perjantai 29. huhtikuuta 2022

Nostalgia (Mestarietsivä Basil Hiiri)

Nostalgia-sarjaan on nyt tullut jo kymmenes osa. Tähän osaan arvosteltavaksi on päässyt Mestarietsivä Basil Hiiri.

Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti

Ilkeä Liuhu-lepakko kidnappaa leluntekijänä työskentelevän herra Leikinheimon, jota huijataan osallistumaan Ratiganin ilkeään suunnitelmaan. Leikinheimon tytär Olivia lähtee pyytämään apua Baker kadulla asuvalta mestarietsivä Basil Hiireltä. Etsintöihin osallistuu myös tohtori Dawson ja Toby-koira.


Elokuva julkaistiin Amerikassa 2.7.1986 ja Suomessa samana vuonna 19.12. Tarina perustuu Eve Tituksen kirjoittamaan lastenkirjaan Baker-kadun Basil. Päähenkilö Basil Hiiri on variaatio Sherlock Holmesista. Basil on saanut nimensä Basil Rathbonelta, joka on esittänyt Sherlock Holmesia useissa elokuvissa ja radiokuunnelmissa.

Elokuvassa esiintyy paljon päihteitä ja yhden kohtauksen tapahtumapaikkana on kapakka, jossa nähdään myös strippaavia hiiriä. Minua ei absolutistina ole ikinä kiinnostanut päihteet. Muita negatiivisia asioita elokuvassa ovat ärsyttävä päähenkilö, minkä lisäksi en pidä elokuvan pääpahiksesta. Elokuvan suomenkielinen dubbaus ei toimi kunnolla. Varsinkin Olivian ääninäyttelijä eläytyy aika heikosti.

Ongelmista huolimatta elokuvassa on myös hyviä asioita. Vaikka en pidäkään Ratiganista, niin pidän hänen pahislaulustaan. Elokuvan animointi ja taustamusiikit ovat myös onnistuneita. Pidän myös elokuvan tunnelmasta

Lopuksi vielä plussat ja miinukset

+Animointi
+Taustamusiikki
+Tunnelma
+Pahislaulu

-Heikko eläytyminen dubbauksessa
-Ärsyttävä päähenkilö
-Pahislaulu
-Päihteisiin suhtaudutaan myönteisesti
-Kapakassa tapahtuva kohtaus

Tämä elokuva saa 7 1/2 pistettä

lauantai 23. huhtikuuta 2022

Punainen (arvostelu)

 Sain Disney+:an tänään käyttööni ja pääsin katsomaan uusimman Pixar-elokuvan Punainen, josta aion nyt kirjoittaa arvostelun.


Elokuvan päähenkilö on 13-vuotias Meilin Lee, joka yrittää miellyttää perhettään, mutta haluaisi myös viettää paljon aikaa ystäviensä kanssa. Tästä aiheutuu ongelmia ihmissuhteisiin, minkä lisäksi Mei saa yllensä kirouksen. Joka kerta, kun Mei kokee voimakkaan tunnereaktion (eli lähes aina) hän muuttuu valtavaksi kultapandaksi.


Ennen, kun olin nähnyt elokuvaa, niin ensimmäinen ajatukseni oli se, että en tulisi pitämään siitä, sillä traileri vaikutti aika lapselliselta. Aloin myöhemmin miettiä, että Punainen voisi olla hyvä elokuva. Ensimmäisten minuuttien kohdalla elokuva oli mielestäni ihan ok. Pixar-elokuvissa sekoilu on yleensä onnistuttu pitämään minimissä, mutta tässä se ei ole onnistunut. Toisaalta sekoilu vie tarinaa eteenpäin elokuvan loppupuolella, mutta ei se pelastanut tätä elokuvaa. En kuitenkaan sano, että Punainen olisi ollut huono elokuva,  mutta ei se kyllä ihan pääse suosikkielokuvieni joukkoon. Minun mielestäni elokuva jäi keskinkertaiseksi enkä ole varma haluanko nähdä sitä uudestaan. 


Hahmot ovat jotenkin onnistuneita, vaikka Mein äiti Ming ja Mein koulukiusaaja Tyler eivät ole erityisen hyviä hahmoja. Heihin syvennytään elokuvan lopussa, mutta heidän hahmokehityksensä olivat liian nopeasti tehtyjä. Sen sijaan pidin Mein bestiksistä Abbysta, Priyasta ja Miriamista. Heihin ei paljoa ehditä syventyä, mutta se ei haittaa, sillä sille ei minun mielestäni ole tarvetta. Mein isä Jin jää tosi etäiseksi hahmoksi, josta olisin halunnut tietää enemmän.


Kuten jo aiemmin sanoin, niin Punainen on keskinkertainen elokuva, jossa on liikaa sekoilua. Elokuvassa on kuitenkin myös hyviä asioita. Pidän ainakin siitä, että kuukautiset esitetään normaalina asiana. Elokuvasta löytyy myös muutama jännittävä kohta, mutta ne eivät herättäneet minussa mitään vau-elämyksiä, vaikka nautinkin niiden katsomisesta.
keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Testissä: Buzz Lightyear mehujää

 Tällä kertaa julkaisen Testissä-sarjan toisen osan, johon arvosteltavaksi on päässyt Buzz Lightyear mehujää.


Pidän tässä erityisen paljon käärepaperissa nähtävästä kuvasta.


Itse mehujää näyttää minun mielestäni vielä hienommalta kuin käärepaperi. Tämän mehujään makuja ovat mm. sitruuna ja ananas, mutta ne eivät erottuneet. Se ei haittaa minua, sillä vaikka mehujää ei ollut mitenkään erityisen hyvää, niin minulle ei jäänyt siitä pahaa makua suuhun.

Jos tiedätte jotain Disney ruokia, joita minä voisin ottaa mukaan tähän postaussarjaan, niin ehdottakaa niitä kommenteissa. Mieluiten sellaisia, mitä saa Suomesta. 

Saan Disney+ palvelun kuukaudeksi käyttööni viikonloppuna ja katson silloin myös elokuvan Punainen. Kirjoitan elokuvasta arvostelun heti, kun olen nähnyt sen. Julkaisen arvostelun joko viikonloppuna tai ensi viikon alussa.

maanantai 18. huhtikuuta 2022

Hahmoesittely: Rafiki


Palasin opintomatkaltani vähän yli viikko sitten. Ajattelin, että nyt voisin julkaista uuden blogitekstin. Tällä kertaa pääsette näkemään hahmoesittelyn. Tähän postaukseen esiteltäväksi on päässyt Rafiki. Rafiki esiintyy elokuvassa Leijonakuningas, sen kahdessa jatko-osassa, live action versiossa, lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio, sekä televisiosarjoissa Timon ja Pumba ja Leijonakaarti. Hän on Jylhämaan tietäjä.

Rafiki nähtiin ensimmäisen kerran Leijonakuninkaan alussa vauva-Simban esittelyseremoniassa. Myöhemmin hän oli kuuntelemassa, kun Scar väitti, että Mufasa ja Simba olisivat molemmat kuolleet. Vuosien kuluttua Rafiki tajusi Simban olevan yhä elossa. Rafikin avulla Simba sai rohkeuden palata Jylhämaahan ja lunastaa paikkansa kuninkaana. Elokuvan lopussa Rafiki esitteli Jylhämaan asukkaille Simban ja Nalan pennun.

Jylhäkallion ylpeys elokuvan alussa Rafiki nähdään Kiaran esittelyseremoniassa. Tässä elokuvassa Rafikilla on kyky jutella Mufasan hengen kanssa. Rafiki tajusi Kiaran ja Kovun olevan rakastuneita toisiinsa, joten hän auttoi heidät lähemmäs toisiaan. 

Hakuna Matata elokuvassa Rafiki tapaa Timonin, jolle hän kertoo etsivänsä hakuna matataa. Myöhemmin Rafiki nähdään juttelemassa Timonin äidin kanssa. 

Rafiki nähdään muutamissa jaksoissa Timon ja Pumba sarjassa. Hänellä on pieniä sivurooleja kyseisessä ohjelmassa.

Elokuvassa Leijonakaarti karjuu jälleen Rafiki, Simba ja Nala kuulevat pariskunnan Kion-pojan karjaisun, mikä tarkoittaa sitä, että Kionista tulisi leijonakaartin uusi johtaja. Myöhemmin Simba ja Rafiki kertovat Kionille tarinan Scarin johtamasta leijonakaartista ja sen tuhoutumisesta. 

Rafiki esiintyy myös Leijonakaarti tv-sarjassa. Sarjan toisella kaudella Rafiki alkaa kouluttaa Makinia seuraajakseen.

Vuonna 2019 julkaistussa Leijonakuningas live actionissa Rafikista on tehty vakavampi hahmo. Vuonna 2023 julkaistussa lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio Rafiki ja monet muut Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan juhlistaakseen 100-vuotta täyttänyttä Disney-yhtiötä. Rafiki antaa Hessulle kameran, jolla kuva olisi tarkoitus ottaa.

Rafiki ei kuulu lempihahmoihini, mutta toisaalta hän ei myöskään kuulu inhokkihahmoihini. En ole täysin varma siitä mitä ajattelen hänestä. Paras kohta, jossa Rafiki esiintyy on se, missä hän nostaa vauva-Simban ilmaan.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Robert Guillame (1994-2014)     Khary Payton (Leijonakaarti)    John Kani (2019)   
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Abdesselam Chellaf (Leijonakuningas, Hakuna matata, Timon ja Pumba sekä Leijonakaarti (kausi 2)   Pepe Ahlqvist (Jylhäkallion ylpeys)    Jukka Rasila (Leijonakaarti, kaudet 1 ja 3)   Wali Hashi (2019 ja 2023)
Näyttelijä: Tsidii De Loka (musikaali)

Kertokaa kommenteissa mistä Disney ja Pixar elokuvien hahmoista haluaisitte minun tekevän esittelyjä. Minulla on myös omia ideoita liittyen hahmoesittelyihin, mutta toteutan mielelläni myös lukijoiden toiveita.