maanantai 26. joulukuuta 2022

Nostalgia (Toy Story)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Cowboy-nukke Woody on ollut Andy nimisen pojan lempilelu niin kauan kun muistaa. Woodyn asema lempileluna on kuitenkin uhattuna Andyn saatua syntymäpäivälahjaksi Buzz Lightyear avaruusfiguurin. Woody yrittää päästä eroon uudesta lelusta, mutta sen seurauksena hän ja Buzz päätyvät leluja tuhoavan Sid nimisen pojan luokse. Woodyn ja Buzzin on keksittävä keino päästä pois Sidin talosta ennen kun Andy muuttaa perheensä kanssa uuteen kotiin.

Toy Story julkaistiin Amerikassa 22.11.1995 ja Suomessa 29.3.1996. Se on Toy Story sarjan ensimmäinen elokuva ja samalla myös ensimmäinen Pixar elokuva. Elokuvalle julkaistiin myöhemmin kolme jatko-osaa. Toy Story 2 (2000), Toy Story 3 (2010) ja Toy Story 4 (2019). Toy Storyn ohjaaja John Lasseter sai elokuvasta erikois-Oscarin. Vuonna 2004 kriitikot valitsivat Toy Storyn yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta koko maailmassa.

Elokuvan päähenkilö on cowboynukke Woody, joka on omistajansa Andyn lempilelu, mutta avaruusfiguuri Buzz Lightyear syrjäyttää Woodyn paikan Andyn lempileluna. Woody yrittääkin kaikin keinoin päästä eroon avaruusfiguurista, mikä tekee Woodysta jonkin verran itsekeskeisen. Toinen päähenkilö elokuvassa on avaruusfiguuri Buzz Lightyear, jonka Andy saa syntymäpäivälahjaksi elokuvan alussa. Aluksi Buzz ei ymmärrä olevansa lelu, vaan luulee olevansa ihan oikea avaruusrangeri. Buzz on alusta alkaen mainio hahmo ja hänen kehityskaartaan on mielenkiintoista seurata. Elokuvassa on muutenkin hyvä tunnelma. Myös musiikki ja animointi on onnistunut. 

Muita hahmoja Toy Storyssa ovat Andy ja tämän muut lelut, sekä Andyn äiti ja taaperoikäinen sisko Molly. Heihin ei ehditä syventyä kovinkaan paljoa, mutta Herra Perunapää saa edes jonkin verran omaa tilaa elokuvan aikana. Hän on tosin vähän ärsyttävä syyttäessään Woodya eräästä asiasta. Toy Story on yksi harvoista Pixar elokuvista, joissa pahiksen henkilöllisyys ei tule yllätyksenä. Elokuvan pahis on leluja tuhoava Sid, jonka kotiin Woody ja Buzz päätyvät vahingossa. Sidin taustoista ei kerrota eikä myöskään sitä miksi hän tuhoaa leluja.

Plussat ja miinukset

+Tunnelma
+Animointi
+Musiikki

-Woody
-Sid
-Herra PerunapääToy Story saa 5 pistettä.

Ei kommentteja: