torstai 23. helmikuuta 2023

Hahmoesittely: Pärsky


Pärsky (englanniksi Flounder) esiintyy elokuvassa Pieni merenneito, sen kahdessa jatko-osassa, live actionissa, Pieni merenneito tv-sarjassa ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hän asuu kuningas Tritonin hallitsemassa Atlantiksen valtakunnassa. Pärsky on Arielin paras ystävä.

Pärsky nähtiin ensimmäisen kerran Pieni merenneito elokuvan alussa tutkimassa uponnutta laivaa Arielin kanssa, minkä jälkeen he käyvät pinnalla kysymässä Joonakselta miten Arielin löytämiä ihmisten tavaroita käytetään. Jäätyään Tritonille kiinni pinnalla käymisestä Ariel ja Pärsky menevät luolaan, jossa Arielin säilyttää löytämiään ihmisten tavaroita. Siellä Ariel kertoo Pärskylle haluavansa tulla ihmiseksi ja elää kuivalla maalla. Myöhemmin Ariel pelastaa prinssi Erikin hukkumiselta, minkä vuoksi Erikistä tehty patsas päätyy Arielin piilopaikkaan, mutta raivostunut Triton tuhoaa patsaan ja kaikki muut ihmisten tavarat, joita Ariel on kerännyt. Myöhemmin Pärsky ja Sebastian huomaavat Arielin menevän tapaamaan Ursulaa, joka muuttaa Arielin ihmiseksi, jos tämä luopuu äänestään. Arielista tulisi pysyvästi ihminen, jos hän saa Erikiltä suudelman kolmen päivän sisällä. Jos näin ei käy, niin Ariel muuttuu takaisin merenneidoksi ja joutuu Ursulan orjaksi. Tämän vuoksi Joonas, Pärsky ja Sebastian yrittävät saada Erikin ja Arielin suutelemaan toisiaan ja melkein onnistuvatkin siinä, mutta Kiero ja Liero estävät sen. Joonaksen saatuaa tietää Ursulan muuttuneen Vanessaksi ja laulaneen Arielin äänellä, hän käy Pärskyn ja Sebastianin kanssa kertomassa tästä Arielille. Pärsky vie Arielin Erikin laivalle, jossa Erik ja "Vanessa" ovat menossa naimisiin, mutta Joonas ja muut lokit pystyivät hidastamaan häitä, minkä seurauksena Vanessaksi muuttuneen Ursulan kaulassa ollut simpukkariipus hajosi ja Ariel sai äänensä takaisin. Erik ja Ariel eivät kuitenkaan ehtineet suudella, sillä Ariel muuttui takaisin merenneidoksi ja Vanessa muuttui takaisin Ursulaksi. Ursula vangitsee Erikin, jonka Pärsky ja Sebastian käyvät myöhemmin vapauttamassa. Taistelun päätyttyä ja Ursulan kuoltua Triton muuttaa Arielin ihmiseksi. Elokuva loppuu Arielin ja Erikin häihin. 

Pieni merenneito ja Atlantiksen salaisuus elokuvan alussa Pärsky osallistui Arielin ja Erikin tyttären Melodyn syntymäjuhlaan, joihin Ursulan sisko Morgana hyökkäsi ja uhkasi syöttää Melodyn Viemäri-haille, jos Triton ei luovuttaisi atraintaan Morganalle. Ariel ja Erik onnistuivat kuitenkin estämään hänen aikeensa. Morganan kostoa pelkäävä Ariel päätti, ettei Melody saisi tietää äitinsä olleen merenneito ja asunut meren pohjassa, joten siksi ihmiset ja meren asukkaat eivät saa elää yhdessä. Vuosia myöhemmin Triton muuttaa Arielin takaisin merenneidoksi, jotta tämä voisi etsiä kotoaan karannutta Melodya meren pohjasta. Ariel ja Pärsky tapaavat uudestaan Atlantiksella. Pärsky on kasvanut aikuiseksi ja saanut omia lapsia. Pärsky liittyy Arielin mukaan etsimään Melodya ja he huomaavat Morganan rauskut, joita he lähtevät seuraamaan. He päätyvät Morganan luolaan, josta he löytävät Melodyn, joka antaa Tritonin atraimen Morganalle. Saatuaan atraimen käsiinsä, Morgana vangitsee Melodyn ja Pärskyn pienempään luolaan, jossa Melody muuttuu takaisin ihmiseksi. Hip ja Hoi ehtivät kuitenkin vapauttamaan heidät ja Melody onnistuu saamaan atraimen pois Morganalta ja palauttamaan sen Tritonille. Elokuva päättyy siihen, kun Melody käyttää Tritonin atrainta poistaakseen Erikin linnaa ympäröivän muurin, jotta ihmiset ja meren väki voivat elää yhdessä. 

Arielin tarina elokuvassa Pärsky on soittamassa musiikkia, joka oli kielletty Atlantiksessa Tritonin vaimon ja Arielin ja tämän siskojen äidin Athenan kuoleman jälkeen. Ariel kuulee Pärskyn soittavan musiikkia ja seuraa tätä salaiseen musiikkiklubiin, johon Ariel liittyy vannottuaan klubivalan. Myöhemmin Tritonin saatua tietää musiikkiklubista, Sebastian, Pärsky ja musiikkiklubin jäsenet joutuvat vankilaan, josta Ariel vapauttaa heidät. He löytävät Athenan soittorasian ja päättävät viedä sen Tritonille muistutuksena siitä mitä onni on, mutta Marina Del Ray yrittää estää heidän aikeensa sähköankeriaidensa avulla, mutta myöhemmin hän joutuu vankilaan. Elokuva loppuu siihen kun Triton palauttaa musiikin Atlantikseen ja kaikki valtakunnan asukkaat laulavat ja tanssivat. 

Pärsky esiintyy Pieni merenneito tv-sarjassa, jonka tapahtumat sijoittuvat ajalle vuosi ensimmäisen elokuvan jälkeen. Sarjan aikana selviää Pärskyn oikean nimen olevan Kala numero 35. 

Pärsky ja monet muut Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan Disneyn 100-vuotta kestänyttä taivalta juhlistavassa lyhärissä nimeltä Olipa kerran elokuvastudio. Pärsky putoaa taulustaan Vaianan käsille ja vaatii päästä veteen. Vaiana pyytää apua Merliniltä, joka taikoo Hatuntekijän hatun sisälle vettä, johon Pärsky laitetaan uimaan.

Pärsky on hyvä hahmo, mutta ei kovinkaan muistettava, joten siksi hän ei kuulu Disney-hahmojen parhaimmistoon. Pärsky on minun mielestäni muutenkin aika aliarvostettu hahmo, vaikka hän ei kuulukaan lempihahmoihini Disney ohjelmista. Paras kohta, missä Pärsky esiintyy on se missä hän ja Ariel tutkivat uponnutta laivaa ensimmäisessä Pieni merenneito elokuvassa. 

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Jason Marin (1989)     Edan Gross (tv-sarja)    Bradley Pierce (tv-sarja)     Courtland Mead (Ariel's Story Studio)     Taylor Gifaldi (Disney's Arcade Frenzy)     Cam Clarke (Atlantiksen salaisuus)     Eli Russel Linnetz (Kingdom hearts)     Anthony Skillmann (Disney Princess: Enchanted Journey)    Parker Goris (Arielin tarina ja Kingdom hearts 2)     Rachel Bloom (Tikun ja Takun pelastuspartio)     Jacob Tremblay (2023)     Luke Lowe (Olipa kerran elokuvastudio)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Arto Koskelo (1990)     Dimitri Qvintus (1998)   Arttu Kapulainen (tv-sarja, kausi 1)    Pasi Mäkelä (tv-sarja, kausi 2)     Petteri Halmela (Atlantiksen salaisuus)     Akira Takaki (Arielin tarina)     Otava Rossi (2023)
Näyttelijä: Trevor Braum (musikaali)    Valo Eklund (musikaali, suomenkielinen versio)  Lenni Kallela (musikaali, suomenkielinen versio)    Alek Pèrez Lahtinen (musikaali, suomenkielinen versio)    Samuel Vihma (musikaali, suomenkielinen versio)

Ei kommentteja: