sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Disney-elokuvien loppulaulut

Tänään on uudenvuodenaatto ja se tarkoittaa myös sitä, että luet tällä hetkellä Disneyn lumoa blogin viimeistä postausta vuodelta 2023. Jos tähän sopisi nyt joku sanonta, niin se olisi ympyrä sulkeutuu. Viittaan tuolla sanonnalla siihen, että vuoden 2023 ensimmäinen postaus oli top-lista Disney-elokuvien alkulauluista, joten mikä olisikaan parempi idea vuoden 2023 viimeiseksi postaukseksi kuin top-lista Disney-elokuvien loppulauluista. Tarkoitan tällä sellaisia lauluja, jotka kuullaan elokuvassa ihan viimeisenä. Lopputekstikappaleita en ole tälle listalle ottanut, sillä aion tehdä niistä joskus oman listauksensa. Nyt päästän teidät lukemaan mitä loppulauluja listalleni on päätynyt. HUOM! Nyt kun kyseessä on Disney-elokuvien loppulaulut, niin sanon, että tämä teksti SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA, joten lukeminen on jokaisen omalla vastuulla!

10. Circle of life (reprise)/Elämän tie (repriisi)

Leijonakuninkaan loppu on yksi esimerkki ympyrän sulkeutumisesta, sillä elokuva loppuu samalla tavalla kuin alkaa. Scarin ja hyeenojen päihittämisen jälkeen Simba ottaa paikkansa Jylhämaan oikeana hallitsijana, minkä seurauksena alkaa sataa ja kuivuus poistuu Jylhämaasta. Pian tämän jälkeen Rafiki esittelee Simban ja Nalan pennun Jylhämaan asukkaille. Pidän tässä laulussa eniten ympyrän sulkeutumisesta, minkä lisäksi pidän myös sävellyksestä ja tunnelmasta. Minua jää aina vähän vaivaamaan se, ettei kuvassa nähtävää pentua nähdä muissa Leijonakuningas-elokuvissa tai -sarjoissa. Kiara esitellään elokuvassa Leijonakuningas 2, mutta kuvassa nähtävä pentu ei esiinny kyseisessä elokuvassa. Kyllähän sokeakin näkee, ettei tuo ole Kiara. Ei se ole myöskään Kion, sillä Kion on nuorempi kuin Kiara. Siitä huolimatta tämä laulu on mainio, vaikka tuo mainittu asia vähän vaivaakin minua.


9. Bells of Notre Dame (reprise)/Soi näin Notre Dame (repriisi)

Tämä laulu on repriisi elokuvan alkulaulusta, joten tässäkin voidaan puhua ympyrän sulkeutumisesta. Frollo on kuollut, ja Quasimodo on viimeinkin hyväksynyt Esmeraldan ja Phoebuksen suhteen. Kolmikko menee ulos, mutta Quasimodo pysyttelee aluksi piilossa muiden katseilta. Esmeralda käy kuitenkin hakemassa ystävänsä päivänvaloon. Muut katsovat Quasimodoa ihmeissään, kunnes eräs tyttö menee halaamaan häntä. Tämän jälkeen Clopin alkaa laulaa tätä laulua. Vaikka tämä laulu ei olekaan yhtä mahtipontinen kuin ensimmäinen Soi näin Notre Dame laulu, niin siitä huolimatta tätä on aina yhtä kivaa kuunnella. Pidän laulun tunnelmasta, sekä siitä, miten hyvin se sopii elokuvan loppuun.


