keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Hahmoesittely: Shenzi, Banzai ja Ed


Shenzi, Banzai ja Ed esiintyvät elokuvissa Leijonakuningas, Leijonakuningas 1½, sekä vuonna 2019 julkaistussa live actionissa, lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio, sekä Timon ja Pumba tv-sarjassa. Hyeenat ovat Leijonakuninkaan pääpahiksen Scarin kätyreitä.

Shenzi, Banzai ja Ed nähtiin ensimmäisen kerran ensimmäisessä Leijonakuningas elokuvassa, kun Zazu oli seurannut karanneita Simbaa ja Nalaa elefanttien hautausmaalle. Siellä hyeenakolmikko jahtaa Simbaa ja Nalaa, kunnes Zazun kutsuma Mufasa tulee paikalle ja pelastaa leijonanpennut hyeenojen kynsistä. Myöhemmin Shenzi, Banzai, Ed ja muut hyeenat kuuntelevat Scarin suunnitelmaa Jylhämaan vallan kaappaamisesta, sekä Mufasan ja Simban syrjäyttämisestä. Shenzi, Banzai ja Ed auttoivat Scaria tämän suunnitelman kanssa lähettämällä antilooppilauman juoksemaan Simbaa kohti. Mufasan kuoltua Scar käskee hyeenoja tappamaan Simban, joka pakenee Jylhämaasta hypättyään piikkipensaaseen hyeenojen jahdattua häntä. Vuosia myöhemmin Scarista on tullut Jylhämaan kuningas ja hänen valtakautensa aikana Jylhämaa on kuivunut ja saalistamisesta on tullut täysin mahdotonta. Timon ja Pumba harhauttavat hyeenoja hula-tanssilla, jotta Simba ja Nala pääsisivät livahtamaan niiden ohi Jylhämaahan. Simba kohtaa Scarin ja heidän välilleen syntyy taistelu, jonka aikana Scar sanoo hyeenoja vihollisiksi, jotta saisi Simban omalle puolelleen. Myöhemmin Scar tunnustaa olevansa itse syypää Mufasan kuolemaan. Scarin tunnustus saa Simban raivostumaan, ja hän heittää Scarin alas kalliolta. Scar ei menehdy putoamisen seurauksena, vaan hyeenat surmaavat hänet, sillä he kuulivat Scarin sanovan heitä vihollisiksi. 

Leijonakuningas 1 ½ elokuvassa Shenzillä, Banzailla ja Edillä on pieni rooli. Elokuvan alussa he meinaavat hyökätä Timonin kimppuun, mutta tämä pääsee pakoon. Hyeenakolmikko esiintyy seuraavan kerran elokuvan lopussa.

Vuonna 2019 julkaistussa Leijonakuningas live actionissa Banzain nimeksi on vaihdettu Kamari ja Edin nimeksi on vaihdettu Azizi

Shenzi, Banzai ja Ed ovat parhaimpia Disney-pahisten kätyreitä. He tuovat Leijonakuninkaaseen hauskoja hetkiä, jotka tekevät Scarista ajoittain kevyemmän hahmon. Paras kohta, jossa hyeenat esiintyvät on Hula-laulu.

Englanninkieliset ääninäyttelijät:  Shenzi: Whoopi Goldberg (Leijonakuningas ja Leijonakuningas ½)   Tress MacNeille (Timon ja Pumba tv-sarja)    Florence Kasumba (live action)       Banzai:Cheech Marin (Leijonakuningas ja Leijonakuningas ½)    Rob Paulsen (Timon ja Pumba tv-sarja)    Keegan-Michael Key (live action)  Ed: Jim Cummings (1994-2004)    Eric Andre (live action)
Suomenkieliset ääninäyttelijät: Shenzi: Raija Jääskä (1994-2004)    Susa Saukko (live action)    Banzai: Antti Pääkkönen (1994-2004)    Iikka Forss (live action)    Ed: Jarkko Tamminen (Timon ja Pumba tv-sarja)    Mario Filio (Leijonakuningas ½) Jani Karvinen (live action)
Näyttelijät: Shenzi: Tracy Nicole Chapman (musikaali)     Banzai: Stanley Wayne Mathis (musikaali)      Ed: Kevin Cahoon (musikaali)

Ei kommentteja: