lauantai 14. syyskuuta 2024

Klassikko ja live action: Tuhkimo

Kuten olen aikaisemmissa postauksissa lupaillutkin, niin nyt olisi tulossa Klassikko ja live action -sarjan toinen osa. Tähän osaan elokuvaksi on päässyt Tuhkimo. Sanoin ensimmäisessä osassa, että jos live action ollaan dubattu suomeksi, niin tulen arvioimaan dubbauksen animaatiosta ja live actionista. Tuhkimo live action ollaan dubattu suomeksi, joten pääsen arvioimaan dubbauksen siitä ja animaatiosta.


Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia molemmista elokuvista!


Animaatio


Tuhkimon animaatioversio sai ensi-iltansa vuonna 1950. Elokuva perustuu Charles Perrault'n samannimiseen satuun. Pääosassa nähdään Tuhkimo, joka isänsä kuoltua joutuu toimimaan omassa kodissaan kyökkipiikana, ja kestämään äitipuolensa ja sisarpuoliensa nöyryytystä. Siitä huolimatta Tuhkimo jaksaa uskoa parempaan huomiseen, minkä lisäksi hänen onnensa kääntyy, kun heidän kotiinsa saapuu kutsukirje kuninkaanlinnassa järjestettäviin tanssiaisiin. 


Tuhkimo on elokuvana ajaton, mutta toisaalta myös konservatiivinen. Elokuvassa Tuhkimo haaveilee paremmasta elämästä, mutta ei silti tee asialle mitään. Prinssi jää animaatiossa aika etäiseksi hahmoksi, minkä lisäksi hänen ja Tuhkimon romanssi jää aika mitään sanomattomalle tasolle. Paras asia tässä elokuvassa (kuten myös monessa muussa Disney-klassikossa) on musiikki. Laulut sopivat elokuvaan täydellisesti juuri niissä kohdissa, missä ne kuullaan. Toinen Disney-klassikoiden tavaramerkki (ainakin vanhoissa elokuvissa) on satukirja-aloitus. Tuhkimolle on tehty 2 suomenkielistä dubbausta. Ensimmäinen dubbaus tehtiin vuonna 1967. En ole kuullut sitä versiota, joten en voi arvioida sitä. Toinen dubbaus tehtiin vuonna 1992. Kyseisessä dubbauksessa on mainio laatu, minkä lisäksi kaikki äänet sopivat kaikille hahmoille täydellisesti. 


Live action

Live action -elokuva Cinderella - Tuhkimon tarina sai ensi-iltansa vuonna 2015. Teattereissa elokuvan edellä esitettiin lyhytelokuva Frozen kuumetta. Live action on juoneltaan lähempänä alkuperäistä Tuhkimo-tarinaa, minkä lisäksi siinä selitetään asioita, mitä animaatiossa ei selitetty. Elokuvan alussa kerrotaan Tuhkimon lapsuudesta, ja siinä selviää, että hänen oikea nimensä on Ella. Live actionissa kerrottiin myös mihin Tuhkimon vanhemmat menehtyivät. Pidän siitä, että se asia selitettiin, vaikka sillä ei olekaan merkitystä elokuvan juonen kannalta. Lisäksi live actionissa ei kuulla animaatiossa esitettyjä lauluja (ainakaan kaikkia).

Pidän live actionissa eniten siitä, että Tuhkimon haavoittuvaisuutta näytetään enemmän jo ennen tanssiaismekon repimistä. Se tekee Tuhkimosta helpommin samaistuttavan hahmon. Lisäksi pidän siitä, että Ella ja prinssi (jolle ollaan annettu tässä elokuvassa nimeksi Kit) tapaavat toisensa jo ennen tanssiaisia. Tällä tavalla kaksikon romanssi saa enemmän pohjustusta, ja heidän suhteensa toimii muutenkin paremmin kuin animaatiossa. Hyvän kummitädin tekemä loitsu on yhtä upea, kuin animaatiossa, mutta minua häiritsee se, että hanhi ja liskot eivät muutu kokonaan ihmisiksi, vaan osa eläinmäisyydestä säilyy niissä myös loitsun aikana. Hiiret ovat pienemmässä roolissa, ja toisin kuin animaatiossa, niin live actionissa hiiret eivät osaa puhua, eivätkä ne käytä vaatteita. Live actionin dubbaus ei ehkä ole sieltä parhaimmasta päästä, mutta se paranee elokuvan edetessä. 


Yhteenveto

Animaatiossa ja live actionissa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös paljon eroavaisuuksia. Perus-idea on molemmissa elokuvissa sama, mutta loppuratkaisuun päädytään erilaisia reittejä pitkin. Yhtenä esimerkkinä tähän on se, että kuningas on elossa koko animaation ajan, mutta hän menehtyy live actionissa, ja prinssistä tulee kuningas. Yksi eroavaisuus, mistä pidän on se, että live actionissa sisarpuolet pyytävät Tuhkimolta anteeksi, toisin kuin animaatiossa. Minun oli vaikeaa päättää kummasta elokuvasta pidän enemmän, mutta tulin lopulta siihen tulokseen, että animaatio on (lievästä konservatiivisuudesta huolimatta) parempi kuin live action. 

Kertokaa kommenteissa omia ajatuksianne näistä elokuvista. En osaa sanoa milloin julkaisen seuraavan osan, mutta voin paljastaa kuitenkin sen verran, että olen päättänyt minkä elokuvan aion ottaa siihen.

tiistai 10. syyskuuta 2024

James Earl Jones on kuollut

Sanoin edellisessä postauksessa, että seuraavaksi olisi tulossa Klassikko ja live action -sarjan toinen osa, mutta kuten otsikosta voi päätellä, niin jouduin muuttamaan suunnitelmiani. En tiedä oletteko vielä kuulleet, mutta näyttelijä James Earl Jones menehtyi eilen 93-vuotiaana. Hän on antanut äänensä Leijonakuninkaan Mufasalle, sekä Darth Vaderille Star Wars -animaatioissa.


R. I. P. James Earl Jones (1931-2024)

maanantai 9. syyskuuta 2024

Disneymokat: Eteenpäin

Kuten viime osassa lupasinkin, niin Disneymokat-sarjan seuraavassa osassa (joka on tämä postaus) päästään näkemään mokia elokuvasta Eteenpäin. Mennään siis asiaan.


Liikkuva tiskiainepullo


Kiinnittäkää molemmissa kuvissa huomiota punaiseen pelinappulaan


Lautanen siirtyi lähemmäs Iikkaa


Liikkuva reppu


Kiinnittäkää molemmissa kuvissa huomiota Iikan käden asentoon (siihen missä hän pitelee paperia)


Tuoli vaihtoi paikkaa


Lattialle ilmestyi lisää tavaroita


Kirjan ja henkarin etäisyys toisiinsa muuttui


Liikkuva roska-astia


Eikö tuolla tavernan pihalla pitäisi olla autoja, kun siellä kerran on noin paljon väkeä? Vai tulivatko kaikki (paitsi Iikka, Aaro ja heidän isänsä) kävellen sinne? Ei siellä pihalla ainakaan näyttänyt olevan parkkipaikkaa, ellei se sitten ole tavernan takana


Synttäriporukka katoaa ja ilmestyy takaisin


Liikkuva tietokone


Iikan ja Aaron isän jalkojen etäisyys laatikkoon muuttuu


Mantikorin tavernan logo muuttuu kahdesti


Mistä tuo talutushihna ilmestyi?


Huoltoaseman oven eteen kaatui mehua, joka on kadonnut toisessa kuvassa


Missä välissä Aaro ehti siityä auton ratin päältä Iikan olkapäälle?


Liikkuva rekisterikilpi


Kertokaa kommenteissa, jos unohdin tästä jonkun mokan, ja mitä elokuvia haluaisitte mukaan tähän postaussarjaan. Tulevista postauksista kerron sen verran, että yritän saada julkaistua Klassikko ja live action -sarjan toisen osan viikonloppuna. Se postaus olisi siis tulossa seuraavaksi.

lauantai 7. syyskuuta 2024

Disneymokat: Bambi

Mietin pitkään otanko Disneymokat-sarjan tähän osaan mokia elokuvasta Bambi vai Eteenpäin ja päädyin lopulta Bambiin. Eteenpäin pääsee Disneymokat-sarjan seuraavaan osaan. Mennään nyt kuitenkin katsomaan Bambiin jääneitä mokia.


Väriä vaihtavia pupuja osa 1


Bambin täplät katoavat


Isoin opossumi on oikealla myös silloin, kun Bambi on kääntänyt päänsä ylösalaisin


Väriä vaihtavia pupuja osa 2


Väriä vaihtavia pupuja osa 3


Väriä vaihtavia pupuja osa 4


Väriä vaihtavia pupuja osa 5


Falinen väriä vaihtavat silmät osa 1


Faline nuolaisee Bambin otsaa, mutta Bambi pyyhkii poskeaan


Falinen väriä vaihtavat silmät osa 2


Falinen väriä vaihtavat silmät osa 3

Kertokaa kommenteissa, jos unohdin tästä jotain mokia. Kertokaa myös mitä postauksia haluaisitte mukaan tähän postaussarjaan. Seuraavan osan mokat ovat elokuvasta Eteenpäin. Sen lisäksi minulla on suunnitelmissa Klassikko ja live action -sarjan seuraava osa. En ole varma siitä milloin julkaisen sen, mutta yritän saada sen tehtyä ennen marraskuuta. En kuitenkaan lupaa mitään sen asian suhteen.