8. All of you/Jokainen

Ennen kun kukaan ehtii kommentoida mitään, niin kyllä. Tiedän, että tämän laulun jälkeen tulee vielä Colombia mi Encanto, mutta kyseisen laulun toinen puolisko kuullaan Encanton lopputekstien aikana. Lisäksi Colombia mi Encanto kuullaan elokuvan alussa, joten siltäkin osalta se ei ole sopiva loppulauluksi. Jokainen oli sopivampi valinta loppulauluksi, sillä ympyrän sulkeutuminen tulee siinä esille monella tavalla. Ensimmäinen esimerkki on se, että laulu on tavallaan yhdistelmä muista Encanton lauluista. Ympyrän sulkeutuminen tulee esille myös laulun lopussa, kun Antonio saattaa Mirabelin Casitan etuovelle samalla tavalla kuin Mirabel oli saattanut Antonion tämän omalle ovelle elokuvan alussa. Vaikka Madrigalien välit toisiinsa paranevat tämän laulun aikana ja elokuvan tarina viedään tämän aikana loppuun, niin siitä huolimatta kaikkia asioita ei viety loppuun asti. Laulun tunnelma ja toteutus ovat kuitenkin onnistuneet hyvin, joten siksi se ansaitsee paikkansa tällä listalla. 


7. When you wish upon a star (reprise)/Tähti toiveen toteuttaa (repriisi)

Myös Disney-yhtiön tunnuskappale on saanut paikkansa tältä listalta. Tässäkin tapauksessa voidaan puhua ympyrän sulkeutumisesta, sillä Tähti toiveen toteuttaa kuullaan Pinocchio elokuvassa ihan ensimmäisenä. Laulu sopii yhtä hyvin elokuvan alkuun ja loppuun. Kappaleessa on kaunis tunnelma, mikä korostuu erityisesti sävellyksen kohdalla. Myös sanoitukset ovat onnistuneet hyvin sekä suomeksi, että englanniksi.


6. Once upon a dream (reprise)/Unessa kerran kohtasin (repriisi)

Prinssi Philip on herättänyt prinsessa Auroran ikiunesta tosirakkauden suudelmalla. Auroran nukahdettua Pahattaren kirouksen seurauksena haltiattaret Flora, Fauna ja Ilomieli nukuttivat myös muut linnassa olevat. He heräsivät samaan aikaan Auroran kanssa. Prinsessa Ruusunen loppuu siihen, kun Aurora ja Philip saapuvat yhdessä linnan alakertaan tervehtimään Auroran vanhempia, Philipin isää ja muita ihmisiä. Tämän jälkeen pariskunta alkaa tanssia muiden katsellessa heitä. Pidän tässä laulussa eniten sen sävellyksestä ja tunnelmasta. Hauskin asia laulussa (ja koko elokuvassa) on Auroran mekon värin vaihtuminen sinisen ja vaaleanpunaisen välillä. Siihen asiaan minä en tule ikinä kyllästymään. 


5. Proud corazón/Rohkea sydän

Miguel on saanut isoisoäitinsä Cocon muistamaan kauan sitten unohdetun isänsä Héctorin, joka on viimeinkin päässyt takaisin osaksi Riverojen sukua. Isoisovaarin lisäksi myös musiikki on palannut takaisin, sillä se oli kielletty Riveran suvussa vuosikymmenien ajan. Tämä laulu tapahtuu Kuolleiden päivänä vuosi Coco elokuvan nykyhetken jälkeen. Laulun alussa nähdään hetken aikaa edesmenneiden Riverojen muistoksi tehty alttari, minkä jälkeen siirrytään Kuolleiden maahan, josta siirrytään takaisin elävien maailmaan ja Riverojen kuolleiden päivän juhlaan. Koko suku on kuuntelemassa Miguelin laulua ja soittoa, joista jälkimmäiseen osallistuvat myös hänen serkkunsa. Rohkea sydän on mainio kappalevalinta Cocon loppuun ja pidän siitä, että elokuvan sanoma tuodaan esille sen aikana.


4. Great spirits (reprise)/Suuret henget (repriisi)

Karhuksi muuttunut Kenai on päässyt karhunpentu Kodan opastuksella vuorelle, missä hänet muutetaan taas ihmiseksi. Kenai on kuitenkin muodostanut vahvan siteen Kodaan ja pyytää veljensä Sitkan hengeltä, että saisi muuttua takaisin karhuksi voidakseen olla yhdessä Kodan kanssa. Sitka muuttaa Kenain takaisin karhuksi, minkä jälkeen Kenai painaa tassunjälkensä luolan seinään, minkä aikana tämä laulu kuullaan. Tämänkin laulun kohdalla voidaan puhua ympyrän sulkeutumisesta, sillä kyseessä on Karhuveljeni Koda elokuvan alkulaulun repriisi. Pidän tässä laulussa eniten sen sävellyksestä, sekä mahtipontisesta tunnelmasta. Myös rytmi toimii hienosti.


3. We know the way (reprise)/Tunnemme tien (repriisi)

Vaiana on pysäyttänyt leviävän pimeyden palauttamalla Te Fitin sydämen. Vaiana oli saanut tietää ennen pelastusmatkalleen lähtöä, että hänen esi-isänsä ovat olleet merenkävijöitä ennen kun puolijumala Maui varasti Te Fitin sydämen. Nyt kun sydän on taas entisellä paikallaan, niin Motunuin asukkaat saavat poistua saareltaan valliriutan taakse ja jatkaa vanhaa perinnettään merellä matkaamisesta. Pidän tässä laulussa siitä, että Vaiana on viimeinkin ymmärtänyt roolinsa Motunuissa ja elokuva saa tällä tavalla ansaitsemansa lopetuksen. Lisäksi pidän laulun tunnelmasta, sekä mahtipontisesta sävellyksestä.


2. Down in New Orleans (reprise)/New Orleansissa (repriisi)

Kuten ehkä jo arvaattekin, niin tässäkin kohtaa voi puhua ympyrän sulkeutumisesta, sillä tälläkin kertaa kyseessä on elokuvan alkulaulun repriisi. Tiana ja Naveen ovat muuttuneet ihmisiksi ja menneet naimisiin. Lisäksi Tiana saa vihdoin ja viimein perustettua ravintolansa, mistä hän on haaveillut jo pitkään. Pidän tässä laulussa eniten sen tunnelmasta, sekä siitä, että se sopii täydellisesti Prinsessa ja sammakko elokuvan loppuun. Muita toimivia asioita laulussa on sen iloinen tunnelma, sekä menevä sävellys.


1. Two worlds (reprise)/Kaksi maailmaa (repriisi)

Professori Porter on matkustanut tyttärensä Janen kanssa viidakkoon, missä he tapaavat gorilloiden kasvattaman miehen nimeltä Tarzan. Jane opettaa Tarzania ihmisten tavoille ja Tarzan opettaa Janelle viidakon tapoja. Ajan kuluessa Tarzan ja Jane lähentyvät ja se on yksi syy miksi Jane jää asumaan viidakkoon Tarzanin kanssa. Myös professori Porter jää asumaan viidakkoon. Laulun aikana Tarzan, Jane ja muut hahmot keinuvat liaaneissa. Laulu loppuu Tarzanin kuuluisaan huudahdukseen. Tämänkin laulun kohdalla voidaan puhua ympyrän sulkeutumisesta, sillä tämä laulu on elokuvan alkulaulun repriisi. Pidän kappaleen toteutuksesta, sekä mahtipontisesta tunnelmasta. 

Siinä oli siis top-lista Disney-elokuvien loppulauluista. Kiinnitin tätä listaa suunnitellessa huomiota siihen, että aika monet loppulaulut ovat repriisejä lauluista, jotka on kuultu aiemmin elokuvan aikana. Kertokaa kommenteissa mitkä loppulauluista pääsisivät teidän listoillenne. 

Olen saanut teoriapostauksen suunnitteluvaiheen valmiiksi, joten pääsen ihan kohta kirjoittamaan sitä. Sen lisäksi olen jo pitkällä Good luck Charlien neloskauden katsomisessa, joten siitä saattaa tulla lähiaikoina arvostelu. 

Vuosi 2023 loppuu Disneyn lumoa blogin osalta tähän postaukseen. Seuraavaksi on tulossa vuosikertaus. Tähän loppuun toivotan teille oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta. Tapaamme seuraavan kerran vuonna 2024.

Ei kommentteja: