maanantai 22. heinäkuuta 2024

Pieni merenneito 3 (arvostelu)

Elokuvien arvostelu tulee tämän kesän osalta päätökseen, sillä tässä tulee viimeinen tälle kesälle lupaamistani elokuva-arvosteluista. Tässä postauksessa arvostellaan elokuva Pieni merenneito 3 Arielin tarina.



Kuningatar Athena menehtyy traagisesti yrittäessään pelastaa soittorasiaa, jonka oli saanut lahjaksi kuningas Tritonilta. Kuningattaren kuoleman vuoksi Triton kieltää musiikin koko Atlantiksessa. Kymmenen vuotta myöhemmin Tritonin ja Athenan seitsemän tytärtä elävät tiukassa komennuksessa kotiopettajattarensa Marina Del Reyn ja tämän apulaisen Benjaminin valvovien silmien alla. Marina ei kuitenkaan pidä työstään ja haluaisi päästä kuninkaan neuvonantajaksi tämän nykyisen neuvonantajan Sebastianin paikalle. Musiikin kieltävä laki on edelleen voimassa, mutta eräänä yönä Ariel löytää salaisen musiikkiklubin.

Kolmannen Pieni merenneito elokuvan tapahtumat sijoittuvat ajalle ennen ensimmäisen elokuvan tapahtumia. Tässä elokuvassa nähdään Arielin ja hänen siskojensa äiti Athena, jonka kohtalo selviää katsojille. Triton oli kieltänyt kaiken musiikin koko valtakunnassa menetettyään vaimonsa traagisella tavalla. Elokuvan alussa päästään myös näkemään Arielin lapsuusvuosia.

Elokuvassa esiintyy ensimmäisestä elokuvasta tuttuja hahmoja, kuten Triton, Sebastian ja Pärsky, sekä Ariel siskoineen. Arielin siskot ovat tässä elokuvassa paljon isommassa roolissa kuin aikaisemmissa Pieni merenneito -elokuvissa. Se on hyvä, sillä tällä kertaa heistä saa edes jotain irti. Pärsky kuuluu salaiseen musiikkiklubiin, jossa soitetaan aina öisin musiikkia hiljaisuuden laista huolimatta. Sebastian toimii kuningas Tritonin neuvonantajana, ja on tarkka siitä, että kaikkia Atlantiksen lakeja ja sääntöjä noudatetaan. Sebastianilla on kuitenkin yllättävä salaisuus. 

Uutena hahmona elokuvassa nähdään Tritonin vaimo Athena, jonka rooli jää kuitenkin aika pieneksi, sillä hän menehtyy ennen kun elokuva ehtii edes kunnolla alkaa. Athenan luonne ehtii kuitenkin käydä ilmi katsojille. Hän rakasti musiikkia ja tykkäsikin soittaa ja laulaa useasti perheensä kanssa. Athenan kuolema olikin syynä siihen, miksi Triton päätti kieltää musiikin koko valtakunnasta.

Muita uusia hahmoja elokuvassa ovat Arielin ja hänen siskojensa kotiopettajatar Marina Del Rey, sekä hänen apulaisensa Benjamin. Marina ei pidä kotiopettajattaren työstä ja haluaisi päästä kuninkaan neuvonantajaksi nykyisen neuvonantajan Sebastianin paikalle. Marina tekee elokuvan aikana useita tyylimuutoksia, kun hän muuttaa peruukkiaan, vaatteitaan ja jopa pyrstöäänkin. Ihmettelen sitä, että miten Marina pystyy muuttamaan pyrstönsä väriä. Ehkä hän värjää sitä. Tai sitten Marina on oikeasti ihminen, joka on naamioitunut merenneidoksi ja on hankkinut jostain kyvyn hengittää veden alla. Tiedän, aika outo teoria. Marinan apulainen Benjamin on hiljainen ja on lievästi sanottuna Marinan tossun (tai pyrstön) alla.

Käsikirjoitukseltaan Pieni merenneito 3 on oikein toimiva elokuva. Huonoihin puoliin kuuluu pelkästään se, etteivät Marinan motiivit tule kunnolla ilmi. Miksi hän haluaa Tritonin neuvonantajaksi? Elokuvassa kerrotaan, että Marina ei pidä kotiopettajattaren työstä, mutta en usko, että se on ainoa syy. Eikä varmaan myöskään oikea syy. Kaikki muut asiat toimivat elokuvassa hienosti. Musiikki on hyvää ja hahmot jaksavat kiinnostaa katsojia. Kyseessä on siis oikein toimiva kokonaisuus.

Loppuarviona sanonkin siis, että kaikkien Pieni merenneito -fanien on nähtävä tämä elokuva. Myös ei-fanien on katsottava tämä edes yhden kerran. Tässä elokuvassa on selvästi enemmän hyviä kuin huonoja asioita. Tarina pitää katsojan otteessaan alusta loppuun asti ja animointi näyttää tosi hienolta. Pieni merenneito 3 on siis oikein toimiva elokuva.

Julkaisen heinäkuun aikana vielä kaksi postausta, joista ensimmäisenä tulee lauantaina julkaistava top-lista. Tapaamme seuraavan kerran siis sen postauksen parissa.

Ei kommentteja: