lauantai 26. huhtikuuta 2025

Klassikko ja live action: Viidakkokirja

Kuten aikaisemmissa postauksissa lupasinkin, niin julkaisen nyt kuudennen osan Klassikko ja live action -sarjaan. Tähän osaan elokuvaksi on päässyt Viidakkokirja. Viidakkokirja live actionia ei olla dubattu suomeksi, joten dubbauksen arviointi jää tästä osasta pois. Tosin saatan kyllä mainita Viidakkokirja animaation dubbauksen ohimennen tässä postauksessa, mutta en tule arvioimaan sitä. 



Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia molemmista elokuvista!



Animaatio

Viidakkokirjan animaatioversio sai ensi-iltansa lokakuun 18. päivä vuonna 1967. Se on viimeinen Disney-elokuva, jonka tekemiseen Walt Disney osallistui ennen kuolemaansa. Elokuvassa susien kasvattama ihmispoika Mowgli on vaarassa, sillä tiikeri nimeltä Shere Khan on palannut viidakkoon. Siksi Bagheera-pantteri päättää viedä Mowglin ihmiskylään, missä poika olisi turvassa. Matkalla vastaan tulee paljon erilaisia eläimiä, kuten norsuja, apinoita ja korppikotkia.

Viidakkokirjan juoni on yksinkertainen ja jotkut asiat tapahtuvat ehkä vähän liian helposti. Yksi esimerkki tästä on Mowglin lähtö viidakosta ihmiskylään. Mowgli ei edes lähtenyt vapaaehtoisesti vaan seurasi ihmistyttöä. Yksi hyvä asia Viidakkokirjassa on laulut, jotka jäävät mieleen eikä yksi laulu ole toista unohdettavampi. Elokuvan suomenkielisessä versiossa norsujen marssimislaulussa Kenraali Hathi sanoo "komppania laulu", mutta tekstityksissä lukee "komppania hiljaisuus". Animoitu Viidakkokirja on konservatiivinen, mutta konservatiivisuus ei tule paljoa esille. Viidakkokirjan animaatioversiossa on aikaisemmin ollut varoitusteksti, jossa kerrotaan elokuvan sisältämistä stereotypisistä kuvauksista, mutta viimeksi, kun katsoin sen tätä postausta varten, niin varoitustekstiä ei ollut. Mistähän se johtuu?


Live action

Viidakkokirja live action sai ensi-iltansa vuoden 2016 huhtikuussa. Live actionissa Mowglin taustoja avataan enemmän ja pääsemme näkemään myös hänen isänsä. Myös sudet ovat isommassa roolissa kuin animaatiossa. Mowgli jopa hyvästeli sudet silloin kun lähti pois heidän laumastaan. Lisäksi live actionissa nähdään sellaisia eläimiä, mitä animaatiossa ei nähty. Viidakkoa näytettiin live actionissa muutenkin enemmän kuin animaatiossa. Lisäksi viidakon ja siellä elävien eläinten tapoja näytettiin live actionissa enemmän.

Yksi hyvä puoli Viidakkokirja live actionissa on se, että hahmoihin ehditään syventyä paremmin, sillä ne saavat ihan kunnolla ruutuaikaa eivätkä vain käväise elokuvassa muutaman kohtauksen ajan. Tosin Kaa (joka on muutettu miehestä naiseksi) esiintyy vain yhdessä kohtauksessa, mutta hänen roolinsa on silti tärkeä, sillä hänen esiintymisensä aikana kerrotaan Mowglin elämästä ennen kun hän päätyi susilauman kasvatettavaksi. Viidakkokirja live action ei ole musikaali, mutta siinä kuullaan silti muutama animaation lauluista. Korppikotkia live actionissa ei nähdä ollenkaan.

Yhteenveto

Animaatiossa Mowgli ja Shere Khan kohtaavat vasta lopussa, mutta live actionissa he kohtaavat jo elokuvan alussa. Bagheera toimii kertojana molemmissa elokuvissa ja hänen kertomistaan kuullaan molempien elokuvien alussa, mutta live actionissa myös lopussa. Lisäksi sellaiset hahmot, jotka eivät kohtaa toisiaan animaatiossa, kohtaavat live actionissa. Animaatiossa Mowgli ei olisi halunnut lähteä susien luota, mutta live actionissa hän lähti vapaaehtoisesti. Lisäksi toisin kuin animaatiossa, niin live actionissa Mowgli ei mennyt ihmiskylään vaan hän jäi viidakkoon. Mietin pitkään, että kumman valitsen paremmaksi, mutta tulin lopulta siihen tulokseen, että vaikka Viidakkokirjan animaatioversio kuuluukin Disneyn paremmalle puoliskolle, niin kyllä live action vie silti voiton. Pelkästään siksi, että jotkut asiat on tehty siinä paremmin kuin animaatiossa ja hahmoihin ehditään muutenkin syventyä enemmän.

Ei kommentteja: