lauantai 8. lokakuuta 2022

Nostalgia (Aladdin)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Elokuva kertoo Agrabahissa asuvasta Aladdin-nimisestä nuorukaisesta, joka elättää itsensä ja apinaystävänsä Abun varastamalla ruokaa kadulta. Eräänä päivänä Aladdin tapaa nuoren naisen nimeltä Jasmine, joka paljastuu myöhemmin Agrabahin prinsessaksi. Aladdin rakastuu Jasmineen, mutta hänet määrätään teloitettavaksi "prinsessan kidnappaamisesta". Myöhemmin vanha mies (joka on oikeasti sulttaanin palvelija Jafar valepuvussa) vapauttaa Aladdinin ja pyytää tätä menemään Ihmeiden onkaloon etsimään taikalamppua. Onkalossa Aladdin löytää lampun ja on palauttamassa sitä vanhalle miehelle, kunnes tämä yrittää tappaa Aladdinin ja Abun. Kaksikko joutuu syvemmälle onkaloon yhdessä taikamaton ja taikalampun kanssa. Aladdin hieroo lamppua, jonka sisältä paljastuu Henki, joka pystyy toteuttamaan kolme toivomusta. Päästyään pois onkalosta Aladdin käyttää ensimmäisen toiveensa prinssiksi tulemiseen, jotta voisi mennä naimisiin prinsessa Jasminen kanssa. 

Elokuva julkaistiin Amerikassa 11.11.1992 ja Suomessa 3.12.1993. Aladdinin tarina sai myöhemmin jatkoa kahden elokuvan verran. Ensimmäinen jatko-osa Jafarin paluu julkaistiin vuonna 1994 ja toinen jatko-osa Aladdin ja varkaiden kuningas julkaistiin vuonna 1996. Aladdinista tehtiin myös tv-sarja, jota esitettiin vuosina 1994-1995.


Paras asia elokuvassa on ehdottomasti Lampunhenki, jonka suomenkielisen äänen on tehnyt viime elokuussa menehtynyt Vesa-Matti Loiri. Hän ei kuulosta läheskään samalta kuin hahmon englanninkielinen ääninäyttelijä Robin Williams, mutta juuri se tekee Hengestä niin mahtavan hahmon. Aladdinin suomenkielinen versio palkittiin parhaaksi Aladdin-dubbaukseksi ja Loiri sai erityismaininnan omasta roolisuorituksestaan. Lampunhengen lisäksi pidän myös melkein kaikista muista elokuvan hahmoista. Ainoat hahmot, joista en pidä ovat Abu ja Jasminea kosiva prinssi Ahmed.

Toinen asia mistä pidän Aladdinissa on ehdottomasti elokuvan musiikki. Pidän elokuvan alussa kuullusta Arabian yöt kappaleesta, mutta suosikkini Aladdinin lauluista on ehdottomasti Lampunhengen laulama Ei oo kaveria parempaa. Myös muut laulut sopivat täydellisesti elokuvan tunnelmaan. 

Sitten taas ne plussat ja miinukset.

+Musiikki
+Dubbaus
+Henki
+Huumori
+Tunnelma

-Ahmed
-Abu

Aladdin saa 9 pistettä.

Ei kommentteja: