sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Hahmoesittely: Jafar


Jafar esiintyy elokuvissa Aladdin, sen jatko-osassa Jafarin paluu, vuonna 2019 julkaistussa live actionissa ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hän on elokuvien pääpahis. Jafar on Agraban sulttaanin suurvisiiri, mutta hän haluaisi päästä sulttaaniksi sulttaanin paikalle.

Jafar nähdään ensimmäisen kerran ensimmäisessä Aladdin elokuvassa. Hän on jo monta vuotta yrittänyt löytää Ihmeiden onkaloa, josta voisi löytää taikalampun, jonka sisällä asuu henki. Jafarin apulainen Gazeem yrittää astua onkaloon, mutta epäonnistuu siinä. Jafar ja hänen kätyrinsä Jago saavat tietää, että Ihmeiden onkaloon voi astua vain hiomaton timantti. Myöhemmin, kun Aladdin on pidätetty prinsessa Jasminen "sieppauksesta" Jafar valehtelee Jasminelle, että Aladdin on jo teloitettu. Jafar naamioituu vanhaksi mieheksi, käy vapauttamassa Aladdinin ja Abun vankilasta ja pyytää kaksikkoa menemään Ihmeiden onkaloon hakemaan taikalamppua, sillä Aladdin on Jafarin etsimä hiomaton timantti. Aladdin saa tietää Jafarin ilkeistä suunnitelmista ja paljastaa ne, mutta Jafar pakenee nähtyään taikalampun. Jago varastaa lampun ja vie sen Jafarille. Jafarin ensimmäinen toive on tulla sulttaaniksi ja toisena toiveena hänellä on tulla mahtavaksi noidaksi. Jafar pakottaa Jasminen ja sulttaanin kumartamaan edessään ja karkottaa Aladdinin ja Abun lumiseen erämaahan. Jasmine viettelee Jafarin harhautukseksi, jotta Aladdin ehtii saada lampun takaisin, mutta Jafar ehtii huomata Aladdinin. Jafar vangitsee Jasminen ja sulttaanin ja muuttaa itsensä valtavaksi kobraksi. Jafar sanoo olevansa maailman mahtavin olento, mutta Aladdinin sanottua hengen olevan vielä mahtavampi, Jafar toivoo muuttuvansa hengeksi. Tämän seurauksena hän joutuu taikalampun vangiksi ja lamppu viedään Ihmeiden onkaloon.

Jafarin paluussa Jafar pyytää Jagoa vapauttamaan hänet lampun sisältä, mutta Jago on kyllästynyt olemaan Jafarin käskyläisenä. Myöhemmin Abis Mal löytää Jafarin kaivosta. Jafar pyytää Abis Malia toivomaan, että hän itse pääsisi vapaaksi, mutta kaksikon on tehtävä yhteistyötä, jotta tämä toteutuisi. Myöhemmin Jafar vangitsee Hengen ja Abun ja lähtee sen jälkeen etsimään Aladdinia voidakseen kostaa hänelle. Jafar naamioituu Jasmineksi ja lavastaa Aladdinin syyliseksi sulttaanin murhaan valetodisteiden avulla. Aladdin viedään tyrmään ja määrätään teloitettavaksi. Jafar pyytää Abis Malia toivomaan hänet vapaaksi, mutta Abis Mal alkaa epäröidä. Kesken riitelyn Jafar huomaa Aladdinin, joka oli kuullut Hengeltä, että tuhotakseen Jafarin hänen täytyy tuhota taikalamppu ennen, kun Abis Mal ehtii toivoa Jafarin vapautta. Jasmine, Henki, Abu ja taikamatto saapuvat auttamaan Aladdinia, mutta Jafar käyttää voimiaan estääkseen ketään saamasta lamppua. Jago onnistuu saamaan lampun, mutta Jafar ehtii ampua papukaijaa. Jago virkoaa ja potkaisee lampun magmaan, minkä seurauksena lamppu tuhoutuu ja Jafar menehtyy. 

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio juhlitaan 100-vuotiasta Disney-yhtiötä. Jafar ja monet muut Disney-hahmot päättävät juhlia merkkipäivää ottamalla ryhmäkuvan. Ennen kuvan ottamista he laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa.

Jafar on yksi parhaimmista ja onnistuneimmista Disney pahiksista, vaikkei päässytkään minun kymppilistalleni. Paras kohta, jossa Jafar esiintyy on Prinssi Ali kappaleen repriisi. 

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Jonathan Freeman
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Jarkko Rantanen (animaatiot)    Antti Lang (live action)
Näyttelijä: Jonathan Freeman (musikaali).  Marwan Kenzari (live action) Markku Nenonen (musikaali, suomenkielinen versio)

Ei kommentteja: