torstai 7. maaliskuuta 2019

Nalle Puh ja mielenterveysongelmat

Disney elokuvien ympärillä pyörii paljon erilaisia teorioita. Esimerikisi kaikkien Pixar elokuvien ajatellaan tapahtuvan samassa universumissa, Tarzanin väitetään olevan Frozenin Annan ja Elsan veli ja Tähkäpää olisi heidän serkkunsa. Aion kertoa teoriasta, johon törmäsin netissä vähän aikaa sitten. Kyseisen teorian mukaan Nalle Puh elokuvien hahmojen väitetään edustavan eri mielenterveysongelmia. Lopussa kerron omia pohdintojani asiaan liittyen.
Lähteet: https://knowledgeguild.wordpress.com/2012/10/13/the-mental-disorders-of-winnie-the-pooh-characters/

Mielenterveysongelmat

Nalle Puh

                                                                               

Ensimmäisenä listalla on Puh, jolla on arveltu olevan seuraavat kolme mielenterveysongelmaa.

Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö

Puh kärsii todennäköisesti huomaamattomasta alatyypistä, jossa potilaan käytös on huolimatonta ja välinpitämätöntä asioita kohtaan ilman narsismia.

Syömishäiriö

Hunaja on Puhille pakkomielle ja hän ottaa sitä kaikkialla, missä voi. Nalle Puhin elokuvassa häneltä on loppunut hunaja ja hän yritti hankkia sitä koko elokuvan ajan. Hän myös kuvitteli olevansa hunajasta tehdyssä maailmassa. Puh on myös valmis ottamaan riskejä, jotta saisi hunajaa. Tämä on yksi syy hänen pyöreydellensä.

Pakko-oireinen häiriö

Puhilla on toistuva laskenta. Sen lisäksi hän kärsii OCD:sta yhdessä ADHD:n kanssa, mikä voi myöhemmin johtaa Touretten oireyhtymään.

Nasu

Nasulle ja lopuille hahmoista on "diagnosoitu" vain yksi mielenterveysongelma.

Paniikkihäiriö

Nasu on saattanut kärsiä menneisyydessä huomattavasta itsearviointivahingosta, mikä aiheuttaa hänelle yleistä hermostuneisuutta ja suurta stressiä. Nasulla on myös erilaisia puhehäiriöitä, mistä hänen pätkivä puheensa johtuu. Se voi liittyä hänen kokemaansa irrationaaliseen ahdistukseen. Nasu on myös todella säikky ja pelästyy helposti melkein kaikkea.

Tiikeri

Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö

Tiikeri ei osaa kontrolloida hyperaktiivisuuttaan ja mikä pahinta hän on valmis kokeilemaan aineen väärinkäytön ongelmia. Hän rakastaa pomppimista ja tekeekin sitä usein vieterihäntänsä avulla. Tiikeri on myös todella impulsiivinen, joka voisi tehdä hänestä huonon roolimallin. Tikru on kuitenkin erittäin sosiaalinen, mutta kyseenalaisen käytöksensä takia hänen vetoomuksensa uhkaavat joutua vaikeuksiin.

Pöllö

Lukihäiriö

Pöllö kärsii melko varmasti lukihäiriöstä. Siitä huolimatta hän on erittäin valoisa. Pöllö luulee osaavansa lukea täydellisesti, vaikka oikeasti hän lukee jotkut sanat väärin.


Kani

Pakko-oireinen häiriö

Kani järjestelee paljon asioita. Myös menetelmän. Vaikka Kani onkin mies, hän käyttäytyy hyvin naisellisesti. Useimmissa tapauksissa se ohjasi hahmon luokittelua homoseksuaalisuuteen. Pitää kuitenkin muistaa, että tämä on vain teoriaa eikä mitään luokittelua mihinkään häiriöön. 


Ihaa

Masennus

Ihaalla on suuri yleinen lasku ja negatiivinen elämänkatsomus, mistä johtuu se, että hän on kykenemätön kokemaan iloa ja jännitystä. Hänen masennuksensa voisi olla suuri. Ihaan tumma väri kuvaa masennusta ja hän on usein surullinen.


Kengu

Sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö

Kengu on erittäin ylisuojeleva äiti. Hänellä on pakkomielle vahtia Ruuta eikä hän anna tämän tehdä omia valintoja, virheitä, jne.. Yleisesti tämä tiedetään tukahduttamisena.

Risto Reipas

Skitsofrenia

Riston mielikuvitus ilmenee usein kuuloisten hallusinaatioiden kautta. Se tarkoittaa sitä, että hän on kuvitellut kaikki aiemmin mainitut hahmot sekä Ruun ja Myyrän. On hyvinkin todennäköistä, että kyseiset merkit edustavat hänen sisäisessä maailmassa kokemia tunteita. Risto on lapsi (aikuinen Risto Reipas on esiintynyt ainoastaan live action elokuvassa Risto Reipas ja Nalle Puh) ja hän oppii edelleen toimimaan sosiaalisesti ulkoisen maailman kautta. Kaikki hahmot edustavat erilaisia reaktioita tai tuntevat olevansa sisällä Riston oppiessa selviytymään ja käsittelemään sitä ylimääräistä maailmaa.

Pohdintaa

Minusta tämä teoria on vähän outo ja esimerkiksi tuo Risto Reippaan skitsofrenia vaikuttaa olevan tuulesta temmattu, sillä lapsilla on usein mielikuvitusta. En siis itse usko tähän teoriaan. Katsoin nuorempana paljon Nalle Puhia, mutta tämä teoria ei pilaa sitä katselukokemusta. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse kauhukirjoittajana pidän näistä "synkistä teorioista" tuttujen satuhahmojen taustalla eivätkä ne pilaa minunkaan katselukokemuksiani:) Mielenkiintoista niissä on miten eri tavalla aikuiset katsovat maailmaa suhteessa lapsiin. Pitäisi varmaan itsekin joskus kirjoittaa aiheesta.

Verlid kirjoitti...

Myös omasta mielestäni on kiinnostavaa miten eri tavalla lapsi ja aikuinen näkevät maailman. Postauksistani saa ottaa inspiraatiota, jos niin haluaa tehdä ja jos aihe on kiinnostava.