tiistai 26. heinäkuuta 2022

Disneymokat: Frozen

Kerron tähän alkuun muutaman asian. Tämä postaus jää heinäkuun viimeiseksi postaukseksi. Sitten se toinen asia. Osa teistä onkin ehtinyt jo huomata, mutta jos joku ei ole huomannut, niin olen tehnyt oman sivun Disneymokat-sarjalle. Myös tämä postaus löytyy kyseiseltä sivulta. Nyt päästänkin teidät katsomaan Frozen elokuvan mokia.


Okei. Ihan ensimmäisenä. Jos tuo taulu oli oven vieressä, niin miten Anna pystyi hyppäämään sen kohdalle? Ja mistä tuo sohva ilmestyi?


Hattupäinen mies auttoi Annan alas sillan kaiteelta, mutta myöhemmin hän on kadonnut johonkin.


Olaf katoaa.


Elsa kävee kohti rotkoa, joka muuttuu myöhemmin ylämäeksi.


Kristoffin luutussa on neljä kieltä ja kolme viritystappia.


Annan letit liehuvat tuulessa hänen selkänsä takana, mutta seuraavassa kohdassa ne ovat edessä.


Anna siirtyy kauemmas Kristoffista, mutta seuraavassa kohdassa hän on siirtynyt takaisin entiselle paikalleen.


Anna kävelee pari metriä kääntämään Olafin pään oikeinpäin, mutta yhtäkkiä hän on alkuperäisellä paikallaan ja Kristoff on siirtynyt Olafin toiselle puolelle.


Silloin kun Anna meinaa liukastua, hän on keskellä jääpalatsin lattiaa, mutta yhtäkkiä hän onkin portaiden kohdalla.


Olaf katoaa. 


Annan kasvojen pitäisi heijastua jäähän sivuprofiilina eikä edestä katsottuna.


Annan pipo katoaa, ilmestyy takaisin ja katoaa uudestaan.


Kuten ensimmäisessä kohdassa, niin tässäkin on kaksi mokaa. Olaf putosi jyrkänteeltä ennen Annaa ja Kristoffia, mutta jostain syystä hän on pudonnut Kristoffin päälle. Sitten se toinen moka. Anna ja Kristoff ovat köydellä kiinni toisissaan, mutta heidän putoamisensa jälkeen köysi on hävinnyt johonkin.


Kristoff auttaa Annan ylös lumihangesta, mutta myöhemmin lumessa ei ole jälkeäkään siitä, että joku olisi uponnut siihen. 


Toinen Weseltonin herttuan henkivartijoista menee jääpalatsiin sisälle ilman asetta, mutta yhtäkkiä hänellä onkin ase mukanaan.


Elsan letti on hänen vasemmalla olkapäällään, mutta seuraavassa kohdassa se on Elsan selän takana.


Kylmä metalli ei hajoa tuolla tavalla.


Kristoffin ja Svenin jalanjäljet katoavat.


Näiden pitäisi olla sama huone, mutta kuvista huomaa heti, mikä on pielessä.


Anna makaa oven edessä, mutta seuraavassa kohdassa hän on siirtynyt kahden metrin päähän.


Hans kaatuu jäälohkareen taakse, mutta myöhemmin Hans ja lohkare katoavat.


Olafin lumipilvi katoaa.

Siinä oli siis Frozeniin jääneitä mokia. Kuten sanoin jo aiemmin, niin tämä postaus jää heinäkuun viimeiseksi postaukseksi. Päivitän blogia seuraavan kerran elokuussa. En paljasta seuraavasta postauksesta muuta kuin sen, että siinä on juhlalliset aiheet. Kahdesta syystä. Ja mitkä ne syyt ovat? Se selviää seuraavassa postauksessa.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Hahmoesittely: Jafar


Jafar esiintyy elokuvissa Aladdin, sen jatko-osassa Jafarin paluu, vuonna 2019 julkaistussa live actionissa ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hän on elokuvien pääpahis. Jafar on Agraban sulttaanin suurvisiiri, mutta hän haluaisi päästä sulttaaniksi sulttaanin paikalle.

Jafar nähdään ensimmäisen kerran ensimmäisessä Aladdin elokuvassa. Hän on jo monta vuotta yrittänyt löytää Ihmeiden onkaloa, josta voisi löytää taikalampun, jonka sisällä asuu henki. Jafarin apulainen Gazeem yrittää astua onkaloon, mutta epäonnistuu siinä. Jafar ja hänen kätyrinsä Jago saavat tietää, että Ihmeiden onkaloon voi astua vain hiomaton timantti. Myöhemmin, kun Aladdin on pidätetty prinsessa Jasminen "sieppauksesta" Jafar valehtelee Jasminelle, että Aladdin on jo teloitettu. Jafar naamioituu vanhaksi mieheksi, käy vapauttamassa Aladdinin ja Abun vankilasta ja pyytää kaksikkoa menemään Ihmeiden onkaloon hakemaan taikalamppua, sillä Aladdin on Jafarin etsimä hiomaton timantti. Aladdin saa tietää Jafarin ilkeistä suunnitelmista ja paljastaa ne, mutta Jafar pakenee nähtyään taikalampun. Jago varastaa lampun ja vie sen Jafarille. Jafarin ensimmäinen toive on tulla sulttaaniksi ja toisena toiveena hänellä on tulla mahtavaksi noidaksi. Jafar pakottaa Jasminen ja sulttaanin kumartamaan edessään ja karkottaa Aladdinin ja Abun lumiseen erämaahan. Jasmine viettelee Jafarin harhautukseksi, jotta Aladdin ehtii saada lampun takaisin, mutta Jafar ehtii huomata Aladdinin. Jafar vangitsee Jasminen ja sulttaanin ja muuttaa itsensä valtavaksi kobraksi. Jafar sanoo olevansa maailman mahtavin olento, mutta Aladdinin sanottua hengen olevan vielä mahtavampi, Jafar toivoo muuttuvansa hengeksi. Tämän seurauksena hän joutuu taikalampun vangiksi ja lamppu viedään Ihmeiden onkaloon.

Jafarin paluussa Jafar pyytää Jagoa vapauttamaan hänet lampun sisältä, mutta Jago on kyllästynyt olemaan Jafarin käskyläisenä. Myöhemmin Abis Mal löytää Jafarin kaivosta. Jafar pyytää Abis Malia toivomaan, että hän itse pääsisi vapaaksi, mutta kaksikon on tehtävä yhteistyötä, jotta tämä toteutuisi. Myöhemmin Jafar vangitsee Hengen ja Abun ja lähtee sen jälkeen etsimään Aladdinia voidakseen kostaa hänelle. Jafar naamioituu Jasmineksi ja lavastaa Aladdinin syyliseksi sulttaanin murhaan valetodisteiden avulla. Aladdin viedään tyrmään ja määrätään teloitettavaksi. Jafar pyytää Abis Malia toivomaan hänet vapaaksi, mutta Abis Mal alkaa epäröidä. Kesken riitelyn Jafar huomaa Aladdinin, joka oli kuullut Hengeltä, että tuhotakseen Jafarin hänen täytyy tuhota taikalamppu ennen, kun Abis Mal ehtii toivoa Jafarin vapautta. Jasmine, Henki, Abu ja taikamatto saapuvat auttamaan Aladdinia, mutta Jafar käyttää voimiaan estääkseen ketään saamasta lamppua. Jago onnistuu saamaan lampun, mutta Jafar ehtii ampua papukaijaa. Jago virkoaa ja potkaisee lampun magmaan, minkä seurauksena lamppu tuhoutuu ja Jafar menehtyy. 

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio juhlitaan 100-vuotiasta Disney-yhtiötä. Jafar ja monet muut Disney-hahmot päättävät juhlia merkkipäivää ottamalla ryhmäkuvan. Ennen kuvan ottamista he laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa.

Jafar on yksi parhaimmista ja onnistuneimmista Disney pahiksista, vaikkei päässytkään minun kymppilistalleni. Paras kohta, jossa Jafar esiintyy on Prinssi Ali kappaleen repriisi. 

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Jonathan Freeman
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Jarkko Rantanen (animaatiot)    Antti Lang (live action)
Näyttelijä: Jonathan Freeman (musikaali).  Marwan Kenzari (live action) Markku Nenonen (musikaali, suomenkielinen versio)

maanantai 11. heinäkuuta 2022

Nostalgia (Toy Story 3)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Andy on kasvanut 18-vuotiaaksi ja on lähdössä yliopistoon. Muut lelut ovat huolissaan siitä, että Andy tulisi unohtamaan heidät, mutta Woody ei usko, että niin tulee käymään. Erityisesti Jessie on huolissaan tulevasta muutoksesta, sillä hänet on hylätty jo kerran. Andy suunnittelee ottavansa Woodyn mukaan yliopistoon ja vievänsä muut lelut ullakolle. Erään väärinkäsityksen seurauksena lelut (mukaanlukien Woody) päätyvät päiväkoti Päivänpaisteeseen, jossa he tapaavat paikan lelujen johtajan Tuhti Karhunhalin sekä muut päiväkodin lelut.

Toy Story 3 julkaistiin Amerikassa 18.6.2010 ja Suomessa samana vuonna 27.8. Elokuva julkaistiin ensimmäisen kerran Italiassa elokuvafestivaaleilla 12.6.2010. Toy Story 3 on ensimmäinen Pixar elokuva ja samalla myös ensimmäinen Disney elokuva, jonka olen nähnyt elokuvateatterissa. 

Elokuvan ensi-ilta oli kymmenen vuotta Toy Story 2:en ensi-illan jälkeen. Myös elokuvien tapahtumien välillä on kulunut 10-vuotta. Edellisessä Toy Story elokuvassa Andy oli 8-vuotias, mutta tässä elokuvassa hän on lähdössä yliopistoon. Elokuvan suomenkielisessä versiossa teini-ikäistä Andya ääninäyttelee Max Wiberg, joka ääninäytteli hahmoa elokuvasarjan toisessa osassa. Myös englanninkielisessä versiossa teini-Andyn ääninäyttelijänä on sama henkilö, joka ääninäytteli Andya edellisessä elokuvassa. 

Minusta on hienoa, että tähän elokuvaan on otettu teemaksi se, mitä leluille tapahtuu, kun niillä ei enää leikitä. Olin elokuvan ilmestymisen aikaan vasta 8-vuotias, joten silloin en ymmärtänyt elokuvan sanomaa kunnolla, mutta nyt ymmärrän sen paremmin. Toinen hieno asia on se, että elokuvassa näytetään tilanteita enemmän myös ihmisten näkökulmasta. Aikaisemmissa elokuvissa ihmisiä ei ole paljoakaan huomioitu, mutta tässä he ovat paljon esillä, vaikka tarinassa keskitytäänkin enimmäkseen leluihin. 

Mitä elokuvan huonoihin puoliin tulee, niin tästäkin elokuvasta löytyy yllätyspahis. Vaikka en pidäkään yllätyspahikseen liittyvistä kuvioista, niin tässä elokuvassa pahikselle oli luotu ainakin osittain ymmärrettävä taustatarina. Pahishahmon lisäksi muita hahmoja, joista en pidä ovat vauvanukke sekä päiväkoti Päivänpaisteen kameroita vahtiva apina-lelu. Tosin aloin pitämään vauvanukesta jonkin verran elokuva loppupuolella, mutta ei se nyt niin hyvä hahmo ole. (Ainakaan minun mielestäni). 

Lopuksi listaan vielä plussat ja miinukset

+Hahmot
+Elokuvan sanoma
+Juoni
+Pahiksen taustatarina on helppo ymmärtää

-Yllätyspahis
-Vauvanukke
-Apina

Toy Story 3 saa 7 1/2 pistettä.

Kerron tähän loppuun vielä ilmoitusasian. Lähden lauantaina viikoksi mökille. Taukoa en aio pitää, mutta jos nettiyhteys ei toimi mökillä kunnolla, niin sitten pidän sellaisen. Jos netti toimii, niin julkaisen reissuni aikana ehkä yhden postauksen. Paino sanalla ehkä. En lupaa, että tulisin julkaisemaan silloin mitään, mutta aion kyllä lukea ja kommentoida muiden blogeja, sekä vastata tänne tuleviin kommentteihin.