lauantai 12. maaliskuuta 2022

Nostalgia (Urhea)

Lupasin edellisessä postauksessa, että julkaisisin seuraavaksi Nostalgia-sarjan yhdeksännen osan, joten tässä se nyt tulee. Tällä kertaa arvosteltavaksi on päässyt elokuva nimeltä Urhea.

Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Dunbrochin klaanin prinsessa Merida saa isältään kuningas Fergukselta syntymäpäivälahjaksi jousipyssyn, jolla hän alkaa harjoitella jousiammuntaa. Yhtäkkiä hurja karhu nimeltä Mor'du hyökkää ja Merida joutuu pakenemaan äitinsä kuningatar Elinorin kanssa. Fergus jää taistelemaan petoa vastaan ja menettää taistelun seurauksena jalkansa. Vuosia myöhemmin Meridasta on tullut isosisko kolmospikkuveljilleen Hubertille, Harrishille ja Hamishille. Merida saa tietää, että hänet aiotaan kihlata yhden Dunbrochin liittolaisklaanien esikoisista. Merida ei ilahdu ajatuksesta ja yrittääkin saada Elinorin muuttamaan mieltään kihlautumisesta. Dingwallin, Machintoshin ja MacGuffinin klaanien johtajat saapuvat paikalle esikoistensa kanssa. Merida tajuaa, että sääntöjen mukaan klaanin esikoinen saa kilpailla prinsessan kädestä. Säännöissä ei mainita mitään sukupuolesta, joten Merida päättää kilpailla omasta kädestään, minkä vuoksi hän ehdottaa, että esikoiset kilpailisivat hänen kädestään jousiammunnassa. Kun vierailevien klaanien esikoiset ovat ampuneet nuolensa, Merida saapuu paikalle ja ampuu nuolen kaikkiin maalitauluihin. Elinor vihastuu tapahtuneesta, minkä seurauksena hän ja Merida alkavat riidellä. Riitelyn jälkeen Merida ratsastaa itkien metsään, jossa virvatulet johdattavat hänet noidan mökille. Merida pyytää noitaa tekemään taian, jolla Elinor muuttaisi mieltään kihlauksesta. Merida palaa kotiin mukanaan noidan antama leivos, jota hän tarjoaa äidilleen. Elinor syö leivoksen, minkä seurauksena hän muuttuu karhuksi. 

Urhea julkaistiin Yhdysvalloissa  22.6.2012 ja Suomessa samana vuonna 24.8. Urhea on ensimmäinen Pixar elokuva, jonka pääosassa on nainen. Merida on ensimmäinen ja ainoa Disney prinsessa, joka esiintyy Pixar elokuvassa. 

Kerroin blogin 3-vuotispäivänä julkaistussa postauksessa, että näin tämän ensimmäisen kerran yhden ala-aste aikaisen luokkakaverini elokuvasynttäreillä, joihin hän oli kutsunut koko luokan. Sain elokuvan dvd-version myöhemmin joululahjaksi. 

Elokuvan suomenkielinen dubbaus on onnistunut hyvin, mutta alunperin en pitänytkään Meridan suomenkielisestä äänestä. Nykyään minun on vaikeaa kuvitella siihen rooliin joku muu kuin Heljä Heikkinen. Myös muiden hahmojen dubbaajat sopivat täydellisesti rooleihinsa. 

Jos sitä kritiikkiä täytyy antaa jostain, niin ainakin siitä, että jotkut elokuvan vitseistä menevät vähän yli. Myös tiettyjen asioiden ennalta arvattavuudesta tulee miinuspisteitä. Yksi esimerkki tästä asiasta on se mitä Elinorille tapahtuu leivoksen syömisen jälkeen. Silloin, kun Elinor oli muuttumassa karhuksi, meinasin sanoa vasemmalla puolellani istuneelle kaverilleni, että sieltä tulee karhu. Kritiikistä huolimatta elokuvassa on myös hyviä asioita, kuten musiikki, animointi ja tarina.


Sitten vielä plussat ja miinukset

+Juoni
+Musiikki
+Animointi
+Tunnelma
+Huumori
+Päähenkilön dubbaaja

-Ennalta arvattavuus tietyissä asioissa
-Jotkut vitseistä menevät vähän yli

Urhea saa 8 pistettä.
Ei kommentteja: