maanantai 17. helmikuuta 2025

Klassikko ja live action: Nalle Puh

Kuten olen luvannutkin, niin julkaisen nyt Klassikko ja live action -sarjan viidennen osan, jossa aiheena on Nalle Puh. Nalle Puhiin liittyen jouduin miettimään kahta asiaa. Ensimmäinen asia oli se, että voiko Nalle Puhia ottaa mukaan tähän postaussarjaan, sillä live actionissa on ihan erilainen tarina kuin animaatioissa, mutta päätin sitten, että kyllä voin ottaa Nalle Puhin mukaan tähän. Toinen asia oli se, että kumpaa Disneyn klassikkolistalle kuuluvaa Nalle Puh -elokuvaa minun pitäisi vertailla live actionin kanssa, mutta päädyin ensimmäiseen Nalle Puh -elokuvaan, koska live actionissa on enemmän viittauksia siihen. Mennään siis suoraan asiaan.



Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia molemmista elokuvista!


Animaatio

Ensimmäinen Nalle Puh elokuva koostuu kolmesta lyhytelokuvasta, jotka ovat vuonna 1966 julkaistu Nalle Puh ja hunajapuu, vuonna 1968 julkaistu Nalle Puh ja tuulinen päivä, sekä vuonna 1974 julkaistu Nalle Puh ja Tiikeri kans!, jotka yhdistettiin yhdeksi elokuvaksi marraskuussa vuonna 1977. Yhdistävänä tekijänä elokuvassa on kirja, jonka sivuilla hahmot seikkailevat. Esim. Puhin irrotessa Kaninkolosta Myyrä sanoo Puhin lentävän ulos kirjasta. Lisäksi kertoja kommunikoi välillä hahmojen kanssa. Kertoja myös mainitsee mitä asioita milläkin sivulla tapahtuu.

Nalle Puh ja muut hahmot asuvat Puolenhehtaarin metsässä, jossa kaikki elokuvan tapahtumat tapahtuvat. Mitään muita paikkoja ei siis näytetä ollenkaan. Elokuva on musikaali ja siinä kuullaan paljon hyviä lauluja, jotka jäävät helposti mieleen. Olen aina katsonut Nalle Puh -elokuvia suomeksi, enkä ole ikinä kuvitellut, että pystyisin katsomaan ne englanniksi, mutta ei se tuntunut niin väärältä tai oudolta kuin olin ajatellut. Englanninkielistä versiota katsoessani kiinnitin huomiota siihen, että tuulispäivä (englanniksi winds-day) oli käännetty tekstityksissä tuulintaiksi. 


Live action

Live action elokuva Risto Reipas ja Nalle Puh sai ensi-iltansa vuoden 2018 kesällä. Suomeen elokuva saapui saman vuoden lokakuussa. Monista muista Disneyn live actioneista poiketen tässä ei yritetä kertoa alkuperäisen elokuvan tarinaa uudella tavalla vaan kyseessä on ihan oma tarinansa. Tosin tässä on kyllä muutama lähes täysin samanlainen kohtaus kuin animoidussa Nalle Puhissa, sekä muutamia viittauksia siihen, mutta silti. Risto Reipas ja Nalle Puh kertoo siitä, kun Risto Reipas on kasvanut aikuiseksi ja unohtanut Puolenhehtaarin metsän ja siellä asuvat ystävänsä. Lisäksi Risto käyttää lähes kaiken aikansa töihin, eikä hänellä sen vuoksi riitä aikaa vaimolleen Evelynille ja tyttärelleen Madelinelle. 

Live actionissa nähdään Myyrää lukuun ottamatta kaikki animaatiossa esiintyvät hahmot. Evelynin ja Madelinen lisäksi uusiin hahmoihin kuuluvat Riston pomo Giles Winslow ja hänen isänsä vanhempi Giles Winslow, sekä Riston naapuri Cecil. Tässä elokuvassa nähdään tapahtumia myös Puolenhehtaarin metsän ulkopuolelta, ja siihen liittyen mietinkin yhtä asiaa. Jos se puu, jonka kautta Risto Reipas siirtyi Puolenhehtaarin metsään oli Sussexissa, niin miten Puh päätyi Lontooseen astuessaan ulos ovesta, joka vie pois Puolenhehtaarin metsästä? Kertokaa, jos keksitte selityksen tälle asialle. Mainitsin aiemmin siitä, että minusta on tuntunut oudolta katsoa Nalle Puh elokuvia englanniksi, joten olen katsonut ne aina suomeksi. Myös live actionin. Tosin olen katsonut sen englanniksi tähän mennessä kaksi kertaa. Nyt kun se dubbaus tuli puheeksi, niin mainitsen, että Puhilla, Nasulla, Ihaalla ja Tiikerillä on dubbauksessa samat äänet kuin piirretyissä. Tosin kolmen viimeksi mainitun äänet ovat ehtineet vaihtua muutamia kertoja, mutta kuitenkin. Toinen asia, jonka haluan dubbaukseen liittyen mainita on kertoja, jota englanninkielisessä versiossa ei ole. Puolenhehtaarin metsä vaikutti live actionissa jotenkin synkemmältä kuin animaatioissa. Selityksenä synkkyydelle on Risto Reippaan kadonnut mielikuvitus, jonka palautuminen sai synkkyyden häviämään Puolenhehtaarin metsästä. Lisäksi Puhin ja muiden liikkuminen ja puhuminen johtui mielikuvituksesta. Esim. Madeline kuuli Puhin, Nasun, Ihaan ja Tikrun äänet ollessaan leikkimässä. 

Yhteenveto

Kuten olen postauksen alussa maininnutkin, niin Risto Reipas ja Nalle Puh sisältää viittauksia ensimmäiseen Nalle Puh -elokuvaan. Live actionissa kuullaan Tiikerin laulu, ja lisäksi Pöllön talo oli pudonnut puusta. Animaatio on musikaali, mutta live action ei ole, vaikka siinä kuullaankin muutama laulu. Animaatioissa Nasun body on pinkki, mutta live actionissa se on vihreä. Myös live actionissa nähdään kirja, mutta pelkästään elokuvan alussa. Tämän enempää vertailua elokuvien välillä ei voi tehdä, sillä kyseessä on kuitenkin ihan erilaiset tarinat. Jos pitäisi sanoa, että pidänkö enemmän Nalle Puh animaatiosta vai live actionista, niin vastaan animaation.


Seuraava postaus ilmestyy myöhemmin tällä viikolla. En tiedä vielä mikä se on, mutta jotain on tulossa.

Ei kommentteja: