keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Nostalgia (Kaksin karkuteillä)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Auringonpisarasta syntyy taikakukka, jonka uskotaan parantavan sairaat ja vaivaiset. Vanha eukko nimeltä Gothel käyttää kukan taikaa hyväkseen voidakseen pysyä nuorena vuosisatojen ajan. Eräänä päivänä Coronan valtakunnan raskaana oleva kuningatar sairastuu vakavasti ja ihmiset lähtevät etsimään kultaista taikakukkaa. He löytävät sen ja valmistavat siitä juoman, jota juotuaan kuningatar paranee ja synnyttää terveen tyttölapsen, jolle annetaan nimeksi Tähkäpää. Gothel huomaa, että kukan taika on siirtynyt vastasyntyneen prinsessan hiuksiin, joten hän ottaa lapsen mukaansa ja vie tämän syrjäiseen torniin. Coronan kuningas ja kuningatar lähettävät joka vuosi tyttärensä syntymäpäivänä tuhansia lyhtyjä taivaalle siinä toivossa, että niiden avulla kadonnut prinsessa palaisi kotiin. Eräänä päivänä melkein 18-vuotiaaksi kasvanut Tähkäpää haluaisi päästä näkemään nämä leijuvat valot lähietäisyydeltä ja pyytää Gothelilta lupaa poistua tornista. Gothel kieltäytyy ja sanoo Tähkäpäälle, että ulkomaailma on vaarallinen paikka. Myöhemmin varas nimeltä Flynn Rider murtautuu torniin ja Tähkäpää tekee hänen kanssaan sopimuksen. Flynn vie Tähkäpään katsomaan lyhtyjä, jos Tähkäpää palauttaa Flynnille tämän laukun.

Kaksin karkuteillä julkaistiin Amerikassa 24.11.2010 ja Suomessa 11.2.2011. Elokuva perustuu Grimmin veljesten tarinoihin Tähkäpää ja Mestarivaras. Kaksin karkuteillä sai vuonna 2012 jatkoa lyhytelokuvalla Hiuksia nostattavat häät. Disney Channelilla alkoi vuonna 2017 Kaksin karkuteillä tv-sarja (myöhemmältä nimeltä Rapunzel's tangled adventure), jonka tapahtumat sijoittuvat elokuvan ja lyhytelokuvan väliin.

Yksi parhaimmista asioista tässä elokuvassa on sen musiikki. Pidän Kaksin karkuteillä elokuvan lauluista ja ne kaikki sopivat tarinaan. Elokuvassa on yksi laulu, joka kuullaan useamman kerran, sillä Tähkäpään hiukset alkavat hohtaa aina, kun hän laulaa kyseistä laulua. Vaikka pidänkin Tähkäpäästä, niin hän on elokuvan joissain kohdissa hieman ärsyttävä, mutta ei kuitenkaan huonolla tavalla. Myös Flynn Rider on mainio hahmo ja pidän siitä, miten hänen ja Tähkäpään suhdetta toisiinsa on lähdetty kehittämään.

Kaksin karkuteillä oli erittäin ajankohtainen elokuva vuonna 2020, sillä se sisältää viittauksia erääseen virukseen. Disney oli siis ennustanut koronapandemian tämän elokuvan avulla. Elokuvan animointi on tehty hienosti, vaikka tietokoneanimoidut Disney klassikot eivät olleet vielä tuohon aikaan täysin aidon näköisiä. Vaikka suomenkielinen nimi kuvastaakin hyvin elokuvan juonta, niin se on siitä huolimatta vähän typerän kuuloinen.

Plussat ja miinukset

+Tarina
+Musiikki
+Animointi
+Tähkäpään ja Flynn Riderin suhteen kehittyminen

-Päähenkilön lievä ärsyttävyys
-Elokuvan suomenkielinen nimi.


Kaksin karkuteillä saa 5 pistettä.Kuten olen aikaisemmissa postauksissa kertonutkin, niin tässä on Nostalgia-sarjan viimeinen osa. Tämä postaussarja ei siis saa enempää jatkoa. Blogiin ilmestyy huhtikuun alussa top-lista kaikista elokuvista, joita olen arvostellut tässä sarjassa. Jos haluatte palata tämän postaussarjan pariin uudestaan, niin kaikki osat löytyvät Nostalgia-sarjan omalta sivulta.

Ei kommentteja: