lauantai 16. joulukuuta 2023

Hahmoesittely: Samu Sirkka

Tajusin, että edellisestä hahmoesittelystä on jo pitkä aika, joten ajattelin, että nyt voisi olla sopiva aika julkaista uusi sellainen. Tällä kertaa esiteltäväksi hahmoksi valikoitui Samu Sirkka.

Samu Sirkka (englanniksi Jiminy Cricket) esiintyy elokuvissa Pinocchio, Pennitön ja suruton, sekä Pinocchio live action. Hahmo nähdään myös lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Samu Sirkka on Mikki Hiiren ja Helinä keijun ohella yksi Disney-yhtiön maskottihahmoista.

Samu Sirkka nähdään ensimmäisen kerran Pinocchio elokuvan alussa laulamassa Tähti toiveen toteuttaa laulua, minkä jälkeen hän alkaa kertoa elokuvan tarinaa. Tarinan alussa Samu Sirkka saapuu Geppetton työpajalle, missä Geppetto on juuri saanut Pinocchion valmiiksi ja esittelee sitä kissalleen Figarolle ja kultakalalleen Cleolle. Samu Sirkka päättää viettää yön pajassa. Myöhemmin yöllä, kun Sininen haltiatar on herättänyt Pinocchion henkiin, Samu Sirkka kertoo puupojalle omatunnosta. Sininen haltiatar nimittää Samu Sirkan Pinocchion omatunnoksi ja sanoo, että Pinocchiosta tulisi oikea poika, jos hän oppisi oikean ja väärän eron. Samu Sirkka nukkui aamulla pommiin, ja lähtee heti herättyään etsimään kouluun matkalla olevaa Pinocchiota, jonka hän löytää Rehti Repon ja Kimi Keppostimen seurasta. Samu yrittää varoittaa Pinocchiota houkutuksista ja saada tämän menemään kouluun, mutta Pinocchio ei kuuntele ja lähtee kaksikon matkaan. Samu Sirkka ajattelee, ettei Pinocchio tarvitse häntä enää ja luopuu omatunnon työstä. Myöhemmin Samu Sirkka päättää mennä toivottamaan Pinocchiolle onnea ennen teatteriesitystä, mutta löytää tämän lukittuna häkistä. Sininen haltiatar tulee paikalle ja kysyy mitä on meneillään. Pinocchio valehtelee haltiattarelle, minkä seurauksena hänen nenänsä alkaa kasvaa, mutta haltiatar palauttaa Pinocchion nenän oikeaan kokoonsa ja vapauttaa pojan häkistä.  

Takaisin kotiin matkaava Pinocchio tapaa jälleen Rehti Repon ja Kimi Keppostimen, jotka houkuttelevat tämän Huvitusten saarelle. Samu Sirkka yrittää salamatkustaa sinne Pinocchion mukana, mutta kaksikko joutuu erilleen toisistaan. Myöhemmin Samu Sirkka löytää Pinocchion Lampunsydämen seurasta ja tajuaa, että saarelle tuodut pojat muuttuvat aaseiksi, jotka lähetetään kaivokselle. Pinocchio ja Samu Sirkka lähtevät pois saarelta, mutta Pinocchiolle ehtii silti kasvaa aasin korvat ja häntä. Päästyään Geppetton työpajalle Samu ja Pinocchio saavat tietää Geppetton hankkineen itselleen veneen ja lähteneen merelle etsimään Pinocchiota, kunnes joutui Monstro-valaan vatsaan. Samu Sirkka ja Pinocchio lähtevät merelle etsimään Monstroa, jonka vatsaan he päätyvät. Siellä Pinocchio tapaa isänsä uudestaan, ja he tekevät nuotion, joka saa Monstron aivastamaan. Aivastuksen avulla Pinocchio, Geppetto ja Samu Sirkka pääsevät ulos, mutta raivostunut Monstro lähtee jahtaamaan karannutta ruokaansa ja takaa-ajon seurauksena Pinocchio menehtyy. Myöhemmin Sininen haltiatar herättää Pinocchion henkiin ja muuttaa tämän samalla oikeaksi pojaksi. Samu Sirkka saa kultatähden omatunnon työstä. 

Samu Sirkka nähdään elokuvassa Pennitön ja suruton. Kun tarina sirkuskarhu Bongosta on päättynyt, niin Samu Sirkka huomaa Luana Pattenille osoitetun juhlakutsun. Samu menee juhliin, jotka ovat tien toisella puolella olevassa talossa. Juhlissa on Luanan ja Samu Sirkan lisäksi Edgar Bergen, sekä kaksi käsinukkea, joiden nimet ovat Charlie McCarthy ja Mortimer Snerd. Edgar kertoo juhlaväelle tarinan Mikistä ja pavunvarresta. Tarinan jälkeen Samu Sirkka katsoo kadulla kävelevää Jättiläistä, joka kävi aiemmin kyselemässä Mikki Hiirestä. 

Samu Sirkka esiintyy myös Disney Animation Studiosin satavuotista taivalta juhlistavassa lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio, jossa Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan studion satavuotispäivän kunniaksi. Ennen kuvan ottamista Samu Sirkka ja muut hahmot laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa. 

Samu Sirkka on yksi tunnetuimmista Disney-hahmoista, mutta silti minä unohdan välillä hänen olemassa olon. Toisaalta sitä ei kyllä tapahdu kovin usein. Paras kohta, missä Samu Sirkka esiintyy on Pinocchion alku.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Cliff Edwards (1940-1971, Olipa kerran elokuvastudio (arkistomateriaali))     Clarence Nash (lyhyesti)    Tony Pope (70-luvulla)     Eddie Carroll (1973-2010)     Phil Snyder (2010-2014)      Joe Oschman (2014-nykyään)      Joseph Gordon-Levitt (live action)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Seppo Mäki (1995-2004)     Markus Blom (live action ja Olipa kerran elokuvastudio)


Julkaisen jouluaattona arvostelun eräästä lyhytelokuvasta. Se postaus olisi siis tulossa seuraavaksi. Sen jälkeen on tulossa ainakin se lupaamani top-lista, sekä perinteinen vuosikertaus. Jos saan joululahjaksi Disney-tavaroita, niin aion esitellä niitä täällä blogissa. En osaa sanoa saanko katsottua Good luck Charlien kolmatta kautta loppuun joulukuun aikana, mutta yritän saada sen tehtyä. En tosin osaa sanoa saanko arvostelun valmiiksi, ennen tammikuuta, mutta yritän ainakin saada katsottua kauden loppuun ennen sitä. Muuta asiaa minulla ei ole, joten tähän loppuun toivotan teille kaikille oikein hyvää joulun odotusta.

Ei kommentteja: