tiistai 20. joulukuuta 2022

Nostalgia (Peter Pan)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Reijo ja Marja Kultanen ovat lähdössä illaksi ulos jättäen lapsensa Leenan, Jukan ja Mikon perheen koiran Nanan vastuulle. Leena on kertonut veljilleen tarinoita Mikä-mikä-maassa asuvasta Peter Panista ja tämä onkin ollut useasti mukana lasten leikeissä. Reijo ei Leenan tarinoista välitä, joten hän päättää seuraavan yön olevan viimeinen yö, jonka Leena yöpyy lastenhuoneessa. Vanhempien lähdettyä ja lasten käytyä nukkumaan Peter Pan saapuu Helinä Keijun kanssa Kultasten kotiin etsimään varjoaan. Leena herää ja ompelee Peterin varjon omalle paikalleen. Myös Jukka ja Mikko heräävät ja näkevät Peterin ja Helinän. Peter ripottelee lasten päälle keijupölyä ja neuvoo heitä ajattelemaan iloisia asioita, jotta he pystyisivät lentämään. Tämä onnistuu ja Peter Pan ja Helinä Keiju johdattavat Kultasen lapset Mikä-mikä-maahan, jossa he kohtaavat kadonneet pojat, intiaaneja, merenneitoja sekä Kapteeni Koukun miehistöineen.

Peter Pan julkaistiin Amerikassa 5.2.1953.  Elokuva dubattiin suomeksi ensimmäisen kerran vuonna 1969. Toinen suomenkielinen dubbaus tehtiin vuonna 1992. Peter Pan perustuu J. M. Barrien samannimiseen lastenkirjaan. Walt Disney oli suunnitellut kyseisen kirjan filmatisointia vuodesta 1939 alkaen. Peter Panille julkaistiin vuonna 2002 jatko-osa nimeltä Peter Pan ja paluu Mikä-mikä-maahan.

Peter Pan elokuvasta huomaa, että se on tehty 1950-luvulla. Elokuva sisältää paljon konservatiivisia asioita, jotka eivät menisi läpi nykyajan elokuvissa. Elokuvan aikana nähdään mm. piippuja polttavia intiaaneja, jotka pääsevät myös laulamaan. Intiaanien laulu on erittäin rasistinen, mistä johtuen en pidä siitä. 

Hahmojen moraalit ovat kyseenalaistamisen arvoisia. Erityisesti Peter Panin moraali on niin huono, että sitä ei edes ole. Lisäksi Peter flirttailee kaikkien Mikä-mikä-maassa asuvien tyttöjen kanssa, mistä johtuen he kaikki kilpailevat hänen huomiostaan. Peteriä huonompi hahmo elokuvassa on Helinä Keiju, joka yritti surmata Leenan ollessaan hänelle mustasukkainen Peteristä. Kultasen perheen isä Reijo ei ole hyvä hahmo, mutta ei toisaalta myöskään huono, vaikka hän onkin suurimman osan elokuvan ajasta tylsä tosikko, joka ei usko Peter Paniin ja Mikä-mikä-maahan.

Elokuvassa on kuitenkin myös hyviä puolia. Kapteeni Koukku on suosikkihahmoni ja pidän siitä, että hän pelkää krokotiiliä, joka on syönyt herätyskellon lisäksi myös merirosvokapteenin toisen käden. Koukun miehistöön kuuluva Simo on myös mainio hahmo, vaikka hän ei ole kovinkaan paljoa esillä. Siitä huolimatta, että elokuva ei sisällä kovinkaan paljon jänniä tapahtumia, niin sen voi silti katsoa yhden kerran. Konservatiivisuudesta huolimatta.

Plussat ja miinukset.

+Musiikki
+Animointi
+Koukku
+Simo

-Reijo Kultanen
-Helinä Keiju
-Peter Pan
-Konservatiivisuus
-Ei tarpeeksi jänniä tapahtumia
-Hahmojen moraalit
-Intiaanilaulu

Peter Pan saa 5 1/2 pistettä.

Ei kommentteja: