien syntymäpäivän aamuna. Bob ja Teddy vievät Amyn sairaalaan jäätelöautolla, sillä Bob oli ajanut perheen uuden auton seinään ja Teddyn autosta oli loppunut bensa. Sillä välin PJ ja Gabe juhlivat kotona Charlien synttäreitä ja pukeutuivat prinsessoiksi, koska Charlie valehteli heille, että Amy oli luvannut hänen juhliinsa prinsessoja. Myöhemmin koko Duncanin perhe on sairaalassa katsomassa vastasyntynyttä poikavauvaa, joka oli nimetty Tobyksi. Amyn synnytyksen käynnistyminen oli kiinnostava, muttei kuitenkaan täysin odottamaton käänne. Onhan se Toby kyllä aika söpö vauva.


11. Charlie Duncan (1-vuosi)
                                 
Charlien ensimmäisenä syntymäpäivänä Duncanit muistelevat tämän syntymää ja sitä kuinka kaikki yrittivät löytää tiensä sairaalaan. Jakson lopussa Charlien kummit saapuvat paikalle ja antavat tälle lahjaksi moottoripyöräilijän nahkatakin. Minun mielestäni paras kohta jaksossa oli se, missä Charlie sotki naamansa täytekakulla.


10. Charlie Duncan (2-vuotta)
                                   
Charlien toinen syntymäpäivä vaikutti aluksi täydelliseltä, mutta koko Duncanin perhe joutui vankilaan. Teddy, Gabe ja Charlie joutuivat sinne, koska yrittivät mennä Gurglejen konserttiin ilman lippuja. Bob ja Amy joutuivat vankilaan minihevosen varastamisesta. PJ puolestaan joutui putkaan yritettyään kaupata yhtä lauluaan yhdelle Gurgleista.


9. Charlie Duncan (4-vuotta) ja Toby Duncan (1-vuosi)
                                 
Good luck Charlie ohjelman neljännellä tuotantokaudella vietetään Teddyn 18-vuotissynttäiden lisäksi Charlien 4-vuotissynttäreitä ja Tobyn 1-vuotissynttäreitä. Duncanien kaksi nuorinta lasta ovat nimittäin syntyneet samana päivänä, mistä Charlie ei ole mielissään, mutta Amy on luvannut, että hänelle on järjestetty koulussa omat juhlat, joissa juhlittiin myös Charlien parhaan ystävän Deedee Dooleyn synttäreitä. Amy ja Deedeen äiti Debbie olivat kilpailleet siitä, kumpi onnistuu järjestämään lapselleen hienommat syntymäpäiväjuhlat. Jakson lopussa nähdään kynttilöiden puhaltelua, missä Charliella on muutama hieman epäillyttävä (ja ehkä vähän myös ärsyttävä) tavoite.


8. Vilhelmi
                                    
Lumolan linnan hovimestari Vilhelmi viettää syntymäpäiväänsä, minkä vuoksi kuningas Roland on määrännyt hänelle vapaapäivän. Päivän aikana Vilhelmi ja hänen veljensä Niilo suunnittelevat lähtevänsä jäätelölle, keräämään omenoita ja kalastamaan. Mitään näistä ei kuitenkaan ehditä tehdä, sillä lapset pyytävät Vilhelmiltä apua puumajan korjaamisessa, keksien kuorrutuksen tekemisessä ja perhosten pyydystämisessä, joten Vilhelmi ei saanutkaan vapaapäiväänsä. Lapset potevat asiasta huonoa omatuntoa ja päättävät järjestää Vilhelmille yllätyksen vielä samana iltana. He saavat siihen apua vanhemmiltaan ja Niilolta.


7. Gabe Duncan
                                   
Gaben oikeasta syntymäpäivästä on jo puoli vuotta, mutta hän tahtoo silti juhlia merkkipäiväänsä Boomzonessa, minne Amy lupaa viedä pojan, jos tämä lupaa olla kiltti koko viikon. Gabe ei saa kiusata sisaruksiaan, pilkata Bobin painoa tai sanoa Amyn tekemiä ruokia pahoiksi. Tämä onnistuu, mutta juhlapäivän aamuna iskee kamala lumimyräkkä, mikä estää heitä lähtemästä. Gabe on pettynyt tästä ja uskoo, ettei saa enää koskaan juhlia syntymäpäiväänsä. Bob, Amy, PJ, Charlie ja Teddyn paras ystävä Ivy, jonka kanssa Teddy riitaantui jakson aikana, mutta he tekivät sovinnon jakson lopussa, päättävät pitää juhlat Duncanien kodissa, josta he tekevät oman teemapuistonsa. Juhlat ovat täynnä vauhtia, mutta lopulta ollaan kuitenkin rauhallisissa tunnelmissa.


6. Merida
                                      
Pixarin elokuva Urhea alkaa prologilla, jossa lapsi-Merida juhlii syntymäpäiväänsä. Aluksi hän leikkii piilosta äitinsä kanssa ja sen jälkeen hän opettelee jousiammuntaa uudella jousipyssyllään, jonka oli saanut isältään lahjaksi. Elinor ei kuitenkaan pidä siitä, että prinsessalle annetaan ase, mutta Merida oli innossaan lahjastaan. Merida ei opi ampumista ihan heti ja yksi nuoli lentääkin maalitaulun ohi suoraan metsään, josta prinsessa lähtee hakemaan sitä. Merida näkee metsässä virvatulia, jotka johdattavat hänet takaisin vanhempiensa luokse. Hetken kuluttua Mor'du karhu saapuu paikalle. Merida ja Elinor pakenevat, kun Fergus jää taistelemaan muiden miesten kanssa.


5. Tähkäpää
                                    
Tähkäpää on kadonnut prinsessa, jonka syntympäivänä kuninkaalla ja kuningattarella on tapana lähettää taivaalle tuhansia lyhtyjä. Tähkäpäätä on aina kiinnostanut nähdä nämä leijuvat valot lähietäisyydeltä. Siihen hän saa apua torniin kiivenneeltä Flynn Riderilta, joka opastaa hänet lyhtyjen luokse. Kaksikko on ehtinyt rakastua toisiinsa matkan aikana ja he meinaavat suudella toisiaan veneessä, kunnes Flynn näkee rannalla rikostoverinsa, jotka sitovat hänet laivan ruoriin yrittäen saada tilanteen näyttämään siltä, että Flynn olisi lähdössä pois. He myös yrittävät leikata Tähkäpään taikahiukset, mutta Gothel ehtii saapua paikalle sitä ennen ja vie Tähkäpään takaisin torniin, jossa prinsessa on viettänyt koko ikänsä. Ikävistä käänteistä huolimatta Tähkäpään syntymäpäivä vaikuttaa oikein hienolta ja laulu "Valon kirkkaan viimein nään" on todella upea. Varsinkin Tähkäpään ja Flynnin duetto.


4. Iikka Kajastus
                                  
Eteenpäin elokuvassa vietetään Iikka Kajastuksen syntymäpäiviä. Iikka ja hänen veljensä Aaro saavat yhteiseksi lahjaksi edesmenneen isänsä vanhan sauvan, jonka avulla veljekset pystyvät herättämään tämän henkiin yhden vuorokauden ajaksi. Aaro yrittää tehdä loitsua, muttei saa sauvaa toimimaan. Myöhemmin illalla Iikka onnistuu käynnistämään sauvan puoliksi vahingossa. Loitsu ei kuitenkaan mene ihan putkeen.


3. Esteban
                                   
Kansleri Esteban viettää syntymäpäiväänsä, minkä kunniaksi muut ovat päättäneet järjestää hänelle yllätysjuhlat. Esteban on hieman masentunut siitä, että on jo vanhenemaan päin eikä ole ehtinyt toteuttaa omia unelmiaan. Hän on nimittäin joutunut ottamaan käskyjä vastaan isovanhemmiltaan, velhotar Shurikilta ja nyt serkultaan, Avalorin kruununprinsessa Elenalta. Elena ja Mateo vievät Estebanin purjehtimaan, kun muut jäävät järjestämään yllätysjuhlia. Purjehtijat päätyvät saarelle, mistä löytyy nuoruuden lähde, josta juotuaan Esteban alkaa nuoreta, mutta hieman enemmän kuin oli itse ajatellut. Hänet saadaan kuitenkin palautettua oikeaan ikäänsä. Samaan aikaan linnassa yllätysjuhlien suunnittelu ei kuitenkaan suju ilman ongelmia. Isabelilla ja Fransiscolla on kinaa siitä millä tyylillä Estebanin syntymäpäivälaulu kuuluisi esittää. Tämä laulusota vaikutti aluksi hauskalta, mutta loppua kohden se alkoi käydä ärsyttäväksi, vaikkei se kestänytkään kovin pitkään.


2. Jade
                                     
Sofian ystävä Jade on järjestämässä syntymäpäiviään, mutta ilkeä Loviisa-noita yrittää pilata juhlat kepposillaan. Sofia menee myöhemmin puhumaan Loviisalle, joka lupaa parantaa tapansa ja pyytää anteeksi Jadelta, joka ei kuitenkaan usko noidan sanoja. Loviisa korjaa kaikki kylän lapsille noitumansa jekut ja lähtee sitten pelastamaan Jaden juhlat. Jade on kuitenkin asettanut Loviisalle ansan, johon päätyykin Sofia. Jade ja Loviisa tekevät myöhemmin sovinnon ja Jade kutsuu Loviisan syntymäpäiväjuhliinsa, jotka onnistutaan parantamaan taian avulla.


1. Anna
                                     
Frozen kuumetta lyhytelokuvassa Elsa on järjestänyt Kristoffin, Svenin ja Olafin avulla syntympäiväjuhlat siskolleen Annalle, joka ei ole saanut viettää kunnon syntymäpäivää vuosien eristyksen takia. Tälläkään kertaa ei selvitä ilman ongelmia, sillä Elsa sairastuu ja aina aivastaessaan hän taikoo esiin lumipalleroita. Englanniksi olennoista käytetään termiä snowgies, mutta suomenkielisestä käännöksestä ei ole varmuutta. Minä kutsun niitä lumipalleroiksi. Mitä nimitystä te käytätte? Niiden kanssa sattuu hieman ongelmia. Olaf on iloinen saatuaan uusia pikkuveljiä. Hän ja Kristoff vievät nämä myöhemmin Elsan jääpalatsiin, johon Vaahtokarkki oli asettunut asumaan. Lumipalleroista, Elsan sairastumisesta ja muutamasta muusta vastoinkäymisestä huolimatta Annan syntymäpäivä ei mene täysin pieleen. Juhlien aikana Kristoff tunnustaa tunteensa Annalle ja Elsa puhaltaa syntymäpäivätorvesta lumipallon, joka osuu suoraan Hansin päälle. Olin todella iloinen molemmista asioista. Erityisesti jälkimmäisestä, vaikka se olikin vahinko. Elsan kellotornisekoilu oli myös huvittavaa. Toisaalta tässä nähdään kaksi juhlintamuotoa, jotka eivät sovi minulle. Ensimmäinen näistä on jo aiemmin mainittu yllätysjuhla. Introverttinä en pidä myöskään isoista juhlista, jollaiset tässä lyhärissä nähdään. Tosin lahjojen etsintä vaikutti kivalta, joten sen minä haluaisin tehdä jonakin syntymäpäivänäni.


Siinä oli siis koko lista. Toivottavasti jaksoitte lukea sen kokonaan läpi. Eipä enää muuta kuin oikein hyvää syntymäpäivää minulle ja kaikille, jotka ovat syntyneet samana päivämääränä. Ja lopuille teistä toivotan oikein hauskaa syntymättömyyspäivää.

Ei kommentteja: