keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Klassikko ja live action: Mulan

Nyt täällä blogissa alkaa uusi postaussarja. Sain tähän sarjaan idean siitä, kun Pieni merenneito live actionin arvosteluun kommentoitiin, että voisinko tehdä postauksen, jossa vertaan Disney-klassikoita niistä tehtyihin live actioneihin. Tähän väliin sanon, että yritän saada ensi viikon aikana kirjoitettua arvostelun Pieni merenneito animaatiosta. Okei, nyt takaisin aiheeseen. Tässä postaussarjassa on ideana, että vertailen sen jokaisessa osassa Disney-klassikkoa siitä tehtyyn live actioniin. Sarjan ensimmäisessä osassa aiheena on Mulan. Katsoin animaation ja live actionin englanniksi, sillä Mulan live actionia ei olla dubattu suomeksi. Tässä kohtaa sanon, että jos Disney-klassikosta tehty live action ollaan dubattu suomeksi, niin arvioin myös dubbauksen animaatiosta, sekä live actionista. Sen enempää selittelemättä päästän teidät lukemaan uuden postaussarjan ensimmäistä osaa.

Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia molemmista elokuvista!


Animaatio

Mulanin animaatioversio sai ensi-iltansa vuonna 1998. Elokuva kertoo Fa Mulanista, joka asuu Kiinassa sijaitsevassa kylässä äitinsä, isänsä ja isoäitinsä kanssa. Hunnien hyökkäyksen vuoksi jokaisen perheen on lähetettävä yksi mies puolustamaan Kiinaa. Mulanin isä Fa Zhou joutuu lähtemään sotaan perheen ainoana miehenä. Mulan tietää, että hänen isänsä ei palaisi takaisin, joten hän ottaa tämän paikan armeijassa pukeutumalla mieheksi.

Animaatio on vakavista teemoistaan huolimatta yllättävän hauska. Ainakin elokuvan alkupuolisko on lähes täynnä vitsejä. Osa vitseistä menee kuitenkin vähän yli, joten en ole ihan varma, että onko elokuvan huumori hyvää vai huonoa. Elokuvan toinen puoli on huomattavasti vakavampi kuin ensimmäinen, sillä sen aikana nähdään kaikki hurjimmat kohtaukset, kuten lumivyöry, sekä Mulanin ja Shan Yun taistelu Kiinan palatsin katolla. Tosin Mushu tuo kyllä jonkin verran keveyttä myös elokuvan toiselle puoliskolle. 


Live action

Mulanin live action -versio sai ensi-iltansa vuonna 2020. Koronapandemian vuoksi elokuva lisättiin suoratoistopalvelu Disney+:aan ilman teatterilevitystä. Live action on käsikirjoitukseltaan lähempänä alkuperäistä tarinaa Hua Mulanista. 

Erot animaation ja live actionin välillä tulevat heti esille. Live actionin alussa näytetään Mulanin lapsuutta, ja hänen perheensä sukunimi on Hua. Isoäitiä Mulanilla ei tässä elokuvassa ole, mutta hänellä on sisko nimeltä Hua Xiu. Toinen ero animaation ja live actionin välillä on se, että live action ei ole musikaali. Lisäksi live actionissa ei ole Mushua eikä Mulanin onnensirkkaa. Tosin yksi sotilaista on nimeltään Cricket. Live actionissa on myös kertoja, jota animaatiossa ei ole. 


Yhteenveto

Klassikossa ja live actionissa nähdään jonkin verran samoja/samantapaisia kohtauksia. Jotkut asiat ollaan tehty kuitenkin eri tavalla. Yksi esimerkki on Mulanin paljastuminen naiseksi. Animaatiossa Mulanin huijaus paljastuu sen jälkeen, kun hän on haavoittunut taistelun seurauksena. Live actionissa Mulan paljastaa itse itsensä. Vaikka Mulan-animaation huumori meneekin ajoittain vähän yli, niin siitä huolimatta pidän animaatiosta enemmän kuin live actionista. 

Kertokaa kommenteissa omia ajatuksianne näistä elokuvista. Kertokaa myös mitä mieltä olette tästä uudesta postaussarjasta. Tällaisten postausten suunnittelu vie paljon aikaa, joten toinen osa ei ole tulossa ihan lähiaikoina. Yritän kuitenkin saada sen tehtyä vielä tämän vuoden puolella.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaussarja taas kerran! Oon aina pitänyt Mulanin animaatioversiota yhtenä parhaana Disney-elokuvana, ja tuo live actionkin oli omasta mielestä ihan katsottava elokuva, vaikkei omaa henkilökohtaista suosikkihahmoa Mushua siinä esiintynytkään (kuten ei myöskään alkuperäisversion unohtumattomia kappaleita).

Mielenkiinnosta vielä kysyn, että mitä mieltä olit animaation englanninkielisestä dubbauksesta? Suosittelisitko katsomaan sen alkuperäiskielellä?

Verlid kirjoitti...

Kivaa, että tykkäsit. Mulanin animaatioversio kuuluu todellakin Disney-klassikkojen parhaimmistoon. Myös live action on hyvä muutamista huonoista puolista huolimatta. Ja vastauksena kysymykseen, että animaation englanninkielinen versio oli hyvä, ja kaikki äänet sopivat kaikille hahmoille. Suosittelen siis katsomaan Mulanin englanniksi.