perjantai 29. huhtikuuta 2022

Nostalgia (Mestarietsivä Basil Hiiri)

Nostalgia-sarjaan on nyt tullut jo kymmenes osa. Tähän osaan arvosteltavaksi on päässyt Mestarietsivä Basil Hiiri.

Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti

Ilkeä Liuhu-lepakko kidnappaa leluntekijänä työskentelevän herra Leikinheimon, jota huijataan osallistumaan Ratiganin ilkeään suunnitelmaan. Leikinheimon tytär Olivia lähtee pyytämään apua Baker kadulla asuvalta mestarietsivä Basil Hiireltä. Etsintöihin osallistuu myös tohtori Dawson ja Toby-koira.


Elokuva julkaistiin Amerikassa 2.7.1986 ja Suomessa samana vuonna 19.12. Tarina perustuu Eve Tituksen kirjoittamaan lastenkirjaan Baker-kadun Basil. Päähenkilö Basil Hiiri on variaatio Sherlock Holmesista. Basil on saanut nimensä Basil Rathbonelta, joka on esittänyt Sherlock Holmesia useissa elokuvissa ja radiokuunnelmissa.

Elokuvassa esiintyy paljon päihteitä ja yhden kohtauksen tapahtumapaikkana on kapakka, jossa nähdään myös strippaavia hiiriä. Minua ei absolutistina ole ikinä kiinnostanut päihteet. Muita negatiivisia asioita elokuvassa ovat ärsyttävä päähenkilö, minkä lisäksi en pidä elokuvan pääpahiksesta. Elokuvan suomenkielinen dubbaus ei toimi kunnolla. Varsinkin Olivian ääninäyttelijä eläytyy aika heikosti.

Ongelmista huolimatta elokuvassa on myös hyviä asioita. Vaikka en pidäkään Ratiganista, niin pidän hänen pahislaulustaan. Elokuvan animointi ja taustamusiikit ovat myös onnistuneita. Pidän myös elokuvan tunnelmasta

Lopuksi vielä plussat ja miinukset

+Animointi
+Taustamusiikki
+Tunnelma
+Pahislaulu

-Heikko eläytyminen dubbauksessa
-Ärsyttävä päähenkilö
-Pahislaulu
-Päihteisiin suhtaudutaan myönteisesti
-Kapakassa tapahtuva kohtaus

Tämä elokuva saa 7 1/2 pistettä

5 kommenttia:

Maisa kirjoitti...

En minäkään pidä siitä, miten pöihteet tuodaan esille. Animointi tosi hyvä

Verlid kirjoitti...

Päihteiden näyttäminen lapsille tehdyssä elokuvassa ei ole kivaa. Sama koskee myös strippaavia hiiriä. Tosin ei ihan pienet lapset ymmärrä niistä asioista melkein mitään, mutta silti.

Anonyymi kirjoitti...

Monet muistavat vain kaksi kappaletta elokuvasta, sen Ratiganin rikollista mahtavuutta korostavan kappaleen, Maailman suurin Rikollismieli (oi Ratigan) The world's greatest criminal mind ja hiiritanssijattaren Hei kundit - Let me be good to you, Mutta sitä kappaletta jonka Ratigan lauloi levylle jäähyväisbiisiksi Basilille ja Dawsonille, ei tunnu olevan monille tuttu. Kyseessä on kappale nimeltä: Hei vaan - Goodbye so soon.Kyseistä kappaletta ei ole löytynyt suomenkielisenä soundrack versiona. Kappale alkuperäiskielellään soundrack muodossa on kenties parhaimpia. https://www.youtube.com/watch?v=0wbgWIJfnTs

VL

Verlid kirjoitti...

Mäkin muistan parhaiten noi kaks ekaa biisiä, mutta ton kolmannen biisin olemassa olon mä unohdan melkein aina.

Anonyymi kirjoitti...

Varmaan johtuen siitä, että itse elokuvassa se toimii lähinnä rekvisiittana, joka tuon tuosta soi ajoittain taustalla, hiirikaksikon puhuessa sen päälle.Kappaletta on pidetty ja pidetään myös sen soundrack muodossa (humoristisesti) Vincent Pricen, Ratiganin alkuperäisen ääninäyttelijän tribuuttikappaleena. Tosin kappaleen repriisi kuullaan lopputeksteissä.

VL