lauantai 13. tammikuuta 2024

Inside out (arvostelu)

Pixarin Inside out elokuva saa kesällä jatkoa, mutta siihen menee vielä aikaa ennen kun sen pääsee katsomaan. Sitä odotellessa julkaisen arvostelun ensimmäisestä Inside out elokuvasta. Mennään siis suoraan siihen arvosteluun.


11-vuotias Riley Andersen muuttaa isänsä ja äitinsä kanssa Minnesotasta San Franciscoon. Rileyn pään sisällä olevat tunteet Ilo, Suru, Kiukku, Pelko ja Inho yrittävät auttaa tyttöä sopeutumaan uuteen elämäänsä. Alku ei sujunut ihan hyvin, mutta kun Ilo ja Suru joutuvat vahingossa pois päämajasta, niin asiat alkavat lähteä entistä pahempaan suuntaan.

Inside out elokuvan päähenkilö on 11-vuotias tyttö nimeltä Riley. Elokuvan aikana Riley muuttaa perheensä kanssa Minnesotasta San Franciscoon. Rileyn vanhemmat ovat tottuneet näkemään tyttärensä aina iloisena ja hymyileväisenä, mutta muuton jälkeen tapahtuu jotain, minkä seurauksena Riley muuttuu iloisesta ja innokkaasta äreäksi ja synkäksi. 

Rileyn pään sisällä asuu viisi tunnetta, jotka ohjailevat konsolin avulla Rileyn valintoja ja tekemisiä. Tunteiden johtajana toimii Ilo, joka tekee kaikkensa sen eteen, että Riley olisi aina iloinen. Muita tunteita ovat Rileyn turvassa pitävä Pelko, Kiukku, jolle reilu kohtelu on tärkeää, Inho, joka varmistaa, ettei Riley nolaa itseään edes vahingossa, sekä Suru, jonka roolista päämajassa kenelläkään ei ole mitään käsitystä. Surun merkityksen epäselvyys on syy siihen, miksi Ilo yrittää kaikin keinoin pitää tämän mahdollisimman kaukana konsolista. 

Rileyn pään sisäosa ei rajoitu pelkästään päämajaan. Siellä nähdään mm. säilömuistio, alitajunta, unituotannot, ajatusten raiteet, sekä niitä pitkin kulkeva juna, mielikuvitusmaailma, persoonallisuussaaret ja muistikuilu, johon haalistuneet muistot joutuvat. Tunteiden lisäksi Rileyn pään sisällä asuu muistityöläisiä, sekä Rileyn vanha mielikuvitusystävä Bing Bong, joka on yhdistelmä kissasta, elefantista ja delfiinistä.

Toteutuksen osalta Inside out on erittäin toimiva elokuva. Pidän erityisesti siitä, miten kaikki Rileyn pään sisällä olevat asiat on toteutettu. Elokuvan aikana päästään kurkistamaan myös muiden kuin Rileyn pään sisälle. Myös nämä kohtaukset on tehty hienosti, vaikka muiden tunteet eivät pääsekään yhtä isoon rooliin. Elokuvassa on toteutuksen lisäksi muitakin toimivia asioita. Tarina on mielenkiintoinen ja sitä jaksaa seurata alusta loppuun ilman kyllästymisiä parista tylsästä hetkestä huolimatta. Animaatio on onnistunut hienosti ja elokuvassa nähdään yhdessä kohtauksessa tietokoneanimaation lisäksi myös käsinpiirrettyä animointia.

Elokuvan parhaimmistoon kuuluu ehdottomasti siinä esiintyvät hahmot. Pidän siitä, miten melkein kaikkien hahmojen näkökulmia tuodaan esille. Myös sellaisten hahmojen, jotka eivät ehdi päästä kunnolla esille. Toinen hahmoihin liittyvä asia, mistä minä pidän on se, että Rileyn lisäksi myös hänen tunteensa kehittyvät elokuvan aikana. Bing Bong tuo elokuvaan huumoria, joka uppoaa erityisesti lapsikatsojiin. Muistan pitäneeni ensimmäisellä katselukerralla siitä, kun Bing Bong itkee karkkia. Myös Kiukun raivokohtauksia on hauskaa seurata.

Yhteenvetona voisinkin siis sanoa, että Inside out on erittäin toimiva kokonaisuus. Elokuvassa toimii ihan kaikki asiat ja heikkouksia ei ole ollenkaan, jos ei lasketa Ilon ja Bing Bongin ajoittaista ärsyttävyyttä. Inside out kuuluu ehdottomasti Pixarin parhaimmistoon, joten jos kyseinen elokuva on vielä näkemättä niin suosittelen ehdottomasti katsomaan tämän.

Mitä mieltä te olette tästä elokuvasta? Kertokaa se kommenteissa. Kertokaa myös mitä uskotte tapahtuvan jatko-osassa.

Inside out 2 elokuvan suomenkielinen teaser trailer on näytetty elokuvatettereissa, sekä Samu Sirkan joulutervehdyksessä. Youtubeen sitä ei ole vielä lisätty, mutta heti kun se löytyy sieltä niin jaan sen täällä blogissa ja kerron samalla arvaukseni liittyen elokuvan suomenkielisiin ääninäyttelijöihin. Tiedän, että alkuperäisessä versiossa kaikki ääninäyttelijät eivät palanneet takaisin jatko-osaan, mutta uskon, että suomiäänien kohdalla niin ei olla tehty. Ainakin hahmojen äänet kuulostivat samalta kuin ensimmäisessä Inside out elokuvassa.

Äsken mainitun aiheen lisäksi suunnitelmiini kuuluu yksi kantaa ottava postaus, jota voisi tosin sanoa paremminkin mielipidekirjoitukseksi. Helmikuun alussa tulee Disney on Ice, josta kirjoitan taas postauksen. UMK:n kilpailukappaleita on jo alettu julkaisemaan, mikä tarkoittaa sitä, että ranking hahmon äänestämiseen käytettävä aika on käymässä vähiin. Äänestysohjeet löytyvät tästä postauksesta.

Ei kommentteja: