lauantai 23. maaliskuuta 2024

Vaiana (arvostelu)

Vaianan tarina saa jatkoa tulevana syksynä, mutta siihen on vielä aikaa. Jatko-osaa odotellessa pääsette lukemaan arvostelun ensimmäisestä Vaiana elokuvasta.

Motunuin saaren päälikön tytär Vaiana tuntee voimakasta vetoa merta kohtaan, vaikka Motunuin ainoa sääntö on se, että valliriutan ulkopuolelle ei saa mennä. Tarina äitisaari Te Fitin varastetusta sydämestä, puolijumala Mauista ja leviävästä pimeydestä saavat Vaianan lähtemään yksin avomerelle etsimään Mauia ja pelastamaan maailmaa.

Vaiana tunnetaan Amerikassa nimellä Moana, mutta Euroopassa elokuvaa esitetään nimellä Vaiana, sillä jossain päin Eurooppaa esiintyy tuotemerkkejä Moana-nimellä. Yhtenä syynä nimen vaihdokselle on myös välttää sekaannus italialaiseen pornotähteen nimeltä Moana Pozzi. Italiassa Vaiana tunnetaankin nimellä Oceania.

Elokuvan päähenkilönä toimii Vaiana, joka on Motunuin päälikön tytär. Motunuin asukkaille on kiellettyä mennä merelle, ja varsinkin saarta ympäröivän valliriutan ulkopuolelle. Siitä huolimatta Vaiana tuntee voimakasta vetoa merta kohtaan eikä pysty mitenkään hiljentämään sitä kaipuuta. Vaianan hahmo on kirjoitettu hyvin ja pidän siitä, mihin suuntaan häntä on lähdetty kehittämään. Vaianan kehityskaari on yksi parhaimmista kehityskaarista, mitä Disneyn päähenkilöillä on koskaan ollut.

Muita hahmoja elokuvassa ovat Vaianan isä ja Motunuin päälikkö Tui, joka on tarkka siitä, että kukaan ei poistu saarelta avomerelle. Siksi Tuin onkin vaikeaa ymmärtää tyttärensä vetovoimaa merta kohtaan. Vaianan äiti Sina yrittää ymmärtää Vaianaa, mutta pitää silti tärkeänä, sitä, ettei kukaan poistuisi saarelta. Isoäiti Tala on ainoa, joka ymmärtää Vaianan halun lähteä merelle. Vaianan perhe ei pääse elokuvassa isoon rooliin, sillä heitä näytetään kunnolla pelkästään elokuvan alussa ja lopussa.

Vaianan lisäksi toinen tärkeä hahmo elokuvassa on muuntautuja, sekä tuulen ja meren puolijumala Maui, joka on syypää siihen, miksi pimeys leviää maailmalla ja kuihduttaa saaren toisensa jälkeen. Maui on aluksi itsekeskeinen mahtailija, mutta elokuvan edetessä hänestä alkaa paljastua ystävällisempiä piirteitä. Mauin tavaramerkki on taikavoimia sisältävä koukku, jonka avulla hän pystyy muuttumaan erilaisiksi eläimiksi. Muodon muuttaminen auttaa Mauia kulkemaan pitkiä matkoja, joita hän ei pystyisi kulkemaan ihmismuodossa.

Nyt kun eläimet tulivat puheeksi, niin mitä olisi Disneyn prinsessaelokuva ilman eläinystäviä? Ei yhtään mitään. Vaianalla on kaksi uskollista eläinystävää, joihin kuuluvat Pua-possu ja Heihei-kukko. Pua jää ikävästi pieneen rooliin, mutta Heiheitä nähdään sitäkin enemmän, sillä hän päätyy vahingossa Vaianan veneen kyytiin. Aluksi Heihein mukana olo vaikuttaa turhalta ja ärsyttävältä, mutta myöhemmin selviää, että kukosta on oikeasti hyötyä. 

Toteutuksen puolesta minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa. Pidän elokuvan tarinasta ja hahmoista, vaikka muutama hahmo onnistuukin käymään osittain hermoille. Osa hyvistä hahmoista jää minun mielestäni liian pieneen rooliin, ja heitä olisi ollut kivaa päästä näkemään enemmän. Pahista tässä elokuvassa ei ole (ainakaan tavallaan), mutta siitä huolimatta merimatkan varrella tulee vastaan hirviöitä, joita vastaan Vaiana ja Maui joutuvat taistelemaan. Vihollisista on tehty uhkaavia, vaikka yksi heistä onkin enemmän koominen kuin uhkaava.

Paras asia Vaianassa on ehdottomasti musiikki. Elokuvan soundtrack kuuluu Disneyn soundtrackien parhaimmistoon ja sen pariin palaa aina mielellään uudestaan. Kaikki laulut sopivat tarinaan täydellisesti, eikä yksikään kappale jää muiden kappaleiden varjoon. Sen lisäksi, että laulut vievät elokuvan juonta eteenpäin, niin jokaisessa laulussa on tarttuva ja mahtipontinen sävellys. Tulikin muuten mieleen, että kiinnostaisiko teitä lukea top-lista Vaianan lauluista?

Yhteenvetona sanon, että Vaiana on kokonaisuutena oikein toimiva eikä tarinassa ole mitään valittamisen arvoista, jos ei lasketa muutamien hahmojen ärsyttävyyttä ja/tai merkityksetöntä roolia. Elokuvassa nähdään monia yllätyksiä ja erityisesti yksi elokuvan lopussa tapahtuva asia tuli minulle täytenä yllätyksenä. Myös tunnelma toimii oikealla tavalla, sillä elokuvassa nähdään monenlaisia tunteita ja tilanteita. Vaiana kuuluu ehdottomasti niihin elokuviin joiden pariin palaa mielellään useamman kerran.

Kertokaa kommenteissa omia ajatuksianne liittyen Vaianaan, ja mitä odotatte elokuvan jatko-osalta. 

Ei kommentteja: