keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Nostalgia (Nemoa etsimässä)

Tässä on edellisessä postauksessa lupaamani postaussarjan ensimmäinen osa. Nostalgia sarjassa arvostelen Disney elokuvia, joita olen katsonut lapsena. Ensimmäisessä osassa käsittelen elokuvaa Nemoa etsimässä.

Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää elokuvan juonta, skippaa sininen teksti.

Elokuvan päähenkilö on vuokkokala nimeltä Marlin, joka on menettänyt vaimonsa ja melkein kaikki lapsensa  barrakudan hyökkäyksessä, josta selviytyi ainoastaan yksi poikanen, Nemo, jonka toinen evä on pienempi kuin toinen, minkä vuoksi Marlin on Nemoa kohtaan ylisuojeleva. Elokuvassa on Nemon ensimmäinen koulupäivä ja hän pääsee samalla ensimmäiselle luokkaretkelleen jyrkänteelle. Siellä sattuu kuitenkin ikävä käänne ja Nemo päätyy hammaslääkärin akvaarioon. Marlin lähtee etsimään poikaansa ja saa avukseen lähimuistinmenetyksestä kärsivän  palettivälskärikalan nimeltä Dori. Matkalla he kohtaavat ainakin haita, meduusoja ja merikilpikonnia.

Nemoa etsimässä julkaistiin Yhdysvalloissa 30.5.2003 ja Suomessa samana vuonna 28.11 ja se on ensimmäinen Pixar elokuva, jonka olen nähnyt. Pienenä tykkäsin kovasti Dorin laulamasta "Sen kun uidaan" laulusta, mutta nykyään se tuntuu hieman ärsyttävältä enkä muutenkaan ole koskaan oikein tykännyt Dorista sillä hahmo on vähän... no, ärsyttävä. Dori ei ole ainoa ärsyttävä hahmo elokuvassa. Muita ärsyttäviä hahmoja ovat mm. Marlin, mikä johtuu hänen ylisuojelevaisuudestaan Nemoa kohtaan, (mihin on kylläkin ihan ymmärrettävä syy). Kolmas ärsyttävä hahmo on hammaslääkärin akvaariossa asuva Meri-kala, joka luulee peilikuvaansa siskokseen. (Sen vuoksi en pidä Meristä). Ei niin kivoihin hahmoihin kuuluvat mm. hait, joista löytyy myös hauskoja puolia, mutta pidän niitä silti turhina hahmoina, sekä lokit, joista en pidä myöskään oikeassa elämässä. Viimeinen ärsyttävä hahmo on hammaslääkärin sisarentytär Klaara, jolle hammaslääkäri on antanut tytön jokaisena syntymäpäivänä kalan, jonka Klaara on sitten tappanut.


Elokuvassa on ärsyttävistä hahmoista huolimatta myös paljon hyviä puolia. Elokuvan taustamusiikit ja lopputeksteissä soiva kappale "Beyond the sea" ovat mainioita ja animointi on myös upeaa. Pidän siitä miten valtameri on saatu näyttämään aidolta ja miten kalat on animoitu. Myös huumori on oikein hyvin toimivaa. Lempi hahmoni elokuvasta on Nemon luokan opettaja Herra Rausku, jonka laulusta olen aina tykännyt. Pidän myös kuvioita muodostavasta sardiiniparvesta ja Dorin valas-imitaatiosta. Lapsena tykkäsin elokuvasta paljon, mutta nykyään pidän siitä hieman vähemmän.


Seuraavaksi kerron elokuvan plussat ja miinukset

+ Musiikit
+ Animointi
+ Hyvät vitsit
+ Herra Rausku
+ Sardiinit
+ Dorin valas-imitaatio

- Marlinin ylisuojelevaisuus Nemoa kohtaan
- Dorin lievä ärsyttävyys
- Hait
- Meri-kala
- Sen kun uidaan laulu
- Dorin ja Marlinin riidat
- Lokit
- Klaara

Miinuksia tuli siis enemmän. Vaikka Nemoa etsimässä ei kuulu Pixar elokuvien parhaimmistoon, suosittelen tätä kuitenkin katsottavaksi edes yhden kerran.

Tulen pisteyttämään elokuvat asteikolla 0-10 ja Nemoa etsimässä saa 7 pistettä.