tiistai 21. maaliskuuta 2023

Rasistiset Disney laulut

Tänään vietetään rasisminvastaista päivää, joten mikä olisikaan tälle päivälle sopivampi postausidea kuin top-lista rasistisista Disney lauluista. Uusimmissa Disney elokuvissa ei ole lähes yhtään rasismia, mutta vanhoissa elokuvissa sitä on. Tosin ei kuitenkaan niin paljon, että olisin saanut tehtyä top10-listan, mikä on tässä tapauksessa enemmän hyvä kuin huono juttu. Tämä on varmasti ensimmäinen (ja hyvin suurella todennäköisyydellä myös ainoa) kerta, kun olen iloinen siitä, että en löytänyt tarpeeksi materiaalia top-listaa varten. Tässä tulee siis top5-lista rasistisista Disney lauluista.
Teksti sisältää juonipaljastuksia5. The siamese cat song/Siamilaiskissojen laulu

Tässä laulussa rasismia aiheuttaa siamilaiskissojen nimet, jotka ovat Si Ja Am. Nimet ovat rasistisia aasialaisia kohtaan. Joitain se saattaa häiritä, mutta minua se ei häiritse, joten siksi tämä laulu on tässä listauksessa viimeisellä sijalla. Toinen syy siihen on se, että rasismi on tässä laulussa vain erittäin pienessä osassa eivätkä kaikki välttämättä huomaa sitä.


4. Savages/Villejä

Uudisasukkaat ovat saapuneet Englannista Virginiaan intiaanien asuinalueelle. Yksi uudisasukkaista on John Smith, joka tapaa intiaanitytön nimeltä Pocahontas, jonka kanssa hän alkaa tehdä lähempää tuttavuutta. Kumpikaan ei kerro oman seurueensa jäsenille viettävänsä aikaa vihollisen kanssa. Asia tulee kuitenkin ilmi ja John Smith määrätään teloitettavaksi. Tässä laulussa rasismia aiheuttaa se, että intiaanit ja uudisasukkaat laulavat siitä, että muukalaiset eivät ole ihmisiä vaan villejä olentoja, joista on pakko päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Vaikka rasismi onkin tässä laulussa isossa osassa, niin osa siitä jää laulun mahtipontisen sävellyksen varjoon.


3. Hellfire/Helvetin liekit

Frollo alkaa tuntea vetoa mustalaistanssijaan nimeltä Esmeralda. Ristiriitaista tässä asiassa on se, että Frollo ei hyväksy mustalaisia ja kuvittelee Esmeraldan vietelleen hänet. Siitä johtuen Frollo alkaa kutsua Esmeraldaa noitaneidoksi ja toivoo, että Paholainen tuhoaisi Esmeraldan. Eniten rasismia tässä laulussa aiheuttaa Frollon ajatukset liittyen Esmeraldaan. En pysty enää kuuntelemaan englanninkielistä versiota ilman, että alan ajattelemaan tästä laulusta tehtyä literal-versiota, joten siksi pidän tästä laulusta enemmän suomenkielisenä. 


2. Song of the roustabouts/Töitä paiskii duunarit

Suomennoksessa rasismi ei tule kunnolla esille, mutta englanninkielisessä versiossa rasismia korostetaan sitäkin enemmän, sillä siinä lauletaan orjista, mutta suomenkielisessä versiossa lauletaan duunareista. Myös laulun tapahtumat sisältävät rasismia, sillä siinä näytetään kun tummaihoiset miehet pystyttävät sirkustelttaa. Laulussa nähtävä animointi näyttää synkältä ja vesisade korostaa synkkyyttä sitäkin enemmän. Tämä laulu on erittäin rasistinen eikä se menisi läpi, jos Dumbo oltaisiin tehty tällä vuosituhannella. Ainakaan tässä laulussa ei käytetty N-sanaa, mutta silti. Se on erittäin rasistinen.


1. What makes the red man red?/Miks hän on punainen?

Kaikkein rasistisin Disney laulu on ehdottomasti Peter Pan elokuvassa esitettävä intiaanilaulu. Laulu sisältää piipun polttamisen lisäksi intiaaneihin liittyviä stereotypioita, joita ei hyväksyttäisi enää nykypäivän lastenelokuvissa. Tämä laulu on erittäin moraaliton ja Peter Pan olisi toiminut hyvin ilman tätä laulua, sillä intiaanit eivät tee melkein yhtään mitään elokuvan aikana. Vaikka laulussa onkin hyvä rytmi, niin en siltikään kuuntele sitä vapaaehtoisesti. Nytkin kuuntelin sen pelkästään tämän listan takia.
Mitä mieltä te olette? Onko mikään Disney laulu rasistisempi kuin Peter Panin intiaanilaulu? Kertokaa kommenteissa tiedättekö muita rasismia sisältäviä Disney lauluja?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä postaus. On kyllä huolestuttavaa, että näidenkään lalulujen julkaisusta ei edes ole kovin pitkä aika ja sisältö on tuollaista...

Verlid kirjoitti...

Totta, että noiden laulujen sisältö huolestuttaa, mutta onneksi siitä on ehditty mennä parempaan suuntaan.