Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia molemmista elokuvista!
Animaatio
Kaunotar ja Kulkuri -elokuvan animaatioversio sai ensi-iltansa kesäkuussa vuonna 1955. Suomeen elokuva saapui puoli vuotta myöhemmin. Kaunotar ja Kulkuri kertoo cockerspanielista perhekoirasta nimeltä Kaunotar ja sekarotuisesta kulkukoirasta nimeltä Kulkuri, jotka kohtaavat toisensa ja rakastuvat. Disney+:ssa animaatiossa nähdään ennen sen alkua varoitusteksti, joka on laitettu myös joihinkin muihin vanhoihin Disney-elokuviin, kuten Peter Paniin ja Aristokatteihin. Varoitustekstissä sanotaan näin:
Ohjelmassa kuvataan negatiivisesti ja/tai kohdellaan kaltoin kansoja tai kulttuureita. Nämä stereotypiat olivat väärin silloin ja ovat väärin myös nykyään. Sisältö on säilytetty ennallaan muistuttamaan siitä, kuinka vahingollista syrjintä on ja kuinka välttämätöntä on, että luomme yhdessä tasa-arvoisen tulevaisuuden
Syy siihen, että tuo äskeinen teksti näytetään Kaunottaren ja Kulkurin alussa on siamilaiskissat, sekä heidän laulunsa.
Koirat ovat elokuvassa isossa roolissa, joten ihmisiä nähdään kunnolla vain muutamissa kohdissa. Ainoastaan Kaunottaren isäntäväki, Saara-täti, sekä Tony ja Joe pääsevät ihmishahmoista kunnolla esille. Myös Kaunottaren perheeseen syntyvä vauva saa jollakin tavalla ison roolin, vaikka hänet nähdäänkin vain muutamissa kohdissa. Koirista keskeisemmän roolin saavat Kaunottaren ja Kulkurin ohella Kaunottaren naapurissa asuvat Jalo ja Tupsu. Tosin heidän perheitään ei näytetä ollenkaan elokuvan aikana. Kaunottarelle ja Kulkurille ollaan tehty kaksi suomenkielistä dubbausta. Ensimmäisestä minulla ei ole tietoa, joten puhutaan siitä jälkimmäisestä dubbauksesta. Kaikilla hahmoilla on suomennoksessa hyvät ja rooleihinsa sopivat ääninäyttelijät.
Live action
Kaunotar ja Kulkuri live action julkaistiin suoratoistopalvelu Disney+:aan vuoden 2019 marraskuussa. Suomessa elokuvan pääsi katsomaan vuotta myöhemmin. Kyseessä on Disneyn ensimmäinen live action -elokuva, joka ei saanut teatterilevitystä. Paras asia tässä elokuvassa on se, että koirien rooleja näyttelevät oikeat koirat. Tuli muuten mieleen, että tullaankohan Aristokatit live action tekemään oikeilla kissoilla. Kaunotar ja Kulkuri live action on kestoltaan pidempi kuin animaatio, joten Kaunottaren ja Kulkurin romanssi saa enemmän syvyyttä ja asioita saadaan muutenkin selitettyä paremmin.
Vaikka live actionissakin keskeisin rooli on koirilla, niin ihmisiä näytetään silti enemmän. Esim. Rankkurin roolia on suurennettu ja Saara-tätiäkin nähdään enemmän. Saara-tätiin liittyen haluan kysyä erään kysymyksen. Miksi Jukka ja Kulta pyysivät Saara-tätiä vahtimaan Kaunotarta matkansa ajaksi, vaikka tiesivät, ettei hän pidä koirista? Kukaan muu ei päässyt, mutta silti. Siitä matkasta kerron vielä sen verran, että toisin kuin animaatiossa, niin live actionissa vauva otettiin mukaan lomalle. Animaatiossa vauva on poika, mutta live actionissa nähdään Lulu-niminen tyttövauva. Jukan ja Kullan vauva ei ole ainoa, jonka sukupuoli on vaihtunut. Saara-tädin kissat muutettiin uroskissoiksi, ja Tupsu muutettiin uroskoirasta naaraskoiraksi. Myös Jalon ja Tupsun perheet näytetään live actionissa. Tosin vain muutamissa kohdissa, mutta kuitenkin. Jos nyt puhutaan vielä koirista, niin live actionissa avataan enemmän Kulkurin menneisyyttä. Mitä tulee elokuvan suomenkieliseen dubbaukseen, niin se toimii hyvin ja kaikki äänet sopivat kaikille hahmoille. Haluan kuitenkin kertoa muutamasta havainnosta, jonka tein dubbaukseen liittyen. Melkein kaikkien naispuolisten taustahenkilöiden äänenä on Hanna Kaila, joka dubbaa myös Saara-tädin roolin. Toinen havainto (tai paremminkin fun fact), jonka haluan mainita on se, että Kaunottarella on dubbauksessa sama ääninäyttelijä kuin Ryhmä Haun Kajalla.
Yhteenveto
Animaation ja live actionin välillä nähdään mainittujen lisäksi muitakin eroavaisuuksia. Yksi eroista nähdään loppukohtauksissa. Animaation lopussa nähtiin Kaunottaren ja Kulkurin pennut, mutta live actionissa sellaisia ei syntynyt. Tämä on minun mielestäni huono asia. Toinen huono muutos on se, että live actionissa Kaunotar pääsi vauvan lähelle vasta myöhemmin, vaikka live actionissa Kaunotar pääsi katsomaan vauvaa lähes heti, kun tämä oli syntynyt. Muita eroavaisuuksia on se, että toisin kuin animaatiossa, niin live actionissa päästiin oikeasti näkemään rotan kuollut ruumis. En kyllä tiedä oliko tuo välttämätön lisäys, mutta ainakaan minä en traumatisoitunut siitä. Tässä kohtaa olen kertonut pidänkö enemmän animaatiosta vai live actionista. Mietin pitkään kumman valitsisin, eikä se päätös ollut helppo. Lopputulos on kuitenkin se, että animaatio on minun mielestäni parempi huolimatta sen sisältämästä rasismista.
Kertokaa kommeinteissa mitä te ajattelette näistä elokuvista, ja kumpi on teidän mielestänne parempi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti