sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Nostalgia (Up)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.
 
Carl Fredrickson tapaa lapsena Ellien, joka haaveilee matkustavansa Paratiisiputoukselle ja siirtävänsä kerhotalonsa sinne. Carl ja Ellie ystävystyvät ja myöhemmin he myös rakastuvat ja menevät naimisiin. Melkein koko avioliittonsa ajan he säästävät rahaa Paratiisiputoukselle matkustamiseen, mutta Ellie ehtii kuolla ennen matkan toteutumista. Vaimonsa kuolemaa sureva Carl ei suostu muuttamaan pariskunnan yhteisestä kodista Tammilehdon hoitokotiin. Rakennustyötekijän tuhottua vahingossa Carlin ja Ellien tekemän postilaatikon Carl huitaisee miestä kävelykepillään, minkä seurauksena hänet haastetaan oikeuteen. Oikeus tuomitsee Carlin muuttamaan Tammilehtoon, mutta lähtöpäivän aamuna Carl lentää ilmapalloja täynnä olevan talonsa kanssa pois. Hänen matkaansa päätyy sattumalta partiopoika nimeltä Rasmus, joka onnistuu ohjaamaan talon Paratiisiputoukselle ukkosmyrskyn jälkeen.
 
Up julkaistiin Amerikassa 29.5.2009 ja Suomessa samana vuonna 9.10. Up on ensimmäinen Disney ja Pixar elokuva, jonka päähenkilönä on ikäihminen. Minä en katsonut tätä elokuvaa lapsena kovin montaa kertaa, joten lapsuusmuistoni liittyen tähän elokuvaan ovat aika hämärät. Muistin kuitenkin se mistä Up kertoo ja miten se päättyy.

Paras asia elokuvassa on ehdottomasti kaulapantansa avulla puhuva Dogi koira, joka tuo elokuvaan juuri oikeanlaista huumoria. Dogi kuuluu koirajengiin, jonka kaikki koirat osaavat puhua kaulapantojensa avulla. Tässä asiassa huumoria tuo Dogin lisäksi myös koirajengin johtaja Alfa, jonka kaulapanta on luonut koiralle pikkuoravamaisen äänen. Elokuvan aloitus on myös kiinnostava ja Carlin ja Ellien suhdetta on mukavaa seurata. Alku antaa elokuvalle hyvän tunnelman ja sopivan pohjan tulevalle seikkailulle.

Mitä huonoihin puoliin tulee, niin ainakin Carlin itsepäisyys pistää vähän ärsyttämään, mutta siihen on kuitenkin melkein ymmärrettävä syy. Ellien kuoleman lisäksi minua harmittaa myös se, ettei hän saanut koskaan toteuttaa unelmaansa. Myös yllätyspahiksesta tulee yksi miinuspiste.

Sitten taas ne plussat ja miinukset

+Tunnelma 
+Carlin ja Ellien suhde
+Kiinnostava aloitus
+Dogi
+Alfan ääni

-Carlin itsepäisyys
-Ellie ei ehtinyt toteuttaa haavettaan
-Yllätyspahis

Up saa 8 pistettä.

Ei kommentteja